Terminologi för domäner

En domän, eller ett domännamn, är den adress (eller URL) som personer kommer att se när de besöker din webbplats. Den visas i adressfältet i din webbläsare (till exempel Chrome, Firefox, Internet Explorer eller Safari).

Du kan köpa ett anpassat domännamn genom Shopify eller från en tredjeparts-domänregistrator.

När du köper en domän kan du välja en rotdomän och skapa underdomäner för din webbutik.

För att hjälpa dig förstå en del av terminologin har vi försett dig med definitioner av vanliga termer rörande domäner.

A-post

En A-post är en DNS-inställning som kontrollerar om ett domännamn har en specifik IP-adress som är associerad med den. I det här fallet ska din A-post peka på Shopifys IP-adress.

Övriga villkor: Adresspost, värdpost

CNAME-post

En CNAME-post är en DNS-inställning som pekar dina underdomäner till ett annat domännamn. I det här fallet ska din CNAME-post peka på din Shopify-värddomän med hjälp av shops.myshopify.com Copy .

Övriga villkor: CNAME-resurspost, Alias

DNS

Domännamnssystem (DNS) är en databas med domännamn. Varje domän har sin egen DNS-post. Den organiserar domännamn och översätter dem från ord (till exempel shopify.com) till siffror (till exempel Shopifys IP-adress 23.227.38.65). Detta låter dig besöka en webbplats utan att behöva memorera dess IP-adress. Denna process fungerar normalt snabbt i bakgrunden, men när du ansluter din domän med din Shopify-butik kanske du behöver ändra dina DNS-inställningar.

Andra villkor: DNS-poster, DNS-inställningar, resursregister, DNS-filzon

Domännamn

Ett domännamnär den adress som används för att besöka din webbplats på internet. Den visas i din webbläsares adressfält och är kopplad till en viss IP-adress.

Övriga villkor: domän

Domänleverantör

En domänleverantörär ett företag som registrerar ditt domännamn åt dig. Vanligtvis köper du en domän på abonnemangsbasis och du betalar en återkommande avgift till din domänleverantör för att fortsätta använda ditt domännamn.

Övriga villkor: domänregistrator, domänvärd

Vidarebefordran av e-post

Vidarebefordran av e-post är en tjänst som låter dig föra vidare ett e-postmeddelande från din anpassade domän till ett befintligt e-postkonto hos Gmail, Outlook, Yahoo eller en annan leverantör. Om du till exempel äger domännamnet johns-apparel.com så kan du skapa e-postmeddelandet info@johns-apparel.com för dina kunder. När kunderna skickar e-postmeddelanden info@johns-apparel.com, vidarebefordras deras meddelanden till ditt befintliga personliga konto, till exempel john@gmail.com.

ICANN

The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) är en organisation som styr och hanterar DNS (Domain Name Systems) och andra internetprotokoll.

IP-adress

En IP-address är en unik sträng av siffror som anger platsen för en dator eller enhet ansluten till internet och skiljer den från andra enheter. Den krävs för att en dator ska kunna kommunicera med en annan via internet.

Shopifys IP-adress är 23.227.38.65

Övriga villkor: IP-adress

MX-post

En MX-post är en DNS-inställning som pekar ett domännamn mot en e-postserver och används för att behandla e-postmeddelanden via din anpassade domän. Du kan ställa in mer än en MX-post och lägga till en backup-e-postadress om du vill försäkra dig om att e-postmeddelanden når dig om din huvudsakliga e-postserver är nere.

Övriga villkor: Mail Exchange-post, Mail eXchanger-post, postserver-post

Primär domän

I Shopify är en huvuddomän det domännamn som kunderna ser i adressfältet medan de tittar på din webbutik. Du kan använda din rotdomän eller en underdomän som din huvuddomän, men du kan bara ha en huvuddomän.

Rotdomän

En rotdomän är det domännamn du köper från din domänleverantör. Det innehåller inte ett prefix, såsom www., utan har en toppnivådomän (TLD)-förlägning, såsom .com, .org eller .net. Ett exempel på en rotdomän är shopify.com.

Övriga villkor: basdomän, domän på toppnivå och domän på andra nivån

SSL-certifikat

Ett SSL-certifikat är ett säkerhetsprotokoll som skapar en säker anslutning mellan en server och en webbläsare för att hålla din och dina kunders information säker. I Shopify kan du aktivera ett SSL-certifikat för att kryptera din webbutiks innehåll och publicera det säkert med hjälp av HTTPS istället för HTTP. När du aktiverar SSL visas SSL-hänglåsikonen bredvid din webbutiks URL i adressfältet.

Övriga villkor: Secure Sockets Layer

Underkatalog

En underkatalog är en del av din huvudsakliga webbplats. Den definieras av en / i slutet av domännamnet, till exempel, shopify.com/pricing, där /pricing är underkatalogen. En underkatalog skiljer sig från en underdomän eftersom den används främst för att organisera din webbplats medan en underdomän kan ta dig till en helt annan webbplats. Ett exempel på en underkatalog i din webbutik är /collections.

Underdomän

En iunderdomän är en delmängd av din rotdomän, som du ser som ett prefix till din rotdomän. I URL är till exempel help.shopify.com, shopify.com rotdomän och help. är underdomän. Du kan använda underdomäner för att organisera din webbplats och göra det lättare för besökare att hitta den information som de letar efter.

Toppdomäner och domäner på andra nivåer

En toppnivådomän (TLD) och en andranivådomän är komponenter i rotdomänen som ger domänstrukturen en hierarki. I rotdomänen shopify.com är till exempel toppdomänen .com och andranivådomänen är shopify.

TXT-post

En TXT-post är en DNS-inställning. Den innehåller textinformation som kan användas av tjänster utanför din domän. Till exempel kan du lägga till en textpost som en tredje part har gett till dig för att verifiera att du äger domänen.

Andra villkor: Textpost

WHOIS-integritet

WHOIS (uttalad "who is") är en tjänst du kan använda för att leta upp information om ägaren till ett domännamn.

WHOIS-sekretess är en tjänst som döljer din domäninformation från en WHOIS-sökning och ersätter din kontaktinformation med contactprivacy.com kontaktuppgifter. Detta gör att din personliga kontaktinformation kan förbli gömd från allmänheten. Du kan köpa WHOIS-sekretess från din domänleverantör mot en extra avgift. WHOIS-integritet ingår när du köper din domän genom Shopify.