Lägga till sökord för SEO till din Shopify butik

Sökord är ord eller fraser som personer anger i sökmotorer (även kallade sökfrågor). En person kan till exempel söka efter blå skor i Kanada. Både blå skor och Kanada kan betraktas som sökord som finns i den här sökningen. Om du vill få din butik att visas högre i sökresultaten så måste du bestämma vilka sökord dina kunder kan komma att använda för att hitta dina produkter och sedan inkludera dessa sökord i innehållet.

Du kan använda onlineverktyg för att utforska sökordsidéer och förstå hur många månatliga sökningar ett sökord får. Prioritera sökord som är specifika för dina produkter och ditt företag och även söks ofta. Tänk på att ju mer trafik dina sökord får, desto större konkurrens har din butik vid sökningar, så din butik kanske inte visas längst upp i sökresultaten.

Det finns fyra huvudplatser där du kan lägga till nyckelord för att förbättra sökmotoroptimering (SEO) för din webbutik:

• sidrubriker
  • metabeskrivningar
  • ALT-taggar
  • en sidas brödtextinnehåll

Förstå sidtitlar och metabeskrivningar

Titeltaggen och metabeskrivningen är två av de viktigaste delarna av SEO. De visas i sökmotorresultat och ger information till personer som letar efter saker som är relaterade till dina produkter. En bra titel och beskrivning uppmuntrar kunder att klicka på länken i sökresultaten för att besöka din butik.

Sidtitel

Titeltaggen är ett av de mest värdefulla fälten som du kan redigera för att förbättra en sidas resultat i sökresultaten. Titeln visas som en klickbar länk i sökmotorresultaten, så titeln måste också tilltala potentiella kunder.

Du kan optimera titeltaggen för SEO på följande sätt:

• Använd en unik, beskrivande titel.
  • Inkludera dina viktigaste sökord för varje sida nära början av titeln.
  • Ange en titel som har 60 tecken eller färre. De flesta sökmotorer förkortar längre titlar.
  • Se till att din titeltagg är lätt att förstå.

Metabeskrivning

En metabeskrivning är den korta texten som visas i sökmotorns resultat efter titeltaggen. Metabeskrivningen kan ställas in för webbsidor, produktsidor, produktseriesidor och bloggposter i Shopify. Se till att varje sida har en unik metabeskrivning som använder ett enkelt och direkt språk. En bra beskrivning uppmuntrar fler personer att klicka på länken till din butik.

Lägga till en titel och metabeskrivning på dina sidor och i din butik

Du kan lägga till en titel och en metabeskrivning på dina sidor och till din butiks startsida. Sidtiteln och metabeskrivningen har följande teckenbegränsningar:

• Sidtitel: Du kan ange upp till 70 tecken i titeln. Överväg att låta din titel ha upp till 60 tecken för att undvika förkortade titlar i sökmotorresultaten. Mer information om sidtitlar.
  • Metabeskrivning: Du kan ange upp till 320 tecken i beskrivningen. Se till att inkludera relevanta sökord för att hjälpa nya kunder att hitta din sida. Använd naturliga, läsbara fraser snarare än listor med nyckelord. Mer information om metabeskrivningar.

Om du skriver in mer text, utöver teckengränsen, kommer din sidtitel och beskrivning förkortas i sökmotorresultaten.

Redigera en sidas titel och metabeskrivning

1. I din Shopify-admin går du till Webbshop > Sidor.
  2. Klicka på en sida som du vill redigera.
  3. I avsnittet Förhandsgranskning av sökmotorlista klickar du på Redigera SEO för webbplats.
  4. Skriv in en beskrivande titel i fältet Sidtitel. Titeln visas som en länk i sökmotorresultat.
  5. Ange en beskrivning för sökmotorlistan i fältet Beskrivning.
  6. Klicka på Spara.

Lägga till en titel och metabeskrivning för webbshoppens startsida

1. Från din Shopify-administrator går du till Webbshop > Inställningar.

2. Ange en titel och metabeskrivning för din butik, enligt bästa SEO-praxis.

3. Klicka på Spara.

Tips för att förbättra dina sidtiteltaggar

Du kan förbättra dina sidtiteltaggar för att öka din SEO-trafik och öka butikens synlighet i sökresultaten. Granska följande tabell för att få mer information om tips på hur du kan förbättra sidtiteltaggar:

Tips för att förbättra sidans titeltaggar
Dricks Beskrivning
Rikta in dig på det primära sökordet som mest sannolikt lockar kunder till din produkt Använd unika och beskrivande titeltaggar med dina viktigaste målnyckelord.
Om du till exempel säljer Star Wars-skjortor med button down så är titeltaggen Star Wars button down skjortor mer specifik och beskrivande än Star Wars.
Lägg till ett sekundärt sökord Utöka dina titeltaggar genom att lägga till sekundära sökord som också kan locka kunder till din produkt. Använd verktyg som till exempel Google Search Console, för att förstå vilka sökord som lockar kunder till din butik, eller använd Google Keyword Planner för gratis sökordsförslag.
Om du till exempel säljer sektionssoffor, och din nuvarande titeltagg är Sectional Sofas. Genom att utöka titeltaggen till modulära soffor och sittmöbler med sektioner så kan du rikta dig mot andra relevanta sökord, som modulära soffor, modulära sittmöbler, och sittmöbler med sektioner.
Markera speciella produktegenskaper Framhäv din produkts unika egenskaper för att sticka ut i sökresultaten.
Om du till exempel säljer ett naturligt, icke djurtestat kroppssmör så är titeltaggen Kroppssmör – naturligt och icke djurtestat mer tilltalande än ett enkelt Kroppssmör och lockar kunder som söker dessa attribut att klicka.
Nämn lockande kundförmåner Visa upp särskilda kundfördelar, men inkludera alla relevanta begränsningar så att titeln fortfarande är ärlig och tydlig.
Om du till exempel säljer denimjeans för herrar och erbjuder fri frakt för ordrar över 60 USD i USA så kan du få fler klickningar från intresserade kunder om du ändrar titeltaggen från denimjeans för herrar till Denimjeans för herrar – Gratis leverans för ordrar >60 $ i USA.

