Op registratie gebaseerde belastingen in Canada

Als je Shopify al gebruikt om te verkopen in Canada, kun je je winkel bijwerken om de nieuwe Canadese belastingfuncties te gebruiken. Als je winkel in aanmerking komt om te worden bijgewerkt, wordt er een banner weergegeven op de pagina Belastingen waarin je wordt gevraagd je belastinginstellingen bij te werken. Wanneer je op de knop Belastinginstellingen bijwerken klikt, word je gevraagd een belastingregistratienummer op te geven. Nadat je dit nummer hebt toegevoegd, stelt Shopify automatisch een federaal en provinciaal belastingtarief in voor de gebieden waarvoor je je hebt geregistreerd.

Shopify Support helpt met je belastinginstellingen in je Shopify-beheercentrum, maar je dient eerst zelf een aantal beslissingen te nemen (of de hulp van een belastingexpert in te roepen). We kunnen geen juridisch advies inzake belastingen geven. Neem contact op met Shopify Support voor hulp als er problemen zijn met het wijzigen van de instellingen.

Moet ik me registreren voor een belastingnummer?

Dat hangt van je bedrijf af. Als je winkel in Canada is gevestigd, registreer je over het algemeen voor een GST/HST-account als beide onderstaande gevallen waar zijn:

• Je verkoopt of leaset belastbare producten of services.
  • Je omzet uit belastbare verkopen in Canada bedraagt meer dan 30.000 CAD over de afgelopen vier afgesloten opeenvolgende kalenderkwartalen, of meer dan 30.000 CAD over het lopende kalenderkwartaal.

Als je winkel niet in Canada is gevestigd, moet je je over het algemeen registreren voor een GST-/HST-account als beide gevallen die hierna volgen waar zijn:

• Je verkoopt belastbare producten of services aan klanten in Canada en handelt die bestellingen af vanuit een magazijn in Canada.
  • Je omzet uit belastbare verkopen in Canada bedraagt over de afgelopen twaalf maanden meer dan CAD 30.000.

Als een van de voorgaande gevallen op jou van toepassing is, dan moet je misschien belastingen op je verkopen innen, die belastingen aan de juiste belastingdienst afdragen, en regelmatig aangifte doen bij de belastingdienst. Als je omzet lager is dan de drempel, hoef je niet te registreren voor een GST/HST-account en hoef je geen belastingen te innen of af te dragen.

Als een provincie waar je producten en diensten verkoopt een provinciale omzetbelasting (PST) in rekening brengt die afzonderlijk wordt berekend van de goederen- en dienstenbelasting (GST), moet je je mogelijk ook in die provincie registreren.

Als je niet zeker weet of je btw moet heffen, neem dan contact op met een lokale belastingadviseur of andere belastingspecialist, evenals de provinciale en federale belastinginstanties.

Hoe weet ik of ik me moet registreren op provinciaal niveau?

De provincies die een afzonderlijke provinciale belasting heffen zijn British Columbia, Manitoba, Quebec en Saskatchewan. De vereisten verschillen per provincie. Zie de naslaginformatie over Canadese belastingen voor meer informatie.

De kans bestaat dat je je mogelijk moet registreren als je in die provincies actief bent of adverteert.

Ik moet me registreren. Wat moet ik doen?

Voor GST/HST kun je je registreren op de website van CRA (Canada Revenue Agency). Als je je provinciaal moet registreren, kun je dat doen op de website van die specifieke provincie. Je vindt hier een overzicht van de websites.

Nadat je je hebt geregistreerd, voegt je je belastingregistratienummer toe op de pagina Belastingen.

Stappen:

1. Klik op de pagina Belastingen op Belastinginstellingen bijwerken.

2. Klik op de pagina Canada op de optie Omzetbelasting innen, selecteer de toepasselijke regio en voer je btw-nummer in als je dat hebt.

3. Klik op Btw innen.

4. Optioneel: als je extra btw-regio's wilt toevoegen, klik je op Omzetbelasting innen en selecteer je de provinciale belastingregio's die van toepassing zijn.

Ik hoef me niet te registreren. Wat moet ik doen?

Ga naar de pagina Belastingen en selecteer de optie Niet geregistreerd om te heffen als je hebt vastgesteld dat je geen Canadese belasting hoeft te heffen. Hiermee zorg je ervoor dat er geen belasting in rekening wordt gebracht in je winkel.

We adviseren om deze optie te gebruiken in plaats van je klanten of producten in te stellen als vrijgesteld van belasting. Als je je nu niet hoeft te registreren om belastingen te innen, kan dat in de toekomst misschien wel nodig zijn. Het invoeren van een registratienummer is veel eenvoudiger dan het aanpassen van je instellingen voor klanten of producten.

Kan ik belastinginstellingen aanpassen?

