Medewerkers beheren

Je kunt medewerkers aan je winkel toevoegen, zodat je medewerkers taken kunnen uitvoeren in je Shopify-beheercentrum. Je kunt machtigingen geven aan je medewerkers om je in staat te stellen te beheren wat de medewerkers van je winkel kunnen bekijken en wat ze kunnen doen in je Shopify-beheercentrum of Shopify POS. Het prijsplan voor je winkel bepaalt hoeveel medewerkers je kunt toevoegen, naast de winkeleigenaar.

Medewerkers hebben standaard geen machtigingen en moeten machtigingen krijgen. Er zijn een aantal acties waar alleen een winkeleigenaar toestemming voor heeft. Overweeg zorgvuldig welke machtigingen je medewerkers geeft en raadpleeg Over medewerkersmachtigingen voor meer informatie. Maak om veiligheidsredenen één login per medewerker aan.

Als medewerkers zich aanmelden met toestemmingen, kunnen medewerkers contact opnemen met Shopify-ondersteuning voor hulp op basis van de machtigingen die je geeft, in plaats van alleen algemene ondersteuning.

Medewerkers toevoegen

Je kunt medewerkers toevoegen zodat je medewerkers zich via een login bij je winkel kunnen aanmelden. Je moet de winkeleigenaar zijn of de machtigingen bewerken en medewerkers toevoegen en verwijderen hebben om medewerkers toe te voegen.

Als je medewerkers wilt toevoegen die zich kunnen aanmelden bij je beheercentrum en Shopify POS, heb je ook de machtiging voor Point of Sale-medewerkers beheren en de Shopify POS-aanmeldingsvereisten nodig. Raadpleeg Point of Sale-medewerkers toevoegen om POS-app-only-medewerkers toe te voegen.

Stappen:

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Instellingen en vervolgens op Abonnement en toestemmingen of Gebruikers en machtigingen.

2. Klik op Medewerkers toevoegen.

3. Voer de volledige naam van je medewerkers in zoals deze wordt weergegeven op een door de overheid uitgegeven identiteitsbewijs en hun e-mailadres.

4. Controleer welke machtigingen je medewerkers wilt geven. Als je je medewerkers alle beschikbare machtigingen wilt geven, vink je alles selecteren aan.

5. Klik op Uitnodiging verzenden.

Je medewerkers ontvangen een e-mailuitnodiging. Uitnodigingen om een aanmelding voor medewerkers aan te maken, vervallen na zeven dagen.

Medewerkers aanmaken

Nadat je medewerkers hebt toevoegt, moeten je medewerkers je uitnodiging accepteren om de installatie van hun aanmelding voor medewerkers te voltooien.

Stappen:

1. Klik in de uitnodigingsmail op Medewerkers aanmakenen klik vervolgens op Uitnodiging accepteren.

2. Optioneel: als je geen Shopify-IDhebt, moet je de volgende gegevens invullen:

3. e-mailadres

4. voornaam en achternaam

5. telefoonnummer (optioneel)

6. wachtwoord

7. Klik op Account maken.

Geef Shopify POS-machtigingen

Als je de winkeleigenaar bent of een medewerker met de machtiging medewerkers bekijken en machtigingen beheren, kun je bestaande medewerkers toegang geven tot je Shopify-beheercentrum en Point of Sale (POS)-app.

Stappen:

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Instellingen en vervolgens op Abonnement en toestemmingen of Gebruikers en machtigingen.

2. Klik op de medewerkers die je Shopify POS-machtigingen wilt geven.

3. Klik in het gedeelte Point of Sale-toegang op Point of Sale-toegang geven tot deze medewerker.

4. Selecteer in de lijst POS-rol de rol die je aan de medewerker wilt toewijzen.

5. Optioneel: Als je een andere pincode wilt maken dan de standaard pincode, klik in het gedeelte PINCODE op Willekeurige pincode genereren of voer een pincode in. Medewerkers gebruiken deze pincode om toegang te krijgen tot Shopify POS. Zorg ervoor dat je medewerkers weten wat hun pincode is.

