Verkkotunnusten terminologia

Verkkotunnus eli verkkotunnuksen nimi on osoite (tai URL-osoite), jota ihmiset käyttävät vieraillakseen verkkosivullasi internetissä. Se on näkyvissä verkkoselaimen (esimerkiksi Chrome, Firefox, Internet Explorer tai Safari) osoiterivillä.

Voit ostaa yksilöllisen verkkotunnuksen nimen Shopifyn kautta tai minkä tahansa kolmannen osapuolen verkkotunnuksen rekisteröijän kautta.

Kun ostat verkkotunnuksen, voit valita pääverkkotunnuksen ja luoda aliverkkotunnuksia verkkokauppaa varten.

Helpottaaksemme käsitteiden ymmärtämistä olemme koonneet yleisten verkkotunnuksiin liittyvien termien määritelmät.

Tietue

A-tietue on DNS-asetus, joka tarkistaa, onko verkkotunnukseen liitetty tietty IP-osoite. Tässä tapauksessa A-tietueesi pitää osoittaa Shopify-palvelun IP-osoitteeseen.

Muut termit: osoitetietue, isäntätietue

CNAME-tietue

CNAME-tietue on DNS-asetus, joka ohjaa aliverkkotunnukset toiseen verkkotunnusnimeen. Tässä tapauksessa CNAME-tietueesi pitää osoittaa Shopifyn ylläpitämään verkkotunnukseesi, shops.myshopify.com Copy .

Muut termit: CNAME-resurssitietue, Alias

DNS

Domain Name Systems (DNS) on verkkotunnukset sisältävä tietokanta. Jokaisella verkkotunnuksella on oma DNS-merkintänsä. Se ylläpitää luetteloa verkkotunnuksista ja kääntää ne sanoista (esimerkiksi Shopify.com) numeroiksi (esimerkiksi Shopifyn IP-osoite on 23.227.38.65). Näin voit käydä verkkosivustolla ilman, että sinun pitäisi muistaa sen IP-osoitetta. Yleensä prosessi toimii nopeasti taustalla, mutta kun liität verkkotunnuksesi Shopify-kauppaan, sinun on ehkä muutettava DNS-asetuksiasi.

Muut termit DNS-tietueet, DNS-asetukset, resurssitietueet, DNS-tiedostoalue

Verkkotunnus

Verkkotunnus on osoite, jota ihmiset käyttävät siirtyäkseen Internetissä olevaan sivustoosi. Se näkyy selaimen osoiterivillä ja se on liitetty tiettyyn IP-osoitteeseen.

Muut termit: verkkotunnus

Verkkotunnuksen tarjoaja

Verkkotunnuksen tarjoaja on yritys, joka rekisteröi verkkotunnuksesi puolestasi. Tyypillisesti hankit verkkotunnuksen tilaamalla ja maksat verkkotunnuksen tarjoajalle säännöllisesti oikeudesta jatkaa verkkotunnuksesi käyttöä.

Muut termit: verkkotunnuksen rekisteröijä, verkkotunnuksen isäntä

Sähköpostin edelleenlähetys

Sähköpostin edelleenlähetys on palvelu, jonka avulla voit ohjata sähköpostisi mukautetusta verkkotunnuksestasi Gmailin, Outlookin, Yahoon tai muun palveluntarjoajan olemassa olevaan sähköpostitiliin. Jos esimerkiksi omistat verkkotunnuksen johns-apparel.com, voit luoda asiakkaitasi varten sähköpostiosoitteen info@johns-apparel.com. Kun asiakkaat lähettävät sähköpostia osoitteeseen info@johns-apparel.com, heidän viestinsä välitetään olemassa olevalle henkilökohtaiselle tilillesi, esimerkiksi john@gmail.com.

ICANN

The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) on organisaatio, joka hallitsee ja hallinnoi DNS-verkkotunnuksia ja muita Internet-protokollia.

IP-osoite

IP-osoite on ainutkertainen merkkijono, joka määrittää tietokoneen tai laitteen sijainnin Internetissä ja erottaa sen muista. Sitä tarvitaan, jotta tietokoneet pystyvät olemaan yhteydessä toisiinsa Internetissä.

