Terminologie van domeinen

Een domein of domeinnaam is het websiteadres of de URL die mensen gebruiken om je website op internet te bezoeken. Domeinnamen verschijnen in de adresbalk van je webbrowser, zoals Chrome, Firefox, Internet Explorer of Safari.

Om je te helpen een deel van de terminologie over domeinen te begrijpen, bevat de volgende lijst definities van veelgebruikte termen.

A-record

Een A-record is een DNS-instelling waarmee wordt gecontroleerd of er een specifiek IP-adres is gekoppeld aan een domeinnaam. In dit geval moet je A-record verwijzen naar het IP-adres van Shopify.

Als je een third-party domein gebruikt, is het IP-adres van Shopify 23.227.38.65. Als je een bestaand domein wilt verbinden, moet je je A-record instellen op het IP-adres van Shopify.

Andere termen: adresrecord, hostrecord

CAA-record

Er wordt een CAA-record (Certification Authority Authorization) gebruikt om te specificeren welke certificaatautoriteiten certificaten voor een domein mogen uitgeven. Een certificaatautoriteit (CA) is een vertrouwde entiteit die elektronische documenten uitgeeft om de identiteit van een digitale entiteit op het internet te verifiëren.

CNAME-record

Een CNAME-record is een DNS-instelling die je subdomeinen naar een andere domeinnaam verwijst. In dit geval wil je dat je CNAME-record verwijst naar je door Shopify gehoste domein met behulp van shops.myshopify.com.

Overige termen: CNAME-bronrecord, alias

DNS

Een Domain Name System (DNS) is een database met domeinnamen. Elk domein heeft zijn eigen DNS-vermelding. Domain Name Systems organiseren domeinnamen en vertalen ze van woorden naar cijfers, zodat je een website kunt bezoeken zonder dat je het IP-adres hoeft te onthouden. Het IP-adres shopify.com voor is bijvoorbeeld 23.227.38.65. Meestal werkt dit proces snel op de achtergrond. Wanneer je een domein van een derde partij aan je Shopify-winkel verbindt, moet je mogelijk je DNS-instellingen wijzigen.

Je kunt de DNS-instellingen voor je myshopify.com URL niet wijzigen. Als je records aan je domein wilt toevoegen om verbinding te maken met een externe service of om subdomeinen in te stellen, moet je een aangepast domein toevoegen.

Andere termen: DNS-records, DNS-instellingen, bronrecords, DNS-zonebestand

Domeinnaam

Een domeinnaam is het adres dat mensen gebruiken om je website op het internet te bezoeken. Domeinnamen verschijnen in de adresbalk van je webbrowser en zijn gekoppeld aan specifieke IP-adressen.

Andere termen: domein

Domeinprovider

Een domeinprovider is een bedrijf dat je domeinnaam voor je registreert. Meestal koopt je een domein op basis van een abonnement en betaalt je een vast bedrag aan je domeinprovider om je domeinnaam te blijven gebruiken.

Overige voorwaarden: domeinregistrar, domeinhost

E-mailhosting

E-mailhosting is een service waarmee je een aangepast e-mailadres kunt instellen en vervolgens kunt gebruiken om e-mailberichten te verzenden en te ontvangen. E-mailhosting wordt niet aangeboden op Shopify, maar je kunt een externe e-mailhostingservice verbinden met je aangepaste domein.

Doorsturen van e-mail

Het doorsturen van e-mail is een service waarmee je een e-mailbericht dat naar het ene e-mailadres is verzonden naar een ander e-mailadres kunt doorsturen. Als je een door Shopify beheerd domein hebt, kun je een onbeperkt aantal aangepaste domein-e-mailadressen instellen die worden doorgestuurd naar een e-mailaccount dat wordt gehost door een derde partij. Als je bijvoorbeeld de domeinnaam johns-apparel.com hebt, kun je het aangepaste domein-e-mailadres info@johns-apparel.com aanmaken waar klanten contact mee kunnen opnemen en het e-mailadres voor het doorsturen naar je persoonlijke account instellen john@gmail.com. Wanneer klanten een e-mailbericht naar info@johns-apparel.com sturen, wordt het e-mailbericht doorgestuurd naar je bestaande persoonlijke adres john@gmail.com.

