Lage GLB-filer med Blender og Substance Painter

Fra og med versjon 2.8 kan Blender eksportere GLB-filer som kan legges til et produkt i Shopify-administratoren. For å finne ut mer kan du se Blender-håndboken.

For eldre versjoner av Blender kan du kombinere Blender og Substance Painter til å eksportere en GLB-fil.

Klargjør modellen din for eksport i Blender

For å klargjøre modellen for eksport må du sørge for at det er en enkel maske, og at det er brukt en enkel tekstur på den.

Trinn:

1. Klikk på Fil > Importer og velg deretter riktig filformat for modellen.
  2. Velg modellfilen din og klikk på Importer.
  3. Mens du holder SHIFT, høyreklikker du på hvert objekt i scenen din og trykker på Ctrl + J for å kombinere dem til en maske.
  4. Pakk ut modellen inn i 0-1 UV-rom. Sørg for at ingen UV-er overlapper:
    I UV/bilderedigering må du sørge for at alle UV-ene er lagt ut på rutenettet.
  5. I Egenskaper-redigeringsprogrammet klikker du på materialer-ikonet.
  6. Klikk på + knappen for å legge til et nytt material-spor:
    «Legg til et material-spor»-knappen er nesten øverst i «materiale»-ruten.
  7. Klikk på Ny.

Eksporter masken fra Blender

1. Klikk på Fil > Eksporter > FBX (.fbx).
  2. Angi banen til hvor du vil eksportere filen til.
  3. Sørg for at du bruker følgende eksportinnstillinger:
    Versjon: FBX 7,4 binær. Skala: 1,0. Bruk skalering: alle lokale. Fremover: –Z fremover. Opp: Y opp. Banemodus: auto. Satsvismodus: av.
  4. Klikk på Eksporter FBX.

Importere og klargjøre FBX-filen i Substance Painter

1. Opprett et nytt Substance Painter-prosjekt ved å klikke på Fil > Ny.
  2. I dialogen Nytt prosjekt klikker du på Velg for å velge en maske.
  3. Velg FBX-filen du eksporterte fra Blender og klikk deretter på Åpne.
  4. I vinduet Nytt prosjekt klikker du på OK.
  5. Kontroller at du har eksportert masken riktig ved å sjekket at det bare finnes ett tekstursett i Tekstursettliste-panelet.

Hvis du ser mer enn ett tekstursett, gå til Flere tekstursett.

6. I panelet Tekstursettinnstillinger klikker du på +-knappen for å legge til kanaler:

+-knappen er ved siden av kanaloverskriften. Denne knappen åpner en nedtrekksmeny som viser hvilke ytterligere kanaler som er tilgjengelige.

- Obligatorisk: Ambient occlusion. - Valgfritt: Emissive. Legg til denne kanalen hvis modellen din har komponenter som avgir lys. - Valgfritt: Gjennomsiktighet. Legg til denne kanalen hvis modellen din har komponenter som er gjennomsiktige.

1. I panelet Tekstursettinnstillinger klikker du på Bak maskekart.

2. Mal teksturer på modellen.

Flere tekstursett

Når du importerer FBX-filen til Substance Painter, skal du bare se ett tekstursett:

Tekstursettene er angitt i tekstursettlistepanelet.

Hvis du ser mer enn ett tekstursett, var en av følgende feil da masken ble eksportert fra Blender:

• Masken ble ikke kombinert til et enkelt objekt.
  • Masken hadde mer enn én tekstur tilordnet.

I så fall må du eksportere modellen fra Blender igjen og sørge for at masken er et enkelt objekt og bare har en enkelt tekstur tilordnet.

Eksporter gITF-filen fra Substance Painter

1. Klikk på Fil > Eksporter teksturer.
  2. Fra nedtrekksmenyen Config velger du glTF PBR Metal Roughness.
  3. Velg hvor du vil lagre teksturene.
  4. Velg en dokumentstørrelse for å bestemme hvor store strukturfilene skal være.
  1. Klikk på Eksporter.

Komprimere teksturfiler.

Når du har eksporter modellen, skal du ha følgende filer:

• modelName.bin
  • modelName.glb
  • modelName.gltf
  • modelNamebaseColor.png
  • modelNamenormal.png
  • modelName_occlusionRoughnessMetallic.png

Når du bruker konfigurasjonen glTF PBR Metal Roughness, eksporterer Substance Painter teksturfilene bare i PNG-format. Vurder å komprimere teksturfilene og konvertere teksturer som ikke trenger en alfakanal til en JPG. Da reduseres den totale filstørrelsen, og mindre filstørrelser muliggjør raskere nedlastingshastigheter og smidigere samhanding.

Det er best å la filstørrelsen være 4 MB eller mindre.

Opprett en GLB-fil

1. Gå til https://glb-packer.glitch.me/.
  2. Dra og slipp filene du eksporterte fra Substance Painter til GLB Packer-nettsiden

En fil kalt out.glb lastes ned på datamaskinen din. Når nedlastingen er komplett, kan du gi filen et nytt navn og laste den opp i Shopify.