Conceptbestellingen in b2b gebruiken

Bestellingen die klanten rechtstreeks per telefoon of e-mail naar je verzenden in plaats van via de webshop, kunnen worden aangemaakt als conceptbestellingen. Als een b2b-klant en een bedrijfslocatie aan de conceptbestelling zijn toegewezen, worden de prijzen, betalingsvoorwaarden en checkout-opties automatisch volgens de instellingen voor dat bedrijf weergegeven.

Een conceptbestelling voor een bedrijf aanmaken

Als een bedrijf buiten je Shopify-winkel om een inkooporder bij je indient, bijvoorbeeld per e-mail of telefonisch, kun je een conceptbestelling voor hun aankoop aanmaken.

Een conceptbestelling aanmaken en onmiddellijk de betaling innen

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.
  2. Klik op Order maken.

3. Selecteer een B2B-klant onder Klant.

4. Selecteer de bedrijfslocatie voor de bestelling.

5. Als je een product wilt toevoegen, zoek je het product en klik je op Toevoegen.

6. Voer het bestelnummer in, indien van toepassing. Je kunt bestelnummers ook later toevoegen op de pagina Bestelgegevens.

7. Klik op Betaling innen.

8. Doe een van de volgende dingen:

• Als de klant met creditcard betaalt, selecteer je Betalen met creditcard, voer je de creditcardgegevens in en verwerk je de betaling.
    • Als de klant een andere betaalmethode gebruikt, zoals cheque, contant of postwissel, selecteer je Markeren als betaald.

Een conceptbestelling aanmaken en je klant een factuur sturen

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.
  2. Klik op Order maken.

3. Ga naar Klanten en selecteer een b2b-klant.

4. Selecteer de bedrijfslocatie voor de bestelling.

5. Als je een product wilt toevoegen, zoek je het product en klik je op Toevoegen.

6. Klik op Factuur verzenden.

Een conceptbestelling met betalingsvoorwaarden aanmaken

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.
  2. Klik op Order maken.

3. Ga naar Klanten en selecteer een b2b-klant.

4. Selecteer de bedrijfslocatie voor de bestelling.

5. Als je een product wilt toevoegen, zoek je het product en klik je op Toevoegen.

6. Voer het bestelnummer in, indien van toepassing. Je kunt bestelnummers ook later toevoegen op de pagina Bestelgegevens.

7. Klik op Betaling later verschuldigd en selecteer een voorwaarde in het veld Betalingsvoorwaarden. Als er al betalingsvoorwaarden zijn ingesteld voor een bedrijfslocatie, wordt de betalingsvoorwaarde automatisch ingesteld op basis van de bedrijfslocatie.

8. Klik op Order maken.

Vereisen dat bestellingen als conceptbestellingen worden geplaatst

Als je bestellingen wilt controleren voordat ze worden goedgekeurd, kun je vereisen dat klanten hun bestellingen als concept indienen voordat je ze accepteert. Wanneer je de optie Alle bestellingen als concept ter beoordeling indienen selecteert, krijgen klanten voor die bedrijfslocatie bij de checkout een knop Indienen voor goedkeuring te zien.

Bestellingen van locaties met deze instelling worden weergegeven op de pagina Concepten van de bestellingen. Deze bestellingen zijn pas voltooid als je op Bestelling aanmaken klikt of als de klant de factuur die je hebt opgestuurd, heeft betaald.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Klanten > Bedrijven.
  2. Selecteer een bedrijfslocatie.
  3. Ga in de sectie met bedrijfsgegevens naar Checkout en klik op Bewerken.
  4. Selecteer Alle bestellingen als concept indienen ter beoordeling.
  5. Klik op Opslaan.

Lokale valuta

Als je Shopify Markets gebruikt, zijn de lokale valuta, prijsstelling, douanerechten en belastingen afhankelijk van de markt die aan de bestelling is gekoppeld. Als je Shopify Markets niet gebruikt, wordt de valuta ingesteld en kun je deze wijzigen in het assortiment.

Wanneer meer dan één markt is geactiveerd, is de markt voor de bestelling afhankelijk van het bezorgadres van de klant. Als je een klant toevoegt, wordt de markt voor de bestelling bijgewerkt, zodat facturen, de prijsstelling voor producten en betaalgegevens worden weergegeven in de lokale valuta van die klant.

Voor conceptbestellingen die een andere valuta dan de standaard valuta van je winkel weergeven, wordt de wisselkoers berekend wanneer je de conceptbestelling aanmaakt. Deze koers staat vast en wordt gebruikt op de factuur, ongeacht of de wisselkoers verandert. Als je de bestelling echter opslaat als een concept en deze daarna bewerkt, wordt de prijs voor de hele bestelling bijgewerkt met de wisselkoers die actueel is op het moment van het bewerken.

Als je de bestelde artikelen bewerkt nadat een bestelling gedeeltelijk is betaald, wordt de huidige wisselkoers gebruikt voor de bewerkte artikelen.

Als je verschillende prijzen en valuta voor een conceptbestelling wilt gebruiken, verander dan de markt, maar bekijk eerst de volgende gevolgen van het wijzigen van de markt van een bestelling:

• Artikelprijzen zijn inclusief of exclusief belastingen. Bij bestellingen op de Amerikaanse markt worden bijvoorbeeld geen belastingen in de prijzen verrekend, maar bij bestellingen op de Duitse markt wel.
  • Belastingtarieven variëren per markt. Als een klant bij de checkout het verzendadres wijzigt in een adres dat buiten de markt ligt, dan wordt het juiste belastingtarief voor het bezorgadres van de klant in rekening gebracht. Maar de markt van de bestelling, met de instelling voor prijzen inclusief of exclusief belasting, blijft ongewijzigd.
  • Als je een externe service gebruikt om de wisselkoers voor een markt te bepalen, worden de prijzen van een bestelling bepaald door de wisselkoers van de service. Het tarief dat Shopify Payments gebruikt om je uitbetaling te berekenen, is echter gebaseerd op de markt die in Shopify is geselecteerd. Daarom kan het bedrag dat in rekening wordt gebracht voor de bestelling verschillen van het bedrag dat je in betaling ontvangt. Raadpleeg valutaconversies en wisselkoersen voor meer informatie.
  • Adviesprijs van de fabrikant (Manufacturer Suggested Retail Price, MSRP): als je verplicht bent om een product te verkopen voor de MSRP in de markt van een klant, kun je een contractbreuk veroorzaken als je van markt wisselt en een andere marktprijs gebruikt.

De markt voor een bestelling wijzigen

Als je Shopify Markets gebruikt en de prijsstelling en valuta voor je bestelling wilt wijzigen, moet je de prijsstelling wijzigen. De sectie Markt voor je bestelling wordt alleen weergegeven wanneer een andere markt dan je primaire markt is geactiveerd. Als je wilt overstappen op een bepaalde marktprijsstelling, dan activeer je die markt en de lokale valuta voor de markt.

Lees eerst wat de gevolgen van de prijswijziging zijn voordat je de prijsstelling wijzigt.

Stappen

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen > Concepten.
  2. Klik op een conceptbestelling die je wilt bewerken.
  3. Klik in de sectie Markt op het potloodpictogram.
  4. Selecteer een markt om de prijsstelling daarvan op de conceptbestelling toe te passen.
  5. Klik op Prijsstelling wijzigen.
  6. Klik op Opslaan.

De prijzen van de bestelling worden weergegeven in de lokale valuta van de klant, behalve wanneer je de volgende aanpassingen aanbrengt aan de bestelling:

• Als je een gepersonaliseerde orderregel- of bestelkorting toevoegt, wordt de kortingswaarde weergegeven in de winkelvaluta.
  • Als je een aangepaste verzendprijs toevoegt, wordt de Prijs weergegeven in de winkelvaluta.
  • Als je een aangepast artikel toevoegt, wordt de Prijs weergegeven in de winkelvaluta.

Nadat je deze aanpassingen hebt aangebracht, worden ze in de bestelling in de lokale valuta van de klant weergegeven.

Lokale bezorging of afhalen ter plaatse

Als voor een conceptbestelling verzending nodig is, kun je een vooraf ingesteld verzendtarief kiezen, een aangepast tarief maken of kiezen voor lokale bezorging of afhalen ter plaatse.

Als er een voorselectie is gemaakt van een verzendmethode wanneer de conceptbestelling wordt aangemaakt, kan de klant die verzendmethode niet wijzigen tijdens de checkout. Dit is het geval voor zowel B2B-klanten als D2C-klanten.

Als een verzendmethode vooraf niet is geselecteerd wanneer de conceptbestelling wordt gemaakt, kan de klant bij decheckout kiezen uit de beschikbare verzendtarieven, maar kan geen lokale bezorging of afhalen ter plaatse worden geselecteerd. Als je wilt dat je klant de bestelling bij een van je locaties afhaalt, moet je bij het maken van de conceptbestelling vooraf een lokale afhaallocatie selecteren.