Problemen met verzendtarieven oplossen

Verzendtarieven worden alleen weergegeven aan klanten bij de checkout als de checkoutgegevens overeenkomen met de ingestelde voorwaarden van de verzendtarieven. Er zijn veel factoren die kunnen beïnvloeden of de checkout overeenkomt met een verzendtarief, zoals productgegevens, marktinstellingen, locaties, verzendprofielen, verpakkingen en vervoerdersaccounts.

Op deze pagina vind je enkele van de veelvoorkomende redenen dat verzendtarieven niet worden weergegeven zoals verwacht.

Algemene checklist voor probleemoplossing

Controleer of de volgende instellingen correct zijn om een aantal van de meest voorkomende problemen met verzendtarieven op te lossen:

• Producten zitten in de juiste verzendprofielen. Als je bijvoorbeeld twee aangepaste verzendprofielen hebt met de namen Zwaar en Breekbaar, zorg er dan voor dat zware en breekbare producten in het juiste profiel zitten.
  • In de verzendprofielen zijn de juiste locaties en zones voor de herkomst van de zending ingesteld voor fulfilment.
  • Er zijn verzendtarieven toegewezen voor de verzendzone met het bezorgadres van de klant.
  • Er zijn verzendtarieven ingesteld die worden toegepast bij de checkout, op basis van alle artikelen in de winkelwagen.

• Controleer bij het gebruik van handmatige tarieven of er ten minste een tarief is voor het totale gewicht, de prijs of de voorwaarden voor vaste tarieven in de winkelwagen van de klant.
    • Als je door de vervoerder berekende tarieven gebruikt, controleer je of er ten minste een tarief is voor het adres van de fulfilmentlocatie, het bezorgadres van de klant en de standaard grootte van de doos.
  • Als je recente wijzigingen hebt aangebracht in de instellingen, controleer je of deze wijzigingen zijn opgeslagen. Als de wijzigingen niet zijn opgeslagen, breng je ze opnieuw aan en klik je op Opslaan.

Productinstellingen controleren

De producten in de winkelwagen beïnvloeden welke verzendtarieven worden weergegeven tijdens de checkout. Bij de checkout worden geen verzendtarieven weergegeven voor producten die zijn ingesteld als digitaal of services, omdat deze geen fysieke verzending vereisen.

Ga in het Shopify-beheercentrum naar Producten en controleer of de volgende instellingen correct zijn voor de producten in de winkelwagen van de klant:

• Fysieke producten zijn ingesteld als Fysiek product.
  • Fysieke producten hebben een toegewezen Verzendgewicht en de gewichtseenheden (lbs, oz, kg) zijn correct.
  • Er is beschikbare voorraad op locaties waarop de producten worden afgehandeld (tenzij de optie Doorgaan met verkopen indien niet op voorraad is ingeschakeld).
  • Je kunt Shopify Shipping alleen gebruiken om tarieven weer te geven bij de checkout als er beschikbare voorraad is op een fysieke locatie, geen app of aangepaste fulfilmentlocatie.

Locatie-instellingen controleren

Bij de checkout worden de locaties gebruikt die je voor je winkel hebt ingesteld als herkomsten van verzending voor fulfilment. Dit kan van invloed zijn op welke verzendtarieven worden weergegeven bij de checkout.

Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Locaties en controleer vervolgens of de volgende instellingen voor elke locatie correct zijn:

• De locatie is actief en heeft een geldig adres. App-locaties hebben geen fysiek adres en er kunnen dus geen door de vervoerder berekende verzendtarieven worden gebruikt om verzendkosten te berekenen.
  • In de sectie Fulfilmentgegevens is de optie Online bestellingen afhandelen vanaf deze locatie ingeschakeld.

Marktinstellingen controleren

Marktinstellingen zijn van invloed op hoe verzendtarieven worden weergegeven voor klanten op basis van het land waar de bestelling naar wordt verzonden. Je kunt alleen verzend- en bezorginstellingen toevoegen wanneer een land tot een markt behoort. Hier vind je meer informatie over Verzendzones en markten.

Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Markten en controleer vervolgens of de volgende instellingen correct zijn:

• Het land van de klant is opgenomen in een bestaande markt.
  • Klik op Beheren > Verzending voor de markt van de klant en controleer vervolgens of er verzendtarieven zijn toegewezen aan het land in de verzendprofielen waarin dit is opgenomen.

Verzendinstellingen controleren

Als je verzendstrategie meerdere soorten verzendtarieven bevat, controleer je bij de verzendinstellingen of alles correct is ingesteld.

Verzendprofielen controleren

Als je naar de nieuwste versie van de verzendinstellingen hebt bijgewerkt, heb je mogelijk meerdere aangepaste verzendprofielen om rekening mee te houden wanneer bij de checkout verzendtarieven worden gegenereerd.

Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Verzending en bezorging en controleer vervolgens of de volgende instellingen correct zijn voor elk verzendprofiel:

• Producten zijn toegewezen aan het juiste verzendprofiel.
  • Herkomsten van verzending zijn toegewezen aan de juiste verzendprofielen.
  • Verzendzones zijn toegewezen aan de juiste herkomsten van verzending binnen het verzendprofiel.
  • Verzendtarieven zijn toegewezen aan de juiste verzendzones binnen elke herkomst van verzending.

Aandachtspunten voor tarieven op basis van gewicht

Als je verzendtarieven op basis van gewicht gebruikt, zorg je ervoor dat er een tarief op basis van gewicht is dat van toepassing is op het totale gewicht van de winkelwagen. Voeg het gewicht van alle producten in de winkelwagen en van het standaardpakket toe om het totale gewicht van de winkelwagen te bepalen.

Overwegingen voor tarieven op basis van prijs

De checkout bepaalt de verzendtarieven op basis van de totale waarde van de winkelwagen na het toepassen van kortingen, maar voor het toepassen van belastingen. Als je verzendtarieven op basis van prijs gebruikt, zorg je ervoor dat er een tarief op basis van prijs is met inbegrip van de waarde van de winkelwagen.

Controleer of de valuta van de verzendtarieven correct is. Bij het aanmaken van verzendtarieven is de valuta voor het verzendtarief bij de checkout gebaseerd op de winkelvaluta en wordt deze niet automatisch bijgewerkt als je de winkelvaluta wijzigt. Verwijder de desbetreffende verzendtarieven en maak ze opnieuw aan om de verzendvaluta naar de winkelvaluta bij te werken.

Aandachtspunten voor door de vervoerder berekende tarieven

Als met de berekeningsservice van de vervoerder niet de tarieven worden berekend die je voor een winkelwagen verwacht, controleer je of de gewichten en pakketafmetingen correct zijn voor de producten in de winkelwagen.

Controleer ook de volgende gegevens:

• Alle adressen in de service van de vervoerder zijn geldig, inclusief zowel de locatie van herkomst van de zending als de verzendbestemming van de klant. Je kunt de adressen verifiëren met Google.
  • Het gebruikte standaardpakket om tarieven te genereren voldoet aan de minimale en maximale vereisten voor de vervoerdersservices die je aanbiedt. Zorg er voor juiste tarieven voor dat het pakket niet te groot of te zwaar is. Elke vervoerder en elk servicetype heeft verschillende vereisten.
  • Als de standaarddoos is ingesteld op een pakket van de vervoerder, worden alleen de tarieven van die vervoerder weergegeven. Het selectievakje USPS Priority Mail met vast tarief werkt bijvoorbeeld alleen voor Priority Mail-opties, dus als Priority Mail-tarieven niet actief zijn, worden er geen tarieven weergegeven tijdens de checkout.

Aandachtspunten voor tarieven van apps van derden

Als je een externe app gebruikt om verzendkosten te berekenen, neem je contact op met de app-ontwikkelaar voor hulp.

Stel back-upverzendingstarieven in zodat klanten de checkout kunnen voltooien als de door de vervoerder berekende verzendtarieven of die van een app van derden niet beschikbaar zijn.