Checkout en accounts in b2b

B2b- (business-to-business) en DTC-klanten (direct-to-consumer) hebben verschillende klantaccounts in je onlinewinkel.B2b-klanten kunnen inloggen bij de nieuwe b2b-klantaccount om b2b-bestellingen te plaatsen, prijslijsten te bekijken die in de onlinewinkel worden weergegeven en bedrijfs- en locatiegegevens te bekijken in hun account.

Login voor b2b-klanten instellen

B2b-klanten kunnen inloggen met nieuwe klantaccounts, een versie van klantaccounts waarbij klanten inloggen met behulp van een eenmalige code die naar hun e-mailadres wordt verzonden. DTC- en b2b-klanten kunnen allebei inloggen met nieuwe klantaccounts. De klantervaring is afhankelijk van het soort klantprofiel waar hun e-mailadres aan is gekoppeld.

• Als het e-mailadres van een klant is gekoppeld aan een b2b-klantprofiel, krijgt de klant toegang tot de b2b-klantervaring.
  • Als het e-mailadres van een klant gekoppeld is aan een DTC-klantprofiel, krijgt de klant de DTC-klantervaring.
  • Als het e-mailadres van een klant niet is gekoppeld aan een bestaand klantprofiel, wordt een nieuw profiel aangemaakt. De klant krijgt de DTC-klantervaring.

Je kunt kiezen hoe je je b2b-klanten toegang biedt tot nieuwe klantaccounts, afhankelijk van je behoeften en voorkeuren:

B2b-toegang bieden door de instellingen van je onlinewinkel bij te werken om nieuwe klantaccounts te gebruiken

De updates naar nieuwe klantaccounts zijn van invloed op zowel DTC- als b2b-klanten: alle klanten kunnen met hetzelfde proces inloggen bij je onlinewinkel.

Als je bestaande DTC-klanten hebt die klassieke klantaccounts gebruiken, kunnen ze nog steeds inloggen bij nieuwe klantaccounts met alleen hun e-mailadres en hun bestelgeschiedenis bekijken in hun nieuwe klantaccount. Klassieke klantaccounts worden niet gedeactiveerd of verwijderd als je deze instelling bijwerkt. Klassieke klantaccounts blijven actief en klanten kunnen nog steeds met hun e-mailadres en wachtwoord inloggen bij de URL voor klassieke klantaccounts.

Nieuwe klantaccounts bieden momenteel geen ondersteuning voor:

• inloggen met Multipass;
  • apps van derden die afhankelijk zijn van klassieke klantaccounts.
  • aanpassingen van de klantaccountpagina die anders zijn dan de stijl, de kleuren en het lettertype in je checkoutinstellingen

Werk de instellingen van je onlinewinkel bij om nieuwe klantaccounts te gebruiken als je een specifieke b2b-winkel of een gemengde winkel voor zowel b2b- als DTC-klanten hebt die niet afhankelijk is van deze functies.

Als je winkel wel afhankelijk is van deze functies, kun je een van de andere opties kiezen zodat b2b-klanten kunnen inloggen.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Checkout en accounts.
  2. Selecteer onder Instellingen voor klantaccount waar je wilt dat klanten kunnen inloggen. Je kunt een of beide van de volgende opties selecteren:

• Klanten laten inloggen vanuit de onlinewinkel en checkout: als je deze optie selecteert, wordt er een loginlink weergegeven in je onlinewinkel.De link bevindt zich meestal in de koptekst van de winkel, maar de plaatsing kan variëren afhankelijk van je thema.Er wordt ook een loginlink weergegeven op de checkoutpagina.
    • Vereisen dat alle klanten vóór de checkout inloggen: als je deze optie selecteert, krijgen klanten pas toegang tot de checkout nadat ze hebben ingelogd.
  3. Selecteer in de sectie Login-ervaring de optie Nieuwe klantaccounts.

4. Klik op Opslaan.

5. Maak een subdomein aan dat op je externe domeinnaam is gebaseerd en naar de klantaccount verwijst.

De URL handmatig toevoegen aan de navigatie van je onlinewinkel

Als je de instellingen van je onlinewinkel niet wilt bijwerken om nieuwe klantaccounts te gebruiken, maar je b2b-klanten wel een plek wilt geven om in te loggen vanuit je onlinewinkel, voeg je de URL voor nieuwe klantaccounts elders in de navigatie van je onlinewinkel toe en label je deze specifiek voor b2b. Voeg bijvoorbeeld een groothandelslink toe aan de voettekst van je onlinewinkel die verwijst naar nieuwe klantaccounts in je winkel.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Checkout en accounts.
  2. Kopieer in de sectie Klantaccount-URL's de URL voor Nieuwe klantaccounts.
  3. Voeg een menuoptie toe aan de navigatie van je onlinewinkel met de URL voor Nieuwe klantaccounts.

