Klantenlijsten importeren en exporteren

Als je een klantenlijst hebt die je in Shopify wilt gebruiken, kun je deze invoeren in een CSV-klantenbestand en vervolgens het CSV-bestand importeren in je Shopify-beheercentrum. Je kunt ook de CSV-template van de klant gebruiken om een nieuwe klantenlijst te maken.

Zo open en bewerk je een CSV-bestand.

Als je meerdere klantrecords wilt bewerken die al in je klantenlijst staan, kun je misschien beter een bulkbewerkinggebruiken.

Je kunt alleen CSV-bestanden van klanten importeren die 1 MB of kleiner zijn. Om deze beperking te omzeilen, kun je meerdere CSV-bestanden gebruiken om je klantrecords te importeren.

CSV-template voor klanten

Shopify biedt een sjabloonbestand dat je kunt gebruiken om je eigen klantenlijst te maken om in je winkel te importeren. Je kunt de CSV-klantensjabloon downloaden en bekijken, of het CSV-bestand met klanten opmaken om meer te weten te komen over de indeling.

Als je de CSV-klantensjabloon importeert zonder daar nieuwe klantrecords aan toe te voegen, worden er twee standaard records voor klanten toegevoegd aan je winkel:

• Jane Doe is een voorbeeld van een klant met alleen een e-mailadres.
  • John Doe is een voorbeeld van een klant met een e-mailadres en een bezorgadres

Bestaande klant importeren met een CSV-klantenbestand

Je kunt klantrecords toevoegen aan de CSV-klantensjabloon of je eigen CSV-bestand bouwen en deze vervolgens uploaden in je Shopify-beheercentrum.

Je kunt alleen CSV-bestanden van klanten importeren die 1 MB of kleiner zijn. Om deze beperking te omzeilen, kun je meerdere CSV-bestanden gebruiken om je klantrecords te importeren.

Bepaalde klantgegevens kunnen niet worden overgedragen tussen platforms. Lees meer over de CSV-beperkingen van klanten in Oplossingen voor veelvoorkomende CSV-klantproblemen.

Stappen:

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Klanten.

2. Klik op Klanten importeren.

3. Klik in het dialoogvenster Klanten importeren middels CSV op Kies bestand en selecteer vervolgens het CSV-bestand van je klant.

4. Als je bestaande klanten wilt bijwerken, klik op Bestaande klanten met hetzelfde e‑mailadres of telefoonnummer overschrijven.

5. Klik op Klanten importeren.

De klanten waarvan je de records aan het CSV-bestand hebt toegevoegd, worden weergegeven op de pagina Klanten in je Shopify-beheercentrum.

Bestaande klantrecords exporteren naar een CSV-bestand

Je kunt een CSV-bestand met alle klanten van je winkel en hun details exporteren, of een gefilterde lijst van klanten en hun details.

Geëxporteerde CSV-bestanden kunnen worden geopend in een spreadsheetprogramma zoals Excel, Numbers of Google Spreadsheets, of worden gebruikt om je Shopify-winkel te verbinden met een extern CRM-systeem.

Geëxporteerde CSV-bestanden mogen niet groter zijn dan 1 MB.

Als je maximaal één pagina met klanten (maximaal 50 klanten) exporteert, wordt het CSV-bestand gedownload via je browser. Als je meer dan één pagina met klanten (51 of meer klanten) exporteert, wordt het CSV-bestand naar jou gemaild. Als je niet de eigenaar van de winkel bent, wordt het bestand ook naar het e-mailadres van de winkel gestuurd.

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Klanten.

