Skatteåsidosättning och undantag

Även om Shopify beräknar de flesta skatter automatiskt kan du åsidosätta skattesatser för att kontrollera hur mycket skatt du debiterar för en viss produkt och för att hantera undantag och befrielser. Du kan även specificera unika skattesatser för fraktdestinationer eller till skattebefriade kunder.

Du kan till exempel ange åsidosättningar för:

• befrielse från delstatsskatt i USA
  • befrielse från provinsskatt i Kanada
  • Momsbefrielse i Storbritannien.

Eventuella åsidosättanden som du ställer in gäller onlineförsäljning och Shopify POS-försäljning.

Obs! För information om ändrade skattesatser i Kanada, se Krav för ändrad skattesats i Kanada.

Om du vill ställa in ett åsidosättande av skatt, kan du skapa en kollektion för de produkter som är undantagna från skatteplikt och sedan tillämpa åsidosättandet för den kollektionen.

Om du inte behöver debitera moms kan du skapa åsidosättningar och ställa in skattesatser till 0 %. Kontrollera alltid med en lokal skattemyndighet för att se till att du debiterar dina kunder de korrekta skattesatserna.

Ange att en produkt ska undantas från moms

Om du bara har några produkter som är undantagna från skatt kan du förhindra att skatter tillämpas på dessa produkter individuellt.

Steg:

1. I din Shopify-admin, klicka på produkter, och klicka sedan på produktens namn.

2. Avmarkera debitera skatt för den här produkteni avsnittet prissättning.

3. Klicka på Spara.

Skapa en kollektion för produkter som behöver åsidosättande av skatt

För att tillämpa en åsidosättning av skatt måste du först gruppera produkterna med ändrad skattesats i en specifik kollektion.

Steg:

1. Från din Shopify-admin går du till Produkter > Produktserier.

2. Klicka på skapa kollektionoch ange sedan ett namn för den.

3. Om du vill dölja kollektionen från någon av dina aktiva försäljningskanaler klickar du på Hantera i avsnittet Försäljningskanaler för att avmarkera kryssrutan intill försäljningskanalens namn. Läs mer om försäljningskanalens tillgänglighet.

4. Klicka på Spara.

Obs En dold produktserie kommer inte att vara tillgänglig för kunder i din butik, men du kan fortfarande använda den så att din skattesänkning ska fungera. Alla produkter som placeras i den här produktserien (dolda eller inte) kommer att vara skattebefriade i hela din butik.

Åsidosätt skatterna för en kollektion eller på fraktkostnader

Du kan ange unika skattesatser för en produktkollektion eller på fraktkostnader.

Procentvärdet som du anger är det belopp som kommer att tas in. Det är inte det belopp som undantas.

Obs! Om du ställer in beräknade fraktkostnader med Canada Post, kommer deras priser att användas även om du skapar ett åsidosättande av skatter på frakt.

Steg:

1. Klicka på namnet på det land för vilket du vill lägga till åsidosättande av skatt.

2. I avsnittet Åsidosättande av skatt klickar du på Lägg till ett skatteåsidosättande.

3. Om du vill lägga till ett åsidosättande för produkter klickar du på Produkter i dialogrutan Lägg till åsidosättande av skatt för land

1. Klicka på Välj en produktserieoch välj den serie som behöver ett åsidosättande
    2. Välj var du vill att åsidosättandet ska gälla under plats.
    3. Under skattetariff anger du det skattebelopp som du vill debitera för produkterna i produktserien.
    4. Klicka på Lägg till åsidosättande.
  4. Om du vill lägga till en åsidosättning av fraktkostnader klickar du på leverans i dialogrutan Lägg till skattemässig åsidosättning för land.

1. Välj var du vill att åsidosättandet ska gälla under plats.
    2. Under skattesatsanger du den skattesats som du vill tillämpa för fraktkostnaden.
    3. Klicka på Lägg till åsidosättande.
  5. Klicka på Spara.

