Trefwoorden voor SEO toevoegen aan je Shopify-winkel

Trefwoorden verschijnen in zoekopdrachten die mensen invoeren in zoekmachines. Een persoon kan bijvoorbeeld zoeken naar blauwe schoenen in Canada. De trefwoorden in deze zoekopdracht zouden dan blauwe schoenen en Canada zijn. Als je de winkel hoger wilt laten weergeven in de zoekresultaten, probeer je te achterhalen welke trefwoorden klanten gebruiken om producten te vinden en voeg die trefwoorden toe aan de content.

Je kunt online tools gebruiken om trefwoordideeën op te halen en te achterhalen hoe vaak een trefwoord in een zoekopdracht wordt gebruikt. Het is raadzaam om trefwoorden te kiezen die specifiek zijn voor je producten en bedrijf, maar die tevens vaak voorkomen in zoekopdrachten. Houd er rekening mee dat als je trefwoorden vaker worden gebruikt, je winkel meer concurrentie heeft in zoekopdrachten, zodat je winkel mogelijk niet bovenaan de zoekresultaten wordt weergegeven.

Er zijn vier belangrijke plaatsen waar je trefwoorden kunt toevoegen om de zoekmachineoptimalisatie (SEO) voor je webshop te verbeteren:

• paginatitels
  • metabeschrijvingen
  • ALT-tags
  • de hoofdtekst van een pagina

De titel en metabeschrijving van een pagina bewerken

De titel-tag en de metabeschrijving zijn twee van de belangrijkste elementen van SEO. Ze worden weergegeven in de resultaten van zoekmachines en geven informatie aan mensen die op zoek zijn naar dingen die met je producten te maken hebben. Een goede titel en beschrijving moedigt klanten aan om op de link in de zoekresultaten te klikken voor een bezoek aan je winkel.

Je kunt ook een titel en beschrijving instellen voor je webshop.

Stappen:

1. Klik in Voorbeeld zoekmachineoverzicht op Website-SEO bewerken.

2. Voer een beschrijvende titel in het veld Paginatitel in. Deze titel wordt getoond als een link in de resultaten van zoekmachines. Je kunt maximaal 70 tekens in de titel invoeren. Meer informatie over paginatitels.

3. Voer een beschrijving in voor de zoekmachinevermelding. Zorg ervoor dat je relevante trefwoorden noemt om nieuwe klanten te helpen je link te vinden en dat je je winkelnaam niet vergeet. Gebruik natuurlijke, leesbare zinnen in plaats van lijsten met trefwoorden. Je kunt maximaal 320 tekens invoeren in de beschrijving. Meer informatie over metabeschrijvingen.

1. Klik op Opslaan.

Een titel en beschrijving instellen voor je webshop

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar webshop > Voorkeuren.

2. Voer een titel en metabeschrijving voor je winkel in, volgens aanbevolen SEO-procedures.

3. Klik op Opslaan.

Paginatitel

Zoekmachines vergelijken de titel-tag met je pagina-content om te bepalen of de paginatitel overeenkomt met waar de pagina over gaat. De titel wordt getoond als een klikbare link in de resultaten van zoekmachines. Je kunt de titel-tag voor zoekmachines op een aantal manieren optimaliseren:

• Gebruik een unieke, beschrijvende titel.
  • Neem je belangrijkste doeltrefwoorden op voor elk product, elke collectie, elke webpagina of elk blogbericht aan het begin van de titel.
  • Voer een titel in die uit 70 of minder tekens bestaat, omdat de meeste zoekmachines langere titels inkorten.
  • Zorg ervoor dat je titel-tag leesbaar is.

Metabeschrijving

Een metabeschrijving is het korte stukje tekst dat wordt weergegeven in de resultaten van zoekmachines na de titel-tag. De metabeschrijving kan worden ingesteld voor webpagina's, productpagina's, collectiepagina's en blogberichten in Shopify. Zorg ervoor dat elke pagina een unieke metabeschrijving heeft die duidelijke, directe taal gebruikt. Een goede beschrijving moedigt meer mensen aan om op de link naar je winkel te klikken.

Alt-tekst van afbeelding instellen

Zoekmachines kunnen de tekst in je content lezen, maar niet de afbeeldingen. Je kunt beschrijvende alternatieve (alt-)tekst gebruiken om zoekmachines te helpen je content te vinden. Alt-tekst is ook een belangrijke toegankelijkheidsfunctie voor mensen met een visuele beperking.

Gebruik trefwoorden van de pagina waarop de afbeelding wordt weergegeven wanneer je alt-tekst schrijft. Gebruik leesbare zinnen die beschrijven wat in de afbeelding wordt weergegeven, niet wat je wilt dat iemand over de afbeelding denkt.

Je kunt alt-tekst instellen voor een productafbeelding, een afbeelding van een collectie of een afbeelding van een blogbericht. Het proces is een beetje anders voor een productafbeelding dan voor de andere twee soorten afbeeldingen.

Stappen:

1. Ga vanaf je Shopify-beheercentrum naar Producten.

2. Klik op het product met de afbeelding die je wilt bewerken.

3. Klik op de afbeelding en daarna op Alt-tekst bewerken.

4. Voer beschrijvende alternatieve tekst voor de afbeelding in.

5. Klik op Alt-tekst opslaan.

De alt-tekst voor een afbeelding met een collectie of een blogbericht instellen:

1. Klik op de naam van de collectie die of het blogbericht dat je wilt bewerken.
  2. Klik onder de afbeelding op Bijwerken en klik vervolgens op Afbeelding bewerken.
  3. Voer beschrijvende alternatieve tekst voor de afbeelding in.
  4. Klik op Opslaan.

Trefwoorden toevoegen aan de H1-koptekst voor een pagina

Een H1-koptekst is de hoofdkoptekst bovenaan een pagina. Wanneer je een productpagina, collectiepagina, webpagina of blogbericht maakt, gebruikt Shopify de titel die je invoert om de H1-koptekst voor de pagina te genereren. De grootste tekstgrootte op een pagina is vaak de H1-koptekst, en zoekmachines gebruiken deze om te bepalen waar de pagina-content over gaat. Gebruik je voornaamste trefwoorden wanneer je een paginatitel invoert, zodat de H1-koptekst ze automatisch bevat.

Stappen:

1. Selecteer het product, de collectie, de webpagina of het blogbericht dat je wilt bewerken.
  2. Voer in het veld Titel een beschrijvende titel in die je trefwoorden bevat.
  3. Klik op Opslaan.

Trefwoorden gebruiken in pagina-content

Wanneer je content schrijft voor een product- of collectiebeschrijving, webpagina of blogbericht, gebruik dan leesbare, unieke zinnen die enkele van je trefwoorden bevatten. Zoekmachines vergelijken de content van een pagina met de koppen om er zeker van te zijn dat de pagina gaat over waar die beweert over te gaan. Wanneer je productbeschrijvingen schrijft, moet je ervoor zorgen dat je geen tekst kopieert die door een fabrikant aan je is verstrekt, omdat die beschrijving mogelijk al door andere websites wordt gebruikt.

Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit, maar het is ook goed om te weten dat zoekmachines zo veel mogelijk content gebruiken om je pagina beter te begrijpen. Zorg ervoor dat elke pagina ten minste 250 woorden beschrijvende tekst bevat en dat informatieve pagina's en blogberichten ten minste 500 woorden bevatten.