Self-serviceretouren instellen

Activeer self-serviceretouren in het Shopify-beheercentrum, zodat je klanten rechtstreeks in je webshop aanvragen voor retouren kunnen indienen. Je kunt ook instructies toevoegen aan je webshop over hoe klanten retouren kunnen aanvragen.

Vereisten voor het instellen van self-serviceretouren

Doorloop de volgende stappen zodat je klanten retouraanvragen kunnen indienen:

• Schakel self-serviceretouren in in het Shopify-beheercentrum.
  • Geef klanten toegang om in te loggen bij nieuwe klantaccounts. Er zijn twee manieren om klanten toegang te geven om in te loggen bij nieuwe klantaccounts:

Aandachtspunten bij het instellen van self-serviceretouren

Lees de volgende aandachtspunten voordat je self-serviceretouren instelt:

• Self-serviceretouren werken niet bij klassieke klantaccounts.
  • Self-serviceretouren zijn niet beschikbaar voor B2B on Shopify-bestellingen.
  • Omruilingen kunnen niet worden aangevraagd in Self-serviceretouren en je kunt geen retourregels specifiek voor omruilingen opstellen.
  • Je kunt geen ruilartikelen toevoegen wanneer je een retouraanvraag goedkeurt. Als in een retouraanvraag om ruilartikelen wordt gevraagd, kun je de retouraanvraag afwijzen en een nieuwe retour met ruilartikelen aanmaken in het Shopify-beheercentrum.

Self-serviceretouren inschakelen

Schakel eerst self-serviceretouren in het Shopify-beheercentrum in om retouraanvragen in te stellen.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Klantaccounts.
  2. Klik in het gedeelte Self-serviceretouren op Inschakelen.
  3. Klik op Opslaan.

Nadat je self-serviceretouren hebt ingeschakeld, geef je toestemming dat klanten met de nieuwe klantaccounts mogen inloggen bij de webshop en de checkout mogen gebruiken. Je kunt dit doen door nieuwe klantaccounts in te stellen in het Shopify-beheercentrum of de URL voor nieuwe klantaccounts toe te voegen aan de winkel.

De URL voor de nieuwe klantaccounts toevoegen aan je webshop

Wanneer klanten op de URL voor het nieuwe klantaccount klikken, worden ze gevraagd in te loggen bij het klantaccount waar ze een retouraanvraag kunnen indienen.

Je kunt de URL voor nieuwe klantaccounts overal toevoegen waar je in de webshop een URL kunt invoeren, zoals in het retourbeleid van de winkel of op een retourpagina.

Je kunt de nieuwe URL van klantaccounts zoeken en kopiëren in de instellingen van Klantaccounts in de sectie Nieuwe klantaccounts van de pagina. Nadat je de URL hebt gekopieerd, kun je deze aan je webshop toevoegen waar dit voor jouw bedrijf het meest zinvol is.

De URL voor de nieuwe klantaccounts aan je terugbetalingsbeleid toevoegen

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Beleid.
  2. Selecteer in het gedeelte Terugbetalingsbeleid de tekst die je wilt hyperlinken en plak vervolgens de URL voor nieuwe klantaccounts.
  3. Klik op Opslaan.

De URL voor nieuwe klantaccounts aan een pagina toevoegen

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar webshop > Pagina's.
  2. Klik op de pagina waarop je de URL voor nieuwe klantaccounts wilt toevoegen, zoals een retourpagina.
  3. Selecteer de tekst die je wilt hyperlinken en plak vervolgens de nieuwe URL voor klantaccounts.
  4. Klik op Opslaan.
  5. Optioneel: klik op Pagina weergeven om te zien hoe de wijzigingen worden weergegeven in je webshop.
  1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar webshop > Navigatie.
  2. Klik op Voettekstmenu.
  3. Klik op Menuoptie toevoegen.
  4. Voer in het veld Naam een paginanaam in, zoals Retouren, Retouraanvragen of Een retour aanvragen.
  5. Plak in het veld Link de nieuwe URL voor klantaccounts.
  6. Klik op Toevoegen en vervolgens op Opslaan.

Klantervaring

Klanten moeten bij hun klantaccounts inloggen om retouraanvragen in te dienen. Klanten kunnen op de volgende manieren toegang krijgen tot hun account:

• Klik op de URL voor nieuwe klantaccounts die je aan je webshop toevoegt.
  • Log in op hun klantaccount via de navigatie van je winkel. Deze optie werkt alleen als je de nieuwe klantaccounts hebt geactiveerd in je winkel.

Klanten voeren hun e-mailadres in en een verificatiecode van zes cijfers die naar hun e-mailadres wordt verzonden. Inloggen met een wachtwoord is niet vereist. Nadat je klanten de code in je winkel hebben ingevoerd, krijgen zij toegang tot hun account.

Je klanten kunnen alleen retourvaanvragen indienen voor bestellingen die zijn afgehandeld of gedeeltelijk zijn afgehandeld.

Instructies voor retouraanvragen aan je winkel toevoegen

Voeg informatie toe aan je terugbetalingsbeleid of een pagina in je webshop over hoe retouraanvragen werken. Je kunt de volgende voorbeeldinstructies van hoe een klant een retouraanvraag kan indienen gebruiken en aanpassen in je webshop.

**Een retouraanvraag indienen**Klik op het profielpictogram in de navigatie van de winkel of ga naar het terugbetalingsbeleid of een retourpagina en vraag vervolgens een retour aan. 1. Log in bij je account: 1. Voer in het veld**E-mail**je e-mailadres in en klik vervolgens op**Doorgaan**. 2. Open in je e-mailaccount de e-mail die vanuit onze winkel wordt verzonden en kopieer de verificatiecode van zes cijfers die in de e-mail is opgenomen. 3. Ga terug naar de webshop en voer een verificatiecode van zes cijfers in. 2. Klik op de bestelling waar je de retour voor wilt indienen. 3. Als je bestelling meer dan één artikel bevat, selecteer je de artikelen die je wilt retourneren. 4. Selecteer een reden voor de retour en voeg een opmerking toe voor de winkel. 5. Klik op**Retour aanvragen**. Als je retouraanvraag is goedgekeurd en moet worden verstuurd, ontvang je een e-mail met verzendinstructies en een retourlabel. Nadat het product is geretourneerd, ontvang je een terugbetaling.

Branding voor retouraanvragen aanpassen

Op de pagina's waarop klanten self-serviceretouraanvragen indienen, worden de brandinginstellingen van de checkout gebruikt. Werk de brandinginstellingen van de checkout bij om wijzigingen aan te brengen in de branding van deze pagina's.

De volgende brandinginstellingen zijn niet van toepassing op deze pagina's:

• positie van logo
  • logo-uitlijning
  • maximale logo-breedte

E-mailmeldingen voor retouraanvragen aanpassen

Voor retouraanvragen zijn de volgende e-mailmeldingen die je kunt aanpassen beschikbaar:

• bevestiging retouraanvraag
  • retouraanvraag goedgekeurd
  • retouraanvraag afgewezen

Je kunt deze meldingen aanpassen in Instellingen > Meldingen > Retouren.

Bekijk de volgende tabel voor meer informatie over e-mailmeldingen voor retouraanvragen:

Meldingen voor retouraanvragen
Melding Beschrijving
bevestiging retouraanvraag Wordt automatisch naar de klant verzonden nadat diegene een retour heeft aangevraagd met behulp van self-serviceretouren.
Retouraanvraag goedgekeurd Wordt naar de klant verzonden wanneer je een retouraanvraag goedkeurt. Deze melding omvat informatie over de retourzending, zoals een retourverzendlabel dat je uploadt bij het goedkeuren van een retouraanvraag.
Retouraanvraag afgewezen Wordt naar de klant verzonden met een bericht waarin staat waarom een retouraanvraag is afgewezen. Je kunt het bericht aan de klant bewerken voordat je het stuurt.

Als je een retourverzendlabel verstrekt met Shopify Shipping of SFN ontvangen klanten een e-mail voor goedkeuring van de retourzending en nog een e-mail met het retourverzendlabel.

E-mailmeldingen voor retouraanvragen ontvangen

Als je ervoor kiest om bestellingsmeldingen per e-mail te ontvangen, ontvang je ook automatisch meldingen voor retouraanvragen per e-mail. Meldingen over retouraanvragen zijn niet beschikbaar in de Shopify-app.

Je kunt de meldingen voor bestellingen en retouraanvraag beheren in Instellingen > Meldingen > Bestellingsmeldingen voor medewerkers.