Tillämpa skatteåsidosättande för amerikanska stater, län och städer

När du har skapat din åsidosättande kan du välja hur den ska tillämpas och lägga till ytterligare åsidosättande av skatt om det behövs. Markera staden, länet eller staten för att aktivera skatteåsidosättning för dessa platser.

Tillämpa skatteåsidosättning för alla städer och län

Om du har en åsidosättning inställd på delstatsnivå kan du också markera Gäller alla län och städer.

Observera: Den här inställningen används främst när du vill säkerställa att dina kunder inte debiteras skatt för specifika varor på en viss plats. Du kan göra detta genom att ange en skatteåsidosättning på 0 %. Att använda den här funktionen med andra skattesatser rekommenderas inte. Ta råd från en skatteexpert innan du markerar Gäller för alla län och städer.

Detta alternativ tillämpar åsidosättanden på läns- och kommunnivåer liksom staten, såvida det inte åsidosätts av en annan skattesats. Den exakta effekten denna inställning har på vad dina kunder debiteras beror på om du befinner dig i en ursprungs- eller en destinationsstat, och om kundens adress ligger i ett område för vilket du har ställt in en annan skattesats.

Effekt på beskattningen av att välja alternativet alla länder och städer
Ursprungsstat Destinationsstat
Stat förkryssad Den statliga skatteåsidosättningen du har angivit debiteras tre gånger - en gång för stat, en gång för län och en gång för stad.
Stat och antingen län eller stad förkryssad Kunderna debiteras det statliga skatteåsidosättandet två gånger, förutom länets eller stadens åsidosättande. Kunder med en leveransadress inom det specifika länet eller staden debiteras det statliga skatteåsidosättandet två gånger, förutom det specifika läns- eller stadsåsidosättandet.

Kunder med en leveransadress utanför det specifika länet eller staden debiteras det statliga skatteåsidosättandet tre gånger.
Stat, län och stad förkryssade Kunderna debiteras de stats-, läns- och stadsåsidosättanden som har ställts in.

Den här inställningen fungerar exakt likadant oavsett om du har markerat Gäller alla län och städer eller inte.
Kunder med en leveransadress inom det specifika länet och staden debiteras åsidosättningsnivåerna.

Kunder med en leveransadress utanför det specifika länet och staden debiteras den statliga åsidosatta skatten tre gånger.

Ställ in skattebefriade kunder

På sidan kunder i din Shopify-admin kan du ställa in en kund att vara fullt skattebefriad.

Kunder med skattebefrielse debiteras inte någon skatt när de slutför en utcheckning. Dessa kunder måste checka ut med samma e-postadress som den som anges på kundens konto.

Obs! Om du ställer in en kund till att vara skattebefriad men använder skatteinkluderad prissättning, kommer kunden fortfarande att debiteras hela det angivna produktpriset.

Steg:

1. Från din Shopify admin går du till kunder.

2. Hitta den kund du vill undanta från alla skatter och klicka sedan på deras namn.

3. Klicka på Hantera i avsnittet skatteinställningar.

4. Avmarkera hämta in skatter.

5. Klicka på Spara.

Inbyggda skattebefrielser

Shopify har inbyggda skatteåsidosättningar för två specifika fall:

• Amerikanska handlare som säljer kläder i New York, Massachusetts och Rhode Island
  • Kanadensiska handlare som säljer vaporizer-produkter i British Columbia.

Skatteregler för kläder i amerikanska delstater

Följande delstater har skattebefrielse för vissa klädprodukter:

• New York: klädesplagg, skor och varor som används för att reparera klädprodukter med ett individuellt pris under 110 USD är undantagna från statlig moms. Till exempel kommer två artiklar med ett kombinerat pris på 200 USD vardera att undantas från moms, men en vara med ett individuellt pris på 110 USD kommer att bli föremål för moms.
  • Massachusetts: klädesplagg med ett pris under 175 USD är undantagna från statlig moms, och klädprodukter med ett pris på över 175 USD kommer endast att debiteras skatt på det belopp som överstiger 175 USD. Till exempel kommer ett plagg med ett pris på 200 USD att beskattas på 25 USD eftersom de första 175 USD inte är skattepliktiga.
  • Rhode Island: kläder och skodon med ett individuellt pris på 250 USD eller lägre är undantagna från statlig moms, och endast det inkrementella beloppet över 250 USD är föremål för moms. Till exempel, om en kostym kostar 275 USD, gäller skatten endast på 25 USD.

