Terminologi for domener

Et domene, eller domenenavn, er adressen (eller URL-adressen) folk bruker til å besøke nettstedet ditt på Internett. Domenenavn vises i adresselinjen i nettleseren, som Chrome, Firefox, Internet Explorer eller Safari.

Som standard ser det primære domenet, kjent som din .myshopify.com-URL-adresse, ut som your-store-name.myshopify.com. Din .myshopify.com-URL-adresse brukes til å logge på butikken din.

Du kan ikke endre .myshopify.com-URL-adressen din, men du kan kjøpe et tilpasset domenenavn gjennom Shopify eller fra alle tredjeparts domeneregistrarer, som du så kan gjøre til hoveddomenet ditt.

Når du kjøper et domene, kan du velge et rotdomene og opprette underdomener for nettbutikken din.

For å hjelpe deg med å forstå mer av terminologien rundt domener, inneholder følgende liste en definisjon av vanlige uttrykk.

A-oppføring

En A-oppføring er en DNS-innstilling som gjør en sjekk om et domenenavn er tilknyttet en spesifikk IP-adresse. I dette tilfellet vil du at A-oppføringen skal peke mot Shopifys IP-adresse.

Hvis du bruker et tredjepartsdomene er Shopifys IP-adresse 23.227.38.65. For å koble til et eksisterende domene må du angi A-oppføringen din til Shopifys IP-adresse.

Andre uttrykk: Adresseoppføring, vertsoppføring

CNAME-oppføring

En CNAME-oppføring er en DNS-innstilling som peker underdomenene dine til et annet domenenavn. I dette tilfellet vil du at CNAME-oppføringen skal peke mot det Shopify-hostede domenet ved å bruke shops.myshopify.com Copy .

Andre uttrykk: CNAME-ressursoppføring, alias

DNS

Domenenavnsystemer (DNS) er en database med domenenavn. Hvert domene har sin egen DNS-oppføring. Domenenavnsystemer organiserer domenenavn og oversetter dem fra ord til tall, slik at du kan besøke et nettsted uten å måtte huske IP-adressen. IP-adressen til shopify.com er for eksempel 23.227.38.65. Denne prosessen kjører vanligvis raskt i bakgrunnen. Når du kobler et tredjepartsdomene til Shopify-butikken din, kan det være du må endre DNS-innstillingene dine.

Andre uttrykk: DNS-oppføringer, DNS-innstillinger, ressursoppføringer, DNS-filsone

Domenenavn

Et domenenavn er adressen folk bruker for å besøke nettsiden din på Internett. Domenenavn vises i adresselinjen i nettleseren, og er koblet til bestemte IP-adresser.

Andre uttrykk: domene

Domeneleverandør

En domeneleverandør er et selskap som registrerer domenenavnet for deg. Vanligvis kjøper du et domene på abonnementsbasis, og du betaler regelmessig et beløp til domeneleverandøren for å kunne fortsette å bruke domenenavnet.

Andre uttrykk: domeneregistrator, domenevert

Videresending av e-post

Videresending av e-post er en tjeneste som lar deg sende en e-post fra det egendefinerte domenet ditt til en eksisterende e-postkonto fra Gmail, Outlook, Yahoo eller en annen leverandør. Hvis du for eksempel eier domenenavnet johns-apparel.com, kan du opprette e-postadressen info@johns-apparel.com for kundene dine. Når kunder sender e-post til info@johns-apparel.com, vil meldingene deres videresendes til din eksisterende personlige konto, for eksempel john@gmail.com.

ICANN

The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) er en organisasjon som styrer og administrerer DNS (domenanavnsystemer) og andre internettprotokoller.

Internasjonalt domene

Et internasjonalt domene er en URL-adresse som er spesifikk for et land eller en region. Hvis du ønsker å selge til kjøpere i flere land, kan du bruke internasjonale domener for å vise nettbutikken på det språket og i den lokale valutaen som er spesifikk for hver region eller land. For å bruke internasjonale domener må du ha Shopify-abonnementet eller høyere.

Andre uttrykk: regionalt domene, regionalt underdomene

Internasjonal målretting

Internasjonal målretting lar deg vise den riktige versjonen av butikken din til lokale kjøpere i et bestemt land eller region. Hvis du for eksempel selger kun til kjøpere i USA, kan du sette butikkens målland til USA. Du kan angi et målland eller -region for hver av butikkens domener eller underdomener i Google Search Console.

Andre uttrykk: geografisk målretting

IP-adresser

En IP-adresse er en unik tallstreng som spesifiserer plasseringen til en datamaskin eller enhet på internett, og skiller den fra andre datamaskiner eller enheter. Det kreves en IP-adresse for at en datamaskin skal kunne kommunisere med andre enheter over internett.

Hvis du bruker et tredjepartsdomene er Shopifys IP-adresse 23.227.38.65. For å koble til et eksisterende domene må du angi A-oppføringen din til Shopifys IP-adresse.

