Administrere markeder

Markets hjelper deg med å administrere merkevareopplevelsen din ved å tilordne ulike innstillinger til ulike land og regioner. Et marked kan inneholde ett enkelt land eller region, eller en gruppe med land eller regioner. Du kan for eksempel opprette et marked ved navn Nord-Amerika som inneholder Canada, USA og Mexico, eller du kan opprette et marked ved navn Japan som bare inneholder landet Japan.

Siden Markets i Shopify-administrator er et instrumentbord for alle verktøy og all informasjon du trenger for å skape en lokal handleopplevelse for hvert av markedene dine. Du kan administrere alle land og regioner der du selger for øyeblikket, og inaktive markeder du ikke selger i. Du kan også opprette og tilpasse nye markeder.

Når du åpner Shopify Markets for første gang, er det allerede lagt til noen markeder på Markets-siden. Disse markedene reflekterer det eksisterende butikkoppsettet, med det primære markedet ditt som inneholder hovedlandet eller -regionen nettbutikken selger til, samt andre markeder du tidligere har målrettet mot gjennom domener, internasjonal prissetting eller fraktsoner. For at en kunde skal kunne legge inn en bestilling i butikken, må leveringsadressen ligge i et land som er en del av et aktivt marked.

Personaltillatelser som kreves for å administrere markeder

Personalmedlemmer i butikken har tilgang til markeder basert på en kombinasjon av eksisterende tillatelser. Et personalmedlem trenger alle de følgende tillatelsene for å få tilgang til Markets-siden.

Generelle tillatelser:

• Startside
  • Bestillinger (inkludert redigering og eksport)
  • Produkter (inkludert eksport)
  • Rapporter
  • Instrumentbord
  • Rabatter

Nettbutikktillatelser:

• Domener

Administrasjonstillatelser:

• Administrer innstillinger

Primærmarked

Det primære markedet ditt er det viktigste landet eller området du selger til, og er ofte ditt hjemme- eller innenlandsmarked.

Det primære markedet ditt avgjøres av butikkvalutaen i Innstillinger > Butikkdetaljer, selv om butikkvalutaen ikke samsvarer med landet som ligger i butikkadresse-seksjonen under Innstillinger > Butikkdetaljer. Hvis butikkadressen din for eksempel indikerer USA, men butikkens valuta er angitt til canadiske dollar, angis det primære markedet som Canada.

Alle endringer du gjør i butikken påvirker som standard det primære markedet. Når du endrer produktprisene eller angir en ny lagerbeholdningslokalisasjon, gjelder endringene automatisk for det primære markedet.

De primære markedsinnstillingene dine er faste og kan ikke redigeres på Markeder-siden. Når du ser på detaljene for det primære markedet, kan du bruke direktekoblingene for å navigere til andre seksjoner i Shopify-administrator og administrere innstillingene.

Andre markeder

Markets-siden vil alle andre markeder enn det primære markedet være oppført i seksjonen Andre markeder. Denne seksjonen inneholder alle andre markeder butikken selger til, inkludert aktive og inaktive markeder, og markeder med ett eller flere land. Den inneholder også et marked som inneholder alle land og regioner du ikke selger til for øyeblikket.

Hvert land eller region kan bare være en del av ett marked.

Markeder for enkeltland

Markeder for enkeltland inneholder bare ett land eller region. Når du oppretter et nytt marked for enkeltland, angis grunnvalutaen for markedet til valutaen for det bestemte landet. Hvis valutaen ikke støttes, angis grunnvalutaen til butikkens grunnvaluta.

Første gang du åpner Shopify Markets opprettes noen markeder for enkeltland for deg på Markeder-siden. Disse markedene opprettes hvis du har målrettet mot det aktuelle landet eller regionen med internasjonale domener, internasjonal prissetting eller manuelle vekslingskurskonverteringer. Disse vil være aktive som standard, noe som betyr at kundenes opplevelsen av nettbutikken ikke forstyrres eller endres.

Markeder for flere land

Markeder med flere land inneholder fler enn ett land eller region. Når du oppretter et marked med flere land angis standard grunnvaluta som butikkens grunnvaluta, og multivaluta aktiveres. Hvis du deaktiverer multivaluta for et marked med flere land, handler alle kunder i dette markedet i markedets grunnvaluta, eller en annen grunnvaluta som du velger.

Grunnvalutaen for et marked for flere land brukes for å angi faste produktpriser.

Internasjonalt marked

Det opprettes et internasjonalt marked for deg første gang du åpner Shopify Markets. Det inkluderer alle land og regioner du har fraktsoner for, men som du ikke har lokalisert kundeopplevelsen for. Det internasjonale markedet er aktivt som standard.

Land og regioner du ikke selger til

Markeder-siden inneholder et marked kalt Land/regioner du ikke selger til. Dette markedet opprettes automatisk, og kan ikke slettes. Det inkluderer alle andre land eller regioner du ikke selger til for øyeblikket. Når en kunder fra noen av disse landene eller regionene besøker nettbutikken, ser de standardspråket og -valutaen som er tilknyttet det primære markedet, men de kan ikke gå til kassen.

Når du legger til land eller regioner fra dette markedet i nye markeder, fjernes de fra denne listen.