För att Shopify ska kunna beräkna de korrekta skattesatserna måste din butik ha en fysisk närvaro i delstaten och du måste skapa en produktserie för de tillämpliga klädprodukterna med namnet tax:clothing.

Steg:

1. Från din Shopify-admin går du till Produkter > Produktserier.
    1. Klicka på skapa produktserie. 3. I namnetanger du tax:clothing med små bokstäver. 4. Lägg till produkter i produktserien: * för att lägga till produkter manuellt, se Manuell produktserie. Om du vill lägga till produkter automatiskt, se automatiserade produktserier. 5. Valfritt: ändra produktserietillgängligheten för att dölja produktserie från någon av dina aktiva försäljningskanaler. 6. Spara din produktserie.

När du har sparat produktserien skatt:kläder kommer den tillämpliga klädregeln att tillämpas automatiskt och rätt skattebelopp kommer att tas in för produkterna i den produktserien.

Använd kollektionen skatt:kläder endast för staterna New York, Massachusetts och Rhode Island. Om ett annat undantag för kläder gäller i din jurisdiktion, använd andra skattemässiga åsidosättningsmetoder eller markera dina produkter som icke skattepliktiga i avsnittet prissättning på produktsidan.

Skatteregler för vaporizer-produkter i British Columbia

British Columbia tillämpar ett högre PST-avgift för att vaporizer-produkter. Dessutom läggs GST ihop med PST. För att Shopify ska kunna beräkna de korrekta skattesatserna måste du skapa en produktserie för de aktuella vaporizer-produkterna med namnet tax:eliquid_vaporizers.

För mer information om kostnaden för vaporizer-produkter, se webbplatsen för Government of British Columbia.

Innan du börjar:

För att åsidosättandet ska tillämpas korrekt måste du först ställa in dina skattekonton för Kanada och British Columbia.

Steg:

1. Från din Shopify-admin går du till Produkter > Produktserier.
    1. Klicka på skapa produktserie. 3. I namnetanger du tax:eliquid_vaporizers med små bokstäver. 4. Lägg till produkter i produktserien: * för att lägga till produkter manuellt, se Manuell produktserie. Om du vill lägga till produkter automatiskt, se automatiserade produktserier. 5. Valfritt: ändra produktserietillgängligheten för att dölja produktserie från någon av dina aktiva försäljningskanaler. 6. Spara din produktserie.

När du har sparat tax: eliquid_vaporizers-produktserien, tillämpas omsättningsskatten automatiskt och korrekt skattebelopp kommer att hämtas in för produkterna i den produktserien.

Använd endast tax: eliquid_vaporizers-produktserien för provinsen British Columbia.

Ange en skattesats på 0 % för de flesta av dina produkter

Om de flesta eller alla dina produkter är undantagna från moms och du befinner dig i ett land som har både federala och regionala skatter, kan du åsidosätta standardinställningarna till 0 % i avsnittet grundläggande skatter.

För dina produkter som är skattepliktiga, måste du dock lägga till dessa produkter i en kollektion och sedan skapa en skatteåsidosättning för den kollektionen. I det här scenariot går du till Inställningar > skatteroch klickar på landsnamnet. I avsnittet grundläggande skatter anger du att den regionala skattesatsen läggs till 0 % federal skatt. Sedan, när du skapar åsidosättandet av skatt för kollektionen kan du ange att du åsidosätter skattesatsen för landet eller för en region i dialogrutan Lägg till skattemässig åsidosättning för land.