Hantera kunder

När en ny kund lägger en order i din butik läggs deras namn och information automatiskt till i din kundlista. Du kan skicka e-post till kunder från admin med hjälp av deras profilinformation, och beroende på omständigheterna kan du även lägga till, redigera eller ta bort en kundprofil manuellt. Om du vill skicka rabatter eller e-postmeddelanden till en viss uppsättning kunder, kan du skapa en kundgrupp.

En kundprofil skapas när en kund interagerar med ditt företag, till exempel när en kund:

• registrerar sig för din e-postlista eller ett kundkonto
  • gör en order
  • påbörjar en order men överger sin kassa
  • läggs till i din kundlista manuellt

Lägg till kunder

Steg:

Skicka ett e-postmeddelande till kunderna

Steg:

Redigera kunder

Redigera en kunds prenumerationsbetalningsinformation

Om du säljer prenumerationsprodukter och en kund behöver uppdatera sin betalningsinformation på grund av en misslyckad betalning, kan du uppdatera kundens profil i Shopify-administratören.

1. Från din Shopify admin, klicka på kunder.

2. Klicka på den kundprofil som du vill redigera.

3. I avsnittet Betalningsmetoder klickar du på Fler åtgärder och väljer en åtgärd:

1. Om du vill att kunden själv ska uppdatera sina kortuppgifter klickar du på Skicka länk för att uppdatera kort, väljer den e-postadress som du vill skicka e-postmeddelandet från i rullgardinsmenyn och klickar sedan på Skicka e-postmeddelande.
    2. Om du vill uppdatera kundens kort manuellt klickar du på Ersätt kort, fyller i formuläret Ersätt kreditkort och klickar sedan på Bekräfta.
    3. Klicka på Radera kort om du vill ta bort kundens betalningsmetod.
  4. Om du klickade på Skicka länk för att uppdatera kortväljer du den e-postadress du vill skicka e-postmeddelandet från i rullgardinsmenyn och klickar på Skicka e-postmeddelande.

5. Om du klickade på Ersätt kort fyller du i formuläret Ersätt kreditkort och klickar på Bekräfta.

Se prenumerationer för ytterligare information om att erbjuda prenumerationer.

Redigera kundprofiler i bulk

Från din Shopify-admin kan du använda bulkredigering för att ta bort kunder, lägga till kundtaggaroch ta bort kundprofiltaggar för flera kunder samtidigt. Du kan bara radera kunder om de inte har någon beställningshistorik med din butik.

Steg:

1. Från din Shopify admin går du till kunder.

2. Välj var och en av de kundprofiler som du vill redigera.

3. Klicka på Fler åtgärder.

4. Klicka på önskad åtgärd.

5. Beroende på vad du väljer kan du behöva bekräfta ditt val.

Radera kunder

Du kan radera kundprofilposter från Shopify om kunden inte har någon beställningshistorik med din butik. Kunder med en orderhistorik kan inte raderas från butikens poster. En ny post kommer att skapas om en borttagen kund köper från din butik i framtiden.

Steg:

Sortera kundlistan

Du kan hitta en lista över dina kundprofiler på sidan kunder i din Shopify-admin. Använd menyn Sortera efter för att sortera din kundprofillista efter:

• senast uppdaterad
  • belopp som spenderats
  • antal beställningar
  • tillagt datum som kund

Sök efter kunder

Filtrera kundlistan

Även om det är användbart att söka för att hitta en enda kundprofil, gör filtrering det möjligt för dig att visa alla kunder som matchar ett eller flera kriterier. Från din Shopify-administratör kan du filtrera kundprofiler genom att ange följande kriterier:

• Status för e-postprenumeration
  • Taggad med
  • Kundkontostatus (till exempel aktiv eller inaktiverad)
  • Kundspråk
  • Belopp som spenderas i din butik
  • Antal ordrar som gjorts
  • Datum för order
  • Datum lagt till som kund
  • Datum för övergivna kassor
  • Plats utifrån land (visar både leverans-och faktureringsplatser)
  • Status för produktprenumeration (visas endast för butiker med konfigurerade prenumerationer)

Steg:

1. Från din Shopify admin går du till kunder.

2. Klicka på Fler filter.

3. Välj det filter och de villkor du vill ha, samt ett värde.

4. Valfritt: Upprepa steg 1 och 2 för att lägga till flera filter.

5. Valfritt: Om du vill ta bort filter klickar du på Rensa under ett specifikt filter eller så klickar du på Rensa alla filter.

6. Klicka på klar.

Listan kundprofil visar de kunder som matchar dina filter. Du kan flytta mellan sidor om det finns flera sidor med resultat.

Etiketter sammanfattar alla filter du har placerat på din kundprofillista. Klicka på X för att ta bort ett filter.

Skapa kundgrupper

När du har utfört en sökning eller tillämpat filter kan du spara listan med resultat i din Shopify-administratör. Då skapas en ny filterflik längst upp på din kundlista. Du kan använda filterflikarna för att snabbt sortera dina kunder i grupper. Dina sparade sökningar visas också i Shopify-appen när du trycker på sökknappen.

Kundgrupper kan kombineras med rabatter så att kampanjer till specifika kundgrupper kan erbjudas.

Kundgrupper hjälper dig också att kunna rikta dig till specifika prenumeranter när du skickar marknadsföringsmejl med Shopify e-post.

Kundgrupper uppdateras automatiskt, så kunder kommer att läggas till och tas bort från grupper beroende på sök- eller filtervillkoren som används för att skapa kundgruppen.

Steg:

1. Utför en sökning, eller filtrera din kundlista.

2. Klicka på Spara filter efter det att du har tillämpat ett eller flera filter eller utfört en kundprofilsökning.

3. Namnge filtret eller sökresultatet i dialogrutan Spara som.

4. Klicka på Spara filter för att spara sökningen och skapa en flik högst upp på din kundlista.

Leveransadresser till amerikanska militären

Militära postadresser i USA har ett unikt format som måste anges på ett specifikt sätt. Om adressen är felaktigt angiven kanske ordern inte kommer fram till den avsedda mottagaren. Det finns tre olika typer av amerikanska militära adresser:

• Army/Air Post Office (APO)
  • Fleet Post Office (FPO)
  • Diplomatic Post Office (DPO)

Se till att adressen är korrekt angiven innan du levererar ordern, om du får en order med leveransadress till amerikanska militären. Om kunden inte har angett leveransadressen på rätt sätt kan du redigera kundens adress med hjälp av följande riktlinjer:

• Mottagarens namn måste anges i fältet för Namn, men rankningen är valfri.
  • För AP-adresser måste PSC- och BOX-nummer båda finnas med i fältet Adress.
  • För FPO- och DPO-adresser måste både UNIT- och BOX-nummer finnas med i fältet Adress.
  • Fältet för Stad får endast innehålla APO, FPO eller DPO. Ange inte stadens namn.
  • I fältet för Land/Region ska det stå USA.
  • Försvarsmakten Amerika, Försvarsmakten Europaeller Försvarsmakten Stilla havet måste väljas i fältet Stat. Dessa platser kanske är angivna som förkortningar av din kund som AA (Armed Forces America), AE (Armed Forces Europe) eller AP (Armed Forces Pacific).

Kontakta kunden som lagt ordern om du är osäker på någon adressinformation, för att få ett förtydligande.