Ja, maar wel met enkele beperkingen. Je kunt instellingen wijzigen die specifiek van toepassing zijn op je winkel, dus alleen de instellingen waarvoor je registratienummers hebt ingevoerd. Zie Vereisten bij wijzigen van Canadese belastingtarieven voor meer informatie over de gevolgen voor aanpassingen van Canadese belastingen als je een update uitvoert.

Waar kan ik terecht voor meer hulp?

Shopify Support kan je vertellen hoe je de instellingen kunt wijzigen, maar kan niet aangeven of het wijzigen van je instellingen nodig is. Als je hulp nodig hebt bij het bepalen of registratie en het berekenen van belasting aan je klanten al dan niet nodig is, kun je het beste contact opnemen met een lokale expert, zoals een accountant of financieel adviseur. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de specifieke belastinginstanties.

Wat moet ik weten over Brexit?

Als je aan klanten in het VK verkoopt, is de beste manier om informatie te krijgen over de gevolgen van de Brexit voor jouw bedrijf, om contact op te nemen met een plaatselijke belastingdeskundige. Om te beginnen kun je hieronder enkele nieuwe wetten vinden die van toepassing zijn op merchants die verkopen aan klanten in het Verenigd Koninkrijk:

• Je hebt mogelijk een VK EORI-nummer nodig.
  • De btw-wetten van het VK die op 1 januari 2021 van kracht zijn geworden, resulteren in nieuwe btw-vereisten voor verkopen die gelijk zijn aan of lager zijn dan 135 GBP.
    • Als de verkoop van goederen gelijk is aan of lager is dan 135 GBP, dan moet je je registreren voor de btw in het Verenigd Koninkrijk. In dit geval wordt de btw geïnd op de verkooplocatie en door de merchant overgeschreven. Als je gebruik maakt van op registratie gebaseerde belastingen en je hebt een Britse btw-registratie, dan wordt er btw geheven op je verkopen aan klanten in het Verenigd Koninkrijk.
    • Als de totaalwaarde van de verkochte goederen hoger is dan 135 GBP, hoef je mogelijk geen btw te innen op de verkooplocatie. In dit geval worden de btw en douanerechten door de importeur overgeschreven. Als je gebruik maakt van op registratie gebaseerde belastingen en je hebt een Britse btw-registratie, dan wordt er geen btw geheven op je verkopen aan klanten in het Verenigd Koninkrijk. Als je wilt, kun je je klant op het moment van verkoop btw en douanerechten in rekening brengen en deze middelen vervolgens aan de verzender of importeur verstrekken met behulp van een verzendingslabel. Je kunt de bestellingen ook zonder btw en douanerechten versturen. Je klant betaalt dan extra geld op het moment van levering. Meer informatie over het omgaan met btw en douanerechten.

Meer informatie over de implicaties van Brexit voor jouw bedrijf.

Wat moet ik weten over verkopen in de EU?

Wanneer merchants buiten de EU bestellingen verzenden naar klanten in EU-lidstaten, gelden de volgende regels voor douane- en invoerrechten:

• Voor bestellingen die gelijk zijn aan of minder zijn dan 150 EUR, wordt btw toegepast.
  • Voor bestellingen die meer zijn dan 150 EUR, worden invoerrechten en douanerechten toegepast.

Als je tijdens het afrekenen geen btw en invoerrechten in rekening brengt, betaalt je klant deze aan de vervoerder bij levering.

Als je btw wilt innen bij de checkout, moet je je registreren voor een btw-ID. Om je te helpen de complexiteit van het registreren voor een btw-ID, het rapporteren van je verkopen en het afdragen van btw te beheren, heeft de EU de Import One-Stop Shop-regeling (IOSS) geïntroduceerd. Als je niet zeker weet of je de IOSS aan moet vragen, neem dan contact op met je lokale belastingdeskundige.

Nadat je je IOSS-nummer hebt ontvangen, moet je het toevoegen aan je belastingregistratie in je Shopify-beheercentrum. Voordat je je IOSS-nummer toevoegt aan je belastingregistratie, moet je ervoor zorgen dat je een verzendprofiel voor de Europese Unie hebt ingesteld.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Douanerechten en belastingen.
  2. Klik in het gedeelte Belastingregio's naast Europese Unie op Beheren.
  3. Klik in de sectie Verzenden naar de EU, naast Btw op verkopen in de EU op Btw innen.
  4. Selecteer in Land van registratie het land waar je je hebt geregistreerd voor IOSS.
  5. Typ je IOSS-nummer in het Btw-nummer IOSS.
  6. Klik op Btw innen.

Ik heb mijn belastinginstellingen bijgewerkt. Waarom ontvang ik verschillende belastingbedragen?

Bij sommige bestellingen zie je een kleine afwijking in je totale belastingbedragen nadat je je belastinginstellingen hebt bijgewerkt. Deze afwijking is het gevolg van het feit dat belastingbedragen worden afgerond op regelitemniveau in plaats van op factuurniveau. Je kunt meer te weten komen over afrondingsberekeningen bij het beheren van je Canadese belasting.