Je websitestructuur optimaliseren voor zoekmachines

Je kunt de structuur van je site optimaliseren om het voor zoekmachines eenvoudiger te maken alle content te vinden. Over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken over je sitestructuur wanneer je verkoopt via een Shopify-webshop, omdat Shopify beschikt over een ingebouwde zoekmachineoptimalisatie (SEO) zodat zoekmachines alle content kunnen vinden.

Deze best practices voor SEO worden automatisch gevolgd voor je Shopify-webshop:

• De content volgt een logische hiërarchie van categorieën.
  • De pagina's gebruiken geen iframes.
  • De URL's gebruiken standaardtekens en een eenvoudige, leesbare structuur.

Je kunt zelf een paar dingen doen om ervoor te zorgen dat je sitestructuur is geoptimaliseerd voor zoekmachines:

• de navigatie van je webshop optimaliseren.
  • Beschrijvende bestandsnamen gebruiken voor je afbeeldingen.
  • Beschrijvende tekst gebruiken voor interne links.

de navigatie van je webshop optimaliseren.

Wanneer je een menu of link maakt in de navigatie van je webshop, zijn er een aantal zaken die je moet overwegen in verband met SEO. Het is voor een zoekmachine eenvoudiger om de content in je winkel te begrijpen als de navigatie goed georganiseerd is en een logische volgorde hanteert. Er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij het instellen van de navigatie van je webshop:

• Menutitels moeten de content beschrijven.
  • Menuopties moeten in een volgorde staan die logisch is voor je winkel en die hun onderlinge relatie laat zien.
  • De linktekst voor een menuoptie moet beschrijvend zijn en moet overeenkomen met de titel voor de pagina waarnaar wordt gelinkt.
  • Elke pagina moet een link bevatten in de navigatie van je webshop.
  • Pagina's moeten waar mogelijk niet meer dan 3 kliks verwijderd zijn van de homepage.

Je kunt de navigatie in je webshop bekijken en bewerken vanaf de pagina Navigatie in je Shopify-beheercentrum.

Beschrijvende bestandsnamen voor afbeeldingen gebruiken

Beschrijvende, leesbare bestandsnamen voor afbeeldingen zijn beter voor zoekmachines, omdat ze meer onthullen over de content van de afbeeldingen. Wanneer je een afbeelding opslaat met behulp van camera- of beeldbewerkingssoftware, is de bestandsnaam vaak een reeks cijfers, letters of datums die moeilijk leesbaar is. Hernoem de bestanden voordat je ze naar Shopify uploadt als je beschrijvende bestandsnamen voor je afbeeldingen wilt gebruiken.

De naam van een bestaande productafbeelding bijwerken zodat deze meer beschrijvend is:

1. Geef op je computer het originele afbeeldingsbestand een meer beschrijvende bestandsnaam.

2. Ga vanaf je Shopify-beheercentrum naar Producten.

3. Klik op de naam van het product met de afbeelding die moet worden bijgewerkt.

4. Klik in het gedeelte Afbeeldingen op de prullenbak om de productafbeelding te verwijderen en klik vervolgens op Verwijderen.

5. Klik op Afbeeldingen toevoegen en selecteer het hernoemde bestand op je computer om het naar Shopify te uploaden.

Wanneer je een link naar een pagina in je webshop toevoegt aan een product- of collectiebeschrijving of aan de inhoud van een webpagina of blog, zorg er dan voor dat je beschrijvende tekst gebruikt. Als je bijvoorbeeld een link in een blogbericht toevoegt aan een product met de naam Red hat, zou een goede tekst er als volgt kunnen uitzien:

in plaats van: