Verzendbelasting

Verzendbelasting is belasting die in rekening wordt gebracht over de kosten van het transporteren van producten, in plaats van de kosten van de producten zelf. Of btw in rekening dient te worden gebracht op verzending, verschilt tussen verschillende landen en belastingrechtsgebieden.

Btw heffen op verzendtarieven

Als je btw dient te heffen op je verzendtarieven, kun je deze instelling wijzigen in het Shopify-beheercentrum.

De instelling Btw heffen op verzendtarieven is alleen van invloed op die landen en regio's waar de btw niet automatisch wordt berekend. In de volgende landen en regio's wordt btw geheven over verzendingen indien van toepassing, ongeacht deze instelling:

• Australië
  • Canada
  • de Europese Unie
  • Nieuw Zeeland
  • Noorwegen
  • Zwitserland
  • het Verenigd Koninkrijk
  • de Verenigde Staten

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Douanerechten en belastingen.
  2. Selecteer in de sectie Algemene instellingen de optie Btw heffen op verzendtarieven.
  3. Klik op Opslaan.

Proportionele verzendbelasting

Proportionele verzendbelasting is een berekening die invloed heeft op het bedrag aan btw dat in rekening wordt gebracht op verzending wanneer sommige artikelen in de bestelling niet-belastbaar zijn. Er zijn een paar verschillende manieren waarop proportionele verzendbelasting kan worden berekend. Welke regels op jou van toepassing zijn, is afhankelijk van de belastingwetgeving voor het land of de regio waarin je winkel zich bevindt, en de belastingwetgeving van het land of de regio waar je naar verzendt. Als je niet zeker weet hoe proportionele verzendbelasting wordt berekend voor bestellingen die je verzendt, raadpleeg je een belastingdeskundige.

• Proportionele belasting per hoeveelheid: deze methode voor het berekenen van de proportionele verzendbelasting is gebaseerd op het aantal artikelen in de bestelling die niet-belastbaar zijn. Je verzendt bijvoorbeeld een bestelling met tien artikelen. Van die artikelen zijn er vier niet-belastbaar. De belasting wordt berekend op 60% van de belasting die normaal gesproken in rekening wordt gebracht voor verzending.
  • Proportionele belasting per prijs: deze methode voor het berekenen van proportionele verzendbelasting is gebaseerd op het percentage van de totale prijs dat belastbaar is. Je verzendt bijvoorbeeld een bestelling met twee artikelen. Eén product heeft een prijs van 5 USD en het andere een prijs van 10 USD. Het product van 10 USD is niet-belastbaar, dus de belasting wordt berekend op 33% van de belasting die normaal gesproken in rekening wordt gebracht voor verzending.
  • Verzending vrijgesteld op basis van bestelling: in landen en regio's waarin deze methode wordt gebruikt, wordt er geen belasting op verzending in rekening gebracht wanneer alle artikelen in de bestelling zijn vrijgesteld van belasting.