Hantera personal

Du kan lägga till personal i din butik så att din personal kan slutföra uppgifter i din Shopify-administratör. Du kan ge behörigheter till din personal så att du kan hantera vad din butiks personal kan se och vad de kan göra i din Shopify-administratör eller Shopify POS. Prissättningsplanen som din butik har avgör hur många medarbetare du kan lägga till utöver butiksägaren.

Som standard har personal inga behörigheter och behöver få behörigheter. Det finns vissa åtgärder som endast en butiksägare har behörighet att göra. Fundera noggrant över vilka behörigheter du ger personal och se Om personalbehörigheter för mer information. Av säkerhetsskäl kan du skapa en personal-inloggning per anställd.

Om du ger en anställd en inloggning kan de även få mer specialiserad support. Shopify-supporten erbjuder råd och hjälp baserat på den anställdes behörigheter. Om din anställde har ett personalkonto kan Shopify-supporten ge detaljerad support inom alla områden i administratören som den anställde har tillgång till. Om din anställde inte har ett personalkonto kan Shopify-supporten endast tillhandahålla allmänna råd.

Lägg till personal

Du kan lägga till personalkonton i din Shopify-butik för att låta personal logga in som separata användare. Om du vill lägga till personal måste du vara butiksägare eller ha behörigheterna Redigera behörigheter och Lägg till och ta bort personal.

Om du vill lägga till personal som kan logga in i din administratör och Shopify POS, behöver du även behörigheten Hantera Point of sale-personal och Inloggningskrav för Shopify POS. Hänvisa till Att lägga till Point of sale-personal för att lägga till personal endast för POS-appen.

Steg:

1. Gå till Shopify-administratören och klicka på Inställningar och sedan på Användare och behörigheter.

2. Klicka på Lägg till personal.

3. Ange personalens fullständiga namn som det visas på ett myndighetsutfärdat ID och deras e-postadress.

4. Kontrollera vilka behörigheter du vill ge anställda. Markera Välj alla om du vill ge personalen alla tillgängliga behörigheter.

5. Klicka på Skicka inbjudan.

Din personal får en e-postinbjudan. Inbjudningar till att skapa en personal-inloggning löper ut efter 7 dagar.

Skapa personal

När du har lagt till personal måste din personal acceptera din inbjudan för att slutföra konfigurationen av personal-inloggningen.

Steg:

1. Klicka på Skapa personal i e-postinbjudan och klicka sedan på acceptera inbjudan.

2. Valfritt: Om du inte har ett Shopify-ID måste du fylla i följande information:

3. E-postadress

4. för- och efternamn

5. telefonnummer (valfritt)

6. lösenord

7. Klicka på Skapa konto.

Ge Shopify POS-behörigheter

Om du är butiksägare eller personal med behörigheten Visa personal och hantera behörigheter, kan du ge befintlig personal åtkomst till din Shopify-administratör och Point of sale-app (POS).

Steg:

1. Gå till Shopify-administratören och klicka på Inställningar och sedan på Användare och behörigheter.

2. Klicka på den personal som du vill ge Shopify POS-behörigheter.

3. Klicka på Ge Point of Sale-åtkomst till denna medarbetare i avsnittet Point of Sale-åtkomst.

4. Välj den roll du vill tilldela medarbetaren från listan POS-ROLL.

5. Valfritt: Om du vill skapa ett annat PIN än standard-PIN, ska du i PIN-avsnittet klicka på Skapa slumpmässigt PIN eller ange ett PIN. Personal använder denna PIN-kod för att komma åt Shopify POS. Se till att personalen känner till den nya PIN-koden.

6. Klicka på Spara.

Du kan även skapa och tilldela roller till din Shopify POS-personal. För mer information, se Point of sale-personalhantering.

Hantera personal

Butiksägare och personal kan redigera sina kontouppgifter och lägga till en bild på kontot när de loggar in på Shopify-administratören med sina inloggningsuppgifter. Du kan endast redigera uppgifterna för ditt eget konto.

Redigera personalbehörigheter

Du måste vara butiksägare eller ha behörigheten Redigera behörigheter för att redigera personalbehörigheter. I vissa fall kanske du inte kan redigera personalbehörigheter. För mer information, se Om redigera behörigheter.

1. Från din Shopify-administratör går du till Inställningar > Användare och behörigheter.

2. Klicka på den personal du vill redigera.

3. Du kan markera de behörigheter du vill ge personal eller avmarkera de behörigheter du vill ta bort. Markera välj alla om du vill ge personalen alla tillgängliga behörigheter.

4. Klicka på Spara för att bekräfta dina ändringar.

Uppdatera personaluppgifter

Du kan alltid göra ändringar i din egen inloggning för att uppdatera dina kontouppgifter.

Steg:

1. Från din Shopify admin, klicka på ditt användarnamn och kontobild.

2. Klicka på Hantera konto.

3. Uppdatera dina kontouppgifter efter behov.

4. Klicka på Spara.

Uppdatera e-post för personal

Om du använder ett Shopify-ID kommer ändringar i din e-postadress inträffa för alla butiker som är länkade till ditt Shopify-ID.

