Hantera din kanadensiska skatt

Observera att denna guide gäller för handlare i Kanada.

När du har uppdaterat din butik för att använda de nya kanadensiska skattefunktionerna kan du hantera dina skatteinställningar, inklusive dina registreringar, åsidosättningar och kundundantag.

Hantera de regioner där du är registrerad

Du kan när som helst redigera dina registreringar för att lägga till, ta bort eller ändra dina registreringar eller kontonummer.

Steg:

1. Gå till Inställningar > Skatter.
  2. Klicka på Ställ in eller Redigera i avsnittet Skatteområden bredvid Kanada.
  3. Klicka på Lägg till skattkonto eller Hantera i avsnittet Registrerade skattekonton.
  4. Uppdatera dina regioner och kontonummer.
  5. Klicka på Spara.

Kanadensiskt skatteåsidosättningskrav

Du kan åsidosätta skatterna som Shopify anger, men var medveten om följande begränsningar:

• Åsidosättningar till Kanada gäller endast för GST i British Columbia, Manitoba, Saskatchewan och Québec.
  • Åsidosätter till New Brunswick, Newfoundland och Labrador, Nova Scotia, Ontario och PEI-skattesatser gäller endast för deras motsvarande HST-skatter.
  • Åsidosättande av skattesatser i British Columbia, Manitoba, Saskatchewan och Quebec gäller endast för deras motsvarande PST-, RST- eller QST-satser.
  • Alberta, Northwest Territories, Yukon och Nunavut har ingen skatt, så åsidosättanden kan inte tillämpas på dessa regioner.

Åsidosättningar påverkar också av dina registreringar:

• För att åsidosättanden ska gälla Kanadas GST måste du lägga till ditt kanadensiskt GST-konto.
  • För att åsidosättanden ska gälla för HST i New Brunswick, Newfoundland och Labrador, Nova Scotia, Ontario eller PEI måste du lägga till ditt kanadensiskt GST konto.
  • För att åsidosättningar ska gälla för Manitoba RST-skattesatsen måste du lägga till ditt kanadensiska Manitoba-konto.
  • För att åsidosättningar ska gälla för PST-skattesatsen i British Columbia måste du lägga till ditt kanadensiska British Columbia-konto.
  • För att åsidosättningar ska gälla för PST-skattesatsen i Saskatchewan måste du ange ditt kanadensiska Saskatchewan-konto.
  • För att åsidosättningar ska gälla för QST-skattesatsen i Quebec måste du ange ditt kanadensiska Quebec-konto.

Åsidosätt skatter

Ibland gäller standardskattesatserna inte för vissa produkter. Till exempel kan vissa typer av barnkläder vara undantagna från skatt eller ha en lägre skattesats. Om standardskatterna inte gäller måste du skapa en åsidosättning.

Att skapa en åsidosättning är en tvåstegsprocess. Du skapar först en kollektion som innehåller de produkter som har en annan skattesats. Sedan anger du i vilken region åsidosättningen ska gälla och dess skattesats.

För mer information om kollektioner, se Produktserier.

Steg:

1. Skapa en serie:

1. Från din Shopify-admin går du till Produkter > Produktserier.
    2. Klicka på Skapa kollektionoch ange sedan ett namn för den.
    3. Klicka på Spara serie.
  2. Skapa åsidosättningen:

1. Gå till Inställningar > Skatter.
    2. Klicka på Redigera bredvid Kanada i avsnittet Skatteregioner.
    3. Klicka på Lägg till åsidosättning av skatt i avsnittet Åsidosättning av skatt.
    4. Välj kollektionen.
    5. Välj den region där åsidosättandet gäller.
    6. Ange skattesatsen för kollektionen i den regionen.
    7. Klicka på Spara.

Hantera dina skatteundantag

Förutom att ställa in en kund som ska undantas från alla skatter kan du befria en kund från specifika kanadensiska skatter. Du kan ändra kundens undantagsinställningar i din Shopify-administrator i kundens profil. Se Ställa in kanadensiska skatteundantag för mer information.

Hantera dina skattberäkningar

Du kan hantera olika inställningar som avgör hur skatt beräknas på dina produkter. Du kan till exempel ställa in om skatter ingår i dina priser om du vill ta ut moms på digitala varor och om du ska tillämpa skatt på fraktkostnader. Du hanterar dessa inställningar på inställningssidan Skatter. Du hanterar dessa inställningar på inställningssidan Skatter . Se Åsidosättande av skatt och undantag för mer information.

Steg:

1. Gå till Inställningar > Skatter.

2. I avsnittet Skatteberäkningar väljer du de alternativ som gäller.

Skatteavrundning

Historiskt har skattebeloppen avrundats på fakturanivå. Detta innebär att det totala skattevärdet beräknades genom att lägga till priserna för varje artikel i en order, tillämpa skattesatsen på orderns delsumma och avrunda resultatet.

När du har uppdaterat din butik för att använda de nya kanadensiska skattefunktionerna avrundas skattebeloppen på radobjektsnivå istället. Detta innebär att det totala skattevärdet beräknas genom att tillämpa skattesatsen på varje rad i ordern. Resultatet avrundas och sedan slås dessa delsummor ihop för att komma få fram orderns totala värde.

Anledningen till att denna ändring har gjorts är att avrundning på radnivå hjälper till att tillgodose olika skattesatser eller en blandning av skattepliktiga och icke skattepliktiga produkter.

Exempel

Till exempel, din kund gör en order som innehåller 42 olika artiklar. Var och en har ett pris på $14,99 och är föremål för 13% HST. Radobjektsskatten för varje produkt fastställs genom att multiplicera priset (14,99) med skattesatsen (0,13) med ett resultat på 1,9487.

Den historiska metoden för avrundning av detta resultat skulle vara att addera varje radobjektsskatteresultat och runda av det totala beloppet för varje radobjekt. I det här fallet skulle detta vara totalt 81,8454 vilket sedan avrundas till den slutliga skatten på totalt $81,85.

Shopify avrundar nu skattebeloppen på radobjektsnivå, så i det här fallet avrundas skattebeloppet för varje produkt individuellt. Ett resultat på 1,9487 avrundas till $1,95 vilket sedan adderas för att få fram det totala beloppet. I det här fallet skulle den totala summan vara $81,90.

Relaterade länkar