Tutorial metaobjecten

Met metaobjecten kun je aanvullende gestructureerde informatie voor je winkel toevoegen en opslaan. Metaobjecten kunnen in het Shopify-beheercentrum worden gebruikt voor gegevensopslag of om herbruikbare, gestructureerde content te maken die in je webshop wordt weergegeven. Hier zijn enkele voorbeelden van metaobjecten en waar je ze kunt gebruiken:

• Voeg stofsoorten toe aan producten en geef ze weer op productpagina's in de webshop.
  • Maak veelgestelde vragen aan voor de producten en geef ze weer op productpagina's in de webshop.
  • Maak ambassadeur- of influencerprofielen aan met afbeeldingen en tekst en geef ze vervolgens weer op een pagina in de webshop.

Je kunt metaobjecten toevoegen aan producten, collecties, klanten, bestellingen en andere delen van de winkel, rechtstreeks vanuit het Shopify-beheercentrum.

Als je een Online Store 2.0-thema hebt, kun je je metaobject aan het thema koppelen door een metaobjectreferentie met metavelden aan te maken. Als je vintage thema's gebruikt of als je metaveldtypen wilt toevoegen die niet worden ondersteund door het thema, kun je de themacode bewerken of een Shopify-partner inhuren om je te helpen. Meer informatie over Een Shopify-partner inhuren.

Tutorial voor uitgelichte productkenmerken

In deze tutorial leer je hoe je een aangepast metaobject aanmaakt voor uitgelichte productkenmerken en hoe je dit weergeeft in de webshop.

Wat je gaat leren

Als je klaar bent met deze tutorial, heb je het volgende bereikt:

• een metaobject aangemaakt voor uitgelichte productkenmerken
  • meerdere items aangemaakt voor uitgelichte productkenmerken met behulp van het aangemaakte metaobject
  • een metavelddefinitie aangemaakt die verwijst naar het metaobject
  • items aan specifieke producten gekoppeld
  • metaobject-items gepubliceerd

Stap een: Een metaobject aanmaken

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Aangepaste gegevens.
  2. Klik onder Metaobjecten op Definitie toevoegen.
  3. Geef de metaobjectdefinitie de naam Uitgelichte productkenmerken.
  4. Klik op Veld toevoegen en selecteer het type content dat je in dit metaobject wilt weergeven. Velden definiëren de content die wordt weergegeven in het metaobject en elk veld heeft een eigen set opties en validaties.

• Bij deze tutorial bouwen we een metaobject voor uitgelichte productkenmerken dat een afbeelding, de naam van het product, een onderschrift en een beschrijving toont. Selecteer Bestand om het eerste veld toe te voegen.
  5. Configureer het type en de verificaties. Geef het veld de naam Afbeelding en voer een korte beschrijving in.

6. Onder Toegang is Webshop automatisch geselecteerd. Laat deze optie geselecteerd, want zo krijgt de winkel toegang tot de content en kan deze worden weergegeven.

7. Voeg het afbeeldingsveld toe aan het metaobject. Kies Veld toevoegen > Bestand.

• Geef dit veld de naam Afbeelding.
    • Vink Video's uit om dit metaobject te beperken zodat alleen afbeeldingen worden weergegeven.
    • Voer een beschrijving in.
    • Klik op Toevoegen als je klaar bent.
  8. Voeg het kopveld toe aan het metaobject. Kies deze keer Veld toevoegen > Eén regel tekst als veldtype. Doe het volgende:

• Geef dit veld de naam Koptekst.
    • Vink Dit veld gebruiken als weergavenaam aan om dit veld te gebruiken als naam voor het item in de index.
    • Voer een beschrijving in.
    • Klik op Toevoegen als je klaar bent.
  9. Voeg het bijschriftveld toe aan het metaobject. Klik op Veld toevoegen > Eén regel tekst. Doe het volgende:

• Geef dit veld de naam Bijschrift.
    • Voer een beschrijving in.
    • Klik op Toevoegen als je klaar bent.
  10. Voeg het beschrijvingsveld toe aan het metaobject. Klik op Veld toevoegen > Tekst met meerdere regels. Doe het volgende:

• Geef dit veld de naam Beschrijving.
    • Voer een beschrijving in.
    • Klik op Toevoegen als je klaar bent.
  11. Sla de nieuwe metaobjectdefinitie op.

Nadat je de metaobjectdefinitie hebt opgeslagen, kun je beginnen met het aanmaken van items.

Stap twee: Items aanmaken

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Content.
  2. Klik op de metaobjectdefinitie Uitgelichte productkenmerken waarop je het nieuwe item baseert en vervolgens op Item toevoegen.
  3. Voltooi de velden voor het item:

• Klik op Afbeelding selecteren en kies of upload een afbeelding voor dit uitgelichte productkenmerk.
    • Voeg een Titel en een Beschrijving toe.
  4. De status wordt automatisch ingesteld op Actief. Als je nog niet klaar bent om de items te gebruiken, kun je de status wijzigen naar Concept.

