Redigera robots.txt.liquid

Sökmotorer, såsom Google, genomsöker hela tiden internet för att söka efter nya data som en källa till deras sökresultat. Filen robots.txt berättar för sökmotorbotar, kallade sökrobotar, vilka sidor som ska begäras att visas från din webbutik. Alla Shopify-butiker har en standard robots.txt-fil som är optimal för sökmotorsoptimering (SEO).

Din webbplatskarta används av sökmotorer för att placera din webbutik i sökmotorresultaten. Lär dig hur du hittar och skickar in din webbplatskarta.

Översikt

Standardfilen robots.txt fungerar för de flesta butiker, men du kan redigera filen via temamallen robots.txt.liquid. Du kan göra följande ändringar:

• tillåta eller neka vissa URL:er från att genomsökas
  • lägga till regler för genomsökningsfördröjning för vissa sökrobotar
  • lägga till extra URL:er för webbplatskarta
  • blockera vissa sökrobotar

Filen robots.txt finns i rotkatalogen i din Shopify-butiks huvuddomännamn. Till exempel: johns-apparel.com/robots.txt.

Redigera robots.txt.liquid

Om du vill redigera robots.txt.liquid -filen bör du arbeta med en Shopify partner eller ha expertis inom kodredigering och SEO.

Du kan använda Liquid för att lägga till eller ta bort riktlinjer från robots.txt.liquid-mallen. Denna metod gör att Shopify kan hålla filen automatiskt uppdaterad i framtiden och rekommenderas. Om du vill ha en fullständig guide för hur du redigerar den här filen, se Shopifys sida för utvecklare Anpassa robots.txt.liquid.

Ta bort eventuella tidigare anpassningar eller lösningar, till exempel att använda en tredjepartstjänst som Cloudflare, innan du redigerar robots.txt.liquid -filen.

Steg:

1. Klicka på Inställningar > Appar och försäljningskanaler från din Shopify-admin.

2. På sidan Appar och försäljningskanaler klickar du på Online store.

3. Klicka på Öppna försäljningskanal.

4. Klicka på Teman.

5. Klicka på ...-knappen och sedan på Redigera kod.

6. Klicka på Lägg till en ny mall och välj sedan robotar.

7. Klicka på Skapa mall.

8. Gör de ändringar som du vill göra i standardmallen. Om du vill ha mer information om liquid-variabler och vanliga användningsfall, se Shopifys sida för utvecklare Anpassa robots.txt.liquid.

9. Spara ändringar i robots.txt.liquid -filen i ditt publicerade tema.

Ändringar sker omedelbart, men sökrobotar reagerar inte alltid omedelbart. Du kan testa ändringar med hjälp av Googles robots.txt-testanordning.

Du kan även radera innehållet i mallen och ersätta det med regler för oformaterad text. Denna metod rekommenderas inte, eftersom reglerna kan bli inaktuella. Om du väljer den här metoden kan Shopify inte säkerställa att bästa praxis för SEO tillämpas på din robots.txt över tid eller göra ändringar i filen med framtida uppdateringar.

Radera robots.txt.liquid-anpassningar

Om du vill använda standardfilen robots.txt igen sparar du en kopia av dina robots.txt.liquid-mallanpassningar eftersom du behöver radera mallen och det inte kan ångras.

Steg:

1. Klicka på Inställningar > Appar och försäljningskanaler från din Shopify-admin.

2. På sidan Appar och försäljningskanaler klickar du på Online store.

3. Klicka på Öppna försäljningskanal.

4. Klicka på Teman.

5. Klicka på ...-knappen och sedan på Redigera kod.

6. Klicka på robots.liquid och sedan på Radera fil.

7. Klicka på Radera fil om du fortfarande vill radera robots.txt.liquid.

Du kan alltid redigera robots.txt.liquid-filen i framtiden. Om du sparade dina tidigare anpassningar kan du göra om dina ändringar genom att kopiera över dina sparade tidigare anpassningar.