Hitta och skicka in din webbplatskarta

Alla Shopify-butiker genererar automatiskt en sitemap.xml -fil som innehåller länkar till alla dina produkter, produktbilder, sidor, produktserier och bloggposter. Detta används av sökmotorer såsom Google och Bing för att indexera din webbplats så att din butiks sidor visas i sökresultaten. Att skicka in din webbplatskarta till Google Search Console hjälper Google att hitta och indexera värdefulla sidor på din webbplats. Din butiks huvuddomän är den enda domänen som sökmotorer indexerar.

Processen att genomsöka och indexera din webbplats kan ta tid, och Google garanterar inte hur lång tid det tar. Lär dig mer om vad du kan förvänta dig när din webbplats är indexerad från Google Search Console Hjälpcenter.

Hitta din webbplatskarta

Webbplatsens filen finns i rotkatalogen i din Shopify-butiks huvuddomännamn. Till exempel: johns-apparel.com/sitemap.xml.

Den här webbplatskartans fil genereras automatiskt och länkar till separata webbplatskartor för dina produkter, kollektioner, bloggar och webbsidor. Den uppdateras automatiskt när du lägger till en ny webbsida, produkt, kollektion, bild eller blogginlägg till din Shopify-webbutik.

Obs! Du kan skicka in din webbplatskarta när som helst, men en webbplatsläsare kan inte komma åt den om din webbplats är lösenordsskyddad. Om du behöver inaktivera din webbplats lösenordssida, se Ta bort ditt lösenord för webbutik.

Verifiera din webbplats med Google

Tredjepartstjänster såsom Pinterest och Google Webmaster kräver att du verifierar din domän. Detta säkerställer att du är rätt ägare till din Shopify-butik innan de tillhandahåller sina tjänster till dig.

För att verifiera din domän måste du inaktivera lösenordsskyddet för din webbutik. Om du inte är redo att lansera din butik kan du inaktivera lösenordsskydd och aktivera det igen efter att du har verifierat din domän.

Så här verifierar du din domän:

1. På en tredjeparts-webbplats väljer du att verifiera din webbplats med hjälp av en verifieringsmetod med metatagg. För exempelvis Google Webbmasters klickar du på knappen HTML-tagg på fliken Alternativa metoder.

2. Markera hela metataggen på tredjeparts-webbplatsen och kopiera den till ditt urklipp med cmd + c på en Mac eller ctrl + c på en PC. Se till att du markerar allt, inklusive < and >. Till exempel:

<meta name="google-site-verification" content="IV7BPLESttSpBdxSWN1s4zlr4HIcuHkGQYmE3wLG59w" />
  1. Klicka på theme.liquid för att öppna filen i redigeraren för onlinekod i avsnittet Layout.

2. Klistra in metataggen som du kopierade på en tom rad direkt under öppningstaggen <head>:

Metataggen klistras in under den inledande HTML-huvudtaggen

3. Klicka på Spara.

4. Slutför verifieringsstegen på tredjeparts-webbplatsen (till exempel Pinterest eller Google Webmasters).

Obs! När din webbplats har verifierats med Google kan du skicka in en webbplatskarta, vilket kommer hjälpa din butik att synas i sökmotorns resultat.

Skicka in din webbplatskarta till Google Search Console

Du kan skicka din webbplatskarta till Google Search Console för att hjälpa Google att hitta och indexera värdefulla sidor på din webbplats.

Steg:

1. När din webbplats är verifierad, gå tillGoogle Search Console.

2. Klicka på webbplatskartor.

3. I avsnittet Lägg till en ny webbplatskarta anger du domänens webbplatskarta (till exempel: https://www.your-shopify-domain.com/sitemap.xml) och klickar sedan på Skicka.

Obs! Du måste ange hela domänen (till exempel: https://www.your-store-url.com/sitemap.xml). Att ange ett annat filnamn kan leda till att Google returnerar ett fel.

När du skickar in din webbplatskarta använder Google den för att genomsöka och indexera din webbplats. Processen kan ta tid och Google garanterar inte hur lång tid det tar för webbplatsen att genomsökas. Om du vill lära dig mer eller göra en felsökning, besök Google Search Console Hjälpcenter.