Klanten beheren

Wanneer een nieuwe klant een bestelling plaatst in je winkel, worden de naam en andere gegevens van die persoon toegevoegd aan je klantenlijst. Je kunt klanten vanuit het Shopify-beheercentrum e-mailen met behulp van hun profielgegevens. Afhankelijk van de omstandigheden is het daarnaast mogelijk om een klantprofiel handmatig toe te voegen, te bewerken of te verwijderen. Als je kortingen of e-mails naar een specifieke groep klanten wilt sturen, kun je een klantgroep maken.

Klanten toevoegen

Stappen:

E-mail sturen naar klanten

Stappen:

Klanten bewerken

Klantprofielen in bulk bewerken

Vanuit het Shopify-beheercentrum kun je bewerken in bulk gebruiken om in één bewerking meerdere klanten te verwijderen, tags voor klanten toe te voegen en tags in klantprofielen te verwijderen. Je kunt klanten alleen verwijderen als ze geen bestelgeschiedenis hebben in je winkel.

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Klanten.

2. Selecteer de klantprofielen die je wilt bewerken.

3. Klik op Meer acties.

4. Klik op de bewerking die je wilt uitvoeren.

5. Afhankelijk van wat je kiest, moet je je keuze mogelijk bevestigen.

Klanten verwijderen

Je kunt records met klantprofielen verwijderen uit Shopify als de klant geen bestelgeschiedenis in je winkel heeft. Klanten met een bestelgeschiedenis kunnen niet worden verwijderd uit de records van je winkel. Als een verwijderde klant in de toekomst iets koopt in je winkel, wordt er een nieuwe record voor de klant gemaakt.

Stappen:

De klantenlijst sorteren

Op de pagina Klanten in je Shopify-beheercentrum kun je een lijst met je klantprofielen vinden. Gebruik het menu Sorteer op om de lijst met klantprofielen te sorteren op:

• laatste update
  • uitgegeven bedrag
  • aantal bestellingen
  • datum toegevoegd als klant

Klanten zoeken

De klantenlijst filteren

Hoewel de zoekfunctie handig is om een bepaald klantprofiel te vinden, kun je met filteren alle klanten weergeven die aan een of meer criteria voldoen. Vanuit het Shopify-beheercentrum kun je klantprofielen filteren op:

• of ze nu e-mail marketing accepteren
  • tags
  • status van klantaccount (zoals actief of uitgeschakeld)
  • bedrag besteed in je winkel
  • aantal geplaatste bestellingen
  • datum van laatste bestelling
  • datum toegevoegd als klant
  • datum van afgebroken betalingen
  • locatie per land

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Klanten.

2. Klik op Meer filters.

3. Selecteer het filter en de voorwaarden die je wilt, samen met een waarde.

4. Optioneel: Herhaal stap 1 en 2 om meerdere filters toe te voegen.

5. Optioneel: als je filters wilt verwijderen, klik op wissen onder een specifiek filter of klik op alle filters wissen.

6. Klik op Gereed.

De lijst met klantprofielen bevat de klanten die overeenkomen met je filters. Je kunt van pagina naar pagina gaan als er meerdere pagina's met resultaten zijn.

Labels vatten alle filters samen die je hebt toegepast op de lijst met klantprofielen. Klik op de x om een filter te verwijderen.

Klantgroepen maken

Nadat je een zoekopdracht hebt uitgevoerd of filters hebt toegepast, kun je de lijst met resultaten opslaan in je Shopify-beheercentrum. Hiermee wordt een nieuwe tabblad filter gemaakt bovenaan je klantenlijst. Je kunt de filter tabs gebruiken om je klanten snel in groepen te sorteren. Je opgeslagen zoekopdrachten worden ook weergegeven in de Shopify-app wanneer je op de zoekknop tikt.

Klantgroepen kunnen worden gecombineerd met kortingen om acties aan te bieden aan specifieke klantgroepen.

Klantgroepen helpen je ook specifieke abonnees te targeten wanneer je marketingmails verzendt met Shopify-e-mail.

Klantgroepen worden automatisch bijgewerkt, wat inhoudt dat klanten worden toegevoegd en verwijderd uit groepen, afhankelijk van de zoek- of filtervoorwaarden die worden gebruikt om de klantgroep te maken.

Stappen:

1. Voer een zoekopdracht uit of filter de klantenlijst.

2. Klik op Filters opslaan nadat je een of meer filters hebt toegepast of een zoekopdracht voor een klantprofiel hebt uitgevoerd.

3. Voer in het dialoogvenster Opslaan als een naam in voor het filter of de zoekresultaten.

4. Klik op filters opslaan om de zoekopdracht op te slaan en een tabblad bovenaan je klantenlijst te maken.