HTTP Strikte transportbeveiliging (HSTS)

HTTP Strict Transport Security (HSTS) is een webbeveiligingsmechanisme dat ervoor zorgt dat browsers alleen verbinding maken met je onlinewinkel via een beveiligde HTTPS-verbinding. Het gebruik van een beveiligde verbinding voorkomt bepaalde soorten netwerkaanvallen en helpt de veiligheid van je informatie en die van je klanten te waarborgen. HSTS is altijd actief op je domein zolang je domein is verbonden met je Shopify-winkel.

Een HSTS-beleid kan voor een vaste tijdsduur voor een domein worden ingesteld. De standaardlengte van Shopify is 90 dagen. Als je een domein verwijdert of Shopify volledig verlaat, blijft dit beleid nog 90 dagen van kracht in jouw domein.

ICANN

Het Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) is een organisatie die Domain Name Systems en andere internetprotocollen bepaalt en beheert.

International domein

Een internationaal domein is een URL die specifiek is voor een land of regio. Je kunt internationale domeinen gebruiken om je onlinewinkel weer te geven in de talen en valuta's van specifieke landen of regio's. Om internationale domeinen te gebruiken, moet je minimaal een Shopify-abonnement hebben.

Overige termen: regionaal domein, regionaal subdomein

Internationale targeting

Met internationale targeting kun je de juiste versie van je winkel weergeven voor lokale klanten in een specifiek land of regio. Als je bijvoorbeeld alleen aan klanten in de Verenigde Staten verkoopt, kun je het doelland van je winkel instellen op de Verenigde Staten. Je kunt een doelregio of -land instellen voor elk van de domeinen of subdomeinen van je winkel in Google Search Console.

Overige termen: geo-targeting

IP-adres

Een IP-adres is een unieke reeks cijfers die de locatie van een computer of apparaat op internet aangeeft en deze onderscheidt van andere computers of apparaten. Een IP-adres is vereist om een computer te laten communiceren met andere apparaten via internet.

Als je een third-party domein gebruikt, is het IP-adres van Shopify 23.227.38.65. Als je een bestaand domein wilt verbinden, moet je je A-record instellen op het IP-adres van Shopify.

Als je een domein koopt via Shopify, of je domein overzet naar Shopify, kan je domein een van de volgende IP-adressen hebben:

• 23.227.38.32
  • 23.227.38.36
  • 23.227.38.65 to 23.227.38.74

Je Shopify-domein kan op elk gewenst moment schakelen tussen deze IP-adressen. Je huidige Shopify IP-adres kun je via je Shopify-beheercentrum vinden: ga naar Instellingen > Domeinen > DNS-instellingen en bekijk de sectie Een record.

Andere termen: Internetprotocoladres

MX-record

Een MX-record is een DNS-instelling waarmee een domeinnaam wordt verwezen naar een e-mailserver en wordt gebruikt om e-mails te verwerken via je aangepaste domein. Je kunt meer dan één MX-record instellen en een back-up-e-mailadres toevoegen als je zeker wilt zijn dat e-mail bij je aankomt als je hoofd e-mailserver offline is.

Andere termen: Mail Exchange-record, Mail eXchanger-record, e-mailserver-record

Primair domein

In Shopify is je hoofddomein de domeinnaam die wordt weergegeven in de adresbalk terwijl klanten door je onlinewinkel bladeren. Je kun je hoofddomein of een subdomein gebruiken als je primaire domein, maar je kunt maar één primair domein hebben voor je onlinewinkel.

Je primaire domein gebruikt standaard de indeling your-store-name.myshopify.com wanneer je je aanmeldt voor Shopify. Je kunt je .myshopify.com-URL niet wijzigen, maar je kunt wel het domein wijzigen dat klanten gebruiken om je onlinewinkel te bezoeken. Om je primaire domein te veranderen, kun je een aangepaste domeinnaam kopen via Shopify of via een third-party domeinregistrar en deze met Shopify verbinden. Nadat je een aangepast domein aan Shopify hebt toegevoegd, kun je je aangepaste domein als het primaire domein instellen.

Hoofddomein

Een hoofddomein is de domeinnaam die je aanschaft bij je domeinprovider. Een hoofddomein heeft een extensie van het hoofddomein (TLD) zoals .com, .org of .net, maar het bevat geen voorvoegsel zoals www.. Een voorbeeld van een hoofddomein is shopify.com.