Se vår artikel om att skriva effektiva titeltaggar för mer information.

Ange bild alternativtext

Även om sökmotorer kan läsa texten i ditt innehåll, så kan de inte läsa bilderna. Du kan använda beskrivande alternativ (alt) text för att hjälpa sökmotorer att hitta ditt innehåll. Alt-text är också en viktig tillgänglighetsfunktion för personer med nedsatt syn.

När du skriver alt-text så ska du använda nyckelord från sidan där bilden visas. Använd läsbara fraser som tydligt beskriver vad som visas på sidan, inte vad du vill att någon ska tänka om bilden.

Du kan ställa in alt-text för en produktbild, kategoribild eller bloggbild. Processen är lite annorlunda för produktbilden än de andra två.

Steg:

1. Gå till Produkter i din Shopify-administratör.

2. Klicka på produkten med bilden som du vill redigera.

3. Klicka på bilden och sedan på Redigera alttext.

4. Ange en beskrivande alternativ text för bilden.

5. Klicka på Spara alttext.

Så här ställer du in alt-texten för en kollektions eller blogginställd bild:

1. Klicka på namnet på den kollektion som du vill redigera.
  2. Klicka på Uppdatera under bilden och sedan på Redigera bild.
  3. Ange en beskrivande alternativ text för bilden.
  4. Klicka på Spara.

Lägg till nyckelord i H1-header för en sida

En H1-header är huvudrubriken längst upp på en sida. När du skapar en produktsida, produktseriesida, webbsida eller bloggpost använder Shopify titeln som du anger för att generera H1-header för sidan. Den största textstorleken på en sida är ofta H1-header, och sökmotorer använder dem för att bestämma vad sidans innehåll handlar om. När du anger en sidtitel ska du inkludera dina huvudnyckelord så att H1-header innehåller dem automatiskt.

Steg:

1. Välj den produkt, kollektion, webbsida eller blogginlägg som du vill redigera.
  2. I fältet Titel anger du en beskrivande titel som innehåller dina sökord.
  3. Klicka på Spara.

Använd sökord i sidans innehåll

När du skriver innehåll för en produkt eller en beskrivning av en produktserie, webbsida eller blogginlägg så ska du alltid använda läsbara, unika fraser som innehåller dina sökord. Sökmotorer jämför en sidas innehåll med dess sidhuvud för att se till att sidan handlar om det som den hävdar att den handlar om. När du skriver produktbeskrivningar så ska du undvika att kopiera text som tillhandahålls av en tillverkare eftersom den beskrivningen redan kan användas av andra webbplatser.

Fokusera på kvalitet istället för kvantitet när du skriver, men var medveten om att sökmotorer använder längre innehåll för att förstå din sida bättre. Se till att varje sida har minst 250 ord beskrivande text, och att informationssidorna och blogginläggen har minst 500 ord.

Vanliga frågor

Vad händer när jag lämnar rubriktaggen tom?

Ditt tema använder antingen ditt butiksnamn följt av rubriken för innehållet, eller rubriken för innehållet följt av ditt butiksnamn. Om det här är det du vill använda så behöver du inte redigera rubriktaggen alls.

Var är rubriktaggen i mitt Shopify-tema? Kan jag inte redigera mina HTML-sidor direkt för detta?

Titeltaggen visas bara i en fil i ditt Shopify-tema: theme.liquid. theme.liquid-filen används på alla sidor på din webbplats. Liquid-taggen som matar ut titeltaggen i din theme.liquid-fil är {{ page_title }}.

Din webbplats är inte baserad på statiska HTML-sidor som du kan redigera bit för bit. Innehållet matas ut dynamiskt av en relevant mall.

Min medarbetare vill redigera mina webbsidor direkt istället för i min theme.liquid-fil. Hur får jag FTP-åtkomst till min webbplats för att redigera HTML på varje sida?

Det finns ingen FTP-åtkomst till dina webbsidor. Koden för din rubriktagg finns i din theme.liquid-fil. Koden finns inuti huvudelementet i theme.liquid. Se SEO-guiden för temadesigners om du vill ha mer information om Liquid.

Jag redigerade mina titeltaggar. Varför kan jag inte se min ändring när jag besöker Google?

Det kan hända att du måste vänta ett par veckor för att ändringarna ska visas i sökmotorresultaten. Det kan ta lite tid för sökmotorer att genomsöka och indexera om ditt innehåll.