Om du behöver uppdatera e-postadressen för befintlig personal kan du lägga till ny personal med den nya e-postadressen. Om uppdateringen av e-postadressen är för butiksägaren ska du överföra äganderätten till den nya personalen.

Återkalla behörigheter för personalenhet

Om personalen använder en enhet eller applikation för din Shopify-butik och blir av med enheten så kan du logga ut medarbetaren och kräva att de loggar in på nytt. Detta kan hjälpa till att förhindra att okända användare får åtkomst till din butik.

Steg:

1. Gå till Shopify-administratören och klicka på Inställningar och sedan på Användare och behörigheter.

2. Klicka på medarbetares namn.

3. Klicka på Återkalla åtkomst intill enheten eller applikationen.

4. Klicka på Återkalla för att bekräfta.

Din personal kan inte komma åt din butik genom att använda den enheten utan att logga in igen.

Inaktivera eller återaktivera medarbetare

Du kan inaktivera personal så att de inte längre kan logga in på din butik. Av säkerhetsskäl kan du inaktivera oanvända personal-inloggningar.

Steg:

1. Gå till Shopify-administratören och klicka på Inställningar och sedan på Användare och behörigheter.

2. Klicka på medarbetares namn.

3. Klicka på Inaktivera personal eller Stäng av åtkomst.

4. Klicka sedan på Inaktivera eller Stäng av.

Du kan när som helst återaktivera personal genom att klicka på Aktivera eller Återaktivera.

Ta bort personal

Butiksägare och personal med behörigheten Lägg till och ta bort personal kan ta bort personal från en butik. Du kan inte ångra den här åtgärden. Om en eller flera anställda delar det konto du vill radera, bör du först skapa separata anställda för din aktiva personal.

1. Gå till Shopify-administratören och klicka på Inställningar och sedan på Användare och behörigheter.

2. Klicka på medarbetares namn.

3. Klicka på Radera personal eller Ta bort personal för att radera personalen permanent från din butik. Om du vill ta bort din egen personal-inloggning klickar du på Ta bort min personalåtkomst.

4. Klicka på Radera eller Ta bort.

Personal tas bort permanent från din Shopify-administratör.

Ta bort samarbetspartners

Du kan permanent radera medarbetare från din butik. Du kan inte ångra den här åtgärden.

Steg:

1. Gå till Shopify-administratören och klicka på Inställningar och sedan på Användare och behörigheter.

2. Klicka på medarbetarens namn.

3. Klicka på Radera samarbetspartner-konto eller Ta bort samarbetspartner-konto.

4. Klicka på Radera i bekräftelsedialogrutan.

Medarbetaren tas bort permanent från din Shopify-administratör. Om du vill ge en medarbetare åtkomst igen måste medarbetaren skicka sin medarbetarförfrågan på nytt.

Överför butiksägande

Butiksägaren kan välja en annan personal som butiksägare och överföra butiksägandet till dem. Denna process gäller endast för överföring av butiksägande. Kontakta Shopify Plus-supporten om du vill överföra organisationsägande.

Överväganden för överföring av butiksägande

Överväg följande innan du överför butiksägande:

• Din butik kan bara ha en butiksägare åt gången. Endast butiksägaren har fullständig åtkomst till alla delar av Shopify-administratören och kan hantera kontouppgifter. Om du väljer att en annan personal ska vara butiksägare förlorar du denna obegränsade åtkomst och kan inte hantera personalbehörigheter i framtiden.

• Om du överför äganderätten för din butik via en Exchange Marketplace-transaktion initierar teamet för Shopify-konton överföring av äganderätten. Om du försöker överföra äganderätten själv under en Exchange Marketplace-transaktion kommer du inte längre kunna använda Exchange Marketplace.

Steg:

1. Logga in i din butik som butiksägare.

2. Gå till Shopify-administratören och klicka på Inställningar och sedan på Användare och behörigheter.

3. Klicka på Överför ägande.

4. Ange den nya butiksägarens e-postadress. Om den nya butiksägaren inte är befintlig personal måste du även ange deras namn.

5. Ange ditt lösenord för att bekräfta ändringen.

6. Klicka på Överför butiksägande.

Visa inloggningshistorik

Som butiksägare eller personal med behörigheten Redigera behörigheter kan du granska inloggningshistorik för all personal. Personalen kan även granska sin individuella inloggningshistorik.

Du bör regelbundet granska anställdas inloggningshistorik för att kontrollera att det inte finns någon aktivitet från okända internetleverantörer, platser eller IP-adresser. Detta kan vara ett tecken på att ett konto har haft intrång.

Steg:

1. Gå till Shopify-administratören och klicka på Inställningar och sedan på Användare och behörigheter.

2. Klicka på medarbetares namn.

I avsnittet Senaste inloggningshistoriken ser du de fem senaste inloggningssessionerna och följande information om varje session:

• Datum
  • IP-adress
  • Internetleverantör (ISP)
  • Personalplats vid inloggning
  • Webbläsare och operativsystemversion (du kan granska detta genom att föra markören över informationssymbolen).