Kassa och konton i B2B

B2B (företag till företag) och DTC (direkt till konsumenten) kunder har olika kundkonton i din webbshop.B2B-kunder måste logga in på det nya B2B-kundkontoområdet för att lägga B2B-beställningar, få åtkomst till prislistor som visas i webbshoppen samt få tillgång till företagsinformation och platsinformation på deras konto.

Konfigurera inloggning för b2b-kund

B2B-kunder måste logga in med nya kundkonton, vilket är en kundkontoversion där kunden loggar in med en engångskod som skickas till deras e-postadress. Både DTC- och B2B-kunder kan logga in med hjälp av nya kundkonton. Kundupplevelsen beror på vilken typ av kundprofil som e-postadressen är kopplad till.

• Om en kunds e-postadress är kopplad till en B2B-kundprofil får kunden åtkomst till B2B-kundupplevelsen.
  • Om en kunds e-postadress är kopplad till en DTC-kundprofil får kunden åtkomst till DTC-kundupplevelsen.
  • Om en kunds e-postadress inte är kopplad till en befintlig kundprofil skapas en ny. Kunden får DTC-kundupplevelsen.

Du kan välja hur du erbjuder dina B2B-kunder tillgång till nya kundkonton, beroende på dina behov och preferenser:

Erbjud B2B-åtkomst genom att uppdatera inställningarna för din webbshop för att använda nya kundkonton

Uppdatering för att använda nya kundkonton påverkar både DTC- och B2B-kunder och gör det möjligt för alla kunder att logga in i din webbshop genom att använda samma process.

Om du har befintliga DTC-kunder som använder klassiska kundkonton kan de fortfarande logga in på nya kundkonton genom att använda endast sin e-postadress och granska sin beställningshistorik i sitt nya kundkonto. Om du uppdaterar den här inställningen inaktiveras eller raderas inte klassiska kundkonton. Klassiska kundkonton förblir aktiva och kunder kan fortfarande logga in via URL för klassiska kundkonton med sin e-postadress och sitt lösenord.

Följande stöds för närvarande inte av nya kundkonton:

• inloggning genom att använda Multipass
  • tredjepartsappar som är beroende av klassiska kundkonton
  • anpassningar av kundkontosida utöver stil, färger och typsnitt från dina kassainställningar

Om du har en dedikerad B2B-butik, eller en blandad butik för både B2B- och DTC-kunder som inte är beroende av dessa funktioner, uppdaterar du inställningarna för din webbshop för att använda nya kundkonton.

Om din butik är beroende av dessa funktioner, överväg att välja ett av de andra alternativen för B2B-kunder att logga in med.

Steg:

1. Gå till Inställningar > Kassa och konton i din Shopify-admin.
  2. I avsnittet Kundkontoinställningar väljer du var du vill att kunderna ska kunna logga in. Du kan välja en eller båda av följande:

• Tillåt kunder att logga in från webbshop och kassa: Om du väljer det här alternativet visas en inloggningslänk i din webbshop.Länken finns vanligtvis i butikens sidhuvud, men placeringen kan variera beroende på ditt tema.En inloggningslänk visas även på kassasidan.
    • Kräv att alla kunder loggar in innan de går till kassan: Om du väljer det här alternativet måste kunderna logga in innan de kan komma åt kassan.
  3. Välj Nya kundkonton I avsnittet Inloggningsupplevelse.

4. Klicka på Spara.

5. Skapa en underdomän baserat på ditt tredjeparts-domännamn som pekar på kundkontot.

Lägg manuellt till URL till navigeringen för din webbshop

Om du inte vill uppdatera inställningarna för din webbshop till att använda nya kundkonton men du vill ge B2B-kunder en plats att logga in på från din webbshop, lägg då till URL för nya kundkonton någon annanstans i din navigeringen för din webbshop och märk den specifikt för B2B. Lägg till exempel till en grossistlänk till webbshoppens sidfot som länkar till nya kundkonton.

Steg:

1. Gå till Inställningar > Kassa och konton i din Shopify-admin.
  2. Kopiera URL för "Nya kundkonton" i avsnittet Kundkonton-URL.
  3. Lägg till ett menyalternativ i din navigeringen för din webbshop som använder URL för "Nya kundkonton".