5. Klik op Opslaan.

Het item heeft een gegenereerde handle, een unieke ID specifiek voor een bepaald content-item. Het wordt afgeraden om de handle te bewerken nadat je bent begonnen met het koppelen van items aan delen van de winkel. Hier vind je meer informatie over de impact van het wijzigen van de handle van een item nadat je deze in de winkel hebt gebruikt.

Herhaal de bovenstaande stappen om nog drie items aan te maken op basis van de metaobjectdefinitie van de uitgelichte productkenmerken.

Nadat je de metaobjectdefinitie en items hebt opgeslagen, kun je een metavelddefinitie aanmaken die verwijst naar het metaobject.

Stap drie: Een metavelddefinitie aanmaken die verwijst naar het metaobject

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Aangepaste gegevens.
  2. Klik in de sectie Metavelden op Producten.
  3. Klik op Definitie toevoegen. Voer een unieke naam en beschrijving in en klik vervolgens op Contenttype selecteren.
  4. Klik op Type selecteren en vervolgens op Metaobject.
  5. Selecteer in de sectie Verwijzing de metaobjectdefinitie waarnaar je wil verwijzen. Kies Uitgelichte productkenmerken. Hierdoor wordt de productdefinitie van het metaveld beperkt zodat alleen items worden weergegeven die betrekking hebben op het metaobject voor uitgelichte productkenmerken.
  6. Definieer of je met deze definitie slechts een item of een lijst met items wilt weergeven. Kies voor dit voorbeeld de optie Lijst met items.
  7. In de sectie Toegang is de optie Webshops standaard geselecteerd.
  8. Klik op Opslaan.

Vervolgens koppel je de items aan de producten waarbij je ze wilt weergeven.

Stap vier: Items koppelen aan specifieke producten

1. Ga vanaf je Shopify-beheercentrum naar Producten.

2. Selecteer een product waar je uitgelichte productkenmerken voor wilt weergeven.

3. In dit voorbeeld willen we enkele, maar niet alle, items voor uitgelichte productkenmerken weergeven die we hebben aangemaakt. Klik in de sectie Productmetavelden op het itemveld naast het metaveld Uitgelichte productkenmerken. Als je geen uitgelichte productkenmerken ziet in de lijst met metavelden, klik je op Alles weergeven.

4. Klik op Items selecteren. In deze stap selecteer je de items die je bij dit specifieke product wilt weergeven. Kies twee uitgelichte productkenmerken.

5. Ga terug naar de productpagina. Selecteer een ander product en volg de vorige stap om twee verschillende items voor uitgelichte productkenmerken aan het product toe te wijzen.

Vervolgens publiceer je de metaobjecten in de webshop.

Stap vijf: Items publiceren in je webshop

Nu je de items aan de producten hebt gekoppeld, is het tijd om de items in de winkel weer te geven. Bij deze stap gebruik je de themabewerker om de blokken en secties te selecteren waar je de metaobjecten aan koppelt.

Nadat je een sectie of blok hebt toegevoegd, kun je een metaveld selecteren door op het pictogram van de dynamische bron voor verbinden te klikken:

Verbind dynamisch bronpictogram

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar webshop > Thema's.
  2. Zoek het thema dat je wilt bewerken en klik vervolgens op Aanpassen.
  3. Gebruik de vervolgkeuzelijst bovenaan het scherm om Producten > Standaardproduct te selecteren. Hiermee laad je de standaardproducttemplate in de themabewerker.
  4. Klik op Sectie toevoegen in de linkerzijbalk en kies Meerdere rijen als het nieuwe sectietype.
  5. Klik op de eerste rij van de sectie Meerdere rijen.

• De instellingen voor het eerste blok verschijnen in de rechterzijbalk. In het kolomblok kun je handmatig een afbeelding selecteren en een koptekst, een onderschrift en een beschrijving toevoegen. Je kunt ook op elk individueel gegevensbronpictogram klikken en de blokinstelling koppelen aan het gewenste item.
  6. Klik op Dynamische bron koppelen naast de bloknaam om Uitgelichte producten te selecteren. In de themabewerker wordt het nieuwe blok met meerdere rijen gevuld met de items voor je uitgelichte producten.

7. Configureer resterende blokken in de sectie Meerdere rijen of verwijder de ongebruikte blokken.

8. Klik op Opslaan om de items met uitgelichte productkenmerken te publiceren.

Items worden alleen weergegeven bij de producten waar ze aan zijn gekoppeld en de sectie wordt niet gepubliceerd als een product niet aan items is gekoppeld. Dat betekent dat je één producttemplate kunt instellen die voor al je producten werkt.