Shopifyn IP-osoite on 23.227.38.65

Muut termit: Internet Protocol -osoite

MX-tietue

MX-tietue on DNS-asetus, joka ohjaa verkkotunnuksen sähköpostipalvelimelle ja jota käytetään sähköpostien käsittelemiseen mukautetun toimialueen kautta. Voit määrittää useamman kuin yhden MX-tietueen ja lisätä varasähköpostiosoitteet, jos haluat varmistaa sähköpostiviestien kulun, vaikka käyttämäsi pääasiallinen sähköpostipalvelin olisi kaatunut.

Muut termit: Mail Exchange-tietue, Mail eXchanger -tietue, sähköpostipalvelintietue

Ensisijainen verkkotunnus

Shopify-palvelussa ensisijainen verkkotunnus on verkkotunnus, jonka asiakkaat näkevät osoiterivillä, kun he selaavat verkkokauppaa. Voit käyttää pääverkkotunnusta tai aliverkkotunnusta ensisijaisena verkkotunnuksenasi, mutta sinulla voi olla vain yksi ensisijainen verkkotunnus.

Pääverkkotunnus

Pääverkkotunnus on verkkotunnuksen tarjoajalta ostamasi verkkotunnus. Se ei sisällä etuliitettä, kuten www., mutta siinä on aluetunnus (TLD) .com, .org tai .net. Esimerkki pääverkkotunnuksesta on shopify.com.

Muut termit: perusverkkotunnus, ylätason verkkotunnus ja toisen tason verkkotunnus

SSL-varmenne

SSL-varmenne on tietoturvaprotokolla, joka luo turvallisen yhteyden palvelimen ja selaimen välille, jotta sinun ja asiakkaasi tiedot pysyvät turvassa. Shopify-palvelussa voit aktivoida SSL-varmenteen, jotta voit salata verkkokaupan sisällön ja julkaista sen turvallisesti käyttämällä HTTP-osoitteen sijaan HTTPS-osoitetta. Kun aktivoit SSL:n, SSL:n lukkosymboli näkyy osoiterivillä verkkokauppasi URL-osoitteen vieressä.

Muut termit: Secure Sockets Layer

Alihakemisto

Alihakemisto on pääsivustosi osa. Se määritellään verkkotunnuksen lopussa olevalla /-merkillä, esimerkiksi shopify.com/pricing, jossa /pricing on alihakemisto. Alihakemisto ei ole sama kuin aliverkkotunnus, koska sitä käytetään lähinnä verkkosivustosi järjestämiseen, kun taas aliverkkotunnus voi osoittaa kokonaan eri verkkosivustoon. Esimerkki verkkokaupassasi olevasta alihakemistosta on /collections.

Aliverkkotunnus

Aliverkkotunnus on pääverkkotunnuksen alaryhmä, jonka näet pääverkkotunnuksen etuliitteenä. Esimerkiksi URL-osoitteessa help.shopify.com shopify.com on pääverkkotunnus ja help. on aliverkkotunnus. Voit käyttää aliverkkotunnuksia sivuston järjestämiseen sekä siihen, että kävijät löytävät tiedot helpommin.

Ylätason ja toisen tason verkkotunnukset

Ylätason verkkotunnus (TLD) ja toisen tason verkkotunnus ovat pääverkkotunnuksen osia, joilla hallitaan verkkotunnuksen rakennetta. Esimerkiksi pääverkkotunnuksessa shopify.com ylätason verkkotunnus on .com ja toisen tason verkkotunnus on shopify.

TXT-tietue

TXT-tietue on DNS-asetus. Se sisältää tekstitietoja, joita verkkotunnuksen ulkopuoliset palvelut voivat käyttää. Voit esimerkiksi lisätä tekstitietueen, jonka olet saanut kolmannen osapuolen palvelusta vahvistuksena siitä, että omistat verkkotunnuksen.

Muut termit: Tekstitietue

WHOIS-tietosuoja

WHOIS (lausutaan "who is") on palvelu, jonka avulla voit etsiä verkkotunnuksen omistajaa koskevia tietoja.

WHOIS-tietosuoja on palvelu, joka piilottaa verkkotunnustietosi WHOIS-hausta ja korvaa yhteystietosi contactprivacy.com-sivustossa olevilla yhteystiedoilla. Näin henkilökohtaiset yhteystietosi pysyvät piilossa yleisöltä. Voit ostaa WHOIS-tietosuojan verkkotunnuksen tarjoajalta lisämaksusta. Kun ostat verkkotunnuksesi Shopify-palvelun kautta, WHOIS-tietosuoja sisältyy hintaan.