Klantenlijsten importeren en exporteren

Als je een klantenlijst heeft die je in Shopify wilt gebruiken, kun je deze invoeren in een CSV-bestand en vervolgens importeren in je Shopify-beheercentrum. Je kunt ook de CSV-template van de klant gebruiken om een nieuwe klantenlijst te maken.

CSV-bestanden

CSV staat voor comma-separated values of 'door komma's gescheiden waarden', een bestandsindeling (.csv) voor spreadsheets. Je kunt CSV-bestanden gebruiken om producten, klanten, voorraad, bestellingen (alleen exporteren) en kortingen (alleen exporteren) te importeren en te exporteren.

Ze kunnen in veel situaties nuttig zijn, bijvoorbeeld wanneer je van een ander e-commerceplatform naar Shopify overstapt, een lijst met klantaccounts moet importeren of producten wilt uploaden met een spreadsheet.

CSV-bestanden kunnen in eerste instantie intimiderend lijken, maar als je de indeling en de werking ervan begrijpt, kun je ze voor allerlei taken gebruiken.

Je CSV-bestanden moeten UTF-8-codering bevatten.

In een CSV-bestand vertegenwoordigt elk item een cel in een spreadsheet, elke regel staat voor een nieuwe rij en elke komma geeft aan waar een item eindigt en een nieuwe begint begint.

De items in dit CSV-klantenbestand:

zien er in dit spreadsheetprogramma zo uit:

CSV-bestanden importeren in Google Sheets

Als je een CSV-bestand vanaf je Shopify-beheercentrum exporteert, opent dit als .csv-bestand in de lokale tekstverwerker op je computer. Je kunt ook een alternatieve tekstverwerker gebruiken, maar het is raadzamer om een spreadsheetprogramma te gebruiken om je CSV-bestanden te bekijken en bewerken.

Stappen:

1. Inloggen op je Google-account.

2. Klik op de Google Sheets pagina op Leeg in het gedeelte Start een nieuwe spreadsheet:

3. Ga op de Naamloze Spreadsheet pagina naar Bestand > Importeren...:

4. Zoek en selecteer het CSV-bestand dat je wilt bewerken.

5. Selecteer in het dialoogvenster Bestand importeren de opties van je voorkeur in de secties Actie, Scheidingsteken en Tekst converteren naar cijfers en data.

6. Klik op Importeren:

Je CSV-bestand ziet er na het uploaden er ongeveer zo uit:

Hier kun je je CSV bewerken. Wanneer je klaar bent, kun je deze exporteren vanuit Google Sheets als een .csv-bestand.

CSV-bestanden exporteren met Google Sheets

Wanneer je klaar bent met het bekijken of bewerken van je CSV-bestand in Google Sheets kun je het als een .csv-bestand naar je computer exporteren.

Stappen:

• Ga vanaf je CSV-spreadsheetpagina naar Bestand > Downloaden als > Door komma's gescheiden waarden (.csv, huidig blad):

Je CSV-bestand verschijnt in je map met downloads.

CSV-template voor klanten

Als je de lege CSV-template voor klanten importeert zonder er nieuwe klanten aan toe te voegen, worden er twee standaardklantenrecords gemaakt in je winkel:

• Jane Doe is een voorbeeld van een klant met alleen een e-mailadres
  • John Doe is een voorbeeld van een klant met een e-mailadres en een verzendadres

Het CSV-templatebestand met klantgegevens ziet er ongeveer zo uit:

Bestaande klanten importeren met een CSV-klantenbestand

Shopify biedt een templatebestand dat je als leidraad kunt gebruiken om je eigen klantenlijst te maken die je in je winkel kunt importeren. Je kunt onze CSV-template met klantgegevens downloaden en bekijken.

De mogelijkheid van Shopify om klantaccounts vanaf andere platforms te importeren, is beperkt. Als je e-maillijsten met klanten van een ander platform naar Shopify wilt importeren, kijk dan hier voor meer informatie.

Stappen:

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Klanten.

2. Klik op Klanten importeren:

3. Klik in het dialoogvenster Klanten importeren middels CSV op Kies bestand en selecteer vervolgens het CSV-bestand van je klant:

4. Als je bestaande klanten wilt bijwerken, klik op Bestaande klanten met hetzelfde e‑mailadres of telefoonnummer overschrijven.

5. Klik op Klanten importeren:

De klanten waarvan je de records aan het CSV-bestand hebt toegevoegd, worden weergegeven op de pagina Klanten in je Shopify-beheercentrum.

