Klassieke klantaccounts instellen en beheren

Bij klassieke klantaccounts kunnen je klanten inloggen met een e-mailadres en een wachtwoord. Klanten kunnen ook accountuitnodigingen accepteren of een nieuw account aanmaken vanaf de aanmeldingspagina.

Klassieke klantaccounts ondersteunen Multipass, maar geen B2b. Hier vind je meer informatie over de verschillen tussen klassieke en nieuwe klantaccounts.

Instellen van klassieke klantaccounts

Klassieke klantaccounts instellen

Je kunt ervoor kiezen om klassieke of nieuwe klantaccounts te gebruiken in je webshop en je checkout.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Klantaccounts.
  2. Klik in de sectie Accounts in webshop en checkout op Bewerken.
  3. Selecteer Loginlink weergeven in de koptekst van de webshop en bij de checkout om een inloglink in je webshop weer te geven. De link bevindt zich meestal in de koptekst van de winkel, maar de plaatsing kan variëren afhankelijk van je thema. Er wordt ook een inloglink weergegeven op de checkoutpagina.
  4. Selecteer Klassieke klantaccounts in het gedeelte Kies welke versie van de klantaccounts je wilt gebruiken.
  5. Klik op Opslaan.

Klanten uitnodigen om accounts aan te maken

Je kunt je klanten uitnodigingen sturen om hen aan te sporen een account te activeren. Ze krijgen dan een e-mail met het verzoek om een eigen wachtwoord aan te maken. De e-mailuitnodiging is slechts 30 dagen geldig.

Je kunt een uitnodigingsmail om een klantaccount aan te maken genereren voor individuele klanten of voor al je klanten.

Klanten kunnen ook op Account aanmaken klikken op de aanmeldingspagina om zelf een nieuw account te maken.

De uitnodigingsmail heeft een standaard onderwerpregel en tekst. Je kunt de content van de uitnodigingsmail bewerken in Instellingen > Meldingen > Klanten > Uitnodiging voor klantaccount. Raadpleeg Meldingstemplates bewerken voor meer informatie.

Afzonderlijke accountuitnodigingen verzenden

Je kunt alleen bestaande klanten uitnodigen om een account aan te maken. Als je een nieuwe klant wilt uitnodigen om een account aan te maken, maak je deze klant aan in het gedeelte Klanten in het Shopify-beheercentrum.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Klanten.

2. Klik op de naam van de klant die je wilt uitnodigen.

3. Klik op Accountuitnodiging verzenden.

4. Optioneel: werk het veld Onderwerp bij.

5. Typ een bericht voor je klant in het veld Aangepast bericht. Als je dit veld leeg laat, wordt het standaardbericht naar de klant verzonden.

6. Klik op Controleren en vervolgens op Melding verzenden.

Uitnodigingen voor klantaccounts in bulk verzenden

Als je uitnodigingen voor klantaccounts in bulk wil verzenden, overweeg dan een app van derden uit de Shopify App Store, zoals Bulk Account Invite Sender, of neem contact op met je bestaande e-mailprovider om tot een oplossing te komen.

Klassieke klantaccounts beheren

Je kunt je klanten een e-mail voor het opnieuw instellen van hun wachtwoord sturen, hun accounts deactiveren en de branding van je klassieke klantaccounts beheren.

Het wachtwoord van een klant opnieuw instellen

Klanten kunnen hun eigen wachtwoord opnieuw instellen vanaf de loginpagina. Wachtwoorden mogen niet minder dan 5 en niet meer dan 40 tekens lang zijn. Speciale tekens zijn toegestaan.

Je kunt klanten ook een e-mail voor het opnieuw instellen van je wachtwoord sturen vanuit het Shopify-beheercentrum.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Klanten.

2. Klik op de naam van de klant waarnaar je een e-mail voor het opnieuw instellen van het wachtwoord wilt verzenden.

3. Klik op Meer acties en klik vervolgens op Wachtwoord opnieuw instellen.

Een individueel klantaccount deactiveren

Je kunt het account van een individuele klant deactiveren. Als het volgens de instellingen voor klantaccounts vereist is dat klanten inloggen vóór de checkout en je het account van een individuele klant deactiveert, kunnen ze geen bestelling plaatsen in je winkel.

Als je het account van een klant deactiveert, wordt het klantprofiel niet automatisch verwijderd. Raadpleeg Klantprofielen verwijderen om een klantprofiel te verwijderen.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Klanten.

2. Klik op de naam van de klant van wie je het account wilt deactiveren.

3. Klik op Account uitschakelen.

Branding van klassieke klantaccounts aanpassen

Je kunt je klassieke klantaccounts aanpassen vanuit de thema-instellingen van je webshop met behulp van de themabewerker.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar webshop > Thema's.
  2. Zoek het thema dat je wilt bewerken en klik vervolgens op Aanpassen.
  3. Klik in de vervolgkeuzelijst in de koptekst op Klassieke klantaccounts.

Inloggen bij Shop beheren

Inloggen bij Shop werkt samen met je bestaande klantaccounts om je klanten snel en veilig zonder wachtwoord te laten inloggen bij je winkel. Hiervoor gebruiken ze hun Shop-inloggegevens en opgeslagen wachtwoordcodes. Nadat klanten bij Shop zijn ingelogd, worden hun opgeslagen gegevens bij de checkout ingevuld, zodat ze met één klik kunnen afrekenen met Shop Pay.

Nieuwe én bestaande klanten kunnen inloggen bij Shop. Als nieuwe klanten bij Shop inloggen als ze voor het eerst in je winkel zijn, wordt automatisch een klantaccount voor ze aangemaakt bij je winkel.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Klantaccounts.
  2. In de sectie Inloggen bij Shop doe je een van de volgende dingen:
    • Klik op Inschakelen om inloggen bij Shop voor je winkel te activeren.
    • Klik op Uitschakelen om inloggen bij Shop uit je winkel te verwijderen.

Hier vind je meer informatie over de Klantervaring met Shop en andere inlogfuncties van Shop die je aan de winkel kunt toevoegen.

Klassieke klantaccounts bijwerken

Klanten kunnen hun accountgegevens bijwerken door vanaf je webshop bij hun account in te loggen.

Stappen:

1. De klant navigeert naar je webshop en klikt op de inlogknop.
  2. Ze moeten hun e-mailadres en wachtwoord invoeren.
  3. In het gedeelte Accountgegevens klikt de klant op Adressen bekijken.
  4. Een klant klikt op Bewerken. Ze kunnen hun verzendgegevens en -adres bijwerken en een standaard bezorgadres instellen.

Klassieke klantaccounts verbergen

Als je wilt dat klanten niet meer naar klantaccounts gaan vanuit je webshop of checkout kun je de links naar klantaccounts verbergen.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Klantaccounts.
  2. Klik in de sectie Accounts in webshop en checkout op Bewerken.
  3. Deselecteer Loginlink weergeven in de koptekst van de webshop en bij de checkout.