Inzicht in de instellingen voor klantprivacy in het Shopify-beheercentrum

Wanneer je producten verkoopt via Shopify, is het cruciaal dat je aan de privacy- en gegevensbeschermingswetten voldoet die voor jouw bedrijf gelden. Privacy- en gegevensbescherming zijn fundamentele aspecten van e-commerce en zijn belangrijk voor klanten. Deze vereisten richten zich op minimalisatie, transparantie, beheer en beveiliging van gegevens.

Inzicht in de instellingen voor klantprivacy in het Shopify-beheercentrum

Wanneer je inlogt bij het Shopify-beheercentrum, kun je je privacyinstellingen per regio beheren, een privacybeleid instellen, een cookiebanner toevoegen, bezoekers toestaan zich af te melden voor de verkoop of het delen van hun gegevens, en informatie bekijken over de geografische opslaglocatie van je gegevens.

Je gebruikt de regiokiezerkaarten, die een dialoogvenster bevatten met vermelding van alle beschikbare landen en staten, om te configureren waar de toestemmingsbanner en de afmeldpagina worden weergegeven in je webshop. Deze kaarten geven de momenteel geselecteerde regio's weer op basis van je geconfigureerde markten.

Externe privacy-apps

Als je liever een externe privacy-app gebruikt, kun je de categorie Privacy in de Shopify App Store bezoeken. Je kunt deze privacy-apps gebruiken als alternatief voor de instellingen van Shopify voor klantprivacy. Je kunt de beschikbare opties in deze categorie verkennen door naar de sectie Winkelbeheer > Privacy en beveiliging > Privacy van de Shopify App Store te gaan.

Bovendien kun je binnen de instellingen Klantprivacy > Geïnstalleerde privacy-apps alle externe privacy-apps die je al hebt geïnstalleerd bekijken en openen, indien van toepassing op de installatie van je winkel.

Google Consent Mode v2 is een functie die werkt met Google-tags om toestemming van gebruikers te verwerken. Gebeurtenisgegevens die door klanten, bijvoorbeeld in de Europese Economische Ruimte (EER), naar Google worden verzonden, worden niet gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties, tenzij Google Consent Mode v2 is geactiveerd en er geldige toestemming is verkregen.

Configureer de privacy-instellingen van klanten correct, zodat hun toestemming op de juiste manier naar Google wordt overgebracht en dat gegevens kunnen worden gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties.

Je kunt een cookiebanner gebruiken om toestemming vast te leggen. Als je kiest voor een cookiebanner van een externe partij, integreer je deze met de privacy-instellingen van klanten van Shopify.

Plaats handmatig een codefragment om Google Consent Mode v2 te activeren als je een aangepaste webpixel gebruikt. Zie Een aangepaste Google Tag Manager-pixel aanmaken voor meer informatie.

Zie de ondersteuningspagina van Google voor meer informatie over Google Consent Mode.

Impact van de verzameling en analytics van klantgegevens op basis van cookies

Wanneer een cookiebanner actief is in bepaalde regio's, worden gegevens van bezoekers uit die regio's alleen verzameld nadat je toestemming hebt verkregen. Dit kan leiden tot een vermindering van de hoeveelheid gegevens die beschikbaar is voor analytics, marketing en personalisatie. Je kunt dit waarnemen doordat er minder sessietellingen en andere statistieken zijn die afhankelijk zijn van sessiegegevens, waaronder conversiepercentages.

Als je meer informatie wil over de impact van het verzamelen van klantgegevens op basis van cookies en analytics, raadpleeg dan de documentatie over verschillen in analytics en het cookiebeleid van Shopify.

Marketinginstellingen configureren

In de sectie Marketinginstellingen vind je links naar de volgende pagina's of instellingen die relevant zijn in een privacycontext:

• E-mail- en sms-marketing bij de checkout: met deze functie kun je de voorkeuren voor klantmarketing bevestigen tijdens het checkout-proces en zo de naleving van de privacyregels verzekeren.
  • Dubbel toestemming geven voor marketing: door deze instelling te activeren, kun je contactgegevens van klanten voor marketingdoeleinden bevestigen, met een extra laag toestemming en privacybescherming.

Hostinglocaties klantgegevens

In de sectie Hostinglocatie klantgegevens vind je de primaire locatie waar Shopify je winkelgegevens, bestelgegevens en persoonsgegevens van klanten opslaat. Raadpleeg de documentatie over hostinglocaties voor gegevens voor meer informatie.