Inaktivera din butik

Om du är butiksägare och din butik är kvalificerad, kan du använda Shopify-admin för att avbryta prenumerationen och inaktivera butiken helt.

Du kan även pausa försäljningen på Shopify tillfälligt istället, utan att inaktivera butiken.

Om du vill inaktivera din butik men inte kommer ihåg din e-postadress eller ditt lösenord kan du återställa dina inloggningsuppgifter för Shopify.

Överväganden innan du inaktiverar din butik

Innan du inaktiverar din butik bör du granska några överväganden för hur du kan förhindra potentiella problem med att stänga din butik.

Fundera över vilken butiksinformation och vilka tillgångar du vill behålla:

• Du kan inte skapa en ny webbshop som använder samma myshopify.com-domän. Du kan skapa en ny butik som är märkt med samma namn, men din myshopify.com-domän är unik för varje butik. Du inaktiverar till exempel en butik med namnet Very Good Things och som hade URL-adressen very-good-things.myshopify.com. Om du bestämmer dig för att skapa en ny butik kan du fortfarande namnge den Very Good Things, men du kan inte återanvända URL-adressen very-good-things.myshopify.com.
  • Spara din butiksinformation genom att exportera CSV-filer.
  • Överväg att ladda ner en säkerhetskopia av ditt tema om du har köpt ett tema. Teman licensieras endast till den butik du ursprungligen köpte den för, men du kan även kontakta Shopify-supporten för att få licensen överförd till en annan Shopify-butik som du äger.

Fundera över hur dina finansiella skyldigheter kommer att lösas:

• Du kan granska alla utestående saldon, till exempel från transaktionsavgifter, fraktsedelsavgifter eller app-prenumerationer, som du kan ha på kontot när du annullerar en butik på en stationär enhet. Du kan se det utestående saldot från din aktuella Shopify-faktura. När du använder Shopify-appen visas det totala utestående saldot innan annullering. Om du inte har några utestående avgifter mot ditt konto kommer du inte att få någon slutfaktura. Mer information om fakturering.
  • Spara dina fakturor genom att exportera din faktureringshistorik. Överväg att exportera din utbetalningshistorik och dina transaktioner för dokumentation om du använder Shopify Payments.
  • Tredjepartsappar som har din betalningsinformation utanför Shopify kommer inte att annulleras när du annullerar butiken. Avbryt tjänsterna från dessa appar för att undvika att faktureras externt efter att du har inaktiverat butiken.
  • Om du använder en finansiell produkt från Shopify (såsom Shopify Balance, Shopify Capital eller Shopify Credit), kommer inaktivering av din butik påverka din förmåga att komma åt och använda dessa produkter.
  • Se till att du granskar och förstår användarvillkoren innan du inaktiverar butiken för att förstå eventuella ytterligare finansiella skyldigheter.
  • Om du inaktiverar din butik annulleras din Shopify-prenumeration. Om du fortsätter att få fakturor efter att din butik har inaktiverats kan det bero på att en tredje part fakturerar dig (till exempel för en app eller domän), eller en chargeback. Om det är en Shopify-faktura kan du ha en annan butik som debiteras. Läs mer om att undersöka okända debiteringar.

Fundera över hur dina befintliga kunder med odistribuerade ordrar kan påverkas:

• Om du säljer presentkort kan du behöva lösa utestående presentkort. Du kan exportera din butiks CSV-fil för presentkort som innehåller den information du behöver för att lösa alla utestående presentkort.
  • Om du säljer produkter med olika köpalternativ (såsom prenumerationer eller förbeställningar) kan du behöva lösa utestående ordrar. Läs mer om att utfärda återbetalningar.
  • Chargebacks kan fortfarande utfärdas av en kortinnehavare även om butiken har inaktiverats. Om du inaktiverar din butik kommer du inte kunna skicka in ytterligare bevis via Shopify-admin i händelse av en chargeback.

Fundera över hur din anpassade domän kan påverkas:

• Om du har en anpassad domän som du har köpt via Shopify kan du föra över den till en annan leverantör.
  • Om du har en anpassad domän som du har köpt via en tredjepart kan du ta bort den från din butik med hjälp av din Shopify-administratör. Det är möjligt att du inte kan använda domänen för en annan webbplats om du inte tar bort den från din Shopify-butik innan du inaktiverar den.
  • Se till att stänga av automatisk förnyelse för din anpassade domän på din registrators webbplats för att undvika oväntade avgifter.
  • Om du planerar att inaktivera din butik och överföra din domän till en ny plattform bör du vara medveten om att Shopifys policy för HTTP Strict Transfer Security (HSTS) fortsätter att gälla på din domän i 90 dagar efter att du har inaktiverat din butik. Denna policy hjälper till att säkerställa säkerheten för information om ditt företag och dina kunder.

Om du överför din domän till en annan plattform som använder HTTPS, behöver du inte vidta några ytterligare åtgärder.

Om du överför din domän till en plattform som inte använder HTTPS, visas ett felmeddelande i webbläsaren när någon försöker besöka din domän under de kommande 90 dagarna. Felmeddelandet kan uppge att webbplatsen inte är betrodd eller att certifikatet inte är giltigt. Vänta tills 90-dagarsperioden är över eller överväg att överföra din domän till en plattform som stöder HTTPS.

Avbryt din prenumeration och stäng din Shopify-butik

Du kan inaktivera din Shopify-butik när som helst. När du har inaktiverat din butik annulleras din Shopify-prenumeration och du får inte tillgång till din Shopify-admin. Om du vill logga in igen måste du ange en giltig betalningsmetod för att återaktivera din butik.

Du behöver inte vidta några åtgärder för att avsluta ditt konto om du har en gratis testversion och om du inte har valt en prissättningsplan.

Steg:

Du kommer att få ett e-postmeddelande som bekräftar att butiken är inaktiverad. Du kan fortfarande öppna butiken igen eller se tidigare räkningar. Butikens information garanteras i två år. Detta gör att om du återaktiverar butiken inom den tvååriga tidsramen så har du möjlighet att öppna den på nytt utan att behöva bygga om den.

Du kan även öppna butiken igen och pausa din plan.

Radera dina uppgifter

Din butiks information är garanterad i två år, om du bestämmer dig för att öppna din butik igen. Du kan dock begära att personuppgifterna om din butiks kunder raderas före den tidsperioden.

Läs mer om att radera data.

Återaktivera butiken

Om du bestämmer dig för att återaktivera en butik så kan du logga in igen och välja en ny plan.

Steg:

1. Logga in i din butik som butiksägare.
  2. Klicka på Öppna <shop-name>.myshopify.com på nytt.
  3. Granska de tillgängliga planerna och välj sedan en plan från plansidan.
  4. Ange betalningsuppgifter i avsnittet Granska och prenumerera.
  5. Klicka på Prenumerera för att återaktivera butiken.