Digitale downloads

Met de app Digitale downloads van Shopify kunt u digitale bestanden zoals video's, liedjes en grafische kunst uploaden als producten in uw winkel Wanneer een klant het digitale product koopt, ontvangt hij een link om het bestand te downloaden.

De drie belangrijkste secties in de app Digitale downloads zijn:

• Dashboard - Hier kun je digitale producten bekijken, bewerken en instellen.
  • Bestellingen - Hier kunje alle bestellingen bekijken die digitale producten bevatten die zijn gekocht via jouw winkel.
  • Instellingen - Hier kun je e-mailsjablonen en afrekenopties personaliseren.

De app Digitale downloads installeren

1. Klik in de Shopify-beheerder op Apps.
  2. Klik op Ga naar de Shopify App Store.
  3. Voer 'Digitale downloads' in de zoekbalk in en klik vervolgens op Digitale downloads in de vervolgkeuzelijst.
  4. Klik op de pagina Digitale downloads op App toevoegen:

Digitale downloads ophalen

5. Klik op App installeren.

Een digitaal product toevoegen

Als u een digitaal product aan uw online winkel wilt toevoegen, moet u eerst een product maken en vervolgens terugkeren naar de app Digitale downloads om de digitale bijlage toe te voegen aan de detailpagina van het product.

Je kunt slechts één bestand per variant toevoegen. Je kunt een .zip -bestand of een ander type archiefbestand gebruiken om bestanden te bundelen onder één bestandsnaam.

Stappen:

1. Klik in de Shopify-beheerder op Producten.
  2. Klik op Product toevoegen.
  3. Voer de informatie in voor je digitale product, zoals Titel, Beschrijving en Prijs.
  4. Schakel onder de kop Verzending het vakje uit naast Dit is een fysiek product.
  5. Je kunt het product tijdelijk niet beschikbaar maken totdat de digitale bijlage is toegevoegd: klik bovenaan de productpagina naast Verkoopkanalen op Beheren, schakel de selectievakjes naast uw verkoopkanalen uit en klik op Gereed.
  6. Klik op Product opslaan.
  7. Klik onder de producttitel op Meer acties.

Productpagina Meer acties

8. Klik op Digitale bijlage toevoegen. Je gaat naar de pagina met digitale downloads in het onderdeel Apps.

9. Klik op BESTAND UPLOADEN.

Bestand uploaden

10. Selecteer het bestand dat u aan dit product wilt toevoegen.

11. Klik op IN UW SHOPIFY-BEHEERDER BEKIJKEN.

12. Nu u de bijlage hebt toegevoegd, moet u het product beschikbaar maken:

1. Klik naast Verkoopkanalen op Beheren.
    2. Vink de vakjes aan naast de verkoopkanalen waar je je product beschikbaar wilt stellen.
    3. Klik op Gereed.

Een digitaal bestand toevoegen aan een bestaand product

Naast het maken van digitale producten kun je een digitale download toevoegen aan producten die zich al in je online winkel bevinden. Dit omvat fysieke producten. Als je bijvoorbeeld vinylplaten verkoopt, kun je de app Digitale downloads gebruiken om een MP3-kopie toe te voegen van het album dat de klant kan downloaden.

Je kunt slechts één bestand per variant toevoegen. Je kunt een .zip -bestand of een ander type archiefbestand gebruiken om bestanden te bundelen onder één bestandsnaam.

Stappen:

1. Klik in de Shopify-beheerder op Producten.

2. Klik op de titel van het product waaraan u een bijlage wilt toevoegen.

3. Klik onder de producttitel op Meer acties.

Productpagina Meer acties

4. Klik op Digitale bijlage toevoegen. Je gaat naar de pagina met digitale downloads in het onderdeel Apps.

5. Klik op BESTAND UPLOADEN.

Bestand uploaden

1. Selecteer het bestand dat u aan dit product wilt toevoegen.

De afhandelingsinstellingen voor uw digitale producten aanpassen

Je kunt je digitale bijlagen bekijken en uw afhandelingsinstellingen aanpassen op de pagina met de Digitale download-app. De opties voor het afhandelen van een digitaal product zijn:

• Automatisch als afgehandeld markeren. Als je deze optie selecteert, ontvangen klanten die dit product kopen na een succesvolle betaling automatisch een downloadlink per e-mail en wordt de bestelling gemarkeerd als afgehandeld. Gebruik deze optie voor volledig digitale producten, zoals een MP3- of een PDF-bestand.