6. Klik op Opslaan.

Je kunt ook rollen maken en toewijzen aan je Shopify POS-medewerkers, voor meer informatie, raadpleeg Point of Sale-medewerkersbeheer.

Medewerkers beheren

Winkeleigenaren en medewerkers kunnen hun inloggegevens bewerken en een foto aan het account toevoegen wanneer ze met hun inloggegevens inloggen bij het Shopify-beheercentrum. Je kunt de gegevens alleen voor je eigen account bewerken.

Medewerkersmachtigingen bewerken

Je moet de winkeleigenaar zijn of de machtiging medewerkersmachtigingen bewerken hebben. In sommige gevallen kun je mogelijk geen medewerkersmachtigingen bewerken, raadpleeg Over machtigingen bewerken voor meer informatie.

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Abonnement en machtigingen of Gebruikers en machtigingen.

2. Klik op de medewerkers die je wilt bewerken.

3. Je kunt de machtigingen controleren die je je medewerkers wilt geven of de optie uitschakelen voor machtigingen die je wilt verwijderen. Als je je medewerkers alle beschikbare machtigingen wilt geven, vink alles selecterenaan.

4. Klik op Opslaan om de wijzigingen te bevestigen.

Medewerkersgegevens bijwerken

Je kunt altijd je eigen aanmeldingsgegevens wijzigen om je accountgegevens bij te werken.

Stappen:

1. Klik in je Shopify-beheercentrum op je gebruikersnaam en accountafbeelding.

2. Klik op account beheren.

3. Werk je accountgegevens zo nodig bij.

4. Klik op Opslaan.

Medewerkerse-mails updaten

Als je een Shopify-ID gebruikt,vinden er wijzigingen in je e-mailadres plaats voor alle winkels die aan je Shopify-ID zijn gekoppeld.

Als je het e-mailadres voor bestaande medewerkers wilt bijwerken, voeg je nieuwe medewerkers toe met behulp van het nieuwe e-mailadres. Als de update van het e-mailadres voor de winkeleigenaar is, moet je het eigendom overdragen aan de nieuwe medewerkers.

Apparaatmachtigingen van medewerkers intrekken

Als je medewerkers een apparaat of een applicatie gebruiken voor je Shopify-winkel en hun apparaat verliezen, kun je je medewerker uitloggen en ze verplichten om zich opnieuw in te loggen. Dit kan voorkomen dat onbekende gebruikers toegang hebben tot je winkel.

Stappen:

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Instellingen en vervolgens op Abonnement en toestemmingen of Gebruikers en machtigingen.

2. Klik op een van de namen van de medewerkers.

3. Klik op Toegang intrekken naast het apparaat of de toepassing.

4. Klik op Intrekken om te bevestigen.

Je medewerkers hebben geen toegang tot je winkel met dat apparaat zonder opnieuw in te loggen.

Medewerkers deactiveren of deactiveren

Je kunt medewerkers deactiveren zodat ze zich niet langer kunnen aanmelden bij je winkel. Deactiveer voor veiligheidsdoeleinden ongebruikte aanmeldingen van medewerkers.

Stappen:

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Instellingen en vervolgens op Abonnement en toestemmingen of Gebruikers en machtigingen.

2. Klik op een van de namen van de medewerkers.

3. Klik op Medewerkers deactiveren of de Toegang onderbreken.

4. Klik vervolgens op Deactiveren of opschorten.

Je kunt medewerkers op elk gewenst moment opnieuw activeren door op Activeren of op Opnieuw activeren te klikken.

Medewerkers verwijderen

Winkeleigenaren en medewerkers met de machtiging Medewerkers toevoegen en verwijderen kunnen medewerkers uit een winkel verwijderen. Je kunt deze actie niet ongedaan maken. Als een of meer medewerkers het account delen dat je wilt verwijderen, maak je eerst afzonderlijke medewerkers voor je actieve medewerkers aan.

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Instellingen en vervolgens op Abonnement en toestemmingen of Gebruikers en machtigingen.

