Het maken van GLB-bestanden met behulp van Blender en Substance Painter

Gebruik Blender en Substance Painter om een GLB-bestand te exporteren dat kan worden geüpload naar 3D Warehouse.

Uw model voorbereiden op export in Blender

Als u uw model wilt voorbereiden op export, moet u ervoor zorgen dat het een enkel mesh is en dat er één enkele textuur op wordt toegepast.

Stappen:

1. Klik op Bestand > Importeren en selecteer vervolgens de juiste bestandsindeling voor uw model.
  2. Selecteer je modelbestand en klik vervolgens op Importeren.
  3. Klik, terwijl u de SHIFT vasthoudt, met de rechtermuisknop op elk object in uw beeld en druk vervolgens op Ctrl + J om ze samen te voegen tot één mesh.
  4. Pak het model uit in 0-1-UV-ruimte. Zorg ervoor dat er geen UV's overlappen:
    Zorg er in de UV-/afbeeldingseditor voor dat alle UV's op het raster liggen.
  5. Klik in de Eigenschappeneditor op het pictogram voor materialen.
  6. Klik op de knop + om een nieuw materiaalvak toe te voegen:
    De knop 'Een materiaalvak toevoegen' bevindt zich bij de bovenkant van het deelvenster 'Materiaal'.
  7. Klik op Nieuw.

Exporteer het mesh uit Blender

1. Klik op Bestand > Exporteren > FBX (.fbx).
  2. Voer het pad in waarnaar u het bestand wilt exporteren.
  3. Zorg ervoor dat u de volgende exportinstellingen gebruikt:
    Versie: FBX 7.4 binary. Schaal: 1.0. Schaal toepassen: Alles lokaal. Voorwaarts: -Z voorwaarts. Omhoog: Y omhoog. Pad-modus: Auto. Batchmodus: Uit.
  4. Klik op FBX exporteren.

Importeer en bewerk het FBX bestand in Substance Painter

1. Maak een nieuw Substance Painter-project door te klikken op Bestand > Nieuw.
  2. Klik in het dialoogvenster Nieuw project op Selecteren om een mesh te kiezen.
  3. Selecteer het FBX bestand dat u uit Blender hebt geëxporteerd en klik op Openen.
  4. Klik in het dialoogvenster Nieuw project op Ok.
  5. Controleer of je je mesh correct hebt geëxporteerd door te controleren of er slechts één textuur is ingesteld in het deelvenster Textuursetinstellingen.

Als er meer dan één textuur is ingesteld, gaat u naar Meerdere textuursets.

6. Klik in het deelvenster*Textuursetinstellingen* op de +-knop om kanalen toe te voegen:

De knop + staat naast de kop Kanalen. Met deze knop wordt een vervolgkeuzemenu geopend met extra beschikbare kanalen.

- Vereist: Ambient occlusion. - Optioneel: Uitstralend. Voeg dit kanaal toe als je model componenten bevat die licht zullen uitstralen. - Optioneel: Ondoorschijnend. Voeg dit kanaal toe als uw model componenten bevat die transparant zullen zijn.

1. Klik in het deelvenster Textuursetinstellingen op Bake Mesh Maps.

2. Schildertextuur op het model.

Meerdere textuursets

Als je het bestand FBX importeerd in Substance Painter, krijgt je slechts één textuurset te zien:

De textuursets worden weergegeven in het deelvenster Textuursetinstellingen.

Als er meer dan één textuurset is ingesteld, was een van de volgende verkeerd toen de mesh werd geëxporteerd uit Blender:

• De mesh is niet gecombineerd tot één object.
  • Er is meer dan één textuur toegewezen aan de mesh.

Exporteer in dit geval uw model opnieuw uit Blender en zorg dat de mesh één object is met slechts één toegewezen textuur.

Exporteer het gITF-bestand uit Substance Painter

1. Klik op Bestand > Texturen exporteren.
  2. Selecteer uit het vervolgkeuzemenu Config de optie glTF PBR Metal Roughness.
  3. Kies de locatie waar u uw texturen wilt opslaan.
  4. Kies een documentgrootte om te bepalen hoe groot de textuurbestanden zullen zijn.
  1. Klik op Exporteren.

Textuurbestanden comprimeren

Wanneer je het model hebt geëxporteerd, zou je de volgende bestanden moeten hebben:

• modelName.bin
  • naamModel.glb
  • modelName.gltf
  • modelNamebaseColor.png
  • modelNamenormal.png
  • naamModel_occlusionRoughnessMetallic.png

Als u de configuratie glTF PBR Metal Roughness gebruikt, zal Substance Painter de textuurbestanden alleen exporteren in PNG-formaat. Probeer de textuurbestanden te comprimeren en texturen die geen alfakanaal nodig hebben om te zetten naar een JPG. Hierdoor wordt de totale bestandsgrootte kleiner en met kleinere bestanden kunt u sneller downloaden en is de interactie soepeler.

Het is het beste om het bestand niet groter dan 3 MB te maken.

Een GLB-bestand creëren

1. Ga naar https://glb-packer.glitch.me/.
  2. Sleep de bestanden die u uit Substance Painter hebt geëxporteerd naar de GLB Packer-webpagina.

Er wordt een bestand met de naam out.glb gedownload naar uw computer. Nadat het bestand is gedownload, kunt u de naam van het bestand wijzigen en deze uploaden naar 3D Warehouse.