Belastingen voor digitale producten

Digitale goederen zijn downloadbare bestanden of een ander soort elektronisch geleverd product. Consumenten die in de Europese Unie (EU) wonen, moeten btw over digitale goederen betalen tegen het tarief dat geldt in hun eigen land, ongeacht waar de verkoper zich bevindt.

In sommige rechtsgebieden hoeft u echter geen btw in rekening te brengen voor digitale producten. Neem contact op met een lokale belastingdeskundige om ervoor te zorgen dat u de vereisten in uw regio kent.

Een digitaal product vrijstellen van belasting

Als u slechts een paar digitale producten hebt die zijn vrijgesteld van belasting, kunt u voorkomen dat belastingen worden toegepast op deze afzonderlijke producten. Digitale producten hoeven niet in traditionele zin te worden verzonden, dus kunt u tegelijkertijd de verzendkostenfunctie uitschakelen.

Stappen:

1. Open het product.

2. Verwijder het vinkje bij Belasting berekenen op dit product in het gedeelte Prijsbepaling.

3. Schakel in de sectie Verzenden de optie Dit is een fysiek product uit.

4. Klik op Opslaan.

Een groot aantal digitale producten vrijstellen door een bulkupdate uit te voeren

Als je een groot aantal digitale producten tegelijk moet vrijstellen, kunt je een bulkupdate doen. Om deze procedure te kunnen uitvoeren, moet je vertrouwd kunnen werken met .csv-bestanden.

Stappen:

1. Exporteer de producten die moeten worden bijgewerkt in een .csv-bestand en bewerk de waarden in de volgende kolommen:
Velden om te bewerken in het CSV-product
CSV-veld Instellingen
Variant Requires Shipping Stel deze waarde in op false.
Variant Taxable Stel deze waarde in op false.
Variant Grams Stel deze waarde in op 0.
  1. Wanneer u klaar bent met het bewerken van uw .csv-bestand, importeert u het in uw winkel. Vergeet niet om de optie Huidige producten met dezelfde handle vervangen in te schakelen.

Digitale goederen in de Europese Unie

Digitale goederen in de EJe worden in de wetgeving gedefinieerd als uitzenden, telecommunicatie en diensten die elektronisch worden geleverd in plaats van verzonden. Cadeaubonnen die online worden verzonden, zijn niet opgenomen in de definitie.

Je kunt de btw-regels voor digitale diensten in de EJe lezen. Neem contact op met een belastingdeskundige zodat u weet hoe de EJe btw-regels op u van toepassing zijn.

Btw op basis van de locatie van de klant

Als je digitale goederen verkoopt aan klanten in de EU, moet je btw in rekening brengen op basis van de locatie van je klant.

Als u bijvoorbeeld een Nederlandse handelaar bent en een digitaal product verkoopt aan een klant in Duitsland, moet u het Duitse btw-tarief van 19% aan de klant in rekening brengen. Je kunt de functie voor btw-tarieven voor digitale producten in de EJe inschakelen om dit proces eenvoudiger te maken.

Btw-registratie

Je kunt zich op een van de volgende manieren aanmelden voor btw:

• Registreer je voor btw in elk EU-land waar je zaken doet.
  • Registreer je als Mini One-Stop-Shop (MOSS) in het EU-land waar je woont. Je lokale belastingdienst (bijvoorbeeld HM Revenue & Customs in het Verenigd Koninkrijk) kan je meer informatie geven over hoe je zich als MOSS kunt registreren.

Bewijs van de locatie van een koper

Als u digitale goederen verkoopt, vereisen sommige belastingdiensten dat u twee bewijsstukken van de locatie van een koper verzamelt en vastlegt. Shopify geeft u voor elke bestelling het factuuradres en het IP-adres van de klant. Het factuuradres verschijnt op de bestelpagina. U kunt het IP-adres verifiëren door te klikken op Volledige analyse weergeven in de sectie Fraudeanalyse.

Als een IP-adres afkomstig lijkt te zijn uit een ander land dan het factuuradres, dan moet u ander bewijsmateriaal hebben voor hun locatie. Neem contact op met een belastingdeskundige om ervoor te zorgen dat u genoeg bewijs voor de belastingdienst hebt.

Btw-tarieven voor digitale goederen inschakelen

Om het berekenen van btw op je digitale goederen te vereenvoudigen, kunt je automatisch btw-tarieven toewijzen voor elk EU-land.

Als u btw-tarieven voor digitale goederen inschakelt, wordt een collectie gemaakt en wanneer u een product verkoopt dat zich in de collectie bevindt, wordt het juiste btw-tarief automatisch toegepast op basis van het factuuradres van de klant.

Stappen:

1. Klik in het gedeelte Belastinginstellingen op Inschakelen:

Btw-tarieven op digitale goederen in de EJe inschakelen in Belastinginstellingen

2. Klik in het dialoogvenster op Btw voor digitale goederen in de EJe inschakelen:

Btw-tarieven op digitale goederen in de EJe bevestigen en inschakelen

Hiermee wordt een handmatige productcollectie gecreëerd met automatisch toegewezen btw-instellingen voor elk EJe-land. De verzameling wordt Btw op digitale goederen genoemd (hoewel u al uw collecties kunt gebruiken).

3. Klik onder het vakje Btw heffen op digitale goederen in de EU, op Btw op digitale goederen of open de collectie via je pagina Collectie):

Klik op Btw op digitale goederen om de collectie te openen

4. Klik in het gedeelte Producten op Producten toevoegen en kies je digitale producten in het vervolgkeuzemenu:

Klik op Producten toevoegen om uw digitale producten voor de collectie te selecteren

5. Nadat je je digitale producten hebt toegevoegd, klik je op Opslaan.

De btw-tarieven voor digitale goederen toepassen op een andere collectie

Nadat u de oorspronkelijke collectie Btw heffen op digitale goederen hebt gemaakt, kunt u de tarieven toepassen op een andere collectie met digitale goederen.

Stappen:

1. Klik op Instellingen en klik vervolgens op Belastingen.

2. Klik in het gedeelte Belastinginstellingen, onder het vakje Btw heffen op digitale goederen in de EU, op Een alternatieve collectie kiezen:

Zoek naar een andere collectie om btw te heffen op digitale goederen in de EU

3. Kies de verzameling die u wilt gebruiken voor de digitale goederen die u in de EJe verkoopt:

Selecteer de collectie die u wilt gebruiken

4. Klik op Collectie opslaan.

De btw-tarieven bekijken die u gebruikt

Als u Btw-tarieven op digitale goederen hebt ingeschakeld, kunt u de btw-instellingen zien die worden toegepast op elk land in uw verzendlijst.

Voordat u uw tarieven bekijkt, moet u ervoor zorgen dat elk land in uw Verzendzonelijst staat.

Stappen:

1. Klik in het gedeelte Belastingtarieven op de naam van een Europees land. De btw voor digitale goederen wordt weergegeven in het gedeelte Alternatieve belastingtarieven:

De btw-tarieven voor digitale goederen zijn te vinden in het gedeelte Alternatieve belastingtarieven

De btw-tarieven voor digitale goederen uitschakelen

Als u de functie Btw-tarieven voor digitale producten in de EJe uitschakelt en vervolgens weer inschakelt, moet u, als u de standaardcollectie niet hebt gebruikt, opnieuw uw voorkeurscollectie toewijzen.

Stappen:

1. Schakel in het gedeelte Belastinginstellingen, Btw heffen op digitale goederen in de EU uit:

Btw heffen op digitale goederen in de EU uitschakelen in Belastinginstellingen