Instellingen voor klantprivacy configureren

Als Shopify-merchant is het van cruciaal belang dat je de privacy van de klanten garandeert. Je kunt de instellingen voor klantprivacy in het Shopify-beheercentrum configureren en beheren om te voldoen aan de privacy- en gegevensbeschermingswetten. Door je privacybeleid aan te passen, een cookiebanner toe te voegen en een afmeldpagina voor gegevensverkoop aan te maken, kun je de transparantie verbeteren en klanten meer controle geven over hun gegevens.

Inzicht in de privacyinstellingen van klanten

Voordat je specifieke instellingen bekijkt, is het belangrijk om de standaardcontent en -instellingen in de sectie Klantprivacy in je Shopify-beheercentrum te bekijken en te verifiëren. Zorg ervoor dat deze instellingen je bedrijfsvoering en alle diensten van externe partijen die met je winkel zijn geïntegreerd nauwkeurig weerspiegelen.

Geautomatiseerde privacyinstellingen

Geautomatiseerde privacyinstellingen kunnen je helpen de naleving van de privacywetten van je winkel te stroomlijnen door automatische aanpassing aan wijzigingen in je winkelinstellingen en wettelijke vereisten. Deze functie ondersteunt alle 32 talen die worden ondersteund in checkout en thema's, met alle updates die zijn geregistreerd in het Activiteitenlogboek van je winkel voor transparantie. Je kunt alle versies exporteren.

Wanneer je een nieuwe winkel instelt, zijn geautomatiseerde privacyinstellingen standaard geactiveerd. Voor bestaande winkels kun je deze geautomatiseerde privacyinstellingen activeren om je beleid up-to-date te houden met de aanbevolen procedures van Shopify.

Zorg dat de knop Geautomatiseerde instellingen gebruiken gedeactiveerd is als je je privacyinstellingen handmatig wil aanpassen.

Geautomatiseerde privacyinstellingen instellen

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Klantprivacy.
  2. Selecteer Privacybeleid, Cookiebanner of Afmeldingspagina voor gegevensverkoop.
  3. Gebruik de wisselknop om geautomatiseerde privacyinstellingen te activeren of te deactiveren.
  4. Deactiveer je geautomatiseerde instellingen en klik op Opslaan om je beleid of instellingen handmatig te bewerken.

Je privacybeleid aanmaken en beheren

Een privacybeleid is een wettelijk document dat beschrijft hoe je bedrijf de persoonlijke informatie van klanten of websitebezoekers verzamelt, gebruikt, opslaat en beschermt.

Wanneer je een nieuwe winkel instelt, zijn geautomatiseerde privacyinstellingen standaard geactiveerd. Je kunt Geautomatiseerd beleid gebruiken echter ook deactiveren en handmatig een concept van je privacybeleid aanmaken.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Klantprivacy.
  2. Klik op Privacybeleid.
  3. Ontwerp je privacybeleid handmatig of klik op Geautomatiseerd beleid gebruiken om de door Shopify aanbevolen beleidstekst te implementeren, die automatisch wordt bijgewerkt wanneer je instellingen verandert.
  4. Klik op Opslaan.

Hier vind je meer informatie over het toevoegen van een winkelbeleid.

Je privacybeleidgeschiedenis exporteren

Wijzigingen in je privacybeleid zijn gearchiveerd en zijn toegankelijk in alle geconfigureerde talen.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Beleid.
  2. Klik in de sectie Schriftelijk beleid op ... > Privacybeleid uit het verleden downloaden.
  3. Selecteer in het dialoogvenster Privacybeleidgeschiedenis exporteren je exportvoorkeur en klik vervolgens op Privacybeleid exporteren.

Je privacyinstellingen aanpassen met Liquid-variabelen

Liquid-variabelen maken dynamische aanpassingen van je privacybeleid mogelijk op basis van specifieke winkelinstellingen.

Winkelinformatie en -instellingen
Variabele Beschrijving
{{address}} Winkeladres
{{email}} E-mailadres van winkel
{{shop_domain}} Winkeldomein
{{shop_name}} Winkelnaam
{{last_updated}} Datum waarop het privacybeleid voor het laatst is bijgewerkt
{% if selling_to_united_states %} ... {% endif %} Verkopen aan de Verenigde Staten (VS) als een actieve markt
{% if selling_to_europe %} ... {% endif %} Verkopen aan de Europese Economische Ruimte (EER), het Verenigd Koninkrijk (VK) of Zwitserland als een actieve markt
{% if using_additional_customer_data %} ... {% endif %} Er is een app geïnstalleerd in de categorie Klantaccounts
{% if shop_app_installed %} ... {% endif %} De Shop-app is geïnstalleerd
{% if shop_pay_enabled %} ... {% endif %} Shop Pay is geactiveerd
{% if data_sale_opt_out_enabled %} ... {% endif %} De afmeldingspagina voor Shopify-gegevensverkoop is geactiveerd
{% if shopify_audiences_app_installed %} ... {% endif %} De Shopify Audiences-app is geïnstalleerd
{% if cookie_banner_enabled %} ... {% endif %} Toestemming van de cookie is vereist in elke regio
{% if using_user_generated_content %} ... {% endif %} Er is een app geïnstalleerd in de categorie Door gebruikers gegenereerde content

