Afhandelbare voorraad configureren

Met afhandelbare voorraad kun je kiezen hoe je verzendinstellingen bepalen welke voorraad beschikbaar is voor klanten op basis van hun markt- en verzendlocatie. Afhandelbare voorraad bepaalt welke producten en varianten als 'op voorraad' of 'niet op voorraad' worden weergegeven op productpagina's. Afhandelbare voorraad wordt in je webshop en bij de checkout weergegeven.

Je kunt bijvoorbeeld voorraad alleen beschikbaar stellen voor aankoop vanaf locaties die verzenden naar de verzendzone van de klant. Dit voorkomt overselling in meerdere markten en buiten verzendzones.

Vereisten voor het gebruik van afhandelbare voorraad

Je kunt alleen afhandelbare voorraad configureren als je aan de volgende vereisten voldoet:

• Je winkel heeft minstens één verzendprofiel met twee of meer verzendzonegroepen met verschillende herkomsten van verzending, of minstens één locatie met afhalen ter plaatse. Magazijnen A en B zijn bijvoorbeeld herkomsten van verzending voor Canada en magazijn C is een herkomst van verzending voor de Verenigde Staten.
  • Je winkel heeft minder dan 10 verzendprofielen en minder dan 50 actieve locaties die online bestellingen verzenden.
  • Als je afhandelbare voorraad bij de checkout wil weergeven, moet je winkel de nieuwste versie van de checkout hebben of moet Checkout Extensibility zijn geactiveerd:
    • Als je het Shopify Plus-abonnement hebt, migreer je naar Checkout Extensibility.
    • Als je geen Shopify Plus-abonnement hebt, is de nieuwste versie van de checkout in je winkel vereist. De meeste winkels hebben al de nieuwste versie van de checkout.

Aandachtspunten voor het gebruik van afhandelbare voorraad

Lees de volgende aandachtspunten voordat je afhandelbare voorraad configureert:

• Als je winkel niet de nieuwste versie van de checkout heeft of Checkout Extensibility niet heeft geactiveerd, wordt de afhandelbare voorraad niet weergegeven bij de checkout. In je webshop worden nog wel afhandelbare hoeveelheden per markt weergegeven en je checkoutpagina gebruikt nog steeds wereldwijde voorraadwaarden om te bepalen of een bestelling kan worden geplaatst.
  • Afhandelbare voorraad wordt alleen weergegeven op bestellingen die via de checkout lopen. Conceptbestellingen, import van bestellingen en Shopify POS gebruiken de algemene voorraadwaarden, ook als de instelling voor afhandelbare voorraad is geactiveerd.
  • Afhandelbare voorraad wordt niet weergegeven in de Shop-app. De Shop-app geeft de beschikbare hoeveelheden op alle locaties weer.
  • Vervulbare voorraad wordt niet weergegeven in de Shopify POS-app. De Shopify POS-app blijft beschikbare hoeveelheden weergeven die op alle locaties zijn op voorraad.
  • Afhandelbare voorraad wordt niet weergegeven in sommige betalingswallets. Bij versnelde checkouts die worden gelanceerd vanaf de winkelwagenpagina in je webshop, worden nog steeds de hoeveelheden weergegeven die op alle locaties op voorraad zijn.
  • Met afhandelbare voorraad wordt geen rekening gehouden bij het maken van conceptbestellingen of het bewerken van bestellingen vanuit het Shopify-beheercentrum. Je kunt een conceptbestelling maken of een bestelling bewerken om producten van elke locatie toe te voegen. Wanneer je een factuur naar de klant verzendt met behulp van conceptbestellingen, kan de klant de checkout voltooien met voorraad van alle locaties.
  • Afhandelbare voorraad heeft geen invloed op productbundels. Bundels van alle markten worden weergegeven op pagina's met productgegevens.
  • Contextuele voorraadaantallen worden weergegeven in de nieuwste versie van de GraphQL Storefront-API. Apps die niet zijn bijgewerkt naar de nieuwste versie, blijven beschikbare aantallen gebruiken die op alle locaties op voorraad zijn.

De instellingen voor afhandelbare voorraad voor je bedrijf kiezen

Je kunt kiezen tussen twee instellingen voor afhandelbare voorraad op de pagina Verzending en bezorging. Bekijk de volgende tabel voor meer informatie over deze instellingen:

Beschrijvingen van instellingen voor afhandelbare voorraad
Instellingen Beschrijving Compatibiliteit
Verkopen van alle locaties aan alle verzendzones Klanten in elke verzendzone kunnen producten op voorraad kopen bij een van je locaties. Door deze optie is overselling in meerdere markten en verzendzones mogelijk; deze optie is bedoeld om alle mogelijke verkopen vast te leggen. Het meest geschikt voor kleine bedrijven die één markt gebruiken of met eenvoudige verzendvereisten. Ook voor bedrijven met meerdere markten die van elke locatie naar alle verzendzones willen verzenden.
Alleen verkopen binnen geconfigureerde verzendzones Klanten kunnen alleen producten kopen die op voorraad zijn op locaties die naar hun verzendzone verzenden. Deze optie voorkomt overselling in meerdere verzendzones. Deze instelling is het meest geschikt voor bedrijven met de volgende criteria:
  • actief in meerdere markten
  • met meerdere herkomst- en zoneconfiguraties binnen verzendprofielen
  • met locaties van waaruit alleen naar specifieke markten of verzendzones kan worden verzonden
  • Voorbeeld: verkopen vanuit alle locaties aan alle verzendzones

Het bedrijf Sally's Soaps heeft twee locaties waar ze de voorraad volgen, een in de Verenigde Staten en een in Canada. Ze hebben op beide locaties dezelfde artikelen op voorraad. Meestal verzenden ze liever geen artikelen internationaal, maar verzenden ze wel eens om verkopen vast te leggen.

Er zijn twee van Sally's kenmerkende kokoszepen op voorraad in de locatie in de Verenigde Staten, maar er zijn er nul op voorraad in de locatie in Canada. Voor klanten in Canada wordt de zeep weergegeven als op voorraad en kunnen ze de twee resterende zepen kopen. De bestelling wordt gerouteerd naar de Canadese locatie waar de voorraad na de aankoop daalt naar -2. In dit voorbeeld geeft Sally's Soaps prioriteit aan het realiseren van elke verkoop boven het strikt volgen van de configuraties van de verzendzone.

Voorbeeld: alleen verkopen binnen geconfigureerde verzendzones

Het bedrijf Sally's Soaps heeft twee locaties waar ze de voorraad volgen, een in de Verenigde Staten en een in Canada. Ze hebben op beide locaties hetzelfde artikel op voorraad, maar willen nooit artikelen internationaal verzenden tussen landen.

Er zijn twee van Sally's kenmerkende kokoszepen op voorraad in de locatie in de Verenigde Staten, maar er zijn er nul op voorraad in de locatie in Canada. Enkel klanten in de Verenigde Staten kunnen de twee resterende zepen kopen. Voor klanten in Canada wordt de zeep op de productpagina weergegeven als niet op voorraad en kunnen ze deze niet kopen. In dit voorbeeld geeft Sally's Soaps prioriteit aan het volgen van de configuraties van de verzendzone in plaats van het realiseren van elke verkoop.

Afhandelbare voorraad configureren

1. Ga vanuit je Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Verzending en bezorging.

2. Klik in de sectie Verzenden op Afhandelbare voorraad.

3. Kies hoe je de beschikbaarheid van productvoorraad op verzendlocaties wilt bepalen:

• Selecteer Verkopen vanuit alle locaties aan alle verzendzones om productvoorraad beschikbaar te maken voor aankoop van elke locatie naar een verzendzone.
      • Selecteer Alleen verkopen binnen geconfigureerde verzendzones om productvoorraad beschikbaar te maken voor aankoop van locaties die naar hun verzendzone verzenden.