Kassa och konton i B2B

Kunder för B2B (från företag till företag) och DTC (direkt till konsumenten) kan ha olika kundkonton i din webbshop. Det finns två versioner av kundkonton: klassiska och nya kundkonton. B2B-kunder måste logga in på nya kundkonton för att lägga B2B-order, få tillgång till prislistor som visas i webbshoppen samt få tillgång till företagsinformation och platsinformation på sitt konto. DTC-kunder kan logga in på antingen klassiska eller nya kundkonton för att hantera sina ordrar.

Konfigurera inloggning för B2B-kund

B2B-kunder måste logga in med nya kundkonton, vilket är en version av kundkonton där kunder loggar in med en 6-siffrig verifieringskod som skickas till deras e-postadress. Både DTC- och B2B-kunder kan logga in till nya kundkonton. Kundupplevelsen beror på vilken typ av kundprofil som e-postadressen är kopplad till:

• Om en kunds e-postadress är kopplad till en B2B-kundprofil får kunden åtkomst till B2B-kundupplevelsen.
  • Om en kunds e-postadress är kopplad till en DTC-kundprofil får kunden åtkomst till DTC-kundupplevelsen.
  • Om en kunds e-postadress inte är kopplad till en befintlig kundprofil skapas en ny DTC-kundprofil.

Du kan välja hur du ska erbjuda dina B2B-kunder tillgång till nya kundkonton:

Konfigurera nya kundkonton i inställningarna

När du väljer nya kundkonton i dina inställningar påverkas både DTC och B2B-kunder.

Om du har befintliga DTC-kunder som använder klassiska kundkonton kan de i stället logga in på nya kundkonton med hjälp av en sexsiffrig verifieringskod som skickas till deras e-postadress. DTC-kunder kan granska sin orderhistorik i sitt nya kundkonto. DTC-kunder kommer inte få tillgång till sitt klassiska kundkonto om du ändrar dina inställningar till nya kundkonton. Alla länkar till klassiska kundkonton kommer att omdirigera till nya kundkonton. Läs mer om att byta till nya kundkonton.

Nya kundkonton stöder för närvarande inte Multipass eller appar. Läs mer om skillnaderna mellan klassiska och nya kundkonton.

Om du har en dedikerad B2B-butik eller en mixad butik för både B2B- och DTC-kunder som inte är beroende av klassiska kundkontofunktioner, uppdatera dina inställningar för att använda nya kundkonton.

Om din butik är beroende av klassiska kundkontofunktioner, överväg att välja ett av de andra alternativen för B2B-kunder att logga in.

Steg:

1. Gå till Inställningar > Kundkonton från din Shopify-admin.
  2. Klicka på Redigera i avsnittet Konton i webbshop och kassa.
  3. Gå till avsnittet Inloggningsupplevelse och välj följande alternativ:

• Visa inloggningslänk i webbshoppens sidhuvud och kassa: Om du väljer detta alternativ visas en inloggningslänk i din webbshop. Länken finns vanligtvis i butikens sidhuvud, men placeringen kan variera beroende på ditt tema. En inloggningslänk visas även på kassasidan.
  4. I avsnittet Välj vilken version av kundkonto som ska användas väljer du Nya kundkonton.

5. Klicka på Spara.

6. Skapa en underdomän baserat på ditt tredjeparts-domännamn som pekar på kundkontot.

7. Valfritt: Om du vill kräva att alla kunder loggar in innan de går till kassan kan du öppna din Shopify-admin och gå till Inställningar > Kassa och välja ”Kräv att kund loggar in på sitt konto innan betalning i kassa” från avsnittet ”Metod för kundkontakt”.

Lägg manuellt till URL till navigeringen för din webbshop

Om du inte vill uppdatera dina inställningar till att använda nya kundkonton, men du vill ge B2B-kunder en plats att logga in på från din webbshop, ska du lägga till URL för nya kundkonton någon annanstans i navigeringen för din webbshop och märka den specifikt för B2B. Lägg till exempel till en Grossistlänk till webbshoppens sidfot som länkar till nya kundkonton.

Steg:

1. Gå till Inställningar > Kundkonton från din Shopify-admin.
  2. I avsnittet URL:er kopierar du URL:en för nya kundkonton.
  3. Lägg till ett menyalternativ i din navigeringen för din webbshop som använder URL för "Nya kundkonton".

