Checkout en accounts in b2b

Business-to-business- (B2B) en direct-to-consumer (DTC)-klanten kunnen verschillende accounts hebben in de webshop. Er zijn twee versies van klantaccounts: klassieke en nieuwe klantaccounts. B2B-klanten loggen in bij nieuwe klantaccounts om B2B-bestellingen te plaatsen, weergegeven assortimenten in de webshop te bekijken en bedrijfs- en locatiegegevens te bekijken in hun account. DTC-klanten kunnen inloggen bij klassieke of nieuwe klantaccounts om bestellingen te beheren.

Login voor B2B-klanten instellen

B2B-klanten kunnen inloggen met nieuwe klantaccounts, een versie van klantaccounts waarbij klanten inloggen met een zescijferige verificatiecode die naar hun e-mailadres wordt verzonden. DTC- en b2b-klanten kunnen allebei inloggen bij nieuwe klantaccounts. De klantervaring is afhankelijk van het type klantprofiel waar hun e-mailadres aan is gekoppeld:

• Als het e-mailadres van een klant is gekoppeld aan een b2b-klantprofiel, krijgt de klant toegang tot de b2b-klantervaring.
  • Als het e-mailadres van een klant gekoppeld is aan een DTC-klantprofiel, krijgt de klant de DTC-klantervaring.
  • Als het e-mailadres van een klant niet is gekoppeld aan een bestaand klantprofiel, wordt een nieuw DTC-klantprofiel aangemaakt.

Je kunt kiezen hoe je je B2B-klanten toegang biedt tot nieuwe klantaccounts:

Nieuwe klantaccounts instellen in instellingen

Wanneer je nieuwe klantaccounts selecteert in je instellingen, zijn deze van toepassing op zowel DTC- als B2B-klanten.

Als je bestaande direct-to-consumer (DTC)-klanten hebt die klassieke klantaccounts gebruiken, kunnen ze inloggen bij nieuwe klantaccounts met een zescijferige verificatiecode die naar hun e-mailadres wordt verzonden. Direct-to-consumer-klanten kunnen hun bestelgeschiedenis bekijken in hun nieuwe klantaccount. Direct-to-consumer-klanten hebben geen toegang tot hun klassieke klantaccount als je je instellingen wijzigt om nieuwe klantaccounts te gebruiken. Alle links naar klassieke klantaccounts worden dan omgeleid naar nieuwe klantaccounts. Hier vind je meer informatie over het overschakelen naar nieuwe klantaccounts.

Bij nieuwe klantaccounts worden momenteel geen Multipass of apps ondersteund. Hier vind je meer informatie over de verschillen tussen klassieke en nieuwe klantaccounts.

Werk de instellingen van je webshop bij om nieuwe klantaccounts te gebruiken als je een specifieke B2B-winkel of een gemengde winkel voor zowel B2B- als DTC-klanten hebt die niet afhankelijk is van functies voor klassieke klantaccounts.

Als je winkel gebruikmaakt van functies voor klassieke klantaccounts, overweeg je om een van de andere opties te kiezen zodat B2B-klanten kunnen inloggen.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Klantaccounts.
  2. Klik in de sectie Accounts in webshop en checkout op Bewerken.
  3. Selecteer in de sectie Loginervaring de volgende optie:

• Inloglink weergeven in de koptekst van de webshop en bij de checkout: Als je deze optie selecteert, wordt er een inloglink weergegeven in je webshop. De link bevindt zich meestal in de koptekst van de winkel, maar de plaatsing kan variëren afhankelijk van je thema. Er wordt ook een inloglink weergegeven op de checkoutpagina.
  4. Selecteer Nieuwe klantaccounts in het gedeelte Kies welke versie van de klantaccounts je wilt gebruiken.

5. Klik op Opslaan.

6. Maak een subdomein aan dat op je externe domeinnaam is gebaseerd en naar de klantaccount verwijst.

7. Optioneel: Als je wilt dat alle klanten vóór de checkout inloggen, ga je in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Checkout. Selecteer daarna 'Klanten verplichten vóór de checkout bij hun account in te loggen' in de sectie 'Contactmethode voor klanten'.

De URL handmatig toevoegen aan de navigatie van je webshop

Als je je instellingen niet wilt bijwerken om nieuwe klantaccounts te gebruiken, maar je b2b-klanten wel een plek wilt geven om in te loggen vanuit je webshop, voeg je de URL voor nieuwe klantaccounts ergens anders in de navigatie van je webshop toe en label je deze specifiek voor b2b. Voeg bijvoorbeeld een groothandelslink toe aan de voettekst van je webshop die verwijst naar nieuwe klantaccounts in je winkel.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Klantaccounts.
  2. In de sectie URL's kopieer je de URL voor Nieuwe klantaccounts.
  3. Voeg een menuoptie toe aan de navigatie van je webshop met de URL voor Nieuwe klantaccounts.

