Instellingen voor klantprivacy configureren

Je kunt de instellingen voor klantprivacy in het Shopify-beheercentrum configureren en beheren om te voldoen aan de privacy- en gegevensbeschermingswetten. Door je privacybeleid aan te passen, een cookiebanner toe te voegen en een afmeldpagina voor gegevensverkoop aan te maken, kun je de transparantie verbeteren en klanten meer controle geven over hun gegevens.

Het is belangrijk om de standaardcontent in de sectie Klantprivacy van het Shopify-beheercentrum te controleren en te verifiëren of deze van toepassing is op jouw bedrijf en eventuele externe partijen die je mogelijk in je winkel hebt geïnstalleerd. Voor specifieke vragen over je bedrijfs- en privacyverplichtingen, bevelen we aan om contact op te neem met een externe juridisch adviseur.

De sectie Klantprivacy regelt voornamelijk Shopify-specifieke trackers, waaronder cookies, Shopify-pixels en Shopify Audiences. Het is met name interessant als je externe trackers niet handmatig hebt geïnstalleerd of deze hebt geïntegreerd via apps in hun winkel.

Een privacybeleid toevoegen

Een privacybeleid is een wettelijk document dat beschrijft hoe een bedrijf de persoonlijke informatie van klanten of websitebezoekers verzamelt, gebruikt, opslaat en beschermt.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Klantprivacy.
  2. Klik op Privacybeleid.
  3. Maak een privacybeleid aan door het zelf te schrijven of te klikken op Aanmaken op basis van template om een vooraf ontworpen template te gebruiken als basis voor de aanpassing.
  4. Klik op Opslaan.

Hier vind je meer informatie over het toevoegen van een winkelbeleid.

Een cookiebanner toevoegen

Een cookiebanner is een melding die wordt weergegeven op een website die bezoekers informeert over het gebruik van cookies en om toestemming vraagt voor gegevensverzameling en traceringsactiviteiten.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Klantprivacy.
  2. Klik op Cookiebanner.
  3. Klik in de sectie Regiozichtbaarheid op Cookiebanner activeren.
  4. Selecteer de regio's waar je de cookiebanner wil weergeven en klik vervolgens op Activeren.
  5. Klik in de sectie Uiterlijk op Aanpassen.
  6. Breng alle vereiste wijzigingen aan in de kleuren, cookiebanner of cookievoorkeuren en klik vervolgens op Opslaan.
  7. Kies in de sectie Positie de gewenste positie van de cookiebanner in je webshop.
  8. Optioneel: Klik op Weergeven om een voorbeeld te bekijken van hoe de cookiebanner wordt weergegeven in je webshop.

Een cookiebanner configureren met behulp van een cookiebanner-app van derden

Je kunt een cookiebanner configureren met een cookiebanner-app of toestemmingsbeheerplatform van derden.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Klantprivacy.
  2. Klik op Cookiebanner.
  3. Klik op Meer acties > Aangepaste cookiebanner gebruiken.
  4. Selecteer in de sectie Regiozichtbaarheid de regio's waar je de cookiebanner wil weergeven en klik vervolgens op Activeren.
  5. Installeer de gewenste app uit de categorie Privacy in de Shopify App Store om toestemming voor cookies van bezoekers te verzamelen.

Door de standaard cookiebanner voor klantprivacy uit te schakelen terwijl de geselecteerde regio's actief blijven, kun je voorkomen dat Shopify-cookies en -trackers worden geplaatst totdat je de juiste toestemming van bezoekers verkrijgt.

Impact van de verzameling en analytics van klantgegevens op basis van cookies

Wanneer een cookiebanner actief is in bepaalde regio's, worden gegevens van bezoekers uit die regio's alleen verzameld nadat je toestemming hebt verkregen. Dit kan leiden tot een vermindering van de hoeveelheid gegevens die beschikbaar is voor analytics, marketing en personalisatie. Je kunt dit waarnemen doordat er minder sessietellingen en andere statistieken zijn die afhankelijk zijn van sessiegegevens, waaronder conversiepercentages.

Door een cookiebanner te activeren voor bezoekers van regio's waar toestemming is vereist voor gegevensverzameling en traceringsactiviteiten, worden analyticsgegevens alleen verzameld nadat de bezoeker toestemming heeft gegeven voor analyticsdoeleinden. Bijgevolg kun je een afname in sessietellingen en potentiële wijzigingen in andere statistieken die afhankelijk zijn van sessiegegevens, zoals conversiepercentages, vaststellen.

Als je meer informatie wil over de impact van het verzamelen van klantgegevens op basis van cookies en analytics, raadpleeg dan de documentatie over verschillen in analytics en het cookiebeleid van Shopify.

Een afmeldpagina voor gegevensverkoop toevoegen

Een afmeldpagina voor gegevensverkoop is een speciale pagina in je webshop waarmee bezoekers zich kunnen afmelden voor de verkoop of het delen van hun persoonlijke gegevens met externe partijen, zodat ze controle hebben over het gebruik en de distributie van hun informatie. Wanneer de GPC-koptekst (Global Privacy Control) aanwezig is, activeert deze de afmelding van de verkoop of het delen van gegevens.

Als je een afmeldpagina voor de verkoop van gegevens wil toevoegen, heb je de volgende medewerkersmachtigingen nodig:

• Winkelinstellingen: Instellingen beheren
  • Webshop: Blogposts en pagina's
  • Webshop: Navigatie

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Klantprivacy.
  2. Klik op Afmeldpagina voor gegevensverkoop.
  3. Klik in de sectie Zichtbaarheid op Pagina activeren.
  4. Selecteer de regio's waar klanten afmeldingen kunnen indienen en klik vervolgens op Activeren in regio's.
  5. Klik in de sectie Pagina aanpassen op Bewerken.
  6. Breng alle vereiste wijzigingen aan in de standaard template en klik vervolgens op Opslaan.
  7. Kies in de sectie Navigatie vanaf waar je de link voor de afmeldpagina toegankelijk wil maken.
  8. Optioneel: Klik op Weergeven om een voorbeeld te bekijken van hoe de cookiebanner wordt weergegeven in je webshop.