Je winkel deactiveren

Als je de winkeleigenaar bent en je winkel in aanmerking komt, kun je je Shopify-beheercentrum gebruiken om je abonnement te annuleren en je winkel volledig te deactiveren.

Je kunt ook het verkopen op Shopify tijdelijk pauzeren zonder je winkel te deactiveren.

Als je je winkel wilt deactiveren, maar je je e-mailadres of wachtwoord niet meer weet, kun je je Shopify-inloggegevens herstellen.

Aandachtspunten voordat je je winkel deactiveert

Voordat je je winkel deactiveert, denk dan aan de volgende punten om mogelijke problemen met het sluiten van je winkel te voorkomen.

Bedenk welke winkelgegevens en -elementen je wilt behouden:

  • Je kunt geen nieuwe webshop aanmaken die hetzelfde myshopify.com-domein gebruikt. Je kunt een nieuwe winkel aanmaken die met dezelfde merknaam werkt, maar je myshopify.com-domein is uniek voor elke winkel. Je deactiveert bijvoorbeeld een winkel met de naam Very Good Things en met de URL very-good-things.myshopify.com. Als je besluit om een nieuwe winkel aan te maken, kun je deze nog steeds Very Good Things noemen, maar je kunt de URL very-good-things.myshopify.com niet gebruiken.
  • Bewaar je winkelinformatie door CSV-bestanden te exporteren.
  • Als je een thema hebt gekocht, kun je een back-up van je thema downloaden. Thema's hebben alleen een licentie voor de winkel waar je deze oorspronkelijk voor koopt, maar je kunt ook contact opnemen met Shopify Support om de licentie te laten overdragen naar een van je andere Shopify-winkels.

Denk na over hoe je je financiële verplichtingen afhandelt:

  • Eventuele openstaande saldo's op je account (zoals transactiekosten, verzendlabelkosten of app-abonnementen) worden tijdens de opzegging in rekening gebracht. Als je geen uitstaande betalingen op je account hebt, ontvang je geen afsluitende factuur. Zie Uitleg over je Shopify-factuur voor meer informatie.
  • Sla je facturen op door je factureringsgeschiedenis te exporteren. Als je Shopify Payments gebruikt, kun je je uitbetalingsgeschiedenis en transacties exporteren voor je eigen administratie.
  • Apps van derden die je betalingsgegevens buiten Shopify hebben, worden niet geannuleerd wanneer je je winkel annuleert. Annuleer je service met die apps om te voorkomen dat je extern wordt gefactureerd nadat je je winkel hebt gedeactiveerd.
  • Als je een financieel product van Shopify gebruikt (zoals Shopify Balance, Shopify Capital of Shopify Credit), kun je na deactivering van je winkel niet meer bij deze producten.
  • Zorg ervoor dat je de Servicevoorwaarden bekijkt en begrijpt voordat je je winkel deactiveert om aanvullende financiële verplichtingen te begrijpen.
  • Als je je winkel deactiveert, wordt je Shopify-abonnement opgezegd. Als je facturen blijft ontvangen nadat je winkel is gedeactiveerd, kan dit komen doordat een externe partij je factureert (zoals voor een app of domein) of door een terugboeking. Als het een Shopify-factuur is, heb je mogelijk een andere winkel waarvoor je betaalt. Hier vind je meer informatie over het onderzoeken van onbekende kosten.

Denk na over de gevolgen voor bestaande klanten met niet-afgehandelde bestellingen:

  • Als je cadeaubonnen verkoopt, moet je mogelijk openstaande cadeaubonnen terugbetalen. Je kunt het CSV-bestand met cadeaubonnen van je winkel exporteren met de gegevens die je nodig hebt om openstaande cadeaubonnen te kunnen terugbetalen.
  • Als je producten verkoopt met verschillende opties voor aankoop (zoals abonnementen of pre-orders), ontstaan er mogelijk problemen met nog openstaande bestellingen. Hier vind je meer informatie over terugbetalingen doen.
  • Een kaarthouder kan nog steeds terugboekingen doen, zelfs als de winkel is gedeactiveerd. Als je je winkel deactiveert, kun je geen aanvullend bewijs indienen via het Shopify-beheercentrum in het geval van een terugboeking.