Bestaande klanten exporteren naar een CSV-bestand

Je kunt een CSV-bestand met alle klanten van je winkel en hun details exporteren, of een gefilterde lijst van klanten en hun details.

Geëxporteerde CSV-bestanden kunnen worden geopend in een spreadsheetprogramma zoals Excel, Numbers of Google Spreadsheets, of worden gebruikt om je Shopify-winkel te verbinden met een extern CRM-systeem.

Geëxporteerde CSV-bestanden mogen niet groter zijn dan 1 MB.

Als je maximaal één pagina met klanten (maximaal 50 klanten) exporteert, wordt het CSV-bestand gedownload via je browser. Als je meer dan één pagina met klanten (51 of meer klanten) exporteert, wordt het CSV-bestand naar jou gemaild. Als je niet de eigenaar van de winkel bent, wordt het bestand ook naar het e-mailadres van de winkel gestuurd.

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Klanten.

2. Klik op Exporteren:

3. Klik op een van de volgende exportopties:

- Huidige pagina: om de klanten te exporteren die in Shopify-beheercentrum worden vermeld - Alle klanten: om alle klanten van je winkel te exporteren - Geselecteerde klant: om klanten te exporteren die je hebt geselecteerd - Huidige zoekopdracht: om een gefilterde lijst met klanten te exporteren

1. Selecteer in welke bestandsindeling je wilt exporteren:

- Selecteer CSV voor Excel, Numbers en andere spreadsheetprogramma's als je van plan bent een spreadsheetprogramma te gebruiken voor het CSV-klantenbestand. - Selecteer Standaard CSV-bestand als je van plan bent voor het CSV-klantenbestand een teksteditor zonder opmaakfuncties te gebruiken.

1. Klik op Klanten exporteren:

CSV-klantenbestand opmaken

De eerste regel van het CSV-klantenbestand moet alle onderstaande headers bevatten, die ook zijn opgenomen in de CSV-template voor klantgegevens.

First Name De voornaam van de klant.
Last Name De achternaam van de klant.
Email Het e-mailadres van de klant.
Company De naam van het bedrijf dat de klant gebruikt, indien van toepassing.
Address1 De eerste regel van het adres van de klant.
Address2 De tweede regel van het adres van de klant, indien nodig.
City De plaats waar de klant woont.
Province De provincie of staat waar de klant woont. Je moet ook een waarde opgeven voor Province Code als je dit veld invult.
Province Code De ISO-code van de provincie of staat. Shopify gebruikt ISO alpha 2-codes.
Country Het land waarin de klant woont.
Country Code De ISO-code van het land. Shopify maakt gebruik van ISO-alfa 2-codes.
Zip De postcode van het adres van de klant.
Phone Het telefoonnummer van de klant.
Accepts Marketing Bepaalt of de klant al dan niet akkoord gaat met een abonnement op e-mailmarketing, zoals een nieuwsbrief. Geldige invoer is yes of no.
Total Spent Het totale bedrag dat de klant heeft uitgegeven. Geldige vermeldingen mogen geen valutasymbool bevatten. Dit veld wordt niet samen met de klantgegevens geïmporteerd.
Total Orders Het totale aantal bestellingen van de klant. Dit veld wordt niet samen met de klantgegevens geïmporteerd.
Tags Een door komma's gescheiden lijst met tags om de klant te taggen (bijvoorbeeld tag1,tag2,tag3).
Note Aanvullende informatie over de klant.
Tax Exempt Geeft aan of de klant is vrijgesteld van belastingen.

Als je klantgegevens gaat importeren, moet het CSV-bestand de indeling UTF-8 hebben. De meeste spreadsheetprogramma's kunnen CSV-bestanden opslaan in de UTF-8-indeling met de opdracht Opslaan als of Exporteren (of een vergelijkbare opdracht), afhankelijk van het programma.

Gebruik een teksteditor om je customer CSV-bestand te bewerken

Als je geen spreadsheetprogramma heeft, kun je CSV-bestanden bewerken met een teksteditor.

De meeste computers hebben teksteditors waarmee je CSV-bestanden kunt openen. Je kunt ook een programma als Atom of Sublime Text om je CSV-bestand te bewerken en de fouten erin op te sporen.

Maak je CSV-bestand op in een teksteditor:

• Column headers moeten worden gescheiden door komma's (bijvoorbeeld First Name,Last Name,Email,Company,Address1).
  • De lijst met tags moet tussen aanhalingstekens worden geplaatst (bijvoorbeeld "tag1,tag2,tag3").
  • Verschillende records moeten worden gescheiden door regeleinden.