Een cookiebanner toevoegen

Een cookiebanner is een melding die op een website wordt weergegeven om bezoekers te informeren over het gebruik van cookies en hun toestemming vraagt voor bepaalde gegevensverzameling- en traceringsactiviteiten. Voordat je een banner voor cookietoestemming kunt gebruiken, moet je een privacybeleid publiceren.

De Shopify-cookiebanner regelt voornamelijk Shopify-specifieke trackers, waaronder cookies, Shopify-pixels en Shopify Audiences. De Shopify-cookiebanner is met name interessant als je externe trackers niet handmatig hebt geïnstalleerd of deze hebt geïntegreerd via apps in je winkel.

Wanneer je een nieuwe winkel instelt, zijn geautomatiseerde privacyinstellingen standaard geactiveerd. Maar je kunt Geautomatiseerde instellingen gebruiken ook deactiveren en handmatig een concept van je cookiebanner maken.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Klantprivacy.
  2. Klik op Cookiebanner.
  3. Kies in de sectie Regio's en content tussen geautomatiseerde instellingen of handmatige aanpassing:

• Activeer de knop Geautomatiseerde instellingen gebruiken om geautomatiseerde instellingen te gebruiken. Je kunt dit doen met de wisselknop. Deze optie zorgt ervoor dat je instellingen blijven voldoen aan de actuele aanbevelingen van Shopify voor regio's en content.
    • Klik voor handmatige regio-aanpassing op Bewerken in de sectie Regio's, selecteer de regio's waar de cookiebanner moet worden weergegeven, klik op Klaar en vervolgens op Opslaan.
    • Klik voor contentaanpassing op Bewerken in de sectie Content, breng je aanpassingen aan, klik op Klaar en vervolgens op Opslaan.
  4. Pas het uiterlijk van je cookiebanner aan, inclusief kleuren en voorkeuren, om deze af te stemmen op de branding van je winkel, en klik vervolgens op Opslaan.

5. Kies in de sectie Positie je bannerposities en klik vervolgens op Opslaan.

6. Optioneel: Klik op Weergave in de sectie Positie om een voorbeeld van de cookiebanner in je winkel te bekijken.

Een cookiebanner configureren met behulp van een cookiebanner-app van derden

Je kunt een cookiebanner configureren met een cookiebanner-app van een externe partij of met een toestemmingsbeheerplatform. Voor vragen over de configuratie van de cookiebanner van je winkel kun je contact opnemen met de ontwikkelaar van de app.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Klantprivacy.
  2. Klik op Cookiebanner.
  3. Klik op Meer acties > Aangepaste cookiebanner gebruiken.
  4. Zorg in de sectie Regiozichtbaarheid voor uitlijning met de instellingen van je externe app en klik vervolgens op Activeren. In deze regio's vraagt Shopify toestemming voor bepaalde activiteiten voor het verzamelen en traceren van gegevens.
  5. Verken de Categorie Cookietoestemming in de Shopify App Store om een app te zoeken en installeren.

Een afmeldpagina voor gegevensverkoop toevoegen

Een afmeldpagina voor gegevensverkoop is een speciale pagina in je webshop waarmee bezoekers zich kunnen afmelden voor de verkoop of het delen van hun persoonlijke gegevens met externe partijen, zodat ze controle hebben over het gebruik en de distributie van hun informatie. Wanneer de GPC-koptekst (Global Privacy Control) aanwezig is, activeert deze de afmelding van de verkoop of het delen van gegevens. Voordat je een afmeldingspagina voor gegevensverkoop kunt gebruiken, moet je een privacybeleid publiceren.

Wanneer je een nieuwe winkel instelt, zijn geautomatiseerde privacyinstellingen standaard geactiveerd. Maar je kunt Geautomatiseerde instellingen gebruiken ook deactiveren en handmatig een concept van je afmeldingspagina voor gegevensverkoop maken.

