Importera och exportera kundlistor

Om du har en kundlista som du vill använda i Shopify kan du ange den i en kunds CSV-fil och sedan importera den till din Shopify-admin. Du kan även använda mallen kund CSV för att skapa en ny kundlista.

CSV-filer

CSV står för kommaseparerade värden, ett filformat (.csv) för kalkylark. Du kan använda CSV-filer för att importera och exportera produkter, kunder, lager, order (endast export) och rabatter (endast export).

De kan vara användbara i många situationer, till exempel när du byter till Shopify från en annan e-handelsplattform, behöver importera en lista över kundkonton eller vill ladda upp produkter med hjälp av ett kalkylark.

CSV-filer kan tyckas skrämmande till en början, men när du har förstått deras format och hur de fungerar kan du välja att använda dem för en rad olika saker.

Dina CSV-filer måste använda UTF-8-kodning.

I en CSV-fil representerar varje post en cell i ett kalkylark, varje rad representerar en ny rad och varje komma anger var en inmatning slutar och en annan börjar.

Inmatningarna i den här kund-CSV-filen:

ser till exempel ut så här i ett kalkylprogram:

Obs! Shopify rekommenderar att du använder Google Kalkylarks för att arbeta med dina CSV-filer. För att kunna använda Google Kalkylark måste du importera CSV-filen till programmet. När du har gjort dina ändringar exporterar du CSV-filen till din dator. Särskilda tecken fungerar inte alltid korrekt i CSV-filer som exporteras, redigeras med ett annat kalkylprogram och sedan importeras till Shopify.

Importera CSV-filer till Google Kalkylark

När du exporterar en CSV-fil från din Shopify-admin öppnas den som en .csv-fil i din dators textredigerare. Du kan även använda en alternativ textredigerare, men det rekommenderas att du använder ett kalkylarksprogram för att visa och redigera dina CSV-filer i stället.

Obs! Du kan ladda ner Shopifys CSV-provmallar för produkter och kunder.

Steg:

1. Logga in på ditt Google-konto.

2. På sidan Google Kalkylark klickar du på Tomt i avsnittet Starta ett nytt kalkylark:

3. Gå till Arkiv > Importera... från sidan kalkylark utan namn:

4. Leta reda på och välj den CSV-fil som du vill redigera.

5. I dialogrutan Importera fil, väljer du dina önskade alternativ för avsnitten Importåtgärd, Avgränsningstecken, och Konvertera text till nummer och datum.

6. Klicka på Importera:

Din CSV-fil kommer se ut ungefär så här efter att du har laddat upp den:

Härifrån kan du redigera din CSV. När du är klar kan du exportera den från Google Kalkylark som en .csv-fil fil.

Exportera CSV-filer till Google Kalkylark

När du har redigerat och är klar med din CSV-fil i Google Kalkylark kan du exportera den som en .csv-fil till din dator.

Steg:

• Från din CSV-kalkylarksida går du till Fil > Ladda ner som > Kommaseparerade värden (.csv, nuvarande ark):

Din CSV-fil visas i din nedladdningsmapp.

Kundmall för CSV

Om du importerar tomma CSV-mallar för kund utan att lägga till några nya kunder till den skapar den två standardkundposter i din butik:

• Jane Doe är ett exempel på en kund som bara har en e-postadress
  • John Doe är ett exempel på en kund som har en e-postadress och en leveransadress.

Kundens CSV-mallfil kommer se ut ungefär så här:

Importera befintliga kunder med hjälp av kundens CSV-fil

Shopify tillhandahåller en mallfil som du kan använda som en guide för att skapa din egen kundlista för att importera till din butik. Du kan ladda ner och se vår kund-CSV-mall .

Shopifys förmåga att importera kundkonton från andra plattformar är begränsad. Om du försöker importera kunders e-postlistor från en annan plattform till Shopify, se här för mer information.

Obs: Importera en CSV-fil skapar en kund i din butik för varje e-postadress i filen. Alla kunder med duplicerade e-postadresser eller telefonnummer hoppas över under en import - endast den sista posten med den duplicerade e-postadressen eller telefonnumret kommer att importeras till kundlistan i din Shopify-administratör. Om du behöver importera en fil som innehåller duplicerade e-postadresser eller telefonnummer är den bästa metoden att ta bort alla e-postadresser och telefonnummer från CSV-filen innan du importerar den.