De login-URL rechtstreeks delen met je b2b-klanten

Je kunt een link naar de loginpagina delen in je directe communicatie met je b2b-klanten of in hulpbronnen die je voor hen maakt.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Checkout en accounts.
  2. Kopieer in de sectie Klantaccount-URL's de URL voor Nieuwe klantaccounts.
  3. Deel de URL met je b2b-klanten.

Een b2b-welkomstmail sturen

Je kunt eender wanneer een b2b-welkomstmail naar een b2b-klant sturen. Deze e-mail bevat een link waarme de klant kan inloggen.

een bestelling te plaatsen;

De klant selecteert producten om op de gebruikelijke manier aan de winkelwagen toe te voegen, met dit verschil dat de aangeboden prijzen de prijzen zijn die je in de prijslijst voor dit bedrijf hebt opgegeven.

Een bestelling plaatsen gaat als volgt:

1. De klant navigeert naar je onlinewinkel en klikt op de inlogknop.
  2. De klant voert diens e-mailadres in. Nadat de klant een e-mail met de zescijferige logincode heeft ontvangen, voert die deze code in om toegang te krijgen tot de account.
  3. De klant klikt in de account op Ga naar de winkel.
  4. De klant selecteert een bedrijfslocatie om voor te kopen.
  5. In je onlinewinkel selecteert de klant producten en voegt deze toe aan de winkelwagen. De aangeboden prijzen zijn de prijzen die je in de prijslijst voor die bedrijfslocatie hebt opgegeven.
  6. Wanneer de klant op Checkout klikt om de aankoop te voltooien, gaat hij naar een betaalpagina. Op de betaalpagina worden het bezorg- en factuuradres vooraf ingevuld volgens de gegevens in het bedrijfsprofiel. Klanten hoeven alleen betaalgegevens in te voeren.
    • Als de betalingsvoorwaarden van de bedrijfslocatie op Geen betalingsvoorwaarden zijn ingesteld, voert de klant de creditcardgegevens in. De klant loopt de bestelling na en klikt op Betaal nu om de bestelling te voltooien.
    • Als de betalingsvoorwaarden voor de bedrijfslocatie zijn ingesteld op een netto-voorwaarde, klikt de klant op Indienen. De bestelling wordt weergegeven op je pagina Bestellingen en de betaalstatus van de bestelling wordt ingesteld op Betaling in behandeling.
    • Als de bestellingen van de bedrijfslocatie zijn ingesteld op Alleen conceptbestellingen toestaan bij de checkout, klikt de klant op Indienen voor goedkeuring. De bestelling verschijnt op de pagina Concepten en is pas voltooid als je op de pagina met conceptbestellingen op Bestelling aanmaken klikt of als de klant de factuur die je hebt opgestuurd, heeft betaald.

Nadat de checkout is voltooid, gaat de klant naar een Bestelstatuspagina. Als de bedrijfslocatie netto-punten heeft ingesteld, wordt de vervaldatum weergegeven.

Bestellingen nalopen

Nadat een klant bestellingen heeft geplaatst, kan de klant deze in de account volgen. Bestellingen kunnen volgens de volgende parameters worden gefilterd:

• besteldatum;
  • bestelnummer
  • bestelstatus

Als een b2b-klant een bestelling met betalingsvoorwaarden plaatst, kan hij ervoor kiezen om voor de vervaldatum te betalen.

Stappen:

1. De klant navigeert naar je onlinewinkel en klikt op de inlogknop.
  2. De klant voert diens e-mailadres in. Nadat de klant een e-mail met de logincode heeft ontvangen, voert die het zescijferige nummer in om toegang te krijgen tot de account.
  3. De klant klikt in de account op de te betalen bestelling.
  4. De klant klikt op de bestelpagina op Betaal nu.
  5. De klant voert de betaalgegevens in en klikt op Betaal nu.

Accountgegevens bijwerken

Stappen:

1. De klant navigeert naar je onlinewinkel en klikt op de inlogknop.
  2. De klant voert zijn e-mailadres in. Nadat ze een e-mail met hun inlogcode hebben ontvangen, voeren ze hun zescijferige nummer in om toegang te krijgen tot hun accountpagina.
  3. Op de accountpagina klikt de klant op Account en daarna op Accountgegevens.
  4. De klant klikt op Bewerken in de sectie Profiel om zijn naam te bewerken. Alleen de naam kan worden bijgewerkt. Het e-mailadres dat de klant gebruikt om in te loggen, kan niet worden gewijzigd vanaf de accountpagina.
  5. De klant kan informatie over de bedrijfslocatie bekijken door een locatie in het menu in de sectie Locatie te kiezen.
  6. De klant klikt op Bewerken in de sectie Adressen om adressen te bewerken.Voor het bewerken van een adres is de machtiging Locatiebeheer vereist.Voor de geselecteerde locatie worden machtigingen, andere b2b-kopers en betalingsvoorwaarden weergegeven, maar deze kunnen niet worden gewijzigd.