Vereiste medewerkersmachtigingen

Als je een afmeldpagina voor de verkoop van gegevens wil toevoegen, heb je de volgende medewerkersmachtigingen nodig:

• Winkelinstellingen: Instellingen beheren
  • Webshop: Blogposts en pagina's
  • Webshop: Navigatie

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Klantprivacy.
  2. Klik op Afmeldpagina voor gegevensverkoop.
  3. Kies in de sectie Regio's en content tussen geautomatiseerde instellingen of handmatige aanpassing:

• Activeer de knop Geautomatiseerde instellingen gebruiken om geautomatiseerde instellingen te gebruiken. Je kunt dit doen met de wisselknop. Deze optie zorgt ervoor dat je instellingen blijven voldoen aan de actuele aanbevelingen van Shopify voor regio's en content.
    • Klik voor handmatige regio-aanpassing op Bewerken in de sectie Regio's, selecteer de regio's waar de afmeldingspagina voor gegevensverkoop moet worden weergegeven en klik vervolgens op Klaar.
    • Klik voor contentaanpassing op Bewerken in de sectie Content , breng je wijzigingen aan en klik vervolgens op Opslaan.
  4. Kies in de sectie Navigatie de positie van je afmeldpagina voor gegevensverkoop in je winkelmenu en klik vervolgens op Opslaan.

Inzicht in de impact van privacyinstellingen

Het implementeren van cookiebanners en afmeldingsfuncties voor verkoopgegevens kan invloed hebben op het verzamelen van gegevens:

• In geconfigureerde cookiebannerregio's: niet-essentiële gegevens worden alleen verzameld na het verkrijgen van toestemming, waardoor mogelijk minder gegevens beschikbaar zijn voor analytics, marketing en personalisatie. Je kunt dit bijvoorbeeld merken doordat er minder sessietellingen en andere statistieken zijn die afhankelijk zijn van sessiegegevens, waaronder conversiepercentages. Dit is bedoeld voor gebruik in regio's waarvoor toestemming nodig is voor het verzamelen van gegevens, zoals in de EER en het VK.
  • Buiten geconfigureerde cookiebannerregio's: gegevens worden verzameld zonder toestemming. Dit is bedoeld voor gebruik in regio's waarvoor geen toestemming nodig is voor het verzamelen van gegevens, zoals in de VS.
  • Standaardinstellingen: geautomatiseerde privacyinstellingen, inclusief cookiebannerregio's, zijn geactiveerd indien de momenteel actieve markten dat wensen.

Als je meer informatie wil over de impact van het verzamelen van klantgegevens op basis van cookies en analytics, raadpleeg dan de documentatie over verschillen in analytics en het cookiebeleid van Shopify. Pixels werken op basis van de toestemming die in deze regio's is verkregen.

Privacyfuncties lokaliseren

Door privacyfuncties zoals de cookiebanner, de afmeldpagina voor gegevensverkoop en de pagina met het privacybeleid te lokaliseren, kunnen klanten deze pagina's openen en gebruiken in hun voorkeurstaal. Je kunt standaardcontent voor deze pagina's configureren, bekijken en instellen in de talen van je doelmarkten.

Privacyfuncties lokaliseren vanuit de sectie Klantenprivacy

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Klantprivacy.
  2. Voltooi een van de volgende stappen in de sectie Privacyinstellingen:

• Klik op Cookiebanner.
    • Klik op Afmeldpagina voor gegevensverkoop.
  3. Klik op Meer acties > Lokaliseren om de Translate & Adapt-app te openen. Je kunt ook een andere compatibele vertaal-app van externe partijen selecteren.

Privacyfuncties lokaliseren vanuit de sectie Beleid

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Beleid.
  2. Klik op Lokaliseren om de Translate & Adapt-app te openen. Je kunt ook een andere compatibele externe vertaal-app selecteren.

Privacyfuncties lokaliseren met de Translate & Adapt-app

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Apps > Translate & Adapt-app.
  2. Voltooi een van de volgende stappen in de sectie Webshop:

• Klik op Cookiebanner.
    • Klik op Beleid.
    • Klik op Pagina's > Titel afmeldpagina.
  3. Vertaal automatisch content voor deze privacyfuncties met de Translate & Adapt-app.

Talen beheren

Als je een nieuwe taal toevoegt, worden voor je privacybeleid, cookiebanner en afmeldpagina voor gegevensverkoop voor thema's van Shopify automatisch professionele vertalingen voorzien. Meer informatie over talen beheren en de vertalingen die beschikbaar zijn voor je privacybeleid, cookiebanner en afmeldingspagina voor gegevensverkoop. Als een taal niet beschikbaar is, verschijnt een waarschuwingsbericht.