Välja bästa SEO-strategin för dina internationella domäner

Varje metod för att ställa in internationella domäner har egna överväganden för sökmotorsoptimering (SEO). Du kan använda en eller flera metoder för att skapa dina regionspecifika URL:er.

Om du inte är säker på vilken metod du ska använda bör du granska följande information innan du börjar.

SEO-överväganden för undermappar

Undermappar är underkataloger eller sökvägar inom din huvuddomän, som är domännamnet som visas i adressfältet när kunder bläddrar i din webbutik. Om din butiks huvuddomän till exempel är johns-apparel.com, kan du skapa en undermapp för Kanada med URL:en johns-apparel.com/en-ca och en undermapp för Frankrike med URL:en johns-apparel.com/fr-fr.

Om du ställer in Shopify Markets för första gången är undermappar det bästa alternativet av följande skäl:

• Undermappar kräver minimal konfiguration.
  • Undermappar gör det möjligt för dig att automatiskt dirigera besökare till den URL som matchar deras språk- och platsinställningar.
  • Eftersom undermappar använder din huvuddomän drar dina regionspecifika URL:er fördel av din butiks befintliga sökrankning och domänbefogenhet.

SEO-överväganden för subdomäner

Subdomäner är en del av din huvuddomän som du lägger till som ett prefix till din domän. Om din butiks huvuddomän till exempel är johns-apparel.com, kan du skapa en subdomän för Kanada med URL:en ca.johns-apparel.com och en subdomän för Frankrike med URL:en fr.johns-apparel.com.

Eftersom subdomäner tillhör din huvuddomän kan du konfigurera dem gratis på både Shopify-hanterade domäner och tredjepartsdomäner. Det kan dock hända att de inte drar lika stor nytta av din huvuddomäns sökrankning och sökord som undermappar och det kan ta längre tid för dem att utveckla domänbefogenhet.

SEO-överväganden för toppdomäner

Toppdomäner är tillägget i slutet av en domän. För att använda toppdomäner för dina regionspecifika URL:er måste du köpa ett separat domännamn med ett tillägg för landskodstoppdomän (ccTLD) för varje målmarknad som du vill konfigurera. Om din butiks huvuddomän till exempel är johns-apparel.com kan du köpa en .ca-domän för Kanada med URL:en johns-apparel.ca och en .fr-domän för Frankrike med URL:en johns-apparel.fr.

Använd bara toppdomäner när du har en specifik inriktningsstrategi för en ny marknad som du utökar till. Eftersom toppdomäner är helt åtskilda från varandra utvecklar varje regionspecifik version av din butik sin egen domänbefogenhet och sökrankning. Som ett resultat kräver denna metod mest tid och ansträngning för att bygga upp din SEO.

SEO-överväganden för användning av endast din huvuddomän

Din huvuddomän är det domännamn som visas i adressfältet när kunder bläddrar i din webbshop.

Denna metod gör det möjligt för dig att erbjuda lokaliserade shoppingupplevelser med olika språk och valutor utan att skapa regionspecifika webbadresser. Istället används samma URL för varje språk och valuta som du ställer in.

Eftersom regionspecifika URL:er inte skapas hjälper den här metoden dig inte att få SEO-trafik från sekundära marknader.