Klanten beheren

Wanneer een nieuwe klant een bestelling plaatst in je winkel, worden de naam en andere gegevens van die persoon toegevoegd aan je klantenlijst. Er wordt een klantprofiel aangemaakt wanneer een klant met je bedrijf communiceert door een van de volgende acties uit te voeren:

• zich aanmelden voor je mailinglijst of een klantaccount
  • een bestelling plaatsen
  • een bestelling aanmaken, maar de checkout afbreken

Je kunt ook handmatig een klant aan je winkel toevoegen.

Je kunt via het Shopify-beheercentrum e-mailberichten naar individuele klanten verzenden of kortingen en e-mailberichten verzenden naar groepen klanten met behulp van klantensegmenten.

Klantprofielen toevoegen

Stappen:

Een e-mailbericht naar een klant sturen

Je kunt een e-mailbericht rechtstreeks naar een klant sturen via het Shopify-beheercentrum of via de Shopify-app.

Stappen:

Verzonden e-mails controleren

Nadat een e-mail naar een klant is verzonden, wordt er een melding weergegeven in de tijdlijn van de klant. Als het verzenden van de e-mail niet is gelukt, wordt er een waarschuwingspictogram (ⓘ) weergegeven naast de melding.

Je kunt een verzonden e-mail bekijken en er een kopie van opnieuw verzenden naar de klant of naar jezelf.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Klanten.
    1. Klik op de klantnaam. 3. Zoek in de sectie Tijdlijn de melding dat een e-mail is verzonden. 4. Klik op E-mail bekijken. 5. Optioneel: Doe een van de volgende dingen om een e-mail opnieuw te verzenden: * Selecteer Klant en klik op Opnieuw verzenden om de e-mail naar een klant te verzenden. * Selecteer Jezelf en klik vervolgens op Opnieuw verzenden om de e-mail naar jezelf te verzenden.

Klantprofielen bewerken

Als er al een klantprofiel is in Shopify, kun je dit bewerken via de pagina Klanten.

Voordat je een klantprofiel bijwerkt, controleer je eerst of een andere medewerker op dat moment geen wijzigingen aan het doorvoeren is in hetzelfde profiel, zodat je wijzigingen niet tegenstrijdig zijn.

Je kunt een opmerking toevoegen aan een klantprofiel om speciale informatie over de klant bij te houden. Alleen medewerkers van je winkel hebben toegang tot deze opmerkingen. Deze opmerkingen zijn niet zichtbaar voor klanten.

Je kunt je klantprofielenlijst met tags ordenen. Je kunt tags gebruiken om je klanten een label geven met beschrijvende termen of om ze in categorieën in te delen. Als je bijvoorbeeld groothandelaren als klant hebt, kun je deze taggen als VIP. Je kunt tags ook gebruiken om klantensegmenten aan te maken. Tags zijn niet hoofdlettergevoelig.

Stappen:

De betalingsgegevens voor het abonnement van een klant bewerken

Als je abonnementsproducten verkoopt en een klant nodig hebt om zijn betalingsgegevens bij te werken vanwege een mislukte betaling, kun je het profiel van je klant bijwerken in het Shopify-beheercentrum.

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Klanten.
  2. Klik op de klant waarvan je betaalgegevens wilt weergeven.
  3. Klik in de sectie Betaalmethoden op Meer acties.
  4. Optioneel: Als je wilt dat je klanten hun betaalgegevens zelf bijwerken, doe je het volgende:

1. Klik op Stuur link om kaart te updaten.
    2. Selecteer het e-mailadres vanwaar je de e-mail wilt verzenden.
    3. Klik op E-mail verzenden.
  5. Optioneel: Als je voor sommige betaalmethoden de betaalmethode van de klant handmatig wilt bijwerken, doe je het volgende:

1. Klik op Kaart vervangen.
    2. Vul het formulier Creditcard vervangen in.
    3. Klik op Bevestigen.
  6. Optioneel: Als je de betaalmethode van de klant wilt verwijderen, klik je op Kaart verwijderen.