Hvis du kjøper et domene gjennom Shopify, eller overfører domenet ditt til Shopify, kan domenet ditt ha en av følgende IP-adresser:

• 23.227.38.32
  • 23.227.38.36
  • 23.227.38.65 til 23.227.38.74

Shopify-domenet ditt kan når som helst bytte mellom disse IP-adressene. For å finne den gjeldende Shopify-IP-adressen din, går du fra Shopify-administrator til Nettbutikk > Domener > DNS-innstillinger, og ser seksjonen A-oppføring.

Andre uttrykk: Internettprotokolladresse

MX-oppføring

En MX-oppføring er en DNS-innstilling som peker et domenenavn til en mailserver og brukes til å behandle e-post gjennom ditt egendefinerte domene. Du kan sette opp mer enn én MX-oppføring og legge til e-postadresser som sikkerhetskopier hvis du vil være sikker på at e-postmeldinger når deg selv når e-postserveren er nede.

Andre uttrykk: Mail Exchange-oppføring, Mail eXchanger-oppføring, mailserveroppføring

Primært domene

I Shopify er et primært domene det domenenavnet som vises i adresselinjen når kundene blar gjennom nettbutikken din. Du kan bruke et rotdomene eller et underdomene som primært domene, men du kan bare ha ett primært domene.

Rotdomene

Et rotdomene er domenenavnet du kjøper fra domeneleverandøren. Et rotdomene har en toppnivådomeneutvidelse (TLD) som .com, .org eller .net, men inneholder ikke et prefiks som www.. Et eksempel på et rotdomene er shopify.com.

Andre uttrykk: basisdomene, toppnivådomene og andrenivådomene

SSL-sertifikat

Et SSL-sertifikat er en sikkerhetsprotokoll som oppretter en sikker tilkobling mellom en server og nettleser for å holde din og kundenes informasjon sikker. I Shopify-administrator kan du aktivere et SSL-sertifikat for å kryptere nettbutikkens innhold og publisere det sikkert med HTTPS i stedet for HTTP. Når du aktiverer et SSL-sertifikat vises SSL-hengelåsikonet ved siden av nettbutikkens URL-adresse i adresselinjen.

Andre uttrykk: Secure Sockets Layer

Underkatalog

En underkatalog er en del av hovednettsiden din. En underkatalog defineres av en / på slutten av domenenavnet. I URL-adressen shopify.com/pricing er for eksempel /pricing underkatalogen. En underkatalog er forskjellig fra et underdomene fordi det brukes hovedsaklig til å organisere et nettsted, mens et underdomene kan ta deg til et helt annet nettsted. Et eksempel på en underkatalog i nettbutikken din er /collections.

Underdomene

Et underdomene er et undersett av rotdomenet som vises som prefiks på rotdomenet ditt. I nettadressen help.shopify.com er for eksempel shopify.com rotdomenet, mens help. er underdomenet. Du kan bruke underdomener til å organisere nettstedet og gjøre det lettere for besøkende å finne informasjonen de leter etter. Hvis du ønsker å selge til kjøpere i flere land eller regioner, kan du bruke internasjonale domener for å angi et regionalt underdomene for hvert land eller region der du har et målmarked.

Time to Live

Verdien Time to Live ( TTL) for domenet ditt avgjør hvor ofte DNS-oppføringene dine oppdateres. Alle DNS-oppføringer for domener har en TTL-verdi. Hvis en oppføring for eksempel har en TTL på 86400 sekunder, tar det opptil 24 timer før endringen trer i kraft. Ved å endre en oppførings TTL påvirker man hvor lang tid det tar før påfølgende endringer skjer.

Toppnivå- og andrenivådomener

Et toppnivådomene (TLD) og et andrenivådomene er komponenter av rotdomenet som gir domenestrukturen et hierarki. I rotdomenet shopify.com er for eksempel toppnivådomenet .com mens andrenivådomenet er shopify.

TXT-oppføring

En TXT-oppføring er en DNS-innstilling. TXT-oppføringer inneholder tekstinformasjon som kan brukes av tjenester utenfor domenet ditt. Du kan for eksempel legge til en TXT-oppføring som en tredjepartstjeneste har gitt deg, for å gi bekreftelse på at du eier domenet.

Andre uttrykk: Tekstoppføring

Personvern for WHOIS

WHOIS er en tjeneste du kan bruke til å slå opp informasjon om eieren av et domenenavn.

WHOIS privacy er en tjeneste som skjuler domeneinformasjonen din fra WHOIS-søk og bytter ut kontaktinformasjonen din med kontaktinformasjon fra contactprivacy.com. WHOIS privacy skjuler den personlige kontaktinformasjonen din fra offentligheten. Du kan kjøpe WHOIS privacy fra domeneleverandøren mot en tilleggsavgift. WHOIS privacy er inkludert når du kjøper domenet gjennom Shopify.