Pausa eller inaktivera din butik

Om du är butiksägare och din butik är berättigad kan du använda din Shopify-administratör för att tillfälligt pausa din butik eller stänga ner din butik helt.

Om du vill pausa försäljningen på Shopify men fortsätta arbeta med din butik kan du använda Pause and Build-planen.

Inaktivera din butik

Du kan inaktivera din butik genom att avbryta din prenumeration och inaktivera din Shopify-butik.

Du behöver inte vidta några åtgärder för att avsluta ditt konto om du har en gratis testversion och om du inte har valt en prissättningsplan. Du kan inte pausa din butik om du har den gratis testversionen.

Om du vill inaktivera din butik men inte kommer ihåg din e-postadress eller ditt lösenord kan du återställa dina inloggningsuppgifter för Shopify.

Kontakta Shopify-support om du vill ha hjälp med att pausa eller stänga din butik.

Överväganden för att pausa din butik

• Om du har fått finansiering via Shopify Capital kommer ditt återstående Capital-förskott att påverkas om du pausar din butik. Kontakta Shopify-supporten för ytterligare information.
  • Pause and Build-planen är inte tillgänglig för Shopify Plus-butiker.
  • Du kan bara välja Pause and Build-planen om din butik har en betald plan.
  • Överväg att avinstallera tredjepartsappar som har återkommande avgifter så att du inte debiteras för dessa appar efter att du har pausat din butik.

Pausa din butik och fortsätt arbeta med den

När du använder Pause and Build-planen fortsätter din butik att köras med en reducerad kostnad på 9 USD per månad. Du kan få tillgång till din Shopify-administratör och redigera dina produkter när du behöver, men din kassa är inaktiverad. Det innebär att kunder kan granska dina produkter, men de kan inte köpa dem.

Pause and Build kan vara ett bra val för dig om din butik till exempel är säsongsbetonad eller om den bara är öppen under en viss tidsperiod.

När du har planen Pause and Build så kan du göra följande:

• Komma åt din Shopify-administrator.
  • Få åtkomst till grundläggande rapporter om webbplatsens resultat.
  • Se din webbshop.

När butiken är pausad kan du inte använda webbshoppens kassa, kassasystemet, rabatter, återställning av övergivna kassor, presentkort eller tredjepartsintegrationer såsom Facebook eller Google för att publicera dina produkter. Du kan skicka fakturor för orderutkast men kunden kommer inte kunna slutföra betalningsprocessen och orderutkast kan inte konverteras till aktiva ordrar.

Steg:

1. Logga in i din butik som butiksägare.
  2. Från din Shopify-administratör klickar du på Inställningar > Plan.
  3. Klicka på Inaktivera butik > Pause and Build-plan.
  4. Granska planinformationen noggrant och klicka sedan på Byt till Pause and build.

Din butik kommer att pausas och drivas med en lägre prenumerationsavgift. Om du vill börja sälja produkter igen kan du när som helst återuppta din butik genom att välja en ny plan.

Arbeta med din butik under tiden som du har planen Pause and Build

Medan du är på planen Pause and Build kan kunderna fortfarande granska dina produkter men de kan inte köpa dem. För att förbättra dina kunders upplevelse kan du anpassa ditt tema för att dölja dina produktpriser och dölja Lägg till i varukorg-knapparna så att kunder inte försöker att köpa något medan din butik är pausad.

Du kan lösenordsskydda din webbshop om du inte vill visa dina produkter medan din butik är pausad. På det sättet kommer kunderna inte att kunna komma åt dina produkter medan din butik är pausad. Du kan anpassa lösenordssidan och skriva ett meddelande som kunderna kan se medan din butik är pausad.

Alla dina appar förblir aktiva efter att du har pausat din butik. Du måste avbryta dina appar individuellt om du vill pausa dem.

Öppna din butik igen efter att du har använt Pause and build

Om du väljer Pause and Build-planen innebär det att du måste välja en ny plan när du bestämmer dig för att avpausa den, eftersom din gamla plan inte längre är giltig. När du är redo att öppna butiken på nytt loggar du in och väljer sedan den plan som passar bäst för dig.

Steg:

1. Logga in i din butik som butiksägare.
  2. Från din Shopify-administratör går du till Inställningar > Plan.
  3. Klicka på Välj en plan och sedan på Välj plan för den plan du vill ha.
  4. Granska planinformationen noggrant och klicka sedan på Starta plan.

När du har valt en plan kan du påbörja försäljningen igen.

Du kan ta bort webbutikens lösenord om du har haft den lösenordsskyddad under tiden som den var pausad.

Avbryt din prenumeration och stäng din Shopify-butik

Om du inte vill driva din butik längre kan du inaktivera den när som helst. När du har inaktiverat din butik annulleras din Shopify-prenumeration och du får inte tillgång till din Shopify-admin. Om du vill logga in igen måste du ange en giltig betalningsmetod för att återaktivera din butik.

Överväganden innan du inaktiverar din butik

Innan du inaktiverar din butik bör du granska några överväganden för hur du kan förhindra potentiella problem med att stänga din butik.

Fundera över vilken butiksinformation och vilka tillgångar du vill behålla:

• Om du inaktiverar din webbshop kan du inte skapa en ny webbshop som använder samma myshopify.com domän. Du kan skapa en ny butik som är märkt med samma namn men din myshopify.com-domän är unik för varje butik. Du inaktiverar du till exempel en butik med namnet Very Good Things och som hade URL-adressen very-good-things.myshopify.com. Om du bestämmer dig för att skapa en ny butik kan du fortfarande namnge den Very Good Things, men du kan inte återanvända URL-adressen very-good-things.myshopify.com.
  • Spara din butiksinformation genom att exportera CSV-filer.
  • Överväg att ladda ner en säkerhetskopia av ditt tema om du har köpt ett tema. Teman licensieras endast till den butik du ursprungligen köpte den för, men du kan även kontakta Shopify-supporten för att få licensen överförd till en annan Shopify-butik som du äger.

Fundera över hur dina finansiella skyldigheter kommer att lösas:

• Eventuella utestående saldon som du kan ha på ditt konto (såsom transaktionsavgifter, avgifter för fraktsedlar eller app-prenumerationer) kommer att debiteras i samband med uppsägning. Om du inte har några utestående avgifter mot ditt konto kommer du inte att få någon slutfaktura. Gå in på förstå din Shopify-faktura för mer information om fakturering.
  • Spara dina fakturor genom att exportera din faktureringshistorik. Överväg att exportera din utbetalningshistorik och dina transaktioner för dokumentation om du använder Shopify Payments.
  • Avbryt eventuella tredjepartsappar utanför Shopify som har din betalningsinformation för att inte fortsätta bli debiterad av ett externt företag efter det att du har stängt din butik.
  • Om du använder en finansiell produkt från Shopify (såsom Shopify Balance, Shopify Capital eller Shopify Credit), kommer inaktivering av din butik påverka din förmåga att komma åt och använda dessa produkter.

Fundera över hur dina befintliga kunder med odistribuerade ordrar kan påverkas:

• Om du säljer presentkort kan du behöva lösa utestående presentkort. Du kan exportera din butiks CSV-fil för presentkort som innehåller den information du behöver för att lösa alla utestående presentkort.
  • Om du säljer produkter med olika köpalternativ (såsom prenumerationer eller förbeställningar) kan du behöva lösa utestående ordrar. Läs mer om att utfärda återbetalningar.
  • Chargebacks kan fortfarande utfärdas av en kortinnehavare även om butiken har inaktiverats. Om du inaktiverar din butik kommer du inte kunna skicka in ytterligare bevis via Shopify-admin i händelse av en chargeback.

Fundera över hur din anpassade domän kan påverkas:

• Om du har en anpassad domän som du har köpt via Shopify kan du föra över den till en annan leverantör.
  • Om du har en anpassad domän som du har köpt via en tredjepart kan du ta bort den från din butik med hjälp av din Shopify-administratör. Det är möjligt att du inte kan använda domänen för en annan webbplats om du inte tar bort den från din Shopify-butik innan du inaktiverar den.
  • Se till att stänga av automatisk förnyelse för din anpassade domän på din registrators webbplats för att undvika oväntade avgifter.
  • Om du planerar att inaktivera din butik och överföra din domän till en ny plattform bör du vara medveten om att Shopifys policy för HTTP Strict Transfer Security (HSTS) fortsätter att gälla på din domän i 90 dagar efter att du har inaktiverat din butik. Denna policy hjälper till att säkerställa säkerheten för information om ditt företag och dina kunder.

Om du överför din domän till en annan plattform som använder HTTPS, behöver du inte vidta några ytterligare åtgärder.

Om du överför din domän till en plattform som inte använder HTTPS, visas ett felmeddelande i webbläsaren när någon försöker besöka din domän under de kommande 90 dagarna. Felmeddelandet kan uppge att webbplatsen inte är betrodd eller att certifikatet inte är giltigt. Vänta tills 90-dagarsperioden är över eller överväg att överföra din domän till en plattform som stöder HTTPS.

Steg:

1. Från din Shopify-administratör går du till Inställningar > Plan.
  2. Klicka på Inaktivera butik.
  3. Granska i tillämpliga fall alternativen för att byta till Pause and build-planen eller starta en ny butik.
  4. Om du fortfarande vill inaktivera klickar du på Inaktivera butik.
  5. Välj en orsak till annulleringen och klicka sedan på Fortsätt.
  6. Ange ditt lösenord och klicka sedan på Inaktivera nu.

Du får ett e-postmeddelande för att bekräfta att din butik har stängts. Du kan fortfarande öppna din butik igen eller visa dina tidigare fakturor och din butiks information är garanterad i 2 år. Du kan även öppna butiken igen och pausa din plan.

Radera dina uppgifter

Din butiks information är garanterad i två år, om du bestämmer dig för att öppna din butik igen. Du kan dock begära att personuppgifterna om din butiks kunder raderas före den tidsperioden.

Läs mer om att radera data.