Meer informatie over abonnementen.

Klantprofielen in bulk bewerken

In het Shopify-beheercentrum kun je bulkbewerking gebruiken om gegevens voor meerdere klantprofielen tegelijkertijd te bewerken. Je kunt een aantal of alle klantprofielen op de volgende manieren selecteren:

• Selecteer elk klantprofiel om meerdere individuele klantprofielen te bewerken.
  • Selecteer het selectievakje Klantnaam als je alle klantprofielen wilt bewerken die op de pagina worden vermeld voor een segment of op basis van een zoekopdracht.Er worden maximaal 50 klanten per pagina vermeld.
  • Zorg ervoor dat het segment Alle klanten is geselecteerd als je alle klantprofielen in je winkel wilt bewerken. Selecteer het selectievakje Klantnaam en klik vervolgens op Alle 50+ klanten in je winkel selecteren.
  • Als je alle klantprofielen in een segment wilt bewerken, dan selecteer je het selectievakje Klantnaam en klik je vervolgens op Alle 50+ klanten in dit segment selecteren.
  • Als je alle klantprofielen in een query wilt bewerken, dan selecteer je het selectievakje Klantnaam en klik je vervolgens op Alle 50+ klanten in deze query selecteren.
  • Als je alle klantprofielen in een zoekopdracht wilt bewerken, dan selecteer je het selectievakje Klantnaam en klik je vervolgens op Alle 50+ klanten in deze zoekopdracht selecteren.

Stappen:

Klantprofielen samenvoegen

Je hebt mogelijk twee of meer klantprofielen die naar dezelfde klant verwijzen. In dit geval kun je twee profielen samenvoegen om ze combineren tot één profiel. Voordat je de samenvoeging voltooit, heb je de mogelijkheid om te controleren welke gegevens het samengevoegde profiel bevat en gegeven te selecteren.

De volgende gegevens worden samengevoegd in één profiel:

• bestellingen
  • conceptbestellingen
  • adressen
  • e-mailadres
  • telefoonnummer
  • naam
  • opmerkingen
  • tags
  • belastinginstellingen
  • tijdlijn-evenementen
  • creditcards
  • klantaccounts
  • cadeaubonnen;
  • kortingen

Als gegevens van beide profielen in strijd met elkaar zijn, kun je het samenvoegproces annuleren en de gegevens in elke record op de klantprofielpagina's aanpassen voordat je verdergaat met de samenvoeging.

Beperkingen bij het samenvoegen van klantprofielen

Lees de volgende aandachtspunten voordat je klantprofielen samenvoegt:

• Nadat je de profielen hebt samengevoegd, kun je het proces niet meer ongedaan maken.
  • Als de profielen aantekeningen bevatten, mogen de gecombineerde aantekeningen niet meer dan 5000 tekens bevatten, inclusief spaties.
  • Als de profielen tags bevatten, mogen de gecombineerde tags niet meer dan 250 tags bevatten.
  • Als de klant zich heeft geabonneerd op e-mail- en sms-marketing in het ene profiel, maar niet in het andere, wordt het abonnement uitgevoerd in het samengevoegde profiel.
  • De klant wordt niet op de hoogte gesteld wanneer je de klantprofielen combineert.
  • Profielen kunnen in de volgende gevallen niet worden samengevoegd:
    • Een van de klantprofielen heeft of heeft ooit een abonnementscontract gehad.
    • Een van de klantprofielen is een B2B-klant die actief aan een bedrijf is gekoppeld of nog steeds gekoppeld is aan eerdere B2B-bestellingen.
    • Een van de klantprofielen heeft een beschermde creditcard.
    • Een van de klantprofielen heeft een winkeltegoedaccount.
    • Een van de klantprofielen heeft Aanmelden met Multipass.
    • Een van de klantprofielen is verwijderd.
    • Een van de klantprofielen is gewist of er wordt een aanvraag tot gegevenswissing ingewilligd.
    • Er wordt een samenvoeging van klantprofielen uitgevoerd.
    • Er wordt een aanvraag voor klantgegevens uitgevoerd.