Denk na over de gevolgen voor je aangepaste domein:

  • Als je een aangepast domein hebt gekocht via Shopify, kun je het overdragen aan een externe domeinprovider.
  • Als je een aangepast domein hebt gekocht via een externe partij, kun je het via het Shopify-beheercentrum uit je winkel verwijderen. Als je je domein niet uit je Shopify-winkel verwijdert voordat je de winkel sluit, kun je het misschien niet gebruiken voor een andere website.
  • Zorg ervoor dat je automatisch verlengen van je aangepaste domein op de website van je registrar uitschakelt om onverwachte kosten te voorkomen.
  • Als je van plan bent je winkel te deactiveren en je domein naar een nieuw platform te verplaatsen, houd er dan rekening mee dat het HSTS-beleid (HTTP Strict Transfer Security) van Shopify gedurende 90 dagen nadat je je winkel hebt gedeactiveerd van kracht blijft in je domein. Dit beleid waarborgt de veiligheid van informatie over je bedrijf en je klanten.

Wanneer je je domein overdraagt aan een ander platform dat HTTPS gebruikt, hoef je geen extra stappen te ondernemen.

Wanneer je je domein overdraagt aan een platform dat geen gebruik maakt van HTTPS, wordt er de komende 90 dagen een foutmelding weergegeven in de browser wanneer iemand probeert je domein te bezoeken. Het foutbericht kan aangeven dat de site niet wordt vertrouwd of dat het certificaat niet geldig is. Wacht tot de periode van 90 dagen voorbij is, of overweeg je domein naar een platform met ondersteuning voor HTTPS over te zetten.

Je abonnement opzeggen en je Shopify-winkel deactiveren

Je kunt je Shopify-winkel op elk gewenst moment deactiveren. Nadat je je winkel hebt gedeactiveerd, wordt je Shopify-abonnement opgezegd en heb je geen toegang meer tot het Shopify-beheercentrum. Als je weer wil inloggen, moet je een geldige betaalmethode invoeren om je winkel opnieuw te activeren.

Als je een gratis proefperiode hebt en je nog geen prijsstelling hebt gekozen, hoef je niets te doen om je account te deactiveren.

Stappen:

Je krijgt een e-mail met de bevestiging dat je winkel is gedeactiveerd. Je kunt je winkel altijd weer heropenen of oude facturen bekijken. De gegevens van je winkel blijven gegarandeerd twee jaar bewaard. Zo kun je je winkel heropenen zonder deze opnieuw te hoeven aanmaken, als je de winkel binnen een tijdsbestek van twee jaar heractiveert.

Je kunt je winkel ook heropenen en je abonnement pauzeren.

Je gegevens verwijderen

De gegevens van je winkel zijn gegarandeerd voor 2 jaar, voor het geval je besluit je winkel te heropenen. Maar je kunt verzoeken om de persoonsgegevens van de klanten van je winkel voor die tijd te verwijderen.

Meer informatie over het verwijderen van je gegevens.

Je winkel opnieuw activeren

Als je besluit je winkel opnieuw te activeren, kun je weer inloggen en een nieuw abonnement selecteren.

Stappen:

  1. Log in bij je winkel als de eigenaar van de winkel.
  2. Klik op <shop-name>.myshopify.com opnieuw openen.
  3. Controleer de beschikbare abonnementen en selecteer een abonnement op de abonnementspagina.
  4. Voer je betalingsgegevens in de sectie Controleren en Abonneren in.
  5. Klik op Abonneren om je winkel opnieuw te activeren.

Klaar om te beginnen met verkopen met Shopify?

Probeer het gratis