• Handmatig als afgehandeld markeren Als je deze optie selecteert, wordt er pas een downloadlink naar de klant gemaild als je de bestelling handmatig hebt gemarkeerd als afgehandeld. Gebruik deze optie wanneer het product een combinatie is van digitale en fysieke producten, zoals een vinylplaat met een MP3-download.

Stappen:

1. Klik in de Shopify-beheerder op Apps.
  2. Klik op Digitale downloads.
  3. Klik op het digitale product dat je wilt beoordelen.
  4. Klik op het tandwielpictogram en selecteer Instellingen in het vervolgkeuzemenu.

Vervolgkeuzemenu Instellingen

5. Selecteer in het dialoogvenster Instellingen de gewenste afhandelingsoptie.

6. Klik op VERZENDEN.

Als u*Handmatige afhandeling* wilt gebruiken, omdat het product een fysiek onderdeel omvat, maar u ook het digitale onderdeel onmiddellijk na aankoop naar de klant wilt verzenden, kun je de klant een handmatige downloadlink sturen.

Stappen:

1. Klik in de Shopify-beheerder op Apps.
  2. Klik op Digitale downloads.
  3. Klik op de naam van het digitale product waarvoor je een downloadlink wil maken.
  4. Klik op het tandwielpictogram en selecteer Handmatige URL's.
  5. Klik op URL GENEREREN.
  6. Kopieer de gegenereerde URL en stuur deze naar de klant. Hiermee kan de klant de digitale bijlage veilig downloaden.

Een downloadlimiet instellen

Ga naar de pagina Digitale downloads in het onderdeel Apps om uw digitale bijlagen te bekijken en een downloadlimiet in te stellen. Een downloadlimiet bepaalt het aantal keren dat een klant een digitaal product kan downloaden.

Stappen:

1. Klik in de Shopify-beheerder op Apps.
  2. Klik op Digitale downloads.
  3. Klik op het digitale product waarvoor u een downloadlimiet wilt instellen.
  4. Klik op het tandwielpictogram en selecteer Instellingen in het vervolgkeuzemenu.

Vervolgkeuzemenu Instellingen

1. Typ in het tekstvak naast Totale limiet het aantal keren dat de klant dit bestand kan downloaden. Als je bijvoorbeeld 2 invoert, kan de klant het bestand twee keer downloaden.
  1. Klik op VERZENDEN.

Bestellingen met digitale downloads aanpassen

Het gedeelte Bestellingen bevat een overzicht van alle bestellingen die digitale downloads bevatten die zijn gekocht via uw winkel. Dit gedeelte bevat de volgende informatie:

• bestelnummer
  • datum en tijd
  • klantnaam
  • e-mailadres van klant
  • aantal downloads per bestelling

Scherm Bestellingen met digitale downloads

Net als op de pagina Bestellingen in de beheerder, kunt u op elk item klikken om de details van die bestelling te bekijken.

Je ziet voor elke bestelling de volgende informatie:

• klantnaam
  • e-mailadres van klant
  • optie om e-mail over afhandeling opnieuw te sturen

In het gedeelte Bestellingen wordt ook aangegeven wanneer een download is voltooid, wat het IP-adres is van de klant, evenals de browser en het besturingssysteem die zijn gebruikt om het digitale product te downloaden.

1. Klik in de Shopify-beheerder op Apps.
  2. Klik op Digitale downloads.
  3. Klik op Bestellingen.
  4. Klik op het bestelnummer van de bestelling waarvoor u opnieuw een downloadlink wilt verzenden.
  5. Klik op DOWNLOADMAIL OPNIEUW VERZENDEN.

Een download annulern

Je kunt de downloadlink van een klant deactiveren om te voorkomen dat deze klant het product kan downloaden.

Stappen:

1. Klik in de Shopify-beheerder op Apps.
  2. Klik op Digitale downloads.
  3. Klik op Bestellingen.
  4. Klik op het nummer van de bestelling waarvan je de download wil annuleren.
  5. Klik onder het kopje Downloaddetails op ANNULEREN.

Als u de mogelijkheid van een klant om een digitaal product te downloaden opnieuw wilt activeren, keert u terug naar de bestelpagina in de app Digitale downloads en klikt u op ACTIVEREN onder het kopje Downloaddetails.

Een CSV-bestand met bestellingen exporteren

Met de exportoptie CSV-bestand, die onder aan de pagina Bestellingen staat, genereert u een spreadsheetbestand met alle digitale bestellingen die door de app zijn verwerkt. Dit betekent dat zelfs als de klant het product nog niet heeft gedownload, de bestelling van de klant is geregistreerd in dit rapport.

Het rapport bevat de volgende informatie:

• datum en tijd van bestelling
  • aantal downloads
  • e-mailadres van de klant
  • voornaam van de klant
  • betaal-ID gekoppeld aan de bestelling
  • achternaam van de klant
  • totaal aantal regelitems in de bestelling
  • totaalbedrag bestelling (inclusief verzendkosten en btw)
  • SKU's in de bestelling
  • bestelnummer (vermeld als titel)
  • datum van de laatste update

Stappen:

1. Klik in de Shopify-beheerder op Apps.
  2. Klik op Digitale downloads.
  3. Klik op Bestellingen.
  4. Klik op Je bestellingen exporteren.

Bestellingen exporteren

E-mailsjablonen bewerken

In het gedeelte Instellingen kunt u de e-mails personaliseren die u naar klanten verzendt. Er zijn twee e-mailsjablonen voor digitale producten:

• Downloads klaar. Klanten ontvangen deze e-mail wanneer hun digitale product klaar is om te downloaden.
  • Bijlage bijgewerkt. Klanten ontvangen deze e-mail wanneer een digitaal product dat ze hebben gekocht, is bijgewerkt.

Stappen:

1. Klik in de Shopify-beheerder op Apps.
  2. Klik op Digitale downloads.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Klik op de naam van de e-mailsjabloon die u wilt bewerken.
  5. Breng de gewenste wijzigingen aan.
  1. Klik op Opslaan.

Je kunt instellen of klanten het digitale product rechtstreeks op de betaalpagina kunnen downloaden.

Stappen:

1. Klik in de Shopify-beheerder op Apps.
  2. Klik op Digitale downloads.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Schakel naast Afrekenen de optie Downloadlink op betaalpagina weergeven in of uit.
  • Als u het selectievakje Een downloadlink op de betaalpagina weergeven inschakelt, zien klanten een link Nu downloaden op de bevestigingspagina voor de bestelling. De klant krijgt ook een e-mail met de mogelijkheid om het bestand te downloaden.

• Als u het selectievakje Een downloadlink op de betaalpagina weergeven uitschakelt, zien klanten geen link Nu downloaden op de bevestigingspagina voor de bestelling. In plaats daarvan krijgen ze een e-mail met de mogelijkheid om het bestand te downloaden.

1. Klik op Opslaan.

Veelgestelde vragen over digitale downloads

• Wat is de maximale bestandsgrootte die ik kan uploaden?
  • Kan ik meerdere bestanden uploaden naar hetzelfde product?
  • Kan ik het aantal keren beperken dat een klant een product kan downloaden?
  • Is er een bandbreedtelimiet voor een download?

Wat is de maximale bestandsgrootte die ik kan uploaden?

De maximale bestandsgrootte is 5 GB. Het uploaden van grote bestanden kan lang duren omdat veel internetproviders voorrang geven aan downloads.

Kan ik meerdere bestanden uploaden naar hetzelfde product?

Nee. Je kunt slechts één bestand per product uploaden. Als u meer bestanden wilt uploaden, kunt u een .zip- bestand gebruiken of een ander type archiefbestand dat bestanden kan bevatten. Je kunt geen bestandsmappen uploaden.

Kan ik het aantal keren beperken dat een klant een product kan downloaden?

Ja, Je kunt het aantal keren beperken dat een klant een product kan downloaden. Dit kan in de productinstellingen in het dashboard. Om een downloadlimiet te verwijderen, stelt je de limiet in op 0 (nul). Zie Een downloadlimiet instellen.

Is er een bandbreedtelimiet voor een download?

Nee. De bandbreedtestatistiek in het hoofdmenu van de app is alleen ter informatie.