Je bestellingen beheren

Naast de orderverwerkingen en het innen van betalingen wil je misschien openstaande bestellingen taggen, notities aan bestellingen toevoegen, de tijdlijn van een bestelling bekijken of contact opnemen met de klant.

Een bestelling weergeven

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op het bestelnummer.

De details van de bestelling worden weergegeven.

De tijdlijn van een bestelling bekijken

Je kunt de gedetailleerde geschiedenis van elke bestelling bekijken in de Tijdlijn van de bestelling. Je kunt ook notities en opmerkingen in de Tijdlijn invoeren.

Je kunt ook het volgende doen vanaf de Tijdlijn:

• communiceren met medewerkers
  • bestanden toevoegen
  • koppelen aan andere producten, bestellingen en klanten

Stappen:

Zie Tijdlijn voor meer informatie.

Bekijk betalingsgebeurtenissen uit de tijdlijn

Wanneer een klant zijn bestelling betaalt, worden de betalingsgegevens in de tijdlijn genoteerd als een betalingsgebeurtenis. Je kunt betalingsgebeurtenissen uitbreiden voor meer informatie. Betalingsgebeurtenissen kunnen nuttig zijn als je problemen met een mislukte betaling of terugbetaling wil oplossen.

Als je klant de betaling niet heeft voltooid, ga dan in plaats daarvan naar de afgebroken betalingsgeschiedenis om betalingsgebeurtenissen te bekijken.

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op een bestelling.

3. Scrol op de pagina met bestelgegevens naar het gedeelte Tijdlijn.

4. Klik op een betalingsgebeurtenis.

5. Klik op Informatie uit de gateway voor meer informatie over de betalingsgateway.

Controleer de valuta van een bestelling

Als je verkoopt in meerdere valuta's, worden je bestellingen weergegeven in je winkelvaluta in de beheerder. Je kunt een voorbeeld bekijken van hoe de bestelling eruitziet in de valuta van je klant.

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Open een bestelling.

3. Klik in het gedeelte Betaling Bekijk bestelling in valuta van klant.

Tags of notities toevoegen, of een bestelling bewerken

Je kunt gegevens voor een bestelling bijwerken op de pagina Bestellingen van Shopify.

Stappen:

Contact opnemen met een klant over een bestelling

Shopify bewaart alle contactgegevens van je klanten. Je kunt extra contactgegevens toevoegen door op Bewerken in het gedeelte Contact van de bestelpagina te klikken en de gegevens in te voeren. Als je klanten de mogelijkheid biedt om bij het afrekenen een e-mailadres of telefoonnummer in te voeren, zie je mogelijk alleen de contactgegevens die de klanten hebben ingevoerd in het gedeelte Contact. Als je contact wilt opnemen met een klant die ervoor heeft gekozen om een telefoonnummer in te voeren, gebruik dan het nummer dat is ingevoerd.

Stappen:

E-mail een factuur naar een klant

Je kunt een factuur naar je klant e-mailen met een link naar de betaalpagina voor bestellingen met de status Betaling in behandeling. De klant kan de link in de e-mail gebruiken om zijn factuurgegevens in te voeren, een verzendmethode te selecteren en de betaling uit te voeren.

Je kunt ook facturen per e-mail verzenden voor conceptbestellingen.

Je kunt geen factuur sturen voor een bestelling met meerdere valuta's.

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op de pagina Bestellingen op het nummer van de bestelling.

3. Klik op Betaling innen > Factuur verzenden.

4. Voer in het dialoogvenster Factuur verzenden het bericht in dat je in de factuur wil opnemen.

5. Klik op E-mail bekijken.

6. Controleer je e-mail in het dialoogvenster Factuur verzenden en klik op Bericht verzenden.

Een e-mail over een bestelling opnieuw naar een klant verzenden

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op de pagina Bestellingen op het nummer van de bestelling.

3. Klik in het gedeelte Tijdlijn op E-mail opnieuw verzenden onder de e-mail die je opnieuw wilt verzenden.

4. Klik in het dialoogvenster Bestellingsgegevens opnieuw verzenden? op Sturen.

Accepteer een betaling voor een bestelling waarvan de betaling in behandeling is

Voor bestellingen met de status Betaling in behandeling kun je deze handmatig op Betaald zetten met een van de volgende methoden:

• Markeren als betaald: gebruik deze optie als je al een betaling voor de huidige bestelling hebt ontvangen of als je een eerdere bestelling van een ander platform importeert in je Shopify-beheercentrum. Het ontvangen bedrag is niet opnieuw door je betalingsprovider vastgelegd. Een e-mail met een orderbevestiging wordt naar de klant gestuurd.

• Betalen met creditcard - Gebruik dit als je de factuurgegevens van je klant hebt of als je klant beschikbaar is om deze direct in te voeren. Deze betaalmethode is alleen beschikbaar met Shopify Payments.

je kunt alleen het exacte bedrag van de bestelling innen. Je kunt geen gedeeltelijke betaling innen.

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op de pagina Bestellingen op het bestelnummer.

3. Klik in het gedeelte In behandeling op Betaling innen.

4. Selecteer een van de volgende opties:

- Klik op Markeren als betaald als je een betaling buiten Shopify hebt geaccepteerd. - Klik op Betalen met creditcard als je de creditcardgegevens van de klant bij de hand hebt.

1. Als je Betalen met creditcard selecteert, voer je de factuurgegevens en creditcardgegevens van de klant in en klik je op Afrekenen.

Abonneren op je bestellingenfeed

Je kunt de bestellingen van je winkel volgen met behulp van de RSS-feed.

De URL van je bestellingenfeed is:

https://shopname.myshopify.com/admin/feed/orders.xml

Je kunt de bestellingenfeed van je winkel op de pagina /admin/feed in het Shopify-beheercentrum vinden.

Wat je kunt gebruiken:

Mac-gebruikers

Pc-gebruikers

Pushmeldingen inschakelen

De bestelstatuspagina van een bestelling weergeven

Wanneer je klanten afrekenen, krijgen ze een URL naar de bestelstatuspagina, de laatste pagina van het betaalproces.

Ze kunnen de status van hun bestelling volgen op deze pagina en kunnen contact met je opnemen als ze vragen hebben over hun bestelling.

Je kunt vanuit het Shopify-beheercentrum de pagina weergeven die zij zien.

Meer informatie over de bestelstatuspagina >

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Gebruik het zoekvak om de bestelling van je klant te zoeken. Je kunt de bestelling zoeken als je onderdelen van de volgende informatie hebt:

- bestelnummer - bonnummer als de bestelling is gemaakt in Shopify POS - klantnaam - e-mailadres van de klant

1. Klik op het nummer van de bestelling om de gegevens te openen.

2. Klik op het menu Meer acties en klik vervolgens op Bestelstatuspagina bekijken.

Je wordt omgeleid naar dezelfde Bestelstatuspagina die je klant kan bekijken.