e-Privacyrichtlijn

De e-Privacyrichtlijn is een reeks regels voor gegevensbeveiliging en privacy in de Europese Unie (EU). De richtlijn staat los van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en bevat aanvullende vereisten voor Europese privacybescherming. Het reguleert de opslag van en toegang tot informatie op apparaten, zoals cookies, e-mailmarketing en andere aspecten van privacy.

De e-Privacyrichtlijn vereist dat een website om toestemming van de gebruikers vraagt voordat cookies worden opgeslagen die niet per se nodig zijn voor het standaard functioneren van de website in hun browser. De richtlijn vereist ook dat gebruikers het algemene doel van een cookie wordt verteld voordat ze worden gevraagd toestemming te geven. Dit is van toepassing op zowel first-party cookies die door je website worden gegenereerd en doorgaans worden gebruikt voor analytics, als cookies van derden die doorgaans door adverteerders worden gegenereerd en worden gebruikt voor marketingdoeleinden. Zowel first-party cookies als cookies van derden kunnen worden gebruikt voor analytics en advertenties.

Als je een Shopify-merchant bent die in de EU, de EER (Europese Economische Ruimte, waaronder alle EU-landen plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen vallen), het VK of Zwitserland is of verkoopt aan klanten uit deze gebieden, dan dien je bezoekers van je website om hun toestemming te vragen om cookies te gebruiken die niet per se nodig zijn voor het standaard functioneren van de website.Dit kan worden gedaan via een banner die wordt geladen wanneer een bezoeker je onlinewinkel binnenkomt.Je kunt de klantprivacybanner-app van Shopify installeren of door de Shopify App Store bladeren voor privacybanners van derden.

Merchants kunnen kiezen uit drie opties voor hoe Shopify cookies gebruikt om de gegevens van je bezoekers te verzamelen en op te slaan: Verzameld vóór instemming, Deels verzameld vóór instemming of Verzameld na instemming.

Opties voor gegevensverzameling voor onlinewinkels
Optie Definitie Impact
Verzameld vóór instemming Gegevens worden verzameld voordat een klant ermee heeft ingestemd. Dit is mogelijk niet in overeenstemming met toepasselijke wetgeving met betrekking tot gegevensbeveiliging en privacy, maar heeft geen effect op analytics en advertentiecampagnes. Geen invloed op analytics of verzameling van marketinggegevens.
Deels verzameld vóór instemming Analytics-gegevensverzameling is beperkt tot de duur van een gebruikerssessie en verzameling van marketinggegevens is geblokkeerd voordat de klant toestemming heeft gegeven. Deze optie heeft mogelijk invloed op analytics- en marketinggegevens en analytics-gegevensverzameling is mogelijk verminderd.

Als je deze optie selecteert wordt je gevraagd om een privacybanner-app te installeren.

Verzameld na instemming (Aanbevolen) Gegevens worden pas verzameld als een klant daarmee instemt. Dit kan vereist zijn door de toepasselijke wet- en regelgeving met betrekking tot gegevensbeveiliging en -privacy, maar kan invloed hebben op analytics en advertentiecampagnes. Door de mogelijkheid dat gebruikers geen toestemming geven voor gegevensverzameling, kan deze optie invloed hebben op analytics- en marketinggegevens. Er vind mogelijk een daling van het totale aantal sessies plaats. Andere statistieken die afhankelijk zijn van een nauwkeurige sessietelling voor hun berekeningen kunnen ook beïnvloed worden, bijvoorbeeld conversiepercentage.

Als je deze optie selecteert wordt je gevraagd om een privacybanner-app te installeren.