Je sitemap vinden en verzenden

Alle Shopify-winkels genereren automatisch een bestand sitemap.xml met links naar al je producten, productafbeeldingen, pagina's, collecties en blogposts. Dit bestand wordt geraadpleegd door zoekmachines zoals Google en Bing om je site te indexeren, zodat de pagina's van je winkel in zoekresultaten verschijnen. Als je je sitemapbestand verstuurt naar Google Search Console, kan Google pagina's op je site vinden en indexeren.

Als je het Basic Shopify-abonnement hebt, heeft alleen het hoofddomein van je winkel een gegenereerd sitemapbestand dat door zoekmachines kan worden gevonden.

Als je het Shopify-, Advanced Shopify- of Shopify Plus-abonnement hebt, kun je de functie internationale domeinen gebruiken om regiospecifieke of landspecifieke domeinen te maken. Wanneer je internationale domeinen gebruikt, worden sitemapbestanden gegenereerd voor al je domeinen. Je domeinen zijn te vindbaar door zoekmachines, tenzij ze doorverwijzen naar je hoofddomein.

Het proces van het crawlen en indexeren van je site kan enige tijd duren en Google kan niet garanderen hoe het gaat duren. Zie Google Search Console Help voor meer informatie over wat je kunt verwachten wanneer je site wordt geïndexeerd.

Zoek jouw sitemapbestand

Sitemapbestanden worden automatisch gegenereerd. Je kunt ze vinden in de hoofdmap van de domeinen van je Shopify-winkel, zoals johns-apparel.com/sitemap.xml.

De gegenereerde sitemapbestanden linken naar afzonderlijke sitemaps voor je producten, collecties, blogs en webpagina's. Sitemapbestanden worden automatisch bijgewerkt wanneer je een nieuwe webpagina, product, collectie, afbeelding of blogpost toevoegt aan je Shopify-onlinewinkel.

Als je het Shopify Basic-abonnement hebt, heb je alleen een sitemap voor het hoofddomein van je winkel. Als je het Shopify-abonnement of hoger hebt, heb je ook sitemaps voor elk extra domein dat je gebruikt voor internationale domeinen. Als je meerdere domeinen hebt en deze niet voor internationale targeting gebruikt, moet je ervoor zorgen dat alle domeinen worden omgeleid naar je hoofddomein.

Voeg domeineigenschappen toe en verifieer jouw site met Google

Voordat je je sitemap indient, moet je je domein verifiëren met Google Search Console om te bevestigen dat je de eigenaar bent van jouw Shopify-winkel. Als je nog geen Google Search Console-account hebt, moet je eerst een account aanmaken.

Om je domein te verifiëren, moet je wachtwoordbeveiliging uitschakelen voor je onlinewinkel. Als je nog niet klaar bent om je winkel te te openen, kun je wachtwoordbeveiliging uitschakelen en deze vervolgens opnieuw inschakelen nadat je je domein hebt geverifieerd.

Stappen

1. Klik in je Google Search Console-account op en selecteer vervolgens Eigenschap toevoegen in het vervolgkeuzemenu.

2. Selecteer in het dialoogvenster Selecteer eigenschapstype het URL-voorvoegsel en voer vervolgens het domein in dat je als eigenschap wilt toevoegen, inclusief de https://.

3. Klik op Doorgaan.

4. Selecteer HTML-tag in het venster Eigendom verifiëren. Of kies een voorkeursmethode als je bekend bent met andere verificatiemethoden.

5. Markeer de volledige HTML-tag en kopieer deze naar het klembord met cmd + c op een Mac of ctrl + c op een pc. Zorg ervoor dat je alles selecteert, inclusief de < en >. Bijvoorbeeld:

<meta name="google-site-verification" content="IV7BPLESttSpBdxSWN1s4zlr4HIcuHkGQYmE3wLG59w" />
  1. Klik in het gedeelte Opmaak op theme.liquid.

2. Plak de metatag die je hebt gekopieerd in stap 5 op een lege regel direct onder de openingstag <head>:

De metatag die onder de HTML-head-tag is geplakt

3. Klik op Opslaan.

4. Ga terug naar Google Search Console en klik op Verifiëren.

Als je het Shopify-abonnement of hoger hebt en internationale domeinen gebruikt, herhaal je deze stappen om elk domein te verifiëren dat je aan je Shopify-winkel hebt verbonden. Plak voor elk domein dat je verifieert elke metatag op een aparte regel in hetzelfde theme.liquid-bestand.

Dien je sitemapbestand in bij Google Search Console

Je kunt je sitemapbestand verzenden naar Google Search Console om Google te helpen pagina's op je site te vinden en te indexeren.

Stappen:

1. Nadat je site is geverifieerd, ga naar Google Search Console.

2. Klik op Sitemaps.

3. Voer in het gedeelte Een nieuwe sitemap toevoegen de sitemapbestandsnaam van je domein in en klik op VERZENDEN. De sitemap van je domein moet een indeling hebben die lijkt op https://www.johns-apparel.com/sitemap.xml. Als je niet de volledige sitemap-URL opneemt, ontvang je mogelijk een foutmelding van Google.

Als je het Shopify-abonnement of hoger hebt en internationale domeinen gebruikt, moet je het sitemapbestand voor elk domein indienen. Sitemapbestanden bevinden zich altijd in de hoofdmap van de domeinen van je Shopify-winkel.

Als je in meerdere talen verkoopt, worden deze talen automatisch toegevoegd aan de sitemapbestanden voor elk van jouw domeinen. Je hoeft niets te doen om ze toe te voegen.

Nadat je je sitemapbestanden hebt verzonden, gebruikt Google deze bestanden om je winkel te crawlen en te indexeren. Het proces kan enige tijd duren en Google kan niet garanderen hoe lang het duurt voordat je site wordt gecrawld. Ga naar Google Search Console Help voor meer informatie of om problemen op te lossen.