Klanten beheren

Wanneer een nieuwe klant een bestelling plaatst in je winkel, worden de naam en andere gegevens van die persoon toegevoegd aan je klantenlijst. Er wordt een klantprofiel aangemaakt wanneer een klant met je bedrijf communiceert door een van de volgende acties uit te voeren:

• zich aanmelden voor je mailinglijst of een klantaccount
  • een bestelling plaatsen
  • een bestelling aanmaken, maar de checkout afbreken

Je kunt ook handmatig een klant aan je winkel toevoegen.

Je kunt via het Shopify-beheercentrum e-mailberichten naar individuele klanten verzenden of kortingen en e-mailberichten verzenden naar groepen klanten met behulp van klantensegmenten.

Klantprofielen toevoegen

Stappen:

Een e-mailbericht naar een klant sturen

Je kunt een e-mailbericht rechtstreeks naar een klant sturen via het Shopify-beheercentrum of via de Shopify-app.

Stappen:

Klantprofielen bewerken

Als er al een klantprofiel is in Shopify, kun je dit bewerken via de pagina Klanten.

Voordat je een klantprofiel bijwerkt, controleer je eerst of een andere medewerker op dat moment geen wijzigingen aan het doorvoeren is in hetzelfde profiel, zodat je wijzigingen niet tegenstrijdig zijn.

Je kunt een notitie toevoegen aan een klantprofiel om speciale informatie over de klant bij te houden. Alleen medewerkers van je winkel kunnen deze opmerkingen zien. Deze opmerkingen zijn niet zichtbaar voor klanten.

Je kunt je klantprofielenlijst met tags ordenen. Je kunt tags gebruiken om je klanten een label geven met beschrijvende termen of om ze in categorieën in te delen. Als je bijvoorbeeld groothandelaren als klant hebt, kun je deze taggen als VIP. Je kunt tags ook gebruiken om klantensegmenten aan te maken. Tags zijn niet hoofdlettergevoelig.

Stappen:

De betalingsgegevens voor het abonnement van een klant bewerken

Als je abonnementsproducten verkoopt en een klant nodig hebt om zijn betalingsgegevens bij te werken vanwege een mislukte betaling, kun je het profiel van je klant bijwerken in het Shopify-beheercentrum.

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Klanten.

2. Klik op de naam van de klant.

3. Klik in de sectie Betaalmethoden op Meer acties.

4. Als je wilt dat je klanten hun betaalgegevens zelf bijwerken, doe je het volgende:

5. Als je voor sommige betaalmethoden de betaalmethode van je klant handmatig wilt bijwerken, doe je het volgende:

6. Als je de betaalmethode van je klant wilt verwijderen, klik je op Kaart verwijderen.

Meer informatie over abonnementen.

Klantprofielen in bulk bewerken

In het Shopify-beheercentrum kun je bulkbewerking gebruiken om gegevens voor meerdere klantprofielen tegelijkertijd te bewerken. Je kunt een aantal of alle klantprofielen op de volgende manieren selecteren:

• Selecteer elk klantprofiel om meerdere individuele klantprofielen te bewerken.
  • Selecteer het selectievakje Klantnaam als je alle klantprofielen wilt bewerken die op de pagina worden vermeld voor een segment of op basis van een zoekopdracht.Er worden maximaal 50 klanten per pagina vermeld.
  • Zorg ervoor dat het segment Alle klanten is geselecteerd als je alle klantprofielen in je winkel wilt bewerken. Selecteer het selectievakje Klantnaam en klik vervolgens op Alle 50+ klanten in je winkel selecteren.
  • Als je alle klantprofielen in een segment wilt bewerken, dan selecteer je het selectievakje Klantnaam en klik je vervolgens op Alle 50+ klanten in dit segment selecteren.
  • Als je alle klantprofielen in een query wilt bewerken, dan selecteer je het selectievakje Klantnaam en klik je vervolgens op Alle 50+ klanten in deze query selecteren.
  • Als je alle klantprofielen in een zoekopdracht wilt bewerken, dan selecteer je het selectievakje Klantnaam en klik je vervolgens op Alle 50+ klanten in deze zoekopdracht selecteren.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Klanten.

2. Selecteer de klantprofielen die je wilt bewerken.

3. Ga als volgt te werk om tags aan de geselecteerde klantprofielen toe te voegen of eruit te verwijderen:

4. Als je meerdere gegevens tegelijk wilt bewerken, zoals tags, klik je op Klanten bewerken en doe je het volgende:

Klantprofielen verwijderen

Je kunt individuele klantprofielen verwijderen. Je kunt ook meerdere klantprofielen bulksgewijs verwijderen.

Klantprofielen kunnen in de volgende gevallen niet worden verwijderd:

• de klant heeft een bestelgeschiedenis
  • de klant is in afwachting van wissing vanwege een Verwijderingsaanvraag in verband met de AVG
  • de klant nu een actief abonnement heeft, of als de klant in het verleden een abonnement heeft gehad

Als je meerdere profielen bulksgewijs probeert te verwijderen, worden alleen de profielen verwijderd die kunnen worden verwijderd.

Individuele klantprofielen verwijderen

Klantprofielen bulksgewijs verwijderen

Als je meerdere klantprofielen bulksgewijs probeert te verwijderen, worden alleen de profielen verwijderd die kunnen worden verwijderd. Klantprofielen die niet kunnen worden verwijderd, blijven in je lijst Klanten staan.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Klanten.

2. Selecteer de klantprofielen die je wilt verwijderen.

3. Klik op Meer acties en vervolgens op Geselecteerde klanten verwijderen.

4. Klik op Klanten verwijderen om te bevestigen dat je de klantprofielen wilt verwijderen die hiervoor in aanmerking komen.

Vereisten voor Amerikaanse militaire bezorgadressen

Militaire postadressen in de VS hebben een unieke indeling die op een specifieke manier moet worden ingevoerd. Als het adres onjuist is ingevoerd, komt de bestelling mogelijk niet aan bij de beoogde ontvanger. Er zijn 3 verschillende soorten Amerikaanse militaire adressen:

• Army/Air Post Office (APO)
  • Fleet Post Office (FPO)
  • Diplomatic Post Office (DPO)

Als je een bestelling ontvangt met een Amerikaans militair bezorgadres, controleer je of het adres correct is ingevoerd voordat je de bestelling verzendt. Als het bezorgadres niet correct is ingevoerd door de klant, bewerk je het adres van de klant aan de hand van de volgende richtlijnen:

• De naam van de ontvanger moet worden ingevoerd in de velden voor Naam, hun rang is optioneel.
  • Voor APO-adressen moeten zowel het PSC- als het BOX-nummer in het veld Adres staan.
  • Voor FPO- en DPO-adressen moeten zowel het UNIT- als het BOX-nummer in het veld Adres staan.
  • Het veld Stad moet alleen APO, FPO, of DPO bevatten. Voer de naam van de stad niet in.
  • Verenigde Staten moet worden geselecteerd in het veld Land/regio.
  • Armed Forces Americas, Armed Forces Europe, of Armed Forces Pacific moet worden geselecteerd in het veld Staat. Deze plaatsen kunnen door je klant afgekort worden ingevoerd als AA (Armed Forces America), AE (Armed Forces Europe), of AP (Armed Forces Pacific).

Als je bepaalde adresgegevens niet zeker weet, neem dan voor meer informatie contact op met de klant die de bestelling heeft geplaatst.