Legg til et marked

Når du vil tilpasse nettbutikkopplevelsen for kunder i en bestemt region, kan du legge til et nytt marked fra Markets-siden. Du ønsker for eksempel kanskje å målrette mot en gruppe land som Nord-Amerika, eller et enkeltland, som Canada. Med Shopify Markets kan du opprette markeder som passer for din bedrift.

Når du legger til et nytt marked, foreslås anbefalte markeder basert på butikker som ligner din. Disse anbefalingene indikerer land eller regioner der du har høyest sannsynlighet for å selge godt, basert på data fra lignende forhandlere med det samme primære markedet.

Hvis du oppretter et nytt marked som inkluderer land eller regioner som allerede er en del av et annet marked, vil det nye markedet overstyre det eksisterende. Landet eller regionen legges til i det nye markedet, og fjernes fra det eksisterende markedet. Hvis det eksisterende markedet ikke inneholder noen andre land eller regioner slettes det automatisk, og alle tilknyttede internasjonale priser, domener, undermapper eller tilpasninger slettes også.

Hvis du allerede sender til alle land og regioner som er inkludert i et nytt marked, er markedet aktivt som standard. Ellers er det nye markedet inaktivt, og du må aktivere markedet før kunder kan betale i butikken.

Steg:

1. Gå til Innstillinger > Markeder fra Shopify-administrator.

2. Klikk på Legg til marked.

3. Angi et Markedsnavn. Dette navnet hjelper deg med å identifisere markedet i Shopify-administrator, og vises ikke for kundene.

4. Klikk på Legg til land/regioner.

5. Legg til land eller regioner du vil inkluderer i dette markedet.

6. Klikk på Ferdig, og deretter Lagre.

Forhåndsvis et marked

Du kan forhåndsvise kundeopplevelsen for et marked i Shopify-administrator. Du kan forhåndsvise aktive og inaktive markeder på alle språk du har lagt til i det aktuelle markedet.

Steg:

1. Gå til Innstillinger > Markeder fra Shopify-administrator.

2. Klikk på Administrer ved siden av markedet du vil forhåndsvise.

3. Fra Forhåndsvisning-listen velger du språket du vil forhåndsvise i nettbutikken.

Aktiver et marked

Hvis du ikke allerede sender til alle land og regioner i et nytt marked, er markedet inaktivt som standard. Det betyr at kunder i disse landene og regionene ikke kan betale i butikken.

Før du kan aktivere et marked, må du ha fraktpriser for alle land og regioner i det aktuelle markedet. Du ønsker kanskje å konfigurere ytterligere markedsinnstillinger, som domener, språk, valuta og prissetting, før du aktiverer markedet og begynner å selge til disse landene og regionene.

Steg:

1. Gå til Innstillinger > Markeder fra Shopify-administrator.

2. Klikk på Administrer ved siden av markedet du vil aktivere.

3. Klikk på Aktiver marked.

Deaktiver multivaluta for et marked med flere land

Når du oppretter et marked med flere land, blir standard grunnvaluta for markedet angitt til butikkens grunnvaluta, og multivaluta blir aktivert. Hvis du deaktiverer multivaluta for et marked med flere land, handler alle kunder i det aktuelle markedet i markedets grunnvaluta, eller en annen grunnvaluta du velger.

Steg:

1. Gå til Innstillinger og klikk på Markets.

2. Klikk på Administrer ved siden av markedsnavnet.

3. Klikk på Administrer ved siden av Valuta og prissetting.

4. Under alternativet Multivaluta velger du Av.

5. Klikk på Lagre.

Deaktiver et marked

Hvis du ikke lenger vil selge til kunder i et bestemt marked, kan du deaktivere markedet. Denne handlingen påvirker ikke eksisterende bestillinger. Når du deaktiverer et marked lagres alle markedsinnstillinger, som betyr at du enkelt kan reaktivere markedet i fremtiden. Deaktivering av et marked endrer eller sletter ingen fraktsoner, men kunder fra land i inaktive markeder kan ikke betale.

Hvis du deaktiverer et marked som hadde et tilknyttet toppnivådomene eller underdomene, vil domenet automatisk omdirigere kundene til domenet for det primære markedet. Deaktivering av et marked som var konfigurert med undermapper vil imidlertid gjøre at URL-adressene til undermapper slutter å fungere. Det anbefales at du konfigurer omdirigeringer for å sikre at kundene fortsatt har tilgang til butikkfronten.

Steg:

1. Gå til Innstillinger > Markeder fra Shopify-administrator.

2. Klikk på Administrer ved siden av markedet du vil deaktivere.

3. Fra listen Flere handlinger klikker du på Deaktiver marked.

4. Klikk på Deaktiver for å bekrefte.

Fjerne et marked

Du kan fjerne et marked fra Markets-siden. Dette forhindrer kunder i dette markedet fra å betale, og URL-adresser til undermapper fungerer ikke lenger, men det påvirker ikke eksisterende bestillinger. Fjerning av et marked sletter markedet permanent.

Steg:

1. Gå til Innstillinger > Markeder fra Shopify-administrator.

2. Klikk på Administrer ved siden av markedet du vil slette.

3. Klikk på Fjern marked fra listen Flere handlinger.

4. Klikk på Fjern for å bekrefte.