Templates

Sjablonen zijn een verzameling secties die zijn geconfigureerd om je onlinewinkel een consistente look-and-feel te geven. Welke secties beschikbaar zijn in je sjablonen, is afhankelijk van je thema. In de themabewerker kun je ontdekken welke sjablonen worden toegepast op welke pagina's en deze vervolgens bewerken om de informatie aan je klanten aan te passen.

Wanneer je een sjabloon bewerkt, worden de wijzigingen toegepast op elke pagina die dat paginasjabloon gebruikt. Als je bijvoorbeeld een aanmeldingsformulier voor een nieuwsbrief toevoegt aan een collectiesjabloon, worden op alle collectiepagina's die het standaard collectiesjabloon gebruiken, nu het aanmeldingsformulier voor de nieuwsbrief weergegeven.

Sjablonen bewerken

Je kunt je sjablonen bewerken om secties aan je onlinewinkel toe te voegen. Met sommige secties kun je blokken toevoegen die verder kunnen worden aangepast, maar niet elk gedeelte of blok heeft instellingen of content die kan worden bewerkt. Wanneer je je templates bewerkt, worden je wijzigingen in realtime weergegeven in het voorbeeldvenster voor thema's.

Stappen

1. Selecteer het sjabloon dat je wilt bewerken in het vervolgkeuzemenu
  2. Klik op de + sectie toevoegen en selecteer vervolgens een nieuwe sectie voor je sjabloon.
  3. Klik op de nieuwe sectie om de instellingen en opties te bekijken.
  4. Je wijzigingen aanbrengen in de sectie of de blokken daar binnen.
  5. Wanneer je tevreden bent met je sectie, klik je op Opslaan.

Nieuw sjabloon aanmaken

Sommige sjabloontypen kunnen worden gebruikt om meerdere pagina's weer te geven met behulp van de bronnen in je winkel. Deze sjabloontypen omvatten:

• collecties
  • producten
  • blogs
  • blogposts
  • pagina's

Voor alle thema's wordt voor elk type een standaardsjabloon gebruikt. Deze standaardsjabloon is wat bronnen gebruiken als je geen alternatief sjabloon expliciet hebt ingesteld.

Alle wijzigingen die je in een sjabloon aanbrengt, zijn van invloed op alle pagina's die dat sjabloon gebruiken. Als je sommige pagina's van dat type anders wilt weergeven, kun je een nieuw sjabloon maken op basis van een sjabloon dat al bestaat in je thema. Als je een nieuw sjabloon maakt op basis van een bestaand sjabloon, wordt je nieuwe sjabloon automatisch gevuld met dezelfde secties, die je vervolgens kunt bewerken om secties naar behoefte te verwijderen, toe te voegen of te verbergen, zonder dat dit van invloed is op de weergave van andere sjablonen van dat type.

Stappen

1. Gebruik het vervolgkeuzemenu om een sjabloon te selecteren. Klik op + sjabloon maken. 5. Geef je sjabloon een unieke naam. 6. Selecteer in het vervolgkeuzemenu op welk bestaand sjabloon je je nieuwe sjabloon wilt baseren. 9. Klik op Sjabloon aanmaken.

Sjabloonweergave

Met voorbeelden van een sjabloon kun je zien hoe een sjabloon verschillende bronnen we onze klanten laat zien wanneer je ze opslaat of publiceert. Je kunt voorbeelden van sjablonen gebruiken om een voorbeeld te bekijken van hoe je pagina's of producten worden weergegeven met een ander sjabloon.

Sjablonen worden toegewezen op een pagina of productniveau. Je maakt en bewerkt sjablonen in de themabewerker, maar je wijzigt een pagina of het toegewezen sjabloon van een product in je Shopify-beheercentrum. Je kunt meerdere sjablonen voor je pagina's en producten hebben.

Voorbeeld van een alternatief sjabloon

Je kunt een voorbeeld bekijken van hoe je pagina's of producten worden weergegeven met een ander sjabloon die is toegepast.