Klantprofielen samenvoegen

Herhaal de samenvoegprocedure voor elk bijkomend profiel als je meer dan één klantprofiel wilt samenvoegen in het huidige.

Samenvoegen vanuit de klantenlijst

Herhaal de procedure voor elk bijkomende profiel als je meer dan twee klanten samen wilt samenvoegen.

De persoonsgegevens van een klant wissen

Je kunt verzoeken om de persoonsgegevens van een klant te wissen in de records van Shopify en alle apps en kanalen die je vanuit het Shopify-beheercentrum hebt geïnstalleerd. Shopify wist alleen persoonlijke gegevens, zoals de naam en het adres van de klant. Hier vind je meer informatie over het verwerken van klantgegevensaanvragen.

Klantprofielen verwijderen

Je kunt individuele klantprofielen verwijderen. Je kunt ook meerdere klantprofielen bulksgewijs verwijderen.

Bij het verwijderen van een klantprofiel worden ook de persoonlijke gegevens van de klant, zoals naam en adres, ook uit de administratie van Shopify verwijderd.

Klantprofielen kunnen in de volgende gevallen niet worden verwijderd:

• de klant is in afwachting van wissing vanwege een verwijderingsaanvraag in verband met de AVG;
  • de klant is de ontvanger van een geplande cadeaubon die nog niet is bezorgd.
  • de klant heeft ooit een abonnement gehad.

Als je meerdere profielen bulksgewijs probeert te verwijderen, worden alleen de profielen verwijderd die kunnen worden verwijderd.

Individuele klantprofielen verwijderen

Klantprofielen bulksgewijs verwijderen

Als je meerdere klantprofielen bulksgewijs probeert te verwijderen, worden alleen de profielen verwijderd die kunnen worden verwijderd. Klantprofielen die niet kunnen worden verwijderd, blijven in je lijst Klanten staan.

Stappen:

Vereisten voor Amerikaanse militaire bezorgadressen

Militaire postadressen in de VS hebben een unieke indeling die op een specifieke manier moet worden ingevoerd. Als het adres onjuist is ingevoerd, komt de bestelling mogelijk niet aan bij de beoogde ontvanger. Er zijn 3 verschillende soorten Amerikaanse militaire adressen:

• Army/Air Post Office (APO)
  • Fleet Post Office (FPO)
  • Diplomatic Post Office (DPO)

Als je een bestelling ontvangt met een Amerikaans militair bezorgadres, zorg er dan voor dat het adres correct is ingevoerd voordat je de bestelling verzendt. Als het bezorgadres niet correct is ingevoerd door de klant, bewerk het adres van de klant dan aan de hand van de volgende richtlijnen:

• De naam van de ontvanger moet worden ingevoerd in de velden voor Naam, hun rang is optioneel.
  • Voor APO-adressen moeten zowel het PSC- als het BOX-nummer in het veld Adres staan.
  • Voor FPO- en DPO-adressen moeten zowel het UNIT- als het BOX-nummer in het veld Adres staan.
  • Het veld Stad moet alleen APO, FPO, of DPO bevatten. Voer de naam van de stad niet in.
  • Verenigde Staten moet worden geselecteerd in het veld Land/regio.
  • Armed Forces Americas, Armed Forces Europe, of Armed Forces Pacific moet worden geselecteerd in het veld Staat. Deze plaatsen kunnen door je klant afgekort worden ingevoerd als AA (Armed Forces America), AE (Armed Forces Europe), of AP (Armed Forces Pacific).

Als je bepaalde adresgegevens niet zeker weet, neem dan voor meer informatie contact op met de klant die de bestelling heeft geplaatst.