2. Klik op een van de namen van de medewerkers.

3. Klik op Medewerkers verwijderen of Verwijder medewerkers om de medewerkers definitief uit je winkel te verwijderen. Als je je eigen aanmeldingsgegevens voor medewerkers wilt verwijderen, klik je op Toegang tot mijn medewerkers verwijderen.

4. Klik op Verwijderen of Verwijderen.

De medewerker wordt permanent verwijderd uit je Shopify-beheercentrum.

Samenwerkers verwijderen

Je kunt een samenwerkingsaccount permanent uit je winkel verwijderen. Je kunt deze actie niet ongedaan maken.

Stappen:

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Instellingen en vervolgens op Abonnement en toestemmingen of Gebruikers en machtigingen.

2. Klik op de naam van de samenwerker.

3. Klik op Samenwerkingsaccount verwijderen of Samenwerkingsaccount verwijderen.

4. Klik in het bevestigingsdialoogvenster op Verwijderen.

De samenwerker wordt permanent verwijderd uit je Shopify-beheercentrum. Als je een samenwerker weer toegang wil geven, moet de samenwerker zijn of haar samenwerkeraanvraag opnieuw sturen.

Eigendom van winkel overdragen

De winkeleigenaar kan een andere medewerker kiezen als winkeleigenaar en het eigendom van de winkel aan hen overdragen. Dit proces is alleen van toepassing op het overdragen van eigendom van de winkel. Als je het eigendom van de organisatiewilt overdragen, neem contact op met Shopify Plus-ondersteuning.

Overwegingen bij het overdragen van eigendom van de winkel

Houd rekening met het volgende voordat je het eigendom van de winkel overdraagt:

• Je winkel kan slechts één winkeleigenaar tegelijk hebben. Alleen de winkeleigenaar heeft volledige toegang tot elk onderdeel van het Shopify-beheercentrum en kan de accountgegevens beheren. Als je een andere medewerker als winkeleigenaar kiest, verlies je deze onbeperkte toegang en kun je je toestemmingen voor medewerkers in de toekomst niet meer beheren.

• Als je het eigendom van je winkel overdraagt via een Exchange Marketplace-transactie, start het Shopify-accounts-team de overdracht van eigendom. Als je tijdens een Exchange Marketplace-transactie probeert het eigendom zelf over te dragen, kun je Exchange Marketplace permanent niet gebruiken.

Stappen:

1. Log in bij je winkel als de eigenaar van de winkel.

2. Klik in het Shopify-beheercentrum op Instellingen en vervolgens op Abonnement en toestemmingen of Gebruikers en machtigingen.

3. Klik op Eigendom overdragen.

4. Voer het e-mailadres van de nieuwe winkeleigenaar in. Als de nieuwe winkeleigenaar geen bestaande medewerker is, moet je ook zijn naam invoeren.

5. Voer je wachtwoord in om de wijzigingen te bevestigen.

6. Klik op Winkel eigendom overdragen.

Aanmeldingsgeschiedenis bekijken

Als winkeleigenaar of medewerker met alle beschikbare machtigingen kun je de aanmeldingsgeschiedenis van alle medewerkers bekijken. Medewerkers kunnen ook hun individuele inloggegevens bekijken.

Het is verstandig om regelmatig de inloggeschiedenis van de medewerkers te bekijken om te controleren of er geen toegang is geweest vanaf onbekende ISP's, locaties of IP-adressen. Dit kan namelijk een teken zijn dat het account is gehackt.

Stappen:

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Instellingen en vervolgens op Abonnement en toestemmingen of Gebruikers en machtigingen.

2. Klik op een van de namen van de medewerkers.

In het gedeelte Recente inloggeschiedenis zie je de vijf meest recente aanmeldingssessies en de volgende informatie over elke sessie:

• Datum
  • IP-adres
  • ISP (internet service provider)
  • Locatie medewerkers bij aanmelding
  • Webbrowser en versie van het besturingssysteem (je kunt dit zien door de muis over het informatiepictogram te bewegen).