Thema's vertalen

Hoewel Shopify-thema's in het Engels zijn, hebben sommige thema's meerdere taalopties. Deze thema's bevatten vertalingen van alle tekstinhoud in je online winkel, zoals contactgegevens en winkelwagen- en betaalinformatie.

Voor thema's met meerdere talen kun je eenvoudig de themataal wijzigen. Als je thema niet de gewenste taal heeft, kun je de vertalingen zelf maken.

Je kunt één taal actief hebben voor je online winkel.

Een taal voor je thema kiezen

Je kunt een taal kiezen voor je gepubliceerde thema. Als het thema dat je wilt vertalen, niet is gepubliceerd, publiceer je thema voordat je deze stappen volgt.

Stappen:

1. Klik voor je gepubliceerde thema op Acties > Talen bewerken.

2. Klik op Themataal wijzigen:

De link Themataal wijzigen in de taaleditor

3. Klik op het vervolgkeuzemenu Taal om alle beschikbare talen voor het thema te bekijken:

Een venster met een vervolgkeuzemenu voor de beschikbare talen

4. Selecteer de gewenste taal en klik op Opslaan. Als de taal die je wilt gebruiken niet wordt vermeld, moet je een nieuwe vertaling voor je thema maken.

Een vertaling voor je thema maken

Je kunt aangepaste vertalingen maken voor je gepubliceerde thema. Als het thema dat je wilt vertalen, niet is gepubliceerd, publiceer je thema voordat je deze stappen volgt.

Sommige thema's bieden alleen de mogelijkheid om de afreken- en systeemberichten te vertalen. Als je een dergelijk thema volledig wilt vertalen, moet je een locale-bestand voor het thema maken.

Stappen:

1. Klik voor je gepubliceerde thema op het vervolgkeuzemenu Acties en selecteer Talen bewerken.

2. Klik op Themataal wijzigen:

De link Themataal wijzigen in de taaleditor

3. Klik op Taal:

Een venster met een vervolgkeuzemenu voor de beschikbare talen

4. Klik op Andere talen....

5. Kies als volgt uit de tweede en derde vervolgkeuzelijsten:

- Taal: kies een taal. - Regio: kies een specifieke regio (indien van toepassing), Alle om alle regionale varianten te selecteren of Aangepast om een aangepaste naam te maken voor de taalversie die je aan het maken bent.

1. Klik op Opslaan.

2. Gebruik de taaleditor en voer vertalingen voor je thematekst in. Je wijzigingen worden automatisch opgeslagen.

3. Je kunt zoeken naar onvolledige vertalingen om ervoor te zorgen dat je volledige vertalingen hebt gemaakt voor alle tekstinhoud van je thema.

De taaleditor gebruiken om vertaalde inhoud toe te voegen

Je kunt elke taal in je thema bekijken en bijwerken, ongeacht of je de vertaling zelf hebt gemaakt of dat deze bij de download is meegeleverd.

Je moet vertaalde inhoud toevoegen aan tekstblokken tijdens het maken of bijwerken van vertalingen:

• Zoeken naar de inhoud die je wilt vertalen
  • Typen inhoud

Zoeken naar de inhoud die je wilt vertalen

Je kunt de taaleditor gebruiken om te zoeken naar de tekstinhoud in je thema die je wilt vertalen.

Typen inhoud

Er zijn drie basistypen inhoud die je kunt vertalen:

• Platte tekst
  • HTML
  • Liquid

Je kunt elk stukje tekst vertalen door vertalingen in de tekstvelden in te voeren.

Je hoeft niet elk veld in je thema te vertalen. Je wijzigingen worden automatisch opgeslagen en je kunt op elk moment stoppen. Je kunt elke bestaande vertaling openen als je wijzigingen wilt aanbrengen.

Als je een veld verlaat zonder een vertaling, wordt de standaardtaal voor het thema gebruikt.

Je kunt platte tekst rechtstreeks vertalen, maar wees voorzichtig bij het vertalen van tekstblokken die HTML of Liquid bevatten.

Platte tekst vertalen

Voor de meeste tekst in je online winkel hoef je geen HTML of Liquid te gebruiken. Wanneer je een vertaling van een standaardtekstblok invoert, hoef je alleen maar de tekst te vervangen door het equivalent in de andere taal.

Tekstblokken die HTML bevatten

Als een tekstblok HTML bevat, zie je punthaken ( < > ) rond woorden of zinnen.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe de HTML wordt gebruikt in het blok dat je vertaalt. Hoewel je de meeste content in het Engels moet laten, zijn er mogelijk Engelse woorden in de HTML-tags die je wilt vertalen.

