Registreringsbaserade skatter i Kanada

Om du redan använder Shopify för att sälja i Kanada kan du uppdatera din butik för att använda de nya kanadensiska försäljningsskattefunktionerna. Om din butik är berättigad uppdatering visas en banner på sidan Skatter där du ombeds uppdatera dina skatteinställningar. När du klickar på knappen Uppdatera skatteinställningar blir du ombedd att ange ett skatteregistreringsnummer. När du har lagt till numret anger Shopify automatiskt de skattesatser som gäller på federal nivå och provinsnivå i de områden du har registrerat dig för.

Shopify-support kan hjälpa dig med dina skatteinställningar i Shopify-administratören, men du måste själv fatta vissa beslut (eller med hjälp av en skatterådgivare). Vi kan inte tillhandahålla juridisk skatterådgivning. Kontakta Shopify-supporten om du stöter på problem med att ändra dina inställningar.

Måste jag registrera dig för ett skattnummer?

Det beror på ditt företag. Om din butik är baserad i Kanada måste du i allmänhet registrera dig för ett GST/HST-konto om du uppfyller båda av det följande:

• Du säljer eller hyr ut skattepliktiga produkter eller tjänster.
  • Dina intäkter från skattepliktig försäljning i Kanada är mer än 30 000 CAD under de senaste fyra avslutade löpande kalenderkvartalen, eller mer än 30 000 CAD under det aktuella kalenderåret.

Om din butik inte är baserad i Kanada måste du i allmänhet registrera dig för ett GST/HST-konto om båda följande stämmer:

• Du säljer skattepliktiga produkter eller tjänster till kunder i Kanada och distribuerar dessa ordrar från ett lager i Kanada.
  • Dina intäkter från skattepliktiga beställningar i Kanada överstiger 30 000 CAD under de senaste tolv månaderna.

Om något av föregående fall gäller dig kan du behöva debitera skatt för din försäljning, remittera dessa skatter till behörig skattemyndighet och lämna in regelbundna rapporter till skattemyndigheten. Om din försäljning är lägre än tröskelvärdet behöver du inte registrera dig för ett GST/HST-konto och du behöver inte heller debitera eller remittera skatt.

Om en provins där du säljer produkter och tjänster debiterar en provinsiell omsättningsskatt (PST) separat från skatt på varor och tjänster (GST), kan du behöva registrera dig även i den provinsen.

Om du inte är säker på om du behöver debitera omsättningsskatt kan du rådgöra med en lokal skatterådgivare eller annan skattespecialist, samt med provinsiella och federala skattemyndigheter.

Hur vet jag om jag behöver registrera mig på provinsiell nivå?

De provinser som tar ut en separat provinsskatt är British Columbia, Manitoba, Quebec och Saskatchewan. Dessa krav varierar beroende på provins. För mer information, se Kanadensisk skattreferens.

Du kan till exempel behöva registrera dig om du bedriver verksamhet eller marknadsför i dessa provinser.

Jag måste registrera mig. Vad ska jag göra?

För GST/HST kan du registrera dig på webbplatsen CRA (Canada Revenue Agency). Om du behöver registrera dig provinsiellt kan du göra det på den specifika provinsiella webbplatsen – se listan här.

När du har registrerat dig lägger du till ditt skatteregistreringsnummer på sidan Skatter.

Steg:

1. Klicka på Uppdatera skatteinställningar på sidan Skatter.

2. På sidan Kanada klickar du på Ta upp omsättningsskatt, väljer den region som gäller och anger ditt registrerade skattenummer om du har ett.

3. Klicka på Hämta in omsättningsskatt.

4. Valfritt: Om du vill lägga till ytterligare regioner för omsättningsskatt klickar du på Ta upp omsättningsskatt och väljer de provinsiella skatteregioner som gäller.

Jag behöver inte registrera mig. Vad ska jag göra?

Om du har konstaterat att du inte behöver debitera kanadensiska skatter, gå till sidan Skatter och välj alternativet Ej registrerad för debitering. Om du väljer det här alternativet säkerställer du att du inte debiterar skatt i din butik.

Vi rekommenderar det här alternativet istället för att ställa in dina kunder som skattebefriade eller att ställa in dina produkter som skattefria. Om du inte behöver registrera dig för att debitera skatter nu kan du behöva det i framtiden. Det är mycket enklare att ange ett registreringsnummer än att behöva ändra dina inställningar för kunder eller produkter.

Kan jag åsidosätta skatteinställningar?

Ja, med vissa begränsningar. Du kan åsidosätta inställningar som gäller specifikt för din butik – det vill säga bara de som du har angett registreringsnummer för. För mer information om hur kanadensisk skattebefrielse påverkas när du uppdaterar, se Kanadensiska regler gällande åsidosättande av skatt.