Je thema bewerken

Je kunt je thema bewerken om de content, opmaak, typografie en kleuren van je onlinewinkel aan te passen. Elk thema heeft secties en instellingen waarmee je de look-and-feel van je winkel kunt wijzigen zonder dat je code hoeft te bewerken.

Voordat je het thema aanpast

Voordat je het thema aanpast, is het een goed idee om de volgende taken uit te voeren:

Themabewerker

De themabewerker geeft een boomweergave weer van alle content voor de template die je momenteel in de zijbalk bekijkt. Vouw een sectieknooppunt uit met behulp van het pictogram de blokken te bekijken, of klap het in met behulp van het inklappictogram de blokken te verbergen. Je kunt op elk gedeelte of blok klikken om de instellingen te bekijken.

Vouw secties uit en klap in om blokken te bekijken

Preview Inspector

De Preview Inspector is een nieuwe functie van de themabewerker. Je kunt rechtstreeks vanuit het voorbeeldvenster naar secties en blokken navigeren en de bijbehorende instellingen sneller en intuïtiever vinden. Met de Preview Inspector kun je secties en blokken opnieuw ordenen, verbergen of verwijderen, direct vanuit het voorbeeldvenster.

De Preview Inspector is beschikbaar voor alle gratis Shopify-thema's en is standaard ingeschakeld. Je kunt de Preview Inspector tijdens het bewerken in- of uitschakelen.

Schakel de Preview Inspector in of uit met de schakelaar op de startbalk

Wanneer de Preview Inspector is ingeschakeld, kun je op elk beschreven element klikken om de bijbehorende instelling te openen.

Preview Inspector met de sectie Afbeelding met tekst geselecteerd en de bijbehorende instellingen geladen in de zijbalk

De Preview Inspector geeft twee verschillende randen weer rond de secties en blokken waar je in het voorbeeldvenster op klikt:

• Doorgetrokken blauwe lijn: de actieve sectie. De bijbehorende instelling op de zijbalk is grijs gemarkeerd.
  • Blauwe stippellijn: een gekoppeld blok voor de sectie. Als je op het artikel in het voorbeeldvenster klikt, worden de instellingen voor het blok of de sectie geopend.

Als je in het voorbeeldvenster op een deel van je website klikt, worden de bijbehorende instellingen in de zijbalk geladen.

Secties en blokken toevoegen aan de Preview Inspector

Terwijl je de Preview Inspector gebruikt, kun je secties en blokken rechtstreeks vanuit het voorbeeldvenster aan je thema toevoegen.

De optie Sectie toevoegen in de Preview Inspector

De optie Blok toevoegen in de Preview Inspector

Secties of blokken toevoegen
Hulpmiddelen Beschrijving
Sectie toevoegen De knop Sectie toevoegen wordt weergegeven aan de boven- en onderkant van de geselecteerde sectie. Klik op de knop Sectie toevoegen om een nieuwe sectie boven of onder de geselecteerde sectie in te voegen.
Blok toevoegen De knop Blok toevoegen wordt weergegeven wanneer je de muisaanwijzer over een bestaand blok beweegt. Klik op het + pictogram om een blok toe te voegen. Er wordt een pop-upmenu weergegeven met thema- en app-blokken die je aan de geselecteerde sectie kunt toevoegen. Klik op het blok dat je wilt toevoegen. Het instellingenvenster voor het nieuwe blok wordt geladen in de rechter zijbalk.

Preview Inspector-tools

Je kunt secties en blokken van de themabewerker verplaatsen, verbergen of verwijderen met de Preview Inspector.

Preview Inspector-gereedschapset

Preview Inspector-tools
Hulpmiddelen Beschrijving
Verplaatsen naar volgende/vorige positie Je kunt een sectie of blok verplaatsen naar de volgende positie of de vorige positie met behulp van de pijlpictogrammen in de Preview Inspector. Als de geselecteerde sectie boven aan de pagina staat, wordt de knop verplaatsen naar vorige positie grijs weergegeven. En als je sectie onder aan de pagina staat, kun je de knop verplaatsen naar volgende positie niet gebruiken.
Sectie of blok verbergen Klik op het oogpictogram om een sectie of blok te verbergen. Wanneer een sectie of blok is verborgen, kun je deze niet zichtbaar maken vanuit de Preview Inspector. Je kunt op de knop Ongedaan maken op de startbalk klikken of het instellingenpaneel sluiten om terug te gaan naar de startpagina van de themabewerker. Verborgen secties of blokken worden in de zijbalk vermeld met een doorgekruist oogpictogram. Klik op dit pictogram om de sectie of het blok zichtbaar te maken.
Sectie of blok verwijderen Klik op het prullenbakpictogram om de geselecteerde sectie of het blok in de Preview Inspector te verwijderen.

Zijbalkmodi

De themabewerker biedt twee modi om gebruik te maken van alle ruimte op je scherm.

De dubbele zijbalkmodus is voor bredere browservensters en grotere schermen, en de enkele zijbalkmodus is voor smallere browservensters en kleinere schermen. De zijbalkmodus bepaalt waar het deelvenster in de editor wordt weergegeven.

Dubbele zijbalkmodus

Als je beeldscherm groter is dan 1600 pixels breed en je internet-venster volledig is uitgevouwen, of als je internet-venster is uitgevouwen tot minimaal 1600 pixels breed, kun je twee zijbalken zien. De linker zijbalk bevat het navigatiepaneel en de rechter zijbalk bevat het instellingspaneel.

Het instellingspaneel verschijnt aan de rechterkant van het scherm in de dubbele zijbalkmodus

Modus enkele zijbalk

Smallere browsers hebben slechts één zijbalk om ruimte te creëren voor het voorbeeld van het thema. Wanneer je op een sectie of blok klikt om het te bewerken, wordt het instellingspaneel bovenin je navigatiepaneel in de zijbalk geopend.

Het instellingspaneel wordt weergegeven als een overlay van het navigatiepaneel in de modus enkele zijbalk

Secties en blokken

In de lijst met secties en blokken worden standaard alle blokken voor de secties op een pagina weergegeven.

Secties die deel uitmaken van de kop- of voettekst zijn standaard ingeklapt, maar je kunt ze zien als je op het uitvouwpictogram naast de sectienaam klikt.

Secties verwijderen

Je kunt voor elk artikel een sectie of blok verwijderen uit een template vanuit het instellingenscherm. De knop Verwijder sectie verschijnt onderaan de instellingen van de sectie.

Verwijder een sectie met de knop Sectie verwijderen

Stappen:

1. Klik op of blokkeer in de zijbalk van de themabewerker de sectie die je wilt verwijderen.
  2. Klik op Sectie verwijderen of Blok verwijderen.
  3. Klik op Opslaan. Klik bij het bewerken van een gepubliceerd thema op Publiceren om je wijzigingen op te slaan en ze live te maken in je winkel.

Blokken verbergen

Je kunt elk gedeelte of blok verbergen met behulp van het oogpictogram.

Verwijder een sectie met de knop Sectie verwijderen

Templates

Je hebt toegang tot alle templates van je thema via de paginaselectie in de bovenste balk van de themabewerker.

Als je een thema van Online Store 2.0 gebruikt, kun je ook rechtstreeks vanuit de paginaselectie een nieuw template aanmaken door op de optie Nieuw template te klikken.

Templates weergeven met specifieke bronnen

Wanneer je een template bekijkt, kun je zien hoe deze eruitziet met alle compatibele bronnen uit je winkel. Als je bijvoorbeeld een producttemplate bekijkt, kun je deze met elk product in je winkel testen.

Stappen:

1. Selecteer in de paginaselectie voor de themabewerker het template waar je een voorbeeld van wilt bekijken.
  2. Klik in het navigatiepaneel in het gedeelte Voorbeeld op Wijzigen.
  3. Selecteer in het menu Selecteren de bron waar je een voorbeeld van wilt bekijken.

Acties ongedaan maken en opnieuw uitvoeren

De knoppen Ongedaan maken en Opnieuw uitvoeren bevinden zich rechtsboven in de themabewerker.

De knoppen 'Ongedaan' maken en 'Opnieuw uitvoeren' in de balk bovenaan van de themabewerker.

Documentatie bekijken, ondersteuning krijgen en je themaversie controleren

De links naar de documentatie van je thema en ondersteuningsinformatie zijn te vinden in het menu Meer in de menubalk. In dit menu kun je ook de themaversie en gegevens van de maker controleren.

Gebruik de knop Meer om toegang te krijgen tot thema-informatie.

Hulp bij aanpassingen

Als je hulp nodig hebt bij het wijzigen van je thema, kun je contact opnemen met de ontwikkelaar van je thema voor ondersteuning.

Zie Aanvullende bronnen voor ondersteuning van thema's om te zien welke andere bronnen beschikbaar zijn om je te helpen bij het aanpassen van thema's.