Fraude voorkomen

Een transactie die niet door een klant is geautoriseerd, wordt als frauduleus beschouwd. Een frauduleuze transactie kan resulteren in een terugboeking, waardoor je geld kunt verliezen. De ingebouwde fraudeanalyse van Shopify maakt gebruik van machinelearning-algoritmen om je op verdachte bestellingen te wijzen. Je kunt op verschillende manieren een verdachte bestelling onderzoeken.

Controleer het IP-adres

Het IP-adres van waaruit een bestelling is geplaatst, is een goede indicatie van mogelijke fraude. Stel jezelf de volgende vragen:

• Ligt het IP-adres van de klant in een ander gebied dan waar hij of zij beweert te zijn?
  • Is het IP-adres van een webhostingbedrijf?
  • Is het IP-adres een IP-adres van een proxyservice?

Als je ja hebt geantwoord op een van de vragen, neem dan contact op met de klant om de echtheid van de bestelling te controleren.

Je kunt de volgende gratis tools gebruiken om snel de geografische locatie, internetserviceprovider (ISP) en andere informatie over een specifiek IP-adres op te zoeken:

Je vindt het IP-adres dat aan de bestelling is gekoppeld in het gedeelte fraudeanalyse in de gegevenspagina van de bestelling.

Bel het telefoonnummer op de bestelling

Het is altijd een goed idee de klant te bellen. Je kunt ook een dienst als 411.com gebruiken om te controleren of het telefoonnummer zich in hetzelfde gebied als het factuuradres bevindt. Frauderende klanten gebruiken vaak ongeldige telefoonnummers. Als iemand de telefoon opneemt, stel hem dan enkele eenvoudige vragen over zijn bestelling en kijk hoe hij reageert. Kennen ze de adressen, het telefoonnummer, het e-mailadres en de naam die is gebruikt? Hebben ze moeite om je eenvoudige informatie te geven?

Zoek het e-mailadres

Als je het e-mailadres opzoekt in Google of een andere zoekmachine, kun je achterhalen of het e-mailadres is gebruikt in gedocumenteerde pogingen tot fraude. Je kunt zo mogelijk ook berichten op social media of andere informatie vinden die de klant koppelt aan het e-mailadres.

Controleren of de factuur- en bezorgadressen overeenkomen

Een fraudeur zal waarschijnlijk een bezorgadres opgeven dat niet overeenkomt met het factuuradres. Je kunt Google Maps gebruiken om adressen in kaart te brengen en de afstand tussen deze adressen te bekijken. Als de afstand tussen twee adressen aanzienlijk is (bijvoorbeeld op verschillende continenten), is de bestelling frauduleus. Houd er rekening mee dat legitieme kopers die een geschenk verzenden aan of kopen namens iemand anders, verschillende adressen kunnen hebben.

Controleer of meerdere bestellingen verschillende factuuradressen gebruiken voor hetzelfde bezorgadres

Zijn er meerdere bestellingen met verschillende factuuradressen in verschillende staten, met verschillende namen, maar met dezelfde verzendbestemming? Dat is meestal een teken van frauduleuze bestellingen. Ga zorgvuldig te werk en neem contact op met de klanten via de informatie die bij de checkout is verstrekt.

Bekijk bestellingen met een hoge waarde

Als je een bestelling ontvangt die aanzienlijk hoger is dan normaal, zou je de identiteit van de klant moeten verifiëren.

Installeer fraudepreventie-apps

Je kunt ook verschillende apps installeren om de kans te verkleinen dat je frauduleuze bestellingen uitvoert. Blader door andere fraudepreventie-apps in de Shopify App Store.

Om gebruikers te blokkeren die herhalend proberen frauduleuze bestellingen uit te voeren, kun je de Fraud Filter-app van Shopify gebruiken.

Maak workflows

Je kunt workflows aanmaken met Flow om een waarschuwing te krijgen wanneer er verdachte bestellingen worden aangemaakt. Zie Shopify Flow voor meer informatie.

De instellingen voor het vastleggen van betalingen aanpassen

Transactiekosten worden in rekening gebracht voor alle verwerkte betalingen die via een externe betalingsprovider zijn uitgevoerd en worden niet aan je teruggegeven wanneer je een terugbetaling uitgeeft.Je kunt de instellingen voor het vastleggen van betalingen wijzigen om te voorkomen dat betalingen voor bepaalde bestellingen automatisch worden vastgelegd en om de mogelijke gevolgen van transactiekosten voor frauduleuze bestellingen voor je bedrijf te beperken.

Alternatieven voor het automatisch vastleggen van betalingen kunnen zijn:

Betalingen handmatig vastleggen betekent een extra stap in je workflow voor fulfilment, maar je krijgt meer controle over het vastleggen van betalingen voor voor specifieke bestellingen. Je kunt een inschatting van transactiekosten maken en bekijken hoeveel extra tijd handmatig betalingen vastleggen in de fulfilmentworkflow kost en aan de hand daarvan bepalen wat goed is voor jouw bedrijf.

Volgende stappen

Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen of je een bestelling wilt afhandelen die als risicovol is aangemerkt.

Als je ervoor kiest een risicovolle bestelling niet af te handelen, kun je de bestelling annuleren en terugbetalen.