Je bestellingen beheren

Je kunt de tijdlijn van je bestelling bekijken, openstaande bestellingen taggen, de valuta van de bestelling controleren, de betalingsgeschiedenis bekijken, opmerkingen bij bestellingen toevoegen en contact opnemen met je klant.

Een bestelling weergeven

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op het bestelnummer.

De details van de bestelling worden weergegeven.

De tijdlijn van een bestelling bekijken

Je kunt de gedetailleerde geschiedenis van elke bestelling bekijken in de Tijdlijn van de bestelling. Je kunt ook notities en opmerkingen in de Tijdlijn invoeren.

Je kunt ook het volgende doen vanaf de Tijdlijn:

• communiceren met medewerkers
  • bestanden toevoegen
  • koppelen aan andere producten, bestellingen en klanten

Stappen:

Zie Tijdlijn voor meer informatie.

Betalingsgebeurtenissen op de tijdlijn bekijken

Wanneer een klant zijn bestelling betaalt, worden de betalingsgegevens in de tijdlijn genoteerd als een betalingsgebeurtenis. Je kunt betalingsgebeurtenissen uitbreiden voor meer informatie. Betalingsgebeurtenissen kunnen nuttig zijn als je problemen met een mislukte betaling of terugbetaling wil oplossen.

Als je klant de betaling niet heeft voltooid, ga dan in plaats daarvan naar de afgebroken checkout-tijdlijn om betalingsgebeurtenissen te bekijken.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op een bestelling.

3. Scrol op de pagina met bestelgegevens naar de sectie Tijdlijn.

4. Klik op een betalingsgebeurtenis.

5. Klik op Informatie uit de gateway voor meer informatie over de betalingsgateway.

Controleer de valuta van een bestelling

Als je verkoopt in meerdere valuta's, worden je bestellingen weergegeven in je winkelvaluta in de beheerder. Je kunt een voorbeeld bekijken van hoe de bestelling eruitziet in de valuta van je klant.

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Open een bestelling.

3. In het gedeelte Betaald kun je het bedrag bekijken dat in de valuta van de klant is betaald.

4. In de sectie Betaling kun je het totale bedrag bekijken in de valuta van de klant.

Klantgegevens bewerken

Je kunt klantgegevens voor een bestelling bijwerken op de pagina Bestellingen van Shopify.

Stappen:

Een notitie of opmerking toevoegen aan een bestelling

Notities zijn berichten of speciale instructies die aan een bestelling zijn toegevoegd. Opmerkingen zijn bedoeld voor interne communicatie tussen medewerkers.

Een opmerking toevoegen

Je kunt bestellingsnotities toevoegen of bewerken in de sectie Notities van de bestelling. Klanten kunnen ook zelf notities toevoegen aan hun bestelling wanneer je bestellingsnotities hebt geactiveerd in je winkel.

Een opmerking toevoegen

Op de tijdlijn kun je interne opmerkingen of speciale instructies toevoegen aan de bestelling. Opmerkingen die aan de tijdlijn zijn toegevoegd, kunnen alleen door jou en andere medewerkers worden gelezen.

Een bestellingstag toevoegen

Tags kunnen je helpen je bestellingen efficiënt te categoriseren en te ordenen op basis van aangepaste voorwaarden die je zelf aanmaakt. Als je een bestelweergave op basis van een tag wilt aanmaken, filter je de bestellingen van je winkel op tag en sla je de resultaten op in de bestelweergave. Met dit proces kun je wijzigingen in een bestaande bestelweergave opslaan of een nieuwe bestelweergave aanmaken.

Contact opnemen met een klant over een bestelling

Shopify bewaart alle contactgegevens van je klanten. Je kunt extra contactgegevens toevoegen door op Bewerken in de sectie Contact van de bestelpagina te klikken en de gegevens in te voeren. Als je klanten de mogelijkheid biedt om bij de checkout een e-mailadres óf een telefoonnummer in te voeren, staan de contactgegevens die de klanten hebben ingevoerd mogelijk alleen in de sectie Contact. Als je contact wilt opnemen met een klant die ervoor heeft gekozen om een telefoonnummer in te voeren, gebruik je het nummer dat is ingevoerd.

Stappen:

Een e-mail over een bestelling opnieuw naar een klant of jezelf verzenden

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op de pagina Bestellingen op het nummer van de bestelling.

3. Klik in het gedeelte Tijdlijn op E-mail opnieuw verzenden onder de e-mail die je opnieuw wilt verzenden.

4. Selecteer in het dialoogvenster Bestelbevestiging opnieuw verzenden? de relevante optie:

• E-mail opnieuw naar de klant verzenden.
    • De e-mail naar jezelf verzenden. Hiermee krijg je een kopie van de e-mail die de klant heeft ontvangen.
  5. Klik op Verzenden.

Abonneren op je bestellingenfeed

Je kunt de bestellingen van je winkel volgen met behulp van de RSS-feed.

De URL van je bestellingenfeed is:

https://admin.shopify.com/store/shopname/orders.rss

Je kunt de bestellingenfeed van je winkel op de pagina /admin/feed in het Shopify-beheercentrum vinden.

Pushmeldingen activeren

De bestelstatuspagina van een bestelling weergeven

Wanneer je klanten afrekenen, krijgen ze een URL naar de bestelstatuspagina, de laatste pagina van het checkout-proces.

Ze kunnen de status van hun bestelling volgen op deze pagina en kunnen contact met je opnemen als ze vragen hebben over hun bestelling.

Meer informatie over de bestelstatuspagina.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Gebruik het zoekvak om de bestelling van je klant te zoeken. Je kunt de bestelling zoeken als je onderdelen van de volgende informatie hebt:

• bestelnummer
    • bonnummer als de bestelling is gemaakt in Shopify POS
    • klantnaam
    • e-mailadres van de klant
  3. Klik op het nummer van de bestelling om de gegevens te openen.

4. Klik op het menu Meer acties en klik vervolgens op Bestelstatuspagina bekijken.

• Je wordt omgeleid naar dezelfde Bestelstatuspagina die je klant kan bekijken.