Thema's bijwerken

Shopify en andere themaontwerpers brengen geregeld bijgewerkte versies van de thema's uit die zij hebben gepubliceerd in de Shopify Theme Store. Deze bijgewerkte versies bevatten meestal nieuwe functies, ontwerpverbeteringen en bugfixes.

Handmatige updates

Je kunt de status van een thema verifiëren door op het versienummer onder elk thema in het Shopify-beheercentrum te klikken. Wanneer je de laatst beschikbare versie van het thema hebt, zie je een pictogram met een groen vinkje met de status Dit thema is up-to-date.

Voorbeeld van webshop met up-to-date Dawn-thema

Wanneer een update voor een thema beschikbaar is, wordt het versienummer van het thema met een melding vervangen in het Shopify-beheercentrum. Klik op de melding om een pop-up met gegevens te openen en klik vervolgens op Toevoegen aan themabibliotheek om de bijgewerkte versie aan de themabibliotheek toe te voegen of op Release-opmerkingen bekijken om informatie over de nieuwe release te lezen.

Voorbeeld-webshop met een geverifieerde update voor het Dawn-thema beschikbaar.

Eventuele aanpassingen die je met de themabewerker aan het thema hebt toegevoegd, worden meegenomen naar het bijgewerkte thema. Dit zijn onder andere:

• thema-instellingen wijzigen;
  • paginaopmaak wijzigen, zoals secties of blokken toevoegen, anders rangschikken, verwijderen of verbergen;
  • instellingen van secties of blokken wijzigen, waaronder het toevoegen van afbeeldingen, video's, tekst en gegevensbronnen;
  • nieuwe templates toevoegen;
  • instellingen van ingesloten apps of app-extensies toevoegen, verwijderen of wijzigen;
  • vertalingen aanpassen met de Taaleditor.

Als door jou of een geïnstalleerde app codewijzigingen zijn aangebracht in het thema, word je op de hoogte gesteld dat deze niet worden opgenomen in de bijgewerkte versie. Kopieer de code naar de nieuwe versie of configureer sommige apps opnieuw als je de wijzigingen wilt behouden.

Codewijzigingen omvatten:

• handmatige codewijzigingen aan themabestanden via de Code-editor (met uitzondering van bestanden in de map /templates en settings_data.json);
  • codewijzigingen die via een app die in de winkel is geïnstalleerd, namens jou aan het thema zijn aangebracht.
Voorbeeld van webshop met een update met gewijzigde code voor het Dawn-thema beschikbaar

Nadat het bijgewerkte thema aan de themabibliotheek is toegevoegd, lees je de uitgaveopmerkingen en controleer je of de webshop de uitstraling en functionaliteit heeft die je verwacht. Publiceer het thema wanneer je klaar bent.

Geautomatiseerde updates

Wanneer Shopify een geautomatiseerde update toepast op een thema, wordt het versienummer van het thema met een melding vervangen in het Shopify-beheercentrum.

Shopify blijft geautomatiseerde updates toepassen om bugs of beveiligingsproblemen in het thema op te lossen. Door deze updates worden de look-and-feel van het thema, de content of de instellingen niet gewijzigd. Je kunt de release-opmerkingen voor deze updates bekijken door op Release-opmerkingen bekijken in de status van het thema te klikken.

Voorbeeld van webshop met het Dawn-thema automatisch bijgewerkt

Geen updates ondersteund

Alleen thema's die zijn geïnstalleerd via de Shopify Theme Store ondersteunen updates. Als je een betaald thema hebt gekocht bij een externe themaontwerper, neem je contact op met hen voor updates.

Voorbeeld van webshop met een thema dat geen updates ondersteunt, omdat het niet afkomstig is uit de Theme Store

Updates worden alleen ondersteund in Online Store 2.0-thema's. Als je een vintage versie van een Shopify-thema gebruikt, is deze versie uitgefaseerd en wordt deze niet meer bijgewerkt door Shopify. Overweeg een upgrade naar een Online Store 2.0-thema of roep de hulp van een Shopify-partner in om te profiteren van de nieuwste Shopify-functies.

Voorbeeld van webshop met een thema dat geen updates ondersteunt omdat het een vintage-thema is

Als je een vintage betaald thema gebruikt, werk dan samen met een Shopify-partner om te upgraden naar een Online Store 2.0-thema en in aanmerking te komen voor thema-updates in het Shopify-beheercentrum.

Een update aan je themabibliotheek toevoegen

Wanneer je een bijgewerkt thema toevoegt, wordt een nieuwe versie van het thema toegevoegd aan de bibliotheek van je webshop. Alle aanpassingen die je met de themabewerker aan je webshop hebt ingevoerd, worden gekopieerd naar de bijgewerkte versie van het thema.

Stappen

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Instellingen > Apps en verkoopkanalen.

2. Klik op de pagina Apps en verkoopkanalen op Online store.

3. Klik op Verkoopkanaal openen.

4. Klik op Thema's:

5. Zoek het thema dat je wilt bijwerken en klik op de versiemelding.

6. Klik op Toevoegen aan themabibliotheek. Hiermee wordt een kopie van het oorspronkelijke thema ([themanaam]), de bijgewerkte themaversie gedownload en worden de aanpassingen van je themabewerker toegepast.

Nadat het bijgewerkte thema is toegevoegd aan je themabibliotheek, klik je op Thema controleren om ervoor te zorgen dat je webshop er zo uitziet en werkt als verwacht. Als je aangepaste CSS aan je thema hebt toegevoegd, zorg er dan voor dat selectors die je hebt getarget nog steeds bestaan in de nieuwste versie van je thema en dat je CSS wordt toegepast zoals verwacht. Klik op Publiceren wanneer de nieuwe themaversie klaar is om live te gaan.

Voorbeeld-webshop met een bijgewerkt thema dat klaar is voor evaluatie.

Een themabestand downloaden

Als de updatefunctie niet beschikbaar is voor een thema of als je wijzigingen in de code hebt aangebracht, kun je je thema niet volgens de normale procedure updaten. Je kunt dan de meest recente versie gebruiken als je een nieuw exemplaar van het thema uit de Shopify Theme Store installeert en alle instellingen en aanpassingen handmatig toepast.

Wanneer er geen thema-update beschikbaar is of je de nieuwste versie van een thema hebt, wordt de datum waarop je het thema voor het laatst hebt opgeslagen weergegeven onder de naam van het thema in Online Store > Thema's.

Voorbeeld-webshop zonder beschikbare thema-update