Je sitemap vinden en verzenden

Alle Shopify-winkels genereren automatisch een bestand sitemap.xml met links naar al je producten, productafbeeldingen, pagina's, collecties en blogposts. Dit bestand wordt geraadpleegd door zoekmachines zoals Google en Bing om je site te indexeren, zodat de pagina's van je winkel in de zoekresultaten verschijnen. Als je je sitemap verstuurt naar Google Search Console, kan Google waardevolle pagina's op je site vinden en indexeren. Het hoofddomein van je winkel is het enige domein dat wordt geïndexeerd door zoekmachines.

Het proces van het crawlen en indexeren van je site kan enige tijd duren en Google kan niet garanderen hoe lang het duurt. Zie Google Search Console Help voor meer informatie over wat je kunt verwachten wanneer je site wordt geïndexeerd.

Je sitemap vinden

Het sitemapbestand bevindt zich in de hoofdmap van de primaire domeinnaam van je Shopify-winkel. Bijvoorbeeld: johns-apparel.com/sitemap.xml.

Dit sitemapbestand wordt automatisch gegenereerd en linkt naar afzonderlijke sitemaps voor je producten, collecties, blogs en webpagina's. Het wordt automatisch bijgewerkt wanneer je een webpagina, product, collectie, afbeelding of blogbericht toevoegt aan je Shopify-online winkel.

Verifieer je site met Google

Diensten van derden zoals Pinterest en Google Webmaster vereisen dat je je domein verifieert. Dit bevestigt dat je de juiste eigenaar van je Shopify-winkel bent voordat ze hun services aan je verstrekken.

Om je domein te verifiëren, moet je wachtwoordbeveiliging uitschakelen voor je onlinewinkel. Als je nog niet klaar bent om je winkel te te openen, kun je wachtwoordbeveiliging uitschakelen en deze vervolgens opnieuw inschakelen nadat je je domein hebt geverifieerd.

Om je domein te verifiëren:

1. Kies op de site van de externe partij om je site te verifiëren met behulp van een metatag verificatiemethode. Voor Google Webmasters: Klik op de knop HTML-tag op het tabblad Alternatieve methoden.

2. Markeer de volledige metatag op de site van een externe partij en kopieer deze naar je klembord met cmd + c op een Mac of ctrl + c op een pc. Zorg ervoor dat je alles selecteert, inclusief de < en >. Bijvoorbeeld:

<meta name="google-site-verification" content="IV7BPLESttSpBdxSWN1s4zlr4HIcuHkGQYmE3wLG59w" />
  1. Klik in de sectie Opmaak op theme.liquid om het bestand in de online code-editor te openen.

2. Plak de metatag die je hebt gekopieerd op een lege regel direct onder de openingstag <head>:

De metatag die onder de HTML-head-tag is geplakt

3. Klik op Opslaan.

4. Rond de verificatiestappen af op de site van de externe partij (zoals Pinterest of Google webmasters).

Dien je sitemap in bij Google Search Console

Je kunt je sitemap verzenden naar Google Search Console om Google te helpen waardevolle pagina's op je site te vinden en te indexeren.

Stappen:

1. Nadat je site is geverifieerd, ga naar Google Search Console.

2. Klik op Sitemaps.

3. Voer in het gedeelte Een nieuwe sitemap toevoegen in sitemap.xml en klik vervolgens op VERZENDEN.

Nadat je je sitemap hebt verzonden, gebruikt Google deze om je site te crawlen en te indexeren. Het proces kan enige tijd duren en Google kan niet garanderen hoe lang het duurt voordat je site wordt gecrawld. Ga naar Google Search Console Help voor meer informatie of om problemen op te lossen.