Andere termen: basisdomein, topleveldomein en secondleveldomein

SPF-record

Shopify maakt gebruik van SPF (Sender Policy Framework) om het e-mailadres van de afzender te verifiëren voor automatische e-mailberichten die je klanten van je ontvangen. Door de SPF-records van Shopify toe te voegen aan je DNS-instellingen, wordt voorkomen dat e-mailmeldingen als spam worden gemarkeerd, wordt de via Shopify-notitie uit de afzenderinformatie verwijderd en wordt het e-mailadres van de afzender (jouw e-mailadres) weergegeven in plaats van store@shopifyemail.com in het afzenderveld.

DKIM-record

Shopify gebruikt de e-mailverificatie van Domain Keys Identified Mail (DKIM) om e-mails te signeren met een digitale handtekening. Hiermee kan de ontvanger controleren of er een e-mailbericht is verzonden en geautoriseerd door de eigenaar van dat domein. Door de Shopify DKIM-records toe te voegen aan je DNS-instellingen, kun je voorkomen dat meldingsmails worden gemarkeerd als spam.

SSL-certificaat

Een SSL-certificaat is een beveiligingsprotocol dat een veilige verbinding tussen een server en een browser tot stand brengt om jouw informatie en die van je klanten te beveiligen. In je Shopify-beheercentrum kun je een SSL-certificaat activeren om de inhoud van je onlinewinkel te versleutelen en deze veilig te publiceren met HTTPS in plaats van HTTP. Wanneer je een SSL-certificaat activeert, verschijnt het SSL-hangslotpictogram naast de URL van je onlinewinkel op de adresbalk.

Overige voorwaarden: Secure Sockets Layer

Subdirectory

Een subdirectory is een gedeelte van je hoofdwebsite. Een subdirectory wordt gedefinieerd door een / aan het einde van de domeinnaam. Bijvoorbeeld, in de URL shopify.com/pricing, is /pricing de subdirectory. Een subdirectory verschilt van een subdomein omdat deze voornamelijk wordt gebruikt voor het organiseren van je website, terwijl een subdomein je naar een geheel andere website kan brengen. Een voorbeeld van een subdirectory in je onlinewinkel is /collections.

Subdomein

Een subdomein is een subset van je hoofddomein die je als voorvoegsel kunt toevoegen aan je hoofddomein. Het hoofddomein in de URL help.shopify.com is bijvoorbeeld shopify.com en help. is het subdomein. Je kunt subdomeinen gebruiken om je website te organiseren en het voor bezoekers makkelijker te maken om de informatie te vinden die ze zoeken. Als je het Shopify-abonnement of hoger hebt en je wilt verkopen aan klanten in meerdere landen of regio's, kun jeinternationale domeinen gebruiken om regionale subdomeinen in te stellen voor elk land of elke regio waar je een doelmarkt hebt.

Time to live

De TTL-waarde ( time to Live ) van je domein bepaalt hoe vaak je DNS-records worden bijgewerkt. Alle DNS-records voor een domein hebben een TTL-waarde. Als een record bijvoorbeeld een TTL van 86400 seconden heeft, duurt het maximaal 24 uur. Het wijzigen van de TTL van een record bepaalt hoe lang het duurt voordat er wijzigingen plaatsvinden.

Top-level en second-level domeinen

Een top-level domein (TLD) en second-level domein zijn onderdeel van het hoofddomein die de hiërarchie in de domeinstructuur bepalen. Zo is in het hoofddomein shopify.com het top-level domein .com en het second-level domein shopify.

TXT-record

Een TXT-record is een DNS-instelling. TXT-records bevatten tekstinformatie die kan worden gebruikt door services buiten jouw domein. Je kunt bijvoorbeeld een TXT-record toevoegen dat een externe service je hebt gegeven om met hen te verifiëren dat je de eigenaar van het domein bent.

Andere termen: tekstrecord

WHOIS-privacy

WHOIS is een dienst waarmee je informatie over de eigenaar van een domeinnaam kunt opzoeken.

WHOIS privacy is een service die je domeininformatie verbergt voor WHOIS-zoekopdrachten en je contactgegevens vervangt door contactprivacy.com contactgegevens. Met WHOIS-privacy blijven je persoonlijke contactgegevens verborgen voor het publiek. Je kunt tegen extra kosten WHOIS privacy aanschaffen bij je domeinprovider. WHOIS privacy is inbegrepen wanneer je je domein aanschaft via Shopify.