Google Analytics 4 instellen

Voordat je gegevens over je winkel kunt verzamelen, heb je een Google Analytics-account nodig en maak je een Google Analytics 4-property aan. Daarna kun je Google Analytics 4-tags instellen in je Shopify-winkel en je Google Ads-account aan je Google Analytics-account koppelen.

Stap 1: Een Google- en een Google Analytics-account aanmaken

Je hebt een Google-account nodig om Google Analytics te kunnen gebruiken. Als je al Google-producten gebruikt, zoals Gmail of Ads, kun je hetzelfde account gebruiken voor Google Analytics.

Maak een Google-account aan als je nog geen account voor een Google-product hebt. Je hoeft het Gmail-account voor niets anders te gebruiken dan aan- en afmelding bij Google Analytics.

Nadat je een Google-account hebt aangemaakt, maak je een Analytics-account aan. Ga hierna verder naar Stap 2: Een Google Analytics 4-property aanmaken.

Stap 2: Een Google Analytics 4-property aanmaken of verplaatsen

Als je Google Analytics 4 wilt activeren, heb je hiervoor twee opties: maak een nieuwe Google Analytics 4-property aan die je aan je Shopify-winkel toevoegt of verplaats een bestaande property die je eerder hebt aangemaakt.

Nadat je de property hebt aangemaakt, ga je verder met het aanmaken van een webgegevensstroom. Noteer de Tag-ID: deze ga je in stap 3 gebruiken.

Stap 3: Google Analytics 4-tags toevoegen

Als je het Google & YouTube-kanaal niet hebt geïnstalleerd, kun je dit tijdens de installatieprocedure van de GA4-tags alsnog doen. Je hoeft geen verbinding te maken met het Google Merchant Center om het installatieproces van de GA4-tags te voltooien.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar webshop > Voorkeuren.
  2. Klik in de sectie Google Analytics op Pixel hier beheren.
  3. Klik op Je Google-account koppelen.
  4. Selecteer in Je Google Analytics-property de tag voor de GA4-property die je aan je Shopify-winkel wil koppelen.
  5. Klik op Verbinden.

Nadat je Google Analytics 4-tags hebt ingesteld, worden bepaalde e-commercegebeurtenissen automatisch gevolgd. Zie Google Analytics-gebeurtenissen instellen voor meer informatie over het volgen van gebeurtenissen in Google Analytics 4.

Stap 4: Je Google Analytics-account aan je Google Ads-account koppelen

Als je een Google Analytics-property aan je Google Ads-account koppelt, kun je de klantactiviteit in je winkel analyseren om belangrijke gebeurtenissen te meten en doelgroepen aan te maken.

Zie Google Ads en Analytics koppelen om je Google Analytics-account aan je Google Ads-account te koppelen.