Klantenlijsten importeren en exporteren

Als u een klantenlijst hebt die u in Shopify wilt gebruiken, kunt u deze invoeren in een CSV-bestand en vervolgens importeren in uw Shopify-beheerder. U kunt ook de CSV-sjabloon van de klant gebruiken om een nieuwe klantenlijst te maken.

CSV-bestanden

CSV staat voor comma-separated values of 'door komma's gescheiden waarden', een bestandsindeling (.csv) voor spreadsheets. U kunt CSV-bestanden gebruiken om producten, klanten, voorraad, bestellingen (alleen exporteren) en kortingen (alleen exporteren) te importeren en te exporteren.

Ze kunnen in veel situaties nuttig zijn, bijvoorbeeld wanneer u van een ander e-commerceplatform naar Shopify overstapt, een lijst met klantaccounts moet importeren of producten wilt uploaden met een spreadsheet.

CSV-bestanden kunnen in eerste instantie intimiderend lijken, maar als u de indeling en de werking ervan begrijpt, kunt u ze voor allerlei taken gebruiken.

Uw CSV-bestanden moeten UTF-8-codering bevatten.

In een CSV-bestand vertegenwoordigt elk item een cel in een spreadsheet, elke regel staat voor een nieuwe rij en elke komma geeft aan waar een item eindigt en een nieuwe begint begint.

De items in dit CSV-klantenbestand:

zien er in dit spreadsheetprogramma zo uit:

CSV-bestanden importeren in Google Sheets

Als u een CSV-bestand vanaf uw Shopify-beheerder exporteert, opent dit als .csv-bestand in de lokale tekstverwerker op uw computer. U kunt ook een alternatieve tekstverwerker gebruiken, maar het is raadzamer om een spreadsheetprogramma te gebruiken om uw CSV-bestanden te bekijken en bewerken.

Stappen:

1. Inloggen op je Google-account.

2. Klik op de Google Sheets pagina op Leeg in het gedeelte Start een nieuwe spreadsheet:

3. Ga op de Naamloze Spreadsheet pagina naar Bestand > Importeren...:

4. Zoek en selecteer het CSV-bestand dat u wilt bewerken.

5. Selecteer in het dialoogvenster Bestand importeren de opties van je voorkeur in de secties Actie, Scheidingsteken en Tekst converteren naar cijfers en data.

6. Klik op Importeren:

Uw CSV-bestand ziet er na het uploaden er ongeveer zo uit:

Hier kunt u uw CSV bewerken. Wanneer u klaar bent, kunt u deze exporteren vanuit Google Sheets als een .csv-bestand.

CSV-bestanden exporteren met Google Sheets

Wanneer u klaar bent met het bekijken of bewerken van uw CSV-bestand in Google Sheets kunt u het als een .csv-bestand naar uw computer exporteren.

Stappen:

• Ga vanaf uw CSV-spreadsheetpagina naar Bestand > Downloaden als > Door komma's gescheiden waarden (.csv, huidig blad):

Uw CSV-bestand verschijnt in je map met downloads.

CSV-sjabloon voor klanten

Als u de lege CSV-sjabloon voor klanten importeert zonder er nieuwe klanten aan toe te voegen, worden er twee standaardklantenrecords gemaakt in uw winkel:

• Jane Doe is een voorbeeld van een klant met alleen een e-mailadres
  • John Doe is een voorbeeld van een klant met een e-mailadres en een verzendadres

Het CSV-sjabloonbestand met klantgegevens ziet er ongeveer zo uit:

Bestaande klanten importeren met een CSV-klantenbestand

Shopify biedt een sjabloonbestand dat u als leidraad kunt gebruiken om uw eigen klantenlijst te maken die u in uw winkel kunt importeren. U kunt onze CSV-sjabloon met klantgegevens downloaden en bekijken.

De mogelijkheid van Shopify om klantaccounts vanaf andere platforms te importeren, is beperkt. Als u e-maillijsten met klanten van een ander platform naar Shopify wilt importeren, kijk dan hier voor meer informatie.

Stappen:

1. Klik in de Shopify-beheerder op Klanten.

2. Klik op Klanten importeren:

3. Klik in het dialoogvenster Klanten importeren middels CSV op Kies bestand en selecteer vervolgens het CSV-bestand van uw klant:

4. Als u bestaande klanten wilt bijwerken, klikt u op Bestaande klanten met hetzelfde e‑mailadres of telefoonnummer overschrijven.

5. Klik op Klanten importeren:

De klanten waarvan u de records aan het CSV-bestand hebt toegevoegd, worden weergegeven op de pagina Klanten in uw Shopify-beheerder.

Bestaande klanten exporteren naar een CSV-bestand

U kunt een CSV-bestand met alle klanten van uw winkel en hun details exporteren, of een gefilterde lijst van klanten en hun details.

Geëxporteerde CSV-bestanden kunnen worden geopend in een spreadsheetprogramma zoals Excel, Numbers of Google Spreadsheets, of worden gebruikt om uw Shopify-winkel te verbinden met een extern CRM-systeem.

Geëxporteerde CSV-bestanden zijn beperkt tot 9000 rijen.

Als u maximaal één pagina met klanten (maximaal 50 klanten) exporteert, wordt het CSV-bestand gedownload via je browser. Als u meer dan één pagina met klanten (51 of meer klanten) exporteert, wordt het CSV-bestand naar je gemaild. Als u niet de eigenaar van de winkel bent, wordt het bestand ook naar het e-mailadres van de winkel gestuurd.

Stappen:

1. Ga vanaf de Shopify-beheerder naar Klanten.

2. Klik op Exporteren:

3. Klik op een van de volgende exportopties:

- Huidige pagina: om de klanten te exporteren die in Shopify-beheerder worden vermeld - Alle klanten: om alle klanten van uw winkel te exporteren - Geselecteerde klant: om klanten te exporteren die u hebt geselecteerd - Huidige zoekopdracht: om een gefilterde lijst met klanten te exporteren

1. Selecteer in welke bestandsindeling je wilt exporteren:

- Selecteer CSV voor Excel, Numbers en andere spreadsheetprogramma's als u van plan bent een spreadsheetprogramma te gebruiken voor het CSV-klantenbestand. - Selecteer Standaard CSV-bestand als u van plan bent voor het CSV-klantenbestand een teksteditor zonder opmaakfuncties te gebruiken.

1. Klik op Klanten exporteren:

CSV-klantenbestand opmaken

De eerste regel van het CSV-klantenbestand moet alle onderstaande headers bevatten, die ook zijn opgenomen in de CSV-sjabloon voor klantgegevens.

First Name De voornaam van de klant.
Last Name De achternaam van de klant.
Email Het e-mailadres van de klant.
Company De naam van het bedrijf dat de klant gebruikt, indien van toepassing.
Address1 De eerste regel van het adres van de klant.
Address2 De tweede regel van het adres van de klant, indien nodig.
City De plaats waar de klant woont.
Province De provincie of staat waar de klant woont. U moet ook een waarde opgeven voor Province Code als u dit veld invult.
Province Code De ISO-code van de provincie of staat. Shopify gebruikt ISO alpha 2-codes.
Country Het land waarin de klant woont.
Country Code De ISO-code van het land. Shopify maakt gebruik van ISO-alfa 2-codes.
Zip De postcode van het adres van de klant.
Phone Het telefoonnummer van de klant.
Accepts Marketing Bepaalt of de klant al dan niet akkoord gaat met een abonnement op e-mailmarketing, zoals een nieuwsbrief. Geldige invoer is yes of no.
Total Spent Het totale bedrag dat de klant heeft uitgegeven. Geldige vermeldingen mogen geen valutasymbool bevatten. Dit veld wordt niet samen met de klantgegevens geïmporteerd.
Total Orders Het totale aantal bestellingen van de klant. Dit veld wordt niet samen met de klantgegevens geïmporteerd.
Tags Een door komma's gescheiden lijst met tags om de klant te taggen (bijvoorbeeld tag1,tag2,tag3).
Note Aanvullende informatie over de klant.
Tax Exempt Geeft aan of de klant is vrijgesteld van belastingen.

Als u klantgegevens gaat importeren, moet het CSV-bestand de indeling UTF-8 hebben. De meeste spreadsheetprogramma's kunnen CSV-bestanden opslaan in de UTF-8-indeling met de opdracht Opslaan als of Exporteren (of een vergelijkbare opdracht), afhankelijk van het programma.

Gebruik een teksteditor om uw customer CSV-bestand te bewerken

Als u geen spreadsheetprogramma hebt, kunt u CSV-bestanden bewerken met een teksteditor.

De meeste computers hebben teksteditors waarmee u CSV-bestanden kunt openen. U kunt ook een programma als Atom of Sublime Text om uw CSV-bestand te bewerken en de fouten erin op te sporen.

Maak uw CSV-bestand op in een teksteditor:

• Column headers moeten worden gescheiden door komma's (bijvoorbeeld First Name,Last Name,Email,Company,Address1).
  • De lijst met tags moet tussen aanhalingstekens worden geplaatst (bijvoorbeeld "tag1,tag2,tag3").
  • Verschillende records moeten worden gescheiden door regeleinden.