Dela URL direkt till inloggningssidan med dina B2B-kunder

Du kan dela en länk till inloggningssidan i direktkommunikation med dina B2B-kunder eller i vilken som helst av de resurser som du skapar för dem.

Steg:

1. Gå till Inställningar > Kassa och konton i din Shopify-admin.
  2. Kopiera URL för "Nya kundkonton" i avsnittet Kundkonton-URL.
  3. Dela URL med dina B2B-kunder.

Skicka ett "Välkommen till B2B"-meddelande via e-post

Du kan när som helst skicka ett "Välkommen till B2B"-meddelande via e-post till en B2B-kund. E-postmeddelandet innehåller en länk som kunden kan använda för att logga in.

Att göra en order

Kunden väljer produkter som ska läggas till i varukorgen som vanligt, med undantag för att priserna som erbjuds är de som du angett i din prislista för det företaget.

För att lägga en order går kunden igenom följande process:

1. Kunden navigerar till din webbshop och klickar på inloggningsknappen.
  2. Kunden anger sin e-postadress. När de har fått ett e-postmeddelande med sin sexsiffriga inloggningskod anger de denna kod för att komma åt kontot.
  3. I sitt konto klickar kunden på Gå till butik.
  4. Kunden väljer en företagsplats att köpa för.
  5. I din webbshop väljer kunden produkter och lägger till dem i varukorgen. Priserna som erbjuds är de som du angav i prislistan för det företaget.
  6. När kunden klickar på Kassan för att slutföra sitt köp tas de till en betalningssida. På betalningssidan är leverans- och faktureringsadresserna ifyllda i enlighet med informationen i företagsprofilen. Kunden behöver inte ange någon information annat än betalningsuppgifter.
    • Om betalningsvillkoren för företagsplatsen är inställda på Inga betalningsvillkor anger kunden sina kontokortsuppgifter. När kunden har granskat sin order klickar kunden på Betala direkt för att slutföra ordern.
    • Om företagets platsbetalningsvillkor är inställda på en nettoperiod klickar kunden på Skicka. Ordern visas på Ordersidan och betalningsstatus för ordern är inställd på Inväntar betalning.
    • Om företagets platsbeställningar är inställda på att endast tillåta orderutkast i kassan klickar kunden på Skicka in för godkännande.Ordern visas på sidan Utkast och är endast slutförd när du klickar på Skapa order på orderutkastsidan eller när kunden skickar in betalning efter att du har skickat en faktura.

När du har slutfört kassaprocessen tas kunden till en Orderstatussida. Om företagets plats har ställt in nettoperioder visas förfallodatumet.

Granska ordrar

När en kund har lagt beställningar kan de spåra dem på sitt konto. Beställningar kan filtreras enligt följande parametrar:

• orderdatum
  • ordernummer
  • orderstatus

Om en B2B-kund lägger en order med betalningsvillkor kan de välja att betala innan fakturan förfaller.

Steg:

1. Kunden navigerar till din webbshop och klickar på inloggningsknappen.
  2. Kunden anger sin e-postadress. När kunden har fått ett e-postmeddelande med sin inloggningskod anger kunden sitt sexsiffriga nummer för att komma åt sitt konto.
  3. På kontosidan klickar kunden på ordern som ska betalas.
  4. På ordersidan klickar kunden på Betala direkt.
  5. Kunden anger sin betalningsinformation och klickar på Betala nu.

Uppdatera kontoinformation

Steg:

1. Kunden navigerar till din webbshop och klickar på inloggningsknappen.
  2. Kunden anger sin e-postadress. När denne har fått ett e-postmeddelande med sin inloggningskod anger de sitt sexsiffriga nummer för att komma åt sin kontosida.
  3. På kontosidan klickar kunden på Konto och klickar sedan på Kontoinformation.
  4. Kunden klickar på Redigera i avsnittet Profil för att redigera sitt namn.Endast namnet kan uppdateras.Den e-postadress som kunden använder för att logga in kan inte ändras från kontosidan.
  5. För att granska företagsinformationen väljer kunden en plats från menyn i Platsavsnittet.
  6. Kunden klickar på Redigera i Adressavsnittet för att redigera adresser.För att redigera en adress krävs behörighet som platsadministratör.Behörigheter, andra B2B-köpare och betalningsvillkor för den valda platsen visas, men kan inte ändras.