2. Klik op Exporteren.

3. Klik op een van de volgende exportopties:

- Huidige pagina: om de klanten te exporteren die in Shopify-beheercentrum worden vermeld - Alle klanten: om alle klanten van je winkel te exporteren - Geselecteerde klant: om klanten te exporteren die je hebt geselecteerd - Huidige zoekopdracht: om een gefilterde lijst met klanten te exporteren

1. Selecteer in welke bestandsindeling je wilt exporteren:

- Selecteer CSV voor Excel, Numbers en andere spreadsheetprogramma's als je van plan bent een spreadsheetprogramma te gebruiken voor het CSV-klantenbestand. - Selecteer Standaard CSV-bestand als je van plan bent voor het CSV-klantenbestand een teksteditor zonder opmaakfuncties te gebruiken.

1. Klik op Klanten exporteren.

CSV-klantenbestand opmaken

De eerste regel van het CSV-klantenbestand moet alle onderstaande headers bevatten, die ook zijn opgenomen in de CSV-template voor klantgegevens.

First Name De voornaam van de klant.
Last Name De achternaam van de klant.
Email Het e-mailadres van de klant.
Company De naam van het bedrijf dat de klant gebruikt, indien van toepassing.
Address1 De eerste regel van het adres van de klant.
Address2 De tweede regel van het adres van de klant, indien nodig.
City De plaats waar de klant woont.
Province De provincie of staat waar de klant woont. Je moet ook een waarde opgeven voor Province Code als je dit veld invult.
Province Code De ISO-code van de provincie of staat. Shopify gebruikt ISO alpha 2-codes.
Country Het land waarin de klant woont.
Country Code De ISO-code van het land. Shopify maakt gebruik van ISO-alfa 2-codes.
Zip De postcode van het adres van de klant.
Phone Het telefoonnummer van de klant.
Accepts Marketing

Bepaalt of de klant al dan niet akkoord gaat met een abonnement op e-mailmarketing, zoals een nieuwsbrief. Geldige invoer is yes of no.

Dit veld is hoofdlettergevoelig. Waarden moeten in kleine letters zijn.

Total Spent Het totale bedrag dat de klant heeft uitgegeven. Geldige vermeldingen mogen geen valutasymbool bevatten. Dit veld wordt niet samen met de klantgegevens geïmporteerd.
Total Orders Het totale aantal bestellingen van de klant. Dit veld wordt niet samen met de klantgegevens geïmporteerd.
Tags Een door komma's gescheiden lijst met tags om de klant te taggen (bijvoorbeeld tag1,tag2,tag3).
Note Aanvullende informatie over de klant.
Tax Exempt Geeft aan of de klant is vrijgesteld van belastingen.

Als je klantgegevens gaat importeren, moet het CSV-bestand de indeling UTF-8 hebben. De meeste spreadsheetprogramma's kunnen CSV-bestanden opslaan in de UTF-8-indeling met de opdracht Opslaan als of Exporteren (of een vergelijkbare opdracht), afhankelijk van het programma.

Gebruik een teksteditor om je customer CSV-bestand te bewerken

Als je geen spreadsheetprogramma hebt, kun je CSV-bestanden bewerken met een teksteditor.

De meeste computers hebben teksteditors waarmee je CSV-bestanden kunt openen. Je kunt ook een programma als Atom of Sublime Text om je CSV-bestand te bewerken en de fouten erin op te sporen.

Maak je CSV-bestand op in een teksteditor:

• Column headers moeten worden gescheiden door komma's (bijvoorbeeld First Name,Last Name,Email,Company,Address1).
  • De lijst met tags moet tussen aanhalingstekens worden geplaatst (bijvoorbeeld "tag1,tag2,tag3").
  • Verschillende records moeten worden gescheiden door regeleinden.

Klantrecords importeren vanuit MailChimp

Je kunt de app Store Importer gebruiken om je klanten vanuit MailChimp te importeren. Voordat je je lijsten met contactpersonen kunt importeren in Shopify, moet je je lijsten met contactpersonen exporteren vanuit MailChimp. Zoek de klantgroep die je wilt exporteren van MailChimp en selecteer en organiseer vervolgens de velden die je wilt exporteren.

Raadpleeg onze gids voor het importeren van klanten vanuit MailChimp voor meer informatie.