Dela URL:en direkt med dina B2B-kunder

Du kan dela en länk till nya kundkonton i direktkommunikation med dina B2B-kunder eller i vilken som helst av de resurser som du skapar för dem.

Steg:

1. Gå till Inställningar > Kundkonton från din Shopify-admin.
  2. I avsnittet URL:er kopierar du URL:en för nya kundkonton.
  3. Dela URL med dina B2B-kunder.

Skicka ett e-postmeddelande om B2B-åtkomst

Du kan när som helst skicka ett e-postmeddelande om B2B-åtkomst till en B2B-kund. Detta e-postmeddelande innehåller en länk för B2B-kunder att logga in på nya kundkonton.

Att lägga en order

Kunden väljer produkter som ska läggas till i varukorgen som vanligt, med undantag för att priserna som erbjuds är de som du angett i din prislista för det företaget.

För att lägga en order går kunden igenom följande process:

1. Kunden navigerar till din webbshop och klickar på inloggningsknappen.
  2. Kunden anger sin e-postadress. När de har fått ett e-postmeddelande med sin sexsiffriga inloggningskod anger de denna kod för att komma åt kontot.
  3. I sitt konto klickar kunden på Gå till butik.
  4. Kunden väljer en företagsplats att köpa för.
  5. I din webbshop väljer kunden produkter och lägger till dem i varukorgen. Priserna som erbjuds är de som du angav i prislistan för det företagets plats.
  6. När kunden klickar på Kassan för att slutföra sitt köp tas de till en betalningssida. På betalningssidan är leverans- och faktureringsadresserna ifyllda i enlighet med informationen i företagsprofilen. Kunder kommer att ha möjlighet att ange ett inköpsordernummer för ordern. Kunden behöver inte ange någon information annat än betalningsuppgifter.
    • Om betalningsvillkoren för företagsplatsen är inställda på Inga betalningsvillkor anger kunden sina kontokortsuppgifter. När kunden har granskat sin order klickar kunden på Betala direkt för att slutföra ordern.
    • Om företagets platsbetalningsvillkor är inställda på en nettoperiod klickar kunden på Skicka. Ordern visas på Ordersidan och betalningsstatus för ordern är inställd på Inväntar betalning.
    • Om företagets platsordrar är inställda på att endast tillåta orderutkast i kassan klickar kunden på Skicka in för godkännande. Ordern visas på sidan Utkast och är endast slutförd när du klickar på Skapa order på sidan för orderutkast eller när kunden skickar in betalning efter att du har skickat en faktura.

När du har slutfört kassaprocessen tas kunden till en Orderstatussida. Om företagets plats har ställt in nettoperioder visas förfallodatumet. Kunderna kan också se inköpsordernumret för ordern om ett sådant angavs i kassan.

Granska ordrar

När en kund har lagt beställningar kan de spåra dem på sitt konto. Ordrar kan filtreras enligt följande parametrar:

• orderdatum
  • ordernummer
  • orderstatus

Om en B2B-kund lägger en order med betalningsvillkor kan de välja att betala innan fakturan förfaller.

Steg:

1. Kunden navigerar till din webbshop och klickar på inloggningsknappen.
  2. Kunden anger sin e-postadress. När kunden har fått ett e-postmeddelande med sin inloggningskod anger kunden sitt sexsiffriga nummer för att komma åt sitt konto.
  3. På kontosidan klickar kunden på ordern som ska betalas.
  4. På ordersidan klickar kunden på Betala direkt.
  5. Kunden anger sin betalningsinformation och klickar på Betala nu.

Uppdatera kontoinformation

Steg:

1. Kunden navigerar till din webbshop och klickar på inloggningsknappen.
  2. Kunden anger sin e-postadress. När denne har fått ett e-postmeddelande med sin inloggningskod anger de sitt sexsiffriga nummer för att komma åt sin kontosida.
  3. På kontosidan klickar kunden på Konto och klickar sedan på Kontoinformation.
  4. Kunden klickar på Redigera i avsnittet Profil för att redigera sitt namn.Endast namnet kan uppdateras.Den e-postadress som kunden använder för att logga in kan inte ändras från kontosidan.
  5. För att granska företagsinformationen väljer kunden en plats från menyn i Platsavsnittet.
  6. Kunden klickar på Redigera i avsnittet Adress för att redigera adresser. För att redigera en adress krävs behörighet som platsadministratör. Behörigheter, andra B2B-kunder och betalningsvillkor för den valda platsen visas, men kan inte ändras.