Steg:

1. Klicka på Kunder från din Shopify-administrator.

2. Klicka på Importera kunder:

3. Klicka på Välj fili dialogrutan Importera kunder efter CSV-fil och välj sedan CSV-fil för din kund:

4. Om du vill uppdatera befintliga kunder klickar du på Skriv över befintliga kunder som har samma e-postadress.

5. Klicka på Importera kunder:

De kunder vars poster du har lagt till i CSV-filen visas på sidan kunder i din Shopify-admin.

Exportera befintliga kunder till en CSV-fil

Du kan exportera en CSV-fil med alla butikens kunder och deras uppgifter, eller en filtrerad lista över kunder och deras uppgifter.

Exporterade CSV-filer kan öppnas i ett kalkylarksprogram som Excel, Numbers eller Google Sheets, eller användas för att ansluta din Shopify-butik till ett tredjeparts CRM-system.

Exporterade CSV-filer är begränsade till 1 MB i storlek.

Om du exporterar upp till en sida med kunder (upp till 50 kunder) laddas CSV-filen ner av din webbläsare. Om du exporterar mer än en sida med kunder (51 eller fler kunder), skickas CSV-filen till dig via e-post. Om du inte är butiksägare skickas filen även till butiksägarens e-postadress.

Steg:

1. Från din Shopify admin går du till kunder.

2. Klicka på Exportera:

3. Klicka på ett av följande exportalternativ:

- Aktuell sida för att exportera kunderna som visas i din butiks admin - Alla kunder för att exportera alla dina butikskunder - Vald kund för att exportera kunder du har valt - Aktuell sökning för att exportera en filtrerad lista över kunder.

1. Välj vilket filformat du vill exportera:

- Välj CSV för Excel, Numbers och andra kalkylprogram om du planerar att använda ett kalkylprogram med din kund-CSV. - Välj Enkel CSV-fil om du planerar att använda en enkel textredigerare med din kund-CSV.

1. Klicka på Exportera kunder:

Formatera din kunds CSV-fil

Den första raden i din kunds CSV-fil måste inkludera alla rubriker som listas nedan, vilka ingår i kundens CSV-mall.

First Name Kundens förnamn.
Last Name Kundens efternamn.
Email Kundens e-postadress.
Company Namnet på det företag som kunden använder i tillämpliga fall.
Address1 Den första raden i kundens adress.
Address2 Den andra raden i kundens adress, vid behov.
City Staden kunden bor i.
Province Provinsen eller delstaten där kunden bor. Du måste också ange provinskoden om det här fältet är ifyllt.
Province Code Provinsen eller delstatens ISO-kod. Shopify använder ISO alpha 2-koder.
Country Det land kunden bor i.
Country Code ISO-koden för landen. Shopify använder ISO alpha 2-koder.
Zip Postnumret för kundens adress.
Phone Kundens telefonnummer.
Accepts Marketing Ställer in huruvida kunden samtycker till att prenumerera på e-postmarknadsföring, till exempel ett nyhetsbrev. Giltiga poster är ja eller nej .
Total Spent Kundens totala belopp som har spenderats. Giltiga poster får inte ha en valutasymbol inkluderad. Detta fält kommer inte att importeras med kunduppgifter.
Total Orders Kundens totala antal beställningar. Detta fält kommer inte att importeras med kunduppgifter.
Tags En kommaseparerad lista med taggar som används för att tagga kunden (till exempel tag1,tag2,tag3).
Note Ytterligare information om kunden.
Tax Exempt Visar om kunden är skattebefriad.

När du importerar kunduppgifter måste din CSV-fil vara i UTF-8-format. De flesta kalkylarksapplikationer har möjlighet att spara CSV-filer i UTF-8-format med kommandot Spara som ... eller Exportera, beroende på programmet.

Använd en textredigerare för att redigera din customer CSV-fil

Om du inte har ett kalkylarksprogram kan du redigera CSV-filer med hjälp av en textredigerare.

De flesta datorer har textredigerare som kan öppna CSV-filer. Du kan även använda ett program som Atom eller Sublime Text, för att redigera och felsöka din CSV-fil.

Obs! En CSV-fil med UTF-8-kodning är det enda filformat som kan användas för import till eller export från Shopify.

Formatera din CSV-fil i en textredigerare:

• Kolumnrubriker måste separeras med kommatecken (till exempel, First Name,Last Name,Email,Company,Address1).
  • Listan med taggar måste vara omgivna av citattecken (till exempel, "tag1,tag2,tag3").
  • Olika poster måste separeras genom radbrytningar.