Tekstblokken met HTML worden meestal gebruikt om de volgende redenen:

• het maken van links naar een ander deel van je online winkel of naar een andere website
  • het toevoegen van opmaak aan tekst

HTML-linknamen vertalen

Een HTML-link staat tussen tags die beginnen met &lt;a href= en eindigen met &lt;&#47;a&gt;.

Je moet alleen de naam van de link vertalen en niet de andere onderdelen. De linknaam is het enige deel van de link dat je klanten te zien krijgen.

Voorbeeld van een HTML-linknaam

In dit voorbeeld vervang je de woorden Continue, browsing en here door een geschikte vertaling.

Vertaal nooit het doeladres in een link. Het doeladres is waar een klant naartoe gaat wanneer hij/zij op de link klikt. Het wordt altijd tussen aanhalingstekens weergegeven en verwijst naar een specifiek webadres.

Voorbeeld van een HTML-doeladres

Tekst vertalen die is opgemaakt met HTML

HTML wordt soms gebruikt om woorden of zinnen te benadrukken of een extra stijl te geven of om symbolen weer te geven. Je moet alleen de woorden vertalen die door de HTML worden opgemaakt en niet de codes of tags zelf. Bekijk de voorbeelden om er zeker van te zijn dat je begrijpt wat je moet vertalen en wat je ongewijzigd moet laten.

Voorbeelden van HTML-opmaak

In het volgende voorbeeld worden de <strong>-tags gebruikt om vetgedrukte tekst weer te geven:

Voorbeeld van HTML strong-tags

In dit geval moet je alleen de woorden On Sale vertalen.

In het volgende voorbeeld worden de HTML-codes &larr; en &rarr; gebruikt om symbolen voor pijl-links en pijl-rechts te genereren:

Voorbeeld van HTML-pijlsymbolen

Hier moet je alleen de zinnen Previous Product en Next Product vertalen.

In het volgende voorbeeld worden HTML <strong>-tags gebruikt om de bestandsnaam collection-sidebar.liquid vetgedrukt weer te geven.

Voorbeeld van HTML strong-tags rond een Liquid-bestandsnaam

De bestandsnaam is hier Liquid template file. Je moet de bestandsnaam alleen vertalen als deze overeen moet komen met de naam van het bestand zelf. Als je bijvoorbeeld je eigen bestanden hebt gemaakt, moet je de bestandsnaam mogelijk in HTML wijzigen.

Vertaal nooit HTML-tags of symboolcodes. Deze worden gebruikt door je browser en zijn niet zichtbaar voor je klanten.

Tekstblokken die Liquid bevatten

Vertaal nooit Liquid-tags, -objecten of -filters.

Liquid is de templatetaal die het uiterlijk van je website in verschillende contexten bepaalt. Liquid-inhoud wordt altijd geplaatst tussen een van de volgende groepen symbolen:

• {{ en }} - {% en %} - {%- en -%}

Bijvoorbeeld:

Een voorbeeld van Liquid

In dit voorbeeld moet je alleen de tekst rond Liquid vertalen en niet {{ date }}.

Hier zie je een voorbeeld van een tekstveld waarin een combinatie van platte tekst, HTML en Liquid wordt gebruikt:

Voorbeeldtekst met HTML en Liquid

Hoewel dit voorbeeld er misschien ingewikkeld uitziet, is het enige woord dat je moet vertalen het woord on.

Een vertaling controleren of bijwerken

Je kunt elke vertaling bekijken en wijzigen zodra deze beschikbaar is in je thema. Als bijvoorbeeld een vertaling die je hebt gemaakt, onvolledig is, kun je doorgaan met het aanbrengen van wijzigingen.

Een vertaling bekijken of bijwerken:

1. Zoek het thema dat je wilt bewerken en klik vervolgens op Acties > Talen bewerken.

Voeg deze toe aan de vertalingen in de huidige taal of klik op Themataal wijzigen om een andere taal te kiezen in de taaleditor.

Een vertaling zoeken voor ontbrekende of voltooide velden

Als een taal als Onvolledig wordt weergegeven in de taaleditor, zijn sommige tekstvelden nog niet vertaald. Deze velden worden weergegeven in de standaardtaal voor je thema, tenzij je deze vertaalt.

Als je aan een nieuwe vertaling werkt, kun je een eenvoudige zoekopdracht gebruiken om alle ontbrekende velden snel te vinden of om de velden te bekijken die je al hebt voltooid.

Stappen:

1. Zoek het thema dat je wilt bewerken en klik vervolgens op Acties > Talen bewerken.

2. Klik op Deze pagina filteren.

3. Klik op Vertalingen filteren.

4. Kies Ontbrekend of Voltooid in het tweede vervolgkeuzemenu.

5. Klik op Filter toevoegen.