SEO-overzicht

Veel mensen die iets op internet zoeken, beginnen met een zoekmachine zoals Google of Bing. Deze zoekmachines zijn ontworpen om een verscheidenheid aan informatie van websites te gebruiken om een ranglijst met resultaten voor een specifieke zoekopdracht op te stellen. Zoekmachines bepalen welke websites het meest relevant zijn voor de zoekopdracht en geven vervolgens de resultaten weer in volgorde van relevantie.

Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat je webshop hoger in de zoekresultaten verschijnt:

• het aantal natuurlijke (onbetaalde of socialemedia-) links die vanuit andere websites naar je winkel verwijzen
  • de invloed van de website op basis van betrokkenheid en andere factoren
  • de leeftijd van je domeinnaam
  • websitestructuur en content die is geoptimaliseerd voor zoekmachines

Wanneer het nieuw is voor je om online te verkopen, kan het moeilijk zijn om veel te doen aan de eerste drie factoren. Het kost tijd om een reputatie voor je merk op te bouwen en andere sites naar je site te laten linken. Je kunt in je contentstrategie plannen voor de lange termijn.

Op de korte termijn is het optimaliseren van je content de eenvoudigste manier om meer verkeer naar je webshop te halen, zodat een zoekmachine deze herkent als relevant voor zoekopdrachten naar je producten. Dat is wat we bedoelen met SEO.

Je kunt de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van je webshop analyseren met behulp van apps in de Shopify App Store.

Verbetering van je SEO

Om je webshop te optimaliseren voor zoekmachines, kun je een paar eenvoudige stappen zetten:

1. Zoek trefwoorden die relevant zijn voor je producten en je merk. Welke zoektermen kunnen klanten gebruiken om je winkel te vinden?
  2. Voeg de trefwoorden toe aan je content, inclusief in de paginatitels, beschrijvingen en alt-tekst van afbeeldingen.
  3. Zorg ervoor dat je URL's en bestandsnamen overeenkomen met de content.
  4. Voeg je volledige domein (bijvoorbeeld: https://www.your-shopify-domain.com/sitemap.xml) toe aan de Google Search Console, zodat de website van je webshop effectief kan worden gecrawld en geïndexeerd.
  1. Maak content die relevant is voor je producten en moedig andere websites aan om te linken naar je webshop.

Je kunt meer informatie over elk van deze stappen vinden in de overige artikelen in dit gedeelte.

Ingebouwde SEO-functies in Shopify

In Shopify-webshops is SEO ingebouwd en zijn er functies om je te helpen je inhoud te optimaliseren. Sommige SEO wordt automatisch afgehandeld: automatisch gegenereerde canonieke tags worden toegevoegd aan pagina's om te voorkomen dat dubbele inhoud wordt weergegeven in zoekresultaten, de bestanden sitemap.xml en robots.txt van je website worden automatisch gegenereerd en thema's genereren automatisch titel-tags die je winkelnaam bevatten. Er zijn ook thema's nodig om het linken en delen in sociale media mogelijk te maken, zodat het eenvoudiger voor je is om je winkel te promoten.

Je kunt je inhoud optimaliseren met behulp van functies die zijn ingebouwd in Shopify:

• Je kunt de titel-tags, metabeschrijvingen en URL's bewerken voor blogberichten, webpagina's, producten en collecties.
  • Je kunt de alt-tekst voor afbeeldingen bewerken.

Meer bronnen

Voor meer informatie over SEO kun je de gratis videoserie Ecommerce SEO 101 van Shopify bekijken.

De forums van Shopify bevatten een categorie E-commerce-marketing waar je vragen over SEO kunt stellen, links kunt uitwisselen en andere marketingonderwerpen kunt bespreken.