SEO-översikt

Många som söker efter något på internet börjar med en sökmotor som Google eller Bing. Sökmotorer använder en mängd information från webbplatser för att skapa en rankningslista över resultat för en viss sökfråga. Sökmotorerna avgör vilka webbplatser som är mest relevanta för sökfrågan och rangordnar sedan resultaten efter relevans.

Det finns många faktorer som kan göra att din webbutik visas högre upp i sökresultaten:

• antalet naturliga (ej betalda eller sociala medier) länkar som pekar på din butik från andra webbplatser
  • webbplatsens behörighet baseras på engagemang och andra faktorer
  • ditt domännamns ålder
  • webbplatsstruktur och innehåll som är optimerat för sökmotorer

När du är nybörjare på att sälja på nätet kan det vara svårt att göra mycket åt de tre första faktorerna. Det tar tid att bygga ett rykte för ditt varumärke och få andra webbplatser att länka till din. Du kan planera på lång sikt i din innehållsstrategi.

På kort sikt är det enklaste sättet att få mer trafik till din webbutik att optimera ditt innehåll så att en sökmotor identifierar den som relevant för frågor relaterade till dina produkter. Detta är vad vi menar med SEO.

Du kan analysera din webbutiks sökmotorsoptimering med hjälp av appar i Shopify App Store.

På den här sidan

Förbättra din SEO

För att optimera din webbutik för sökmotorer kan du följa några grundläggande steg:

1. Hitta sökord som är relevanta för dina produkter och ditt varumärke. Vilka söktermer kan kunder använda för att hitta din butik?
  2. Lägg till sökorden i ditt innehåll, inklusive sidtitlar, beskrivningar och bild alt-text.
  3. Se till att dina URL:er och filnamn matchar innehållet.
  4. Lägg till din fullständiga domän (till exempel: https://www.your-shopify-domain.com/sitemap.xml) till Google Search Console, så att din webbshops webbplats kan genomsökas och indexeras.

Obs! Google indexerar din webbplats automatiskt inom 48 till 72 timmar efter att du har lagt till eller uppdaterat informationen. Du kan inte tvinga Google att indexera din webbplats på nytt, men du kan uppmana dem att göra det genom att använda Google Search Console. Google indexerar inte alla sidor på en webbplats. Läs mer om vad du kan förvänta dig när din webbplats är indexerad på Google Search Console Hjälpcenter.

1. Skapa innehåll som är relevant för dina produkter och uppmuntra andra webbplatser att länka tillbaka till din webbutik.

Du hittar mer information om var och ett av dessa steg i de övriga artiklarna i det här avsnittet.

Inbyggda SEO-funktioner i Shopify

Shopify webbutiker har inbyggda SEO och funktioner som hjälper dig att optimera ditt innehåll. Vissa SEO hanteras automatiskt: Automatiskt genererade kanoniska taggar läggs till på sidor för att förhindra att duplikat innehåll visas i sökresultat, din webbplats sitemap.xml och robots.txt-filer genereras automatiskt, och teman genererar automatiskt titeltaggar som inkluderar ditt butiksnamn. Dessutom, teman krävs för att ha sociala mediers länkar och för att dela alternativ, vilket underlättar för dig att marknadsföra din butik.

Du kan optimera ditt innehåll med funktioner som är inbyggda i Shopify:

• Du kan redigera titeltaggar, metabeskrivningar och URLs för blogginlägg, webbsidor, produkter och kollektioner.
  • Du kan redigera alt-texten för bilder.

Fler resurser

Om du vill lära dig mer om SEO kan du titta på Shopifys kostnadsfria videoserie SEO för e-handel, grundkurs.

Shopifys forum innehåller en kategori för e-handelsmarknadsföring där du kan ställa SEO-frågor, byta länkar och diskutera andra marknadsföringsämnen.