Stappen

1. Gebruik het vervolgkeuzemenu om een sjabloon te selecteren. 5. Klik in de zijbalk op Wijzigen. 6. Selecteer het product of de pagina waar je een voorbeeld van wilt bekijken met het geselecteerde sjabloon.

Een nieuw sjabloon toepassen

Je kunt een toegewezen sjabloon wijzigen voor:

• pagina's
  • producten
  • collecties
  • blogs
  • blogposts

Het wijzigen van een toegewezen sjabloon wordt gedaan in je Shopify-beheercentrum. Sjablonen kunnen worden toegewezen op individueel artikelniveau of aan meerdere artikelen met bulkacties. Dit gebeurt buiten de themabewerker.

Stappen

1. Klik op de titel van je winkelpagina.
  2. Gebruik in de sectie Onlinewinkel de vervolgkeuzelijst om een nieuw themasjabloon te selecteren die je wilt toepassen op de geselecteerde pagina.
  3. Klik op Opslaan.

Een nieuw sjabloon toepassen op een product

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Producten > Alle producten.
    1. Gebruik het zoekfilter om het product te zoeken dat je wilt wijzigen, of klik op het product in de lijst met bestaande producten. 3. Gebruik in het gedeelte Onlinewinkel het vervolgkeuzemenu om een nieuw themasjabloon te selecteren dat je wilt toepassen op het geselecteerde product. 4. Klik op Opslaan.

Een nieuw sjabloon toepassen op een collectie

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Producten > Collecties.
  2. Gebruik het zoekfilter om de collectie te zoeken die je wilt wijzigen, of klik op de collectie in de lijst met bestaande collecties.
  3. In de sectie Onlinewinkel gebruik je de vervolgkeuzelijst om een nieuw thema-sjabloon te kiezen die je aan de geselecteerde collectie wil toevoegen.
  4. Klik op Opslaan.

Voeg een nieuw sjabloon toe aan een blogpost

1. Gebruik het zoekfilter om de blogpost te vinden die je wil bewerken, of klik op het product uit de lijst van bestaande blogposts. 3. In de sectie Onlinewinkel gebruik je de vervolgkeuzelijst om een nieuw thema-sjabloon te kiezen die je aan de geselecteerde blogpost wil toevoegen. 4. Klik op Opslaan.

Voeg een nieuw sjabloon toe aan een blog

1. Gebruik het zoekfilter om het blog te vinden dat je wil bewerken, of klik op het product uit de lijst van bestaande blogs. 3. In de sectie Onlinewinkel gebruik je de vervolgkeuzelijst om een nieuw thema-sjabloon te kiezen die je aan het geselecteerde blog wil toevoegen. 4. Klik op Opslaan.

Wijzigingen bulksjabloon

Je kunt de Bulk-editor gebruiken om een nieuw sjabloon toe te passen op verschillende pagina's, producten, collecties of blogposts tegelijk.

Producten of collecties bulksgewijs bewerken

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Producten en klik op Alle producten of Collecties.
  2. Gebruik het zoekfilter om de producten of collecties te zoeken die je wilt wijzigen.
  3. Gebruik de volgende snelkoppelingen om meerdere producten of collecties tegelijkertijd bij te werken: - Als je meerdere producten of collecties tegelijkertijd wilt selecteren en bewerken, klik je op het selectievakje van de artikelen die je wilt bewerken.

• Als je een reeks producten of collecties wilt selecteren, klik je in het selectievakje, houd je de Shift-toets ingedrukt en klik je op een ander product- of collectie-selectievakje.
    • Klik op een artikel om deze te selecteren en hou de Shift-knop ingedrukt terwijl je op het selectievakje van een ander artikel klikt om meerdere naburige producten of collecties te selecteren.
  4. Klik op Producten bewerken of Collecties bewerken.

5. Klik in de bulkeditor op de vervolgkeuzelijst Velden toevoegen en selecteer vervolgens Algemeen > Sjabloon.

6. Klik op het sjabloonveld van de eerste regel, houd de Shift-toets ingedrukt en klik op het sjabloonveld van de laatste regel. Er verschijnt een dun vakje rond de artikelen die je hebt geselecteerd.

7. Kies in het vervolgkeuzemenu een nieuw sjabloon voor de geselecteerde artikelen.

8. Klik op Opslaan.

Pagina's of blogposts bulksgewijs bewerken

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Onlinewinkel en klik op Pagina's of blogposts.
  2. Gebruik het zoekfilter om de pagina's of blogposts te zoeken die je wilt wijzigen.
  3. Gebruik de volgende snelkoppelingen om meerdere pagina's of blogposts tegelijkertijd bij te werken: - Als je meerdere pagina's of blogposts tegelijkertijd wilt selecteren en bewerken, klik je op het selectievakje van de artikelen die je wilt bewerken.

• Als je een reeks pagina's of blogposts wilt selecteren, klik je in het selectievakje, houd je de Shift-toets ingedrukt en klik je op een andere pagina of blogpost.
    • Als je meerdere pagina's of blogposts wilt selecteren, klik je op een artikel te selecteren, houd je de Shift-toets ingedrukt en klik je op het vinkje van een ander artikel.
  4. Klik op Pagina's bewerken of blogposts bewerken.

5. Klik in de bulkeditor op de vervolgkeuzelijst Velden toevoegen en selecteer vervolgens Algemeen > Sjabloon.

6. Klik op het sjabloonveld van de eerste regel, houd de Shift-toets ingedrukt en klik op het sjabloonveld van de laatste regel. Er verschijnt een dun vakje rond de artikelen die je hebt geselecteerd.

7. Kies in het vervolgkeuzemenu een nieuw sjabloon voor de geselecteerde artikelen.

8. Klik op Opslaan.

Blogs bulksgewijs bewerken

1. Gebruik de volgende snelkoppelingen om meerdere blogs tegelijkertijd bij te werken: * Als je meerdere blogs tegelijkertijd wilt selecteren en bewerken, klik je in het selectievakje van de artikelen die je wilt bewerken. * Klik op een vinkje om een reeks blogs te selecteren, houd de Shift-toets ingedrukt en klik op een ander blog selectievakje om een reeks blogs te selecteren. * Als je meerdere blogs wilt selecteren, klik je om een artikel te selecteren, houd je de Shift-toets ingedrukt en klik je op een ander artikel vinkje. 4. Klik op Blogs bewerken. 5. Klik in de Bulk-editor op de vervolgkeuzelijst Velden toevoegen en selecteer vervolgens Algemeen > Sjabloon. 6. Klik op het sjabloonveld van de eerste regel, houd de Shift-toets ingedrukt en klik op het sjabloonveld van de laatste regel. Er verschijnt een dun vakje rond de artikelen die je hebt geselecteerd. 7. Kies in het vervolgkeuzemenu een nieuw sjabloon voor de geselecteerde artikelen. 8. Klik op Opslaan.

Veelgestelde vragen over sjabloon

Hoe verwijder ik een sjabloon?

Gebruik de code-editor om een sjabloon te verwijderen.

Stappen

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Onlinewinkel > Thema's.
  2. Zoek het thema waar je een sjabloon van wilt verwijderen en klik vervolgens op Acties > Code bewerken.
  3. Zoek in de code-editor de map met sjablonen. Klik op de naam van het sjabloon dat je wilt verwijderen en klik vervolgens op Bestand verwijderen. Als je bronnen aan dat sjabloon hebt toegewezen, worden ze weergegeven met het standaardsjabloon totdat je een andere toewijst.

Hoe verander ik de naam van mijn sjabloon?

Je kunt de naam van een sjabloon niet wijzigen nadat het is gemaakt. Als je een sjabloon met een nieuwe naam wilt, kun je een nieuw sjabloon maken op basis van de oude en deze de gewenste naam geven voordat je het oorspronkelijke sjabloon verwijderd.