De URL rechtstreeks delen met je B2B-klanten

Je kunt een link naar de nieuwe klantaccounts delen in je directe communicatie met je b2b-klanten of in hulpbronnen die je voor hen maakt.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Klantaccounts.
  2. In de sectie URL's kopieer je de URL voor Nieuwe klantaccounts.
  3. Deel de URL met je b2b-klanten.

Een e-mail voor B2B-toegang verzenden

Je kunt op elk moment een e-mail voor B2B-toegang naar een B2B-klant sturen. Deze e-mail bevat een link waarmee B2B-klanten kunnen inloggen bij nieuwe klantaccounts.

Een bestelling plaatsen

Hier kunnen klanten producten selecteren die ze op de gebruikelijke manier aan de winkelwagen toevoegen. De aangeboden prijzen zijn afkomstig uit het assortiment dat jij voor dat bedrijf hebt opgegeven.

Een bestelling plaatsen gaat als volgt:

1. De klant navigeert naar je webshop en klikt op de inlogknop.
  2. De klant voert diens e-mailadres in. Nadat de klant een e-mail met de zescijferige logincode heeft ontvangen, voert die deze code in om toegang te krijgen tot het account.
  3. De klant klikt in het account op Ga naar de winkel.
  4. De klant selecteert een bedrijfslocatie om voor te kopen.
  5. In je webshop selecteert de klant producten en voegt deze toe aan de winkelwagen. De aangeboden prijzen zijn afkomstig uit het assortiment dat jij voor die bedrijfslocatie hebt opgegeven.
  6. Wanneer klanten op Checkout klikt om een aankoop te voltooien, worden zij naar een betaalpagina geleid. Op de betaalpagina worden de verzend- en factuuradressen vooraf ingevuld volgens de gegevens in het bedrijfsprofiel. Klanten kunnen een bestelnummer voor de bestelling invoeren. Klanten hoeven alleen betaalgegevens in te voeren.
    • Als de betalingsvoorwaarden van de bedrijfslocatie op Geen betalingsvoorwaarden zijn ingesteld, voert de klant de creditcardgegevens in. De klant loopt de bestelling na en klikt op Betaal nu om de bestelling te voltooien.
    • Als de betalingsvoorwaarden voor de bedrijfslocatie zijn ingesteld op een netto-voorwaarde, klikt de klant op Indienen. De bestelling wordt weergegeven op je pagina Bestellingen en de betaalstatus van de bestelling wordt ingesteld op Betaling in behandeling.
    • Als de bestellingen van de bedrijfslocatie zijn ingesteld op Alleen conceptbestellingen toestaan bij de checkout, klikt de klant op Indienen voor goedkeuring. De bestelling verschijnt op de pagina Concepten en is pas voltooid als je op de pagina met conceptbestellingen op Bestelling aanmaken klikt of als de klant de factuur die je hebt opgestuurd, heeft betaald.

Nadat de checkout is voltooid, gaat de klant naar een pagina met de Bestelstatus. Als er voor de bedrijfslocatie nettoperioden zijn ingesteld, wordt de vervaldatum weergegeven. Klanten kunnen ook het bestelnummer bekijken, als er een is ingevoerd bij de checkout.

Bestellingen controleren

Nadat een klant bestellingen heeft geplaatst, kan de klant deze in het account volgen. Bestellingen kunnen volgens de volgende parameters worden gefilterd:

• besteldatum;
  • bestelnummer
  • bestelstatus

Als een B2B-klant een bestelling met betalingsvoorwaarden plaatst, kan deze ervoor kiezen om voor de vervaldatum te betalen.

Stappen:

1. De klant navigeert naar je webshop en klikt op de inlogknop.
  2. De klant voert diens e-mailadres in. Nadat de klant een e-mail met de inlogcode heeft ontvangen, voert die het zescijferige nummer in om toegang te krijgen tot het account.
  3. De klant klikt in het account op de te betalen bestelling.
  4. De klant klikt op de bestelpagina op Betaal nu.
  5. De klant voert de betaalgegevens in en klikt op Betaal nu.

Accountgegevens bijwerken

Stappen:

1. De klant navigeert naar je webshop en klikt op de inlogknop.
  2. De klant voert zijn e-mailadres in. Nadat ze een e-mail met hun inlogcode hebben ontvangen, voeren ze hun zescijferige nummer in om toegang te krijgen tot hun accountpagina.
  3. Op de accountpagina klikt de klant op Account en daarna op Accountgegevens.
  4. De klant klikt op Bewerken in de sectie Profiel om zijn naam te bewerken. Alleen de naam kan worden bijgewerkt. Het e-mailadres dat de klant gebruikt om in te loggen, kan niet worden gewijzigd vanaf de accountpagina.
  5. De klant kan informatie over de bedrijfslocatie bekijken door een locatie in het menu in de sectie Locatie te kiezen.
  6. De klant klikt op Bewerken in de sectie Adressen om adressen te bewerken. Voor het bewerken van een adres is de machtiging Locatiebeheer vereist. Voor de geselecteerde locatie worden machtigingen, andere B2B-klanten en betalingsvoorwaarden weergegeven